Леле луѓе читајќи какви проблеми имате со свекрвите сфатив дека никогаш нема да сакам да живеам со свекрва,јас со мајками се караме понекогаш,тешко дека ќе поднесам свекрва да ми се мота околу мене,жално е ама тоа е.
И да не живееш, нема поголем убиец на бракот од заедницата. Куќата не е на сите, на свекрвата е само. А не знам зошто глуматаат и викаат дека добиле ќерка кога ни синот не си го гледа ко дете туку ко натрапник. Можат да кажат деца не сакаме заедница сакаме мир. Ама како народот ќе каже дека она е свекрва, чува внуци и слично. Море по можност во друг град да сте. Извинете ама ја ептен револтирана од свекрвиве.
Море нас ни рекоа. Секој на своја страна и мирна глава. Не нападија значи. Се шалам. Маж ми живееше сам многу порано пред да се земеме. Па со убаво се разбравме дека помош ако ни е потребна ќе имаме во секое време ама секој на своето најдобро. Впрочем нас никако не ни беше намерата да се вратиме кај нив иако има место и за нас.
Затоа е подобро младите едно извесно време да проживеат сами, да ги видат благодетите на своето, на мирот и спокојот и слободата, на заедничкото фунционирање и поделување на обврските без да се вмешаат мама тато дедо баба брат сестра. Никогаш ама никогаш нема да се има мир и спокој, заедничко фунционирање ако не си сам, напротив ќе имаш помош и куп проблеми со тоа, односно збрки. Нормално е да секој си има свој начин на фунционирање и обавување на обврски,секој има потреба од интима. Потоа следи фаза мајчинство за кое верувам дека секоја мајка сака да си има свој мир, свое катче и свој ред во врска со малото. А во заедница тоа така фунционира за жал.. Бракот е помеѓу двајца, кога настапуваат третите од страна макар несакајки да слушаат гледаат итн се настанува хаос и тука пукаат тиквите на сите. Комплицирано е, комплицирано е општо да се живее со 10 души и со 3 генерации во иста куќа. Па макар и најмногу да се сакате и почитувате кога се си прави своето и тиквата пука од ред различни карактери генерации навики итн
Не сум во заблуда. Се гледа карактерот на човек од сам старт, без разлика што ете пред брак пиеш кафе и правиш нормални муабети. Ама, дека има драстична промена во карактерот и однесувањето, не би рекла. Јас пред брак пиев кафе со свекрва ми и ни идеше муабетот, ама уште тогаш видов дека е со тежок карактер и знаев што ме чека во иднина. А, и пак ќе речам, не се секогаш свекрвите криви за проблемите во заедница, туку има снаи (читај 90%) што сакаат по нивно да биде и секоја ситница и трепкање од страна на свекрвата им смета. Плус, општо земено, како стареат луѓето се менуваат, вклучувајќи ја и мајка и свекрва. Тоа ние се менуваме со текот на времето,не па они. Секогаш треба да сме реални и отворено да си ги видиме грешките, а не секогаш свекрва, девер и останати да ни се криви и никакви. Ние кога го земавме станбениот, од банка една од условите беше самиот стан да се стави под хипотека како гаранција. Инаку, секоја банка си има своја политика, со комерцијална и конкретно нашиот станбен кредит беше возможно.
Без учество го земавме, само комерцијална имаа таква опција. Ова беше пред пет години, можеби уште имаат таква опција.
I nie zemavme bez ucestvo. Kukjata odma se stavi pod hipoteka ko garancija. Rata mesecna 150 evra na 12 godini. Prvo dignavme u druga banka rata ni bese 300evra mesecno kamata plafon sreka uspeavme da go refinansirme, sega ne e strasno oti i jas pocnav da rabotam a spratot dole go spremame za da go izdavame na ucenici koi celosno kje ni go pokrivaat kreditot. Problemot e so koga ke se spomne kredit site odma za glava se fakjaat i nejkat da dignat od strav i poprvo ke se butkaat vo dbe sobi so starudii, ama so mala organizacija i malku zrtvuvanje se moze. Ete mm otsekogas sakal kuka na 1 sprat ama da e siroka ali jbg koga ni se otvori opcija deka edniot sprat moze da se dava pod kirija i da ne vadi od sranje, sonistata i zelbite se edno,realnosta i moznostite se drugo. Stan ne ni gledavme od pricina so nemoze da se dava pod kirija. Na denesno vreme ako ne se zadolzis nema ni da imas. Koj e toj sto sobral pari pa kupil stan/kuka vo Makedonija? Edino ako e pecalbar 100 godini nekade pa uspeal da sobere. Nie i kola na kredit kupivme poinaku ne bese vozmozno. Pa koga dignavme kredit za kuka go zatvorivme onoj na kolata da ne ni sedat dva kredita otvoreni ako onoj za kolata bese mal koga go zatvorivme odma edna glavobolka pomalce.
