@zalosna Ич не се замарам со адети, бегај таму уште тоа ми фали. Хахаха @❤️Sneze❤️ На мм изгледа не му се упали сијаличката, секогаш викаше ај па ти ништо страшно ќе ја истрпиш пола саат, и сл.. Тој и тоа како знае да се расправа со неговите и да гледа наше гајле...ама и тој муле ко мене за "мир у кучи".. ама кога му наредив убаво напишано на порака список со точкиве горе плус уште некои ситуации, и му кажав да беше ти како би реагирал на ситуацииве, и да си дома по цел ден. Се упали сијаличката. Хахаха ..
@DuchessAnn е не, кој како сака ќе се прави газда врз моето дете што од една мрвка сум го израснала! Свеки не можеше да се помири дека едното близначе не ми успеа, односно не можеше да укапира дека бидејќи се случи во многу рана недела како хематом го исфрли мојот организам. Секое гледање година и кусур: а ти го виде бебето кога излезе? а како тоа? а што тоа? Како ми пукнал филм... Кај се мачев самата со себе да го пројдам моментот дека син ми нема да си го има братчето, уште ми требаше некој да мрчи нон стоп за тоа. Криев од мм, ја бранев за да не се стресираме. Грешка голема. Чекаше да искочи мм на цигара со свекор ми за да ме гњави. Последниот пат кога ме праша го викнав мм, и го замолив да и' објасни каде е бебето. Толку беше од глупото прашање, не можев да си го одболувам. Прво седни го маж ти, ама седни го здраво. Ако не иде милом иде силом, за мое дете има само мои правила. Слободно нека зборува кој што сака се' ќе ислушам, но ќе го прифатам само тоа што сметаме дека треба ние двајца, јас и таткото на децата. Мора да сте на иста бранова должина инаку "на нивни терен" ќе те изедат жива. Само храбро, најважно од се' е бебето да напредува и да се бори. Се' останато може да се спакува и да иде у три лепе.
Alisa сигурно не ги пуштаат толку мали од болница...претпоставувам дека ги чуваат додека не накачат родилна тежина или до термин за раѓање. Сигурно треба и чести контроли да прават после тоа (таму пак во луѓе ќе биде бебето). Зависи до бебето,кај некои има компликации, кај некои е полесно.Зависи и со колкава родилна тежина е родено и колку му се развиени органите. Не би да коментирам пошто не знам низ што поминале, ваљда штом рекле лекари да внимава,треба да внимава. Инаку јас сум против премногу користење влажни марамици и гелови за раце (штетни се).На пред време родено бебе на кожа дирек не би ги користела оти потенка сепак им е кожичката. А основна хигиена за нас возрасните се знае што е миење раце со сапун пред јадење, по јадење, пред wc, по wc и на бебе кога сум менувала пелена, секој ден капење на бебчето и гости првите месеци не сум примала,а на свекрва не сум и водела контрола, ваљда сум мислела знае како треба..., а и кратко беше со нас. Нема потреба веднаш гости на повојница да идат.
za da moze pletenki da im se pletat bez razlika masko zensko hihihi sega zamisluvam so bi stanalo so moevo nedaj boze taka da go ostavam do godinka
@alana Моево дома со 1770гр. дојде. Ни една Кока кола не беше. Марамици и спреј (гел имам ама го мразам бљак) во краен случај за рацете, ги имам повеќе за резерва, се знае најдобро топла вода и сапунче. @elena.mak Аа "итрица" на само начекува живци да ти кине, нема гз за пред сите. Седнат беше мм, си сфати човекот. Мене криво ми е никогаш не го спомнала/спомнале другото синче, си се роди живо, има извод, постоело, да кратко, ама постоело, па кога ќе ми каже некој ај на второ, душа ми се кине..имав второ алоооо... ми вика пази што збориш пред некои роднини, немале деца, па дојдоа тие на кратко, и викаат ај на второ... што не им кажа и тие да пазат што зборат пред мене, знае дека ме погодува тоа.
@DuchessAnn браво, убаво си ја спукала. За ова не молчи, ако ти смета кажи ѝ. Иако сега се прави наудрена, по некое време ваков третман ќе видиш како ќе се научи да внимава како се однесува и што зборува. Од искуство ти кажувам. Што се однесува до влажните марамчиња и хигиената, лично сметам дека е тоа е нормално, без разлика дали бебето е прематурче или родено на време. Има време кога ќе почне да фаќа и пика се по ред во уста, првите месеци треба да се заштитува.
За миење раце пред допирање мало бебче и јас се согласувам. Лично, не допирам туѓи бебиња на гола кожа ако сретна пријатели на улица. Бакнување на раце и на лице, кога беше малава бебе, не им бранев на тие што ми се ептен блиски.
Најмногу се нервирам кога некој ми шлапа дете по раце, а да не зборам кога даваат пари и тоа на детето во раце. Јас на едни им кажав. Па погрозно нешто од пари нема.
Абе баби и дедовци нека шлапаат Ќеф им е За пари, се согласувам 100%. Најмногу бактерии има на парите.
Боље директно да ме избркаше него ли вака. Со трескање врати, кршење мои работи демек несакајкќи, исчезнување на мои работи.... Ова плус сите останати навреди и секирации, мешање, досаѓање. Јас што викав, да не можеш да се сексаш нараат зошто она ако наумила да те добие има 1000 000 да ти врти едно по друго. Абе сами од сам старт.
Ја читам @flower30 и си викам "јака ѝ душа". Жени убави, и јас имам неубаво искуство со моите свекор и свекрва, за жал. И од денешен аспект повеќе ми е криво за она што сум го преќутела, отколку за тоа што сум кажала. Да бев искрена спрема нив навреме, наместо да поќутував од култура и чекав маж ми да сфати што ми смета, па тој да превземе, можеби никогаш немаше да бидеме во вакви лоши односи. Затоа што најискрено ми недостигаат. Ми недостигаат оние старите добри луѓе со кои некогаш се смеевме и бевме супер. Ми недостига да одам на ручек кај нив со мојот маж и ќерка ми. Затоа, секогаш бидете искрени, не ќутете од култура. Кажувајте веднаш тоа што ви смета, наместо да ви се собира и да се полните со омраза, која вас ве јаде најмногу, а може да остави и темна дамка на вашиот брак. Подобро да кажете, може ќе ви биде моментално тешко, ама потешко ќе ви биде ако премолчите, и ќе ви биде тешко после многу години.
Ако, ќе ти било потешко да ќутиш и трпиш. Сакам да кажам, дека и да не се средат односите, барем си чиста пред себе и нив што мислиш. Па после секој си одлучува.
Да преќутиш од култура и тоа не бива шо знам немам ни пробано да ти кажам право шо имам да си кажувам нема ќутење и тоа од прва ден нема мои твои се по ред си оде. Инаку тоа шо ми смета го соопштувам лутела не лутела ја да си кажам и за некое чудо функционираме уште .
@DuchessAnn mi go vrati filmot nekoi 15 mes nazad... Zboris za vlazni maramici, race mienje, itn, a ako ti kazam deka jas ucev od cevli soblekuvanje koga mi doagase? Ne mozese da sfati deka so patiki doma ne sakam da mi sedi i da mi se sheta niz kukja. Vikase kakvi bakterii nie cel zivot taka odime pa eve nisto ne ni e. OK ne me zanima, kaj mene taka ne moze i kraj. Vide ne vide, nekolku pati navredena spomna, a da cekaj da se soblecam trebase, ja izignorirav i prestana. Sledno, prv pat otkako se porodiv doaga, direkt od vrata bam doma, so se patiki i prvo za deteto se fati da mi go zeme od race. Nit se soblece, nit race izmi od avtobus, obleka sto patuvala cel den so se vlecela po bus i zacin, na deteto vo faca mu zbori a smrdi na cigari... Odvratno. Majka mi togas uste bese tuka, pa i pokaza deka posle sekoe palenje cigara pred zgrada temelno mie race i zabi! Od togas i ona pocna da go praktikuva istoto. Sto deka koga posle mocanje sig sum i den denes race ne mie... Se oblaka, pusta voda i iskaca. Se slusa da mu se nevidi, da prdnes u kupatilo ke slusnam tolkav e stanot a ne voda da pustiš i za peskir da se fatis koj pritoa stoi obesen na zakacalka metalna na vrata koja tropka sekogas koga ke se pofatis za peskirot race da izbrises... Vnuce od kerka i ima sega, prematurce sega e tek 2000 gr bebe, so patiki site niz doma... Tele se uci, vol ne.
Леле извини Сега не знам ни дали тебе те читав, и ако те читав, не се сеќавам во која тема Извини уште еднаш Најдов, сум сакала @gjoker4e да ја цитирам.
Тазе сум мажена и сеуште живеам со свекрва... не знам зошто но постојано потенцира дека сме едно семејство дека треба да се држиме заедно и слично ... јас мислам дека јас и маж ми сме семејство а не и свекпр свекрва и незнаж уште кој.. друго постојано се наметнува во ср сака она да се меша и да каже буквално за се она знае она бира се она... ќе полудам