Utre ke ti zboruva tebe ili po narodot deka ona ti dala stan i ona deteto ti go iscuvala a ti si si ja prcela celo vreme. Ne i dozvoluvaj. I jas da sum na tvoe mesto ne bi go prifatila toj stan dodeka se starite zivi oti cel zivot ke ja slusas "jas ti dadov". Koga ke umrat i ostavat u nasledstvo e druga rabota posto realno nema na komsiite da go ostavat. Moze mnogu ke pomislat oti se proseravam sega i glumam ludilo, deka sekoj bi zel ama jas ne bi cisto principielno, posto znam deka na tilot ke mi izleze. Podobro kirija ke si plakam otkolku cel zivot da ja slusam kako ke zboruva deka mi dala i da ne e ona neznam sto. Podobro ke si ostanam nacisto so sebe i dosledna otkolku da i navednam glava i da i se pokoram i dadam povod da misli deka ona e zasluzna za bilo so a sudejki po komentarive barbi jaka ti dusa so nea a i so sin i sto i se klanja. Ne deka nemoze da se smeni situacijata ama mnogu trud ovde treba. I vrakaj mu se reciprocitet. On majka mu ti majka ti. Sto vika wildmk, menuvaj gi ulogite stavaj go vo tvoja koza na primer sto ako majka ti pravi ko majka mu i kako ke se oseka on i dali takviot zivot e sreken.
Оти бе да не прифатам стан? Ќе прифатам и стан и да ми чува дете и да чисти и се'. Што сака нека зборува после, многу ми е гајле. Битно, мене да ми е наредено.
Зависи од карактерот, не сите можеме да трпиме психички тортури и рекла казала излажала . И мене ми е низок прагот за толеранција на јадење трици,глумења и лицемерие. За разлика од мене другарка ми она жива сила не ферма , од едно уво влегува од друго излегува. Таква си е по природа . Па нека си види членката сама најубаво си знае што може а што не да поднесе. И јас мислев ради маж ми и децата ќе ја истрпат свеки за да не плаќаме кирија туку дур да земеме станбен кредит ама џабе . Маж ми сам виде како почна да влијае мојот инат кон себе , почна да влијае врз нас и фативме патот. Плус може свеки да ги влечка да ги влечка за тој стан колку и душа сака , Оти нели ОНА ќе ги обезбеди па треба да и се улизуваат и да и угодуваат. Тој што сака да помогне на младите нема да повторува како папагал што како , туку реализира иде со клуч и им вели "деца со среќа да си седите и внучиња да ми израснете во свој дом!"
Не зборував за живеење заедно и за малтертирање, него само за оговарање дека ми дала стан, ми чувала дете, ми чистела. И јас не сакам да ми наредува некој што да правам, ама да ми даде нешто, и тоа без да побарам.. нека даде, па после нека зборува колку сака. Оговарање, не ме нервира.
Не е нормално, мојата на ист начин ми ги упропасти првите моменти како мајка, за сега да ја имам целосно на дистанца. Ако ти е утеха побарај назад низ моите мислења, па да видиш каква лудача беше и уште е мојата!
А додека да ти даде ? И кога и дали ќе биде ?! Да седам под ист покрив и да чекам на нејзина "милост "да го исполни тоа што го зборува? Јас не би . Кој може ОК е не судам .
Те разбрав , ама на Барби ситуацијата е што живеат заедно а свеки нешто стан им обеќала. А пак маж и се држи за суќната на мама сеуште. Првиот син избегал ( го избркала мајка му по кирии да си го влече семејството и домазет да отиде ) па сеа вториот ќе го одомаќини?! Дај боже , ќе чекам Барби да се пофалат со вселување во нов дом.
Прочитав за нејзе... ама коментирав општо... За во случај да купи некој стан, без многу филозофирање.. Како што спомна ти, клуч на рака и со среќа.
Od moja perspektiva toa ne e naredeno. Oti jas sebe si rodiv deca i jas da gi cuvam i vospituvam a ne svekrva mi ili koj stigne. Ili da mi izigrava siperiornost jer mi dala stan. Neka fala koga znam deka na nikoj ne sum duzna i nikoj nemoze da mi rece jas ti dadov,mirno si spijam. A sum spiela i vo bubasvabi i vo kukarka so krovot i kisne i vo apartman bez stolarija i seto toa sum go pominala i ne sum imala odreden period leb da jadam koga go pominav toa se mozam da pominam. Ama sekogas mirno si spiev vo bilo koi okolnosti. Koga ke umrat i ostavat u nasledstvo e druga prica ko sto rekov nema sigurno da dadat na komsiite ama dur se zivi da mi dadat i posle krv da proplukam i mozokov da mi go ispijat -ne. Na mm bratuced nejke da se zeni od taa pricina. On ne e finansiski nesto stabilen zivee pod kirija a zenska mu e edinica kerka nejzinite imotni i sega ovaa mu trie sol da se zimaat tatko i ke i dadel a on ne saka od taa pricina utre nikoj da ne go gleda so prekor superiornost i omalovazuvanje. Nejze toa se ke i ostane nema na nekoj drug ama bratucedov nejke dodeka se zivi da im dadat poradi pricinata pogore i jas go razbiram 100%.
@Offspring типов ќе чека татко и да умре па да ја венча и да ужива во наследство? Сега не, оти ќе ги гледа/слуша, ама тогаш под земја кога се одма подруго е.
Нас ни беше така даден стан. Препишани им беа и на сопругот и на девер ми, уште кога имале по 18 години. Од прв ден, си живееме сами, во стан кој бил практично, заработен од свекор ми и свекрва ми. Никогаш не ни пререкле за тоа. Нема ни за што... не им барав, таква состојба сретнав кога се омажив. И моите после ни дадоа пари колку за уште еден стан, и не ни пререкле никогаш. А да зборуваа, било кој од нив, дека дале вака-така, немаше да ми биде гајле. Родители се, и ако можат и сакаат ќе дадат. Свекрва ми и мајка ми, не се 'кој ќе стигне'. Кога беше ептен мала мојава, секој ден беше со свекрва ми по неколку саати, ја бараа да ја чуваат, јас им ја давав. И јас сум порастена со баба, во градинка не одев, и не гледам ништо лошо, во тоа свекрва ми и мајка ми да ја чуваат кога сакаат и можат.
Премногу се умарате за што ќе каже свекрвата по народ. Абе вас да ви е наредено, и да терате како на вас ви чини, па што ви е гајле што таа ќе кажува по комшии. Јас со мојата од старт сум на чисто. Ние имаме доволно за нас. Ама не, секоја недела таа и свекор, ни пазаруваат. Седнато и зборено е дека нема потреба, оти ние можеме да си дозволиме. Ама не, тие сакаат, двајца пензионери. Ок. Секоја недела добиваме 2-3 полни кеси намирници, во превод тие ми полнат фрижидер, иако знаат дека мм има купони од работа за конкретен маркет каде храната што ја пазаруваме секако ја плаќаме