Moze moze ako baras dovolno, osobeno vo pomalite mesta. I jas ovde ne ziveam vo Banja luka tuku vo Doboj. Nie kukjata ja plativme 14.000evra so toa sto imase dosta da se renovira,pokrivot kompletno go dignavme i pravevme nanovo. Vnatre na nekoi mesta kisnelo pa padnal malterot od plafonot kupatilo i kujna komplet nanovo i spratot dole isto komplet. E sega, ne vikam deka ne naletavme na srekni okolnosti, ama na balkanot se voobocaeno,kukjata ja kupivme od brat i sestra koi ja dobile vo nasledstvo i nikako nemozele da se dogovorat okolu nea odnosite izmegju niv katastrofalni pa na krajot samo ja prodadoa kolku da nema poveke sto da gi vrzuva i drzi. I bratot i sestrata isseleni vo stranstvo pa taka da i ne im znacese mnogu kolku ke dobijat za nea. Sega e lesno da se najde kuka/stan lugje se selat po Evropa i prodavaat se so se namestaj vnatre i ne planiraat da se vrakaat. Samo treba da si uporen da najdes i da naletas na takvo nesto,osobeno ako ja prodavaat dolgo vreme i nemozat da ka prodadat pa na kraj e daj sta das. A od centarot na gradot sum oddalecena 5 minuti peski, rabotata mi e maltene do gazot samo da se spustam po edno dolniste za 1 min sum na rabota. Se na se ne izleze edno 20 000 da ja kupime i kolku tolku da moze da se zivee vo nea. Sega vlozuvame uste ama toa ne go racunam. Prvicno ne kostase 14.000 evra so renoviranje okolu 20 000.
Neznam da ti kazam pravo, ama i vo Skopje citam po temive moze da se najde solidno. E sea, nema da go gledas voinot na konj razbuftan na plostad od terasata, ama vo nekoja prigradska naselba moze i moze da ima. Eve @CameliaMiller neka kaze ona kupuvase i @Cka Ama i platite u delcevo i vo veles i platite vo skopje ne se isto, taka da...
Најевтиниот стан што сме го нашле е 35.0000 евра само што треба сигурно 5-6.000 евра за учество и давачки околу нотари и договори а паре нема
Не би се согласила за Тетово дека се ефтини недвижнините Гарсоњера чини 20 000 до 22 000е Откако ги отворија факултетите рипнаа и цените. Ма да секогаш можеш и секаде да најдеш некој кој е во криза и му се брза па да обориш цена. Инаку @Offspring стварно сте биле среќници за куќата но и за ратата ние за 15 000е потрошувачки ненаменски плакаме по 11 000ден рата.
Можеп да патуваш. По 1000-2000 луѓе, секојдневно патуваат до Скопје на работа, од секој град посебно (Тетово, Велес, Куманово). Ако живееш во Лисиче, а работиш во Ѓорче (или обратно), со раш аур-от посебно, ќе ти треба повеќе време да стигнеш, отколку од Куманово до Скопје. Можеби.. не сум запознаена. Но за Велес тврдам. Квадратот е 500евра.
Zaboraviv da napomenam oti nemavme plateni majstori edno cudo vo glavno se mm sam rabotese edino vodata i pokrivot majstori ja rabotea. Mm sam lepese plocki u kupatilo i kujna sam zidase i se so moze sam da se napravi pravese. Eve sega sam ja raboti fasadata lepi stiropor i tuka dosta pqri se usparaa. Da moravme za se nesto majstori da plakjame ke ne izgorea.
Паре нису проблем Паре нема Шала настрана, не е точно дека во скопје се на олкави платите а на малите места заникаде, има исклучоци де нормално Али за бармани шанкери келнери готвачки и сличните платата велат иста била. У скопје било 15 000 16 000 а и во малите места еве на пример јас каде што сум можат да дојдат до таа сума а становите се движат до кај 20 000 евра до 30 000 евра 100 квадрата.. Не е се така црно бело сакам да кажам има и нијанси.. Платата на овие работни места мислам дека и во ск и во помал град е иста.. освен разликата е дека како почетник првите месеци и нов ти даваат 10 000 потоа даваат мн повеќе доколку се задоволни од работникот. Имам куп такви искуства покај себе.. Познава и келнери што земаат по 18 000 кај нас доколку се повеќе време на истото работно место па и до кај 20 000 им стигнува плата за да газдата го задржи работникот бидејки денес е и многу тешко да се најде работник вреден чесен поштен А и на газдава му одговара да не менува нон стоп и да учи преучува дечки