Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

@Meckicja Да сте здрави и живи и да си тераш доктор како ќе ти каже.
    Ама да знаеш тоа што ти помага не значи дека треба да играш како таа ќе засвири. И мојата помагаше многу благодарна бев, ама изгледа има завртено ако ми помага треба да ја слушам демек таа знае све, и следствено сега немам доверба веќе во неа со нејзините "совети".
    После ќе се нервираш за се, па детето кога ќе дојде уште повеќе нервози ќе си имаш.

На многу коментари не обрнувај внимание, во право се другите не си прави филмови во глава за кој што сакал да каже. Коментари се едно, а наметнување е друго.

Пример: Едно е да спомне/искоментира еднаш два пати зошто бебето не го бањаш секој ден, ти и кажеш не мора и нe сакам моја одлука и да остане на тоа; друго е 20 пати да ти труби на глава мора секој ден инаку нема да расте?! WTF?!
    Или 100 пати да ти труби што знаат доктори, како ние сме ве израснале.

Му кажав на мм ако вака продолжи, од каде да знам дека ако го оставам бебето на два саати на чување може ќе му даде нпр. мед или кравјо млеко или лимон (внуката давала на бебињата нејзини заради стомачето)..плус имал веќе +4 месеца мали и можел да почне да пробува кашички... Јас објаснувам не смее се гледа корегирана возраст, која е 2 месеца, најмалку уште 2.5-3 месеца треба да поминат до пробување.

Уште од сега се стресувам кога здравје боже ќе дојде време за чување кога ќе тргнам на работа, уште мали ќе бидеме, градинка не смее, пари за жена немаме. Ќе биде или свекор ми или тетка му на мм, тие се разбрани луѓе и среќа мојава има уште 1.5 година до пензија.

Поентата ми е и јас не се замарам/замарав со општи коментари и муабети, кој што сакал да каже, туку со работи кои директно го засегаат мојот начин на живот и здравјето на детето.

Цвет88, SV1911, gjoker4e and 2 others like this.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Јас си укажувам на жената дека нее нормално после сето тоа вакви работи да и се случуваат.
    Кога некој си го става животот тука како на тацна нормално е дека ќе има секакви коментари.
    Затоа јас мислам дека нее грев ова е јавен форум и си пишува кој како сака,она немие другарка па јас да имам грев.

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Само не ја напаѓај и не ја навредувај.
    Не знаеме ни 1% од приказната.

Meckicja likes this.
  4. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Значи нај грдо нешто што ќе прочитам е не ја знам другата страна, не знам што е вистина. Во ред е, да до некаде е така, ама не значи дека ако на една снаа и се погидил животот со свеки, дека ако таа нашла чаре, мора и другите по таа шема да играат. Сите луѓе не се исти. Сите снаи не се исти, исто и со свекрвите.
    Јас иако имам проблеми еден куп реална сум и свесна сум дека и мајка ми да е свекрва сега ќе читав поплаки за неа тука. И со мајка ми снаа тешко...(мислам тешко на снаата за жал :( ).
    Ама, затоа збориме дека своја куќа, свој газда. Тогаш нај веќе ќе се сакате. У заедница скоро увек има проблеми, зошто секогаш снаата е дојдената, а свеки си го знае редот, она толку години работела, вака така...
    Јас разбирам дека треба да се почитуваат, да се ценат, ама не можам бре покрај свои обврски и проблеми да гледам нив да им е погодено а себе да се запоставам.
    Е сеа не сум некоја снаа, што сите другарки, пријатели и роднини мора да ме знаат дека иам проблеми... Убаво ви е сами, аха да, најубаво...со стари потешко се живее.
    Посебно па за дете, кога ќе се умешаат.
    Еј 10 години деца дома им прават роденден, пошо дедово не му се идело по игротеки, 10 години дома со старци.(блиски роднини)
    Не бе не....тие работи не ги сфаќам.
    После снаите вакви онакви, а се по гз им одат.
    Ќе живееле со старите сами да не биле....(читај за да им плаќаат сметки, јадење итн, ама спрат не смеат да градат, мн работа имало).
    Или пола бисквита да му даде на внучето, пошто сега ќе иде на ручек кај другата баба.
    Или да ме удри си пепељара по глава, па пошо син и ќе застане на моја страна да му вика дека нема мајка(исто блиска роднина).
    Ќе чекаме да ни кажат ако е машко бебето ќе ја зимаме. Ако не, нема свадба.(золва на братучетка ми).
    Абе какви се не примери има...
    Не не, општ проблем имаат у главите тие генерации. До генерацијата е...
    Ги гледам помладиве, они си гледаат да се одморени, прошетани, па после се останато... Омажиле ожениле, немаат обврски веќе.

5. WildMk

WildMk Форумски идол

На кратко: Има секакви приказни.

Meckicja, SummerGirl and Цвет88 like this.
  6. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Не ми се верува исто ко за свекрва ми да читам исто од почеток до крај, затоа и на раат на нога сум преку глава ми е

SummerGirl, Novaaa and DuchessAnn like this.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас купив на 4км од Центар, да можев да не работам, бар едно 20км подалеку ќе одев :D

Можеш да живееш каде било, ако работиш од дома.

И реално, 12 000 во Скопје вредат помалку од 12 000 во Дојран.
    Јас на пример, да живеам во Дојран, бар 2000 на гориво ќе уштедам :D

WildMk likes this.
  8. Barby112

Barby112 Истакнат член

Дечки ми треба совет од сите вас кои што имате искуство на оваа тема. Значи вака јас не се жалам од мојата свекрва добра е, културна, помага итн меѓутоа све се смени кога се роди син ми значи малото сега има 2 месеца незнам од кај да почнам да ви кажам искрено зошто по глупо не сум се чуствувала во животов. Значи пред се да ви објаснам јас сум 2ра снаа со првата не живееле убаво во заедница па иделе под ќирии со се деца навака натака и на крај домазет кај мајка и отишле. Јас сум друг тип на човек прво не сакам такви селски работи и скандали. Значи вака син ми кога се роди првите 40 дена женава го бањаше син ми ни еднаш да рече ајде ти сама јас сум и како слугинка све ја слушам ја почитувам али женава не ме сака луѓе многу пати ми се пуштила за глупости не сум и вратила али пред некој ден ми пукна филмот сакав сама да си го избањам како не разбира женава незнам и го соблеков малото а маж ми тука беше ми дојде во спална ми вика види како го држиш и одсечно и реков како треба да го држам и се турка во мене дај ми јас да си го избањам а замислете пред тоа кога и да бев сама си го бањав со сопругот овај мојов како да се плаши од мајка му незнам како да речам абе да и каже со убаво али оваа е опасната одма солзите и на сентименталност го фаќа, знаете ли тоа како ме заболе во душата да неможам со моети чедо во нај убавите моменти да си уживам и маж ми што стана и почна да ја брани мајка му за прв ме опцу никогаш не бил ваков спрема мене го знам 4 години во врслака бевме а во брак сме 6 месеци и неможам да издржам си женава што повеќе ја тинтраш толку повеќе ти се качува на глава луѓе полудев не е прв пат да ја брани али за овај случај се изненадив секогаш ми вели учи од мајка ми во ред се слагам со тоа али мајка ти не е све знајна само ја фали кога ќе дојде од работа све и кажува на нејзе ја прашува за совети неа јас сум во позадина цело време немаме комуникација ништо незнам што се случува со ништо не сум во тек а за бањањето се расправав со него ми вика се тоа е добронамерно не ми кажувај си ја знам мајка ми а женава незнам што и е и зошто така прави? Дали јас премногу ја почитувам па си дозволува така да се понаша? Незнам што да правам маж ми е убеден дека мајка му е "светица" и дека све таа што прави што ми кажува све е исправно јас ништо незнам. Неподносливо е ова еве уште еден пример пред некој ден требаше да ни дојдат важни гости и маж ми и вика немој така не ги ставај салфетите не се убави оваа почна да кажува јас крштевки сум правела свадби незнам што и отиде во соба плачеше. Дали е нормално ова луѓе? И само го манипулира неможе да излезе со другари да се напие пијаница е готово а син и 30 год начукал жена има дете таа мисли уште 18 има незнам неможам да сватам еве кажете мк што да правам луѓе?

9. kikica14

kikica14 Истакнат член

@Barby112 Прво зборувај со маж ти, ќе му објасниш се што ти пречи, дека ти си мајка, сакаш да се научиш, тое е твое и на мт дете, а не на свекрвата, дека ти сакаш да го бањаш и ќе видиш како ќе реагира, ако треба повеќе пати ќе ја започнуваш темата за разговор, ако не сфаќа ќе му поденеш за да се иселите и вие од таму, дали под кирија, дали домазет да дојде и мт (иста ситуација бев и јас, накрајот дојдовме кај мене, па сега живееме супер од таа страна, нема кој да ти се меша), ако и тогаш не сака покажи заби ти на свекрвата, нема што да и премолчуваш, не го давај кога ќе го бара, земај го од раце, ако ти каже нешто кажи и детето е мое, јас како сакам и како сметам дека е правилно така ќе правам, ако и маж ти почне да се буни тогаш повторно и да ја брани, тогаш ситуацијата нема да се смени... тоа се мамини синови и такви си остануваат

10. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Дистанцирај го мт од твојот однос со свекрвата, а неа најпрво со убаво кажи и го почитувам твоето искуство и мислење па те молам и ти да ме почитуваш како мајка на ова дете и тоа дека грижата за него е примарно твоја задача и ти ќе одлучиш кога и дали ќе вклучиш други во тоа. Ако не се разбере со убав муабет ќе настапиш поостро, ако треба и ќе се развикаш и ќе и покажеш каде и е местото и тоа не преку мт повторно лице во лице со свекрвата

Nalutena1 and tambelina like this.
  11. Abc07

Abc07 Истакнат член

А зошто воопшто она да ти го бања детето 40 дена нели можеш сама тоа да го правиш? Инаку мое мислење си почнала жената гледа дека од твоја страна е океј и си помислила дека е нејзина одговорност кога веќе си допуштила. Инаку колку ќе си дозволите толку ќе ви се умешуваат во бракот треба да се има една дистанца од сите .

mimiiiii, oblace1, mKdevojce and 4 others like this.
  12. tambelina

tambelina Популарен член

Ете ти го одговорот на почетокот, кај што велиш селски скандали и дека си друг тип, а не како првата снаа и синот домазет. Па првата снаа сигурно со мажот виделе иста /слична мака како тебе сега ,па сакале да си го спасат бракот и семејството и ја избрале опцијата "селски скандали" - да си одат . И сега ти ќе седиш со сопругот и детето и ќе ви трпи бракот само и само и вие да не првите "селски скандали"? Извини , ама Ти замерувам малку на тоа во наводници што ми е бидејќи луѓево изгледа избегале од мака под кирија па макар станал домазет.

Агнес :D, ivi1987, lans and 22 others like this.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Многу лош старт сте почнале.
    Ако вака подолжиш ќе си шеташ со свеки под рака 24 часа цел живот и ќе ја прашуваш дури и кога вода да пиеш.
    Нели виде каков е човеков пред да стапите во брак?
    Ами сега ова прашање е касно да ти го поставувам
    Мене најмногу ми е греота за вакви жени што дозволуваат свекрвите да им се мешат у мајчинство а они за гревови само стојат до бебињата и молчат од наполнета глава дека свеки се знае а снаава ја множат со нула. Она само за раѓање е..
    И да, свесна сум дека куп фамилии вака живеат, на дело.
    Слушај, и да зборуваш со твојот пак иста песна ќе е ама пробај да збориш и да кажеш дека пд денес е друг филм во твојо живот ако он не пристане на тоа ти терај така ако забележи и ти подрече трк едма торба кај мајка ти па нека размисли сопругот дали бива под сукњата на мама само или не бива.
    Тоа е мој став.
    Оти ако не превземеш нешто ете вака ќе те боли душа и ќе молчиш ко безгласна буква..

14. Offspring

Offspring Форумски идол

100% se soglasuvam. Rabotava e ili-ili ako treba i pred svrsen cin stavi go nekoj so deca da mi se buricka vo vaspitanje i se neznam kako ke si pomine. Ete majka mi mi bese na gosti i demonstrativno luta si zamina oti sum vikala po decata. Jas vikni ona el kaj baba. E nemoze utre deteto ke me mnozi so nula. Neka se luti i otade neka fane duri i porano si zamina trebase uste nekolku dena da ostane ona sakala da gi gali nie sme crkale. Galenje e edno razgaluvanje e drugo oni koga ke si otidat jas treba vojna da vodam so decata.

Ne davaj nikoj da ti se buricka ti si go nosela ti si go rodela si se cepatela ili si secena carski ti ne si spiela i ne spies toa e tvoe dete od tebe izleglo nemoze za tvoe dete tuka drugi da odlucuvaat i kraj bre nema tuka poveke ni ama ni zosto.

tambelina, Barby112, vitamina and 3 others like this.
  15. Barby112

Barby112 Истакнат член

Со сите ваши мислења се согласувам од една страна сакам да си заминам но тоа конечно ќе биде не сакам да си го потрошам животот во кавги никогаш не ме сакала а викала дека ме сака се омажив од љубоц и не знате што не истрпев за син ми го родив природно, шиена сум се случија компликации ми заборавија газа ќе добиев сепса затруена ми беше крвта ќе умрев 7 дена лежев во болница разделена од син ми жив хорор за една млада мајка прво дете ми е ја не ни и дозволив да го бања син ми не ме ни прашала кузнае што правела мене додека ме немало кога се работи за маж ми сака да се иселиме и да живееме заедно и чекаме да се реши една имотна поделба меѓутоа додека се реши тоа моето дете ќе порасне ќе пропуштам се а кога зборам за мајка му џабе луѓе мајка му лошо не ни мислела ме сморува ме убедува во нешто шти и тој го гледа го знае а не признава ... одвај ја одкачив да не го облака и да му менува пелени ... све со убаво и кажувам и таа е мајка како не разбира најмногу ме нервира кога ќе рече мене никој не ми помагал па кој ја тера човече ќе се тепам со неа која да прави ручек и тоа баталив сама нека си прави што сака затоа не се расправам поради тоа што може маж ми да го сврти против мене затоа логички размислувам, а свекор ми господ да го поживее многу добар човек и ја плеснува секогаш вистината во очи. Само да знаете колку е скржава луѓе едно бенкиче само на син му купи не го остава свекор ми да му купи нешто на внук му абе што да ви кажувам замината е таа еднаш вака еднаш така па ќе дојде ќе ми извини згрешив во климакс сум сеа вака така тоа пред маж ми ... Дволична е и лицемерна променлива како времево незнаеш како да се однесуваш и постапиш. Трпам додека можам али имам и јас лимит и некој ден ќе пукне тиквата.

16. Offspring

Offspring Форумски идол

Neli ti bese simptomaticno i ne se zaprasa li zosto drugata snaa i sinot izbegale od tamu? Verojatno isto i pravela.
    Kazi mu na maz ti otvoreno deka toa ti smeta i deka ne si srekna ama izberi zborovi nemoj vo lutina se da mu treskas i da go navrtis protiv sebe posto vrzan e so majka mu i ke tezi kon nea. I objasni mu deka toa e tvoe dete a ona ti gi odzima momentite koi ti treba da gi dozivees so svoeto dete a tie momenti nazad ne se vrakaat. I kazi mu ako mu e vo red da te gleda nesrekna i koskana tamu bezglasna bukva vo kukata deka si pogresila vo vrska so mislenjeto koe si go imala za nego i deka si razocarana. Igraj i ti na kartata zrtva i manipuliraj ako treba koga moze svekrva ti mozes i ti. So manipulatori treba manipulatorski. So malogragjani malogragjanski, so prostaci na prostacki nacin, so kulturni i razbrani lugje na kulteren i razbran nacin. Ti nesakas malogragjanstina ama svekrva ti e malogragjanka i manipulatorka i nikoj nisto ne i moze, plus i izigrava zrtva po ptreba. Izigravaj i ti zrtva deka si nesrekna deka si tazna deka si potistena i solzi pusti ako treba ama se so fakti i dokazi.

Imate li moznost da si odite pod kirija dodeka tie imotni podelbi ne se resat?

17. Barby112

Barby112 Истакнат член

@Offspring можеме имаме средства ама сопругот мисли дека нема да успееме така многу трошоци скапи ќирии итн а реално вака може да добиеме стан и тоа од свекрва ми затоа некогаш си викам си зема сила вака да се понаша ако голем е господ ќе и врати за многу работи и ќе разговарам со сопругот па што сака нека биде.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

@Barby112 , ќе си го седнеш сопругот и ќе му кажеш дека вие тројца сте фамилија и дека вие ќе носите одлуки за тоа што и како ќе правите. После, само ќе ги информирате старите.

Прашај го, дали тој сака, мајка ти да му виси над глава и за се' да му кажува што и како да прави. Ни ти се омажи за свекрва ти, ни тој за мајка ти.

Ќе се среди, повеќето во Македонија го минат ова.
    Мажите се многу распрдени, и потешко им е да се одделат од мајка им.

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Abe stom izbegale deverot I jatrvata ti sigurno e imalo zasto od arno nikoj ne bega

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Ти ова со маж ти си го среди, ама не го прашувај, не ти треба тебе совет или мислење за мајка му и нејзиното понашање туку само му соопшти дека од денес нема да е така како што тие сакаат туку како што е најнормално, мајка со бебе.
    И предипреди го дека и свекрвата ова ќе се ќе го слушне од тебе односно дека и свекрвата ќе ја информираш.
    Ако не се промени нити за нијанса направи отстапка и замини на некој ден кај твоите, кажи му дека го оставаш да размисли што понатаму оти ти повеќе не сакаш да живееш таков живот.
    Ова е мој став за решавање на проблемот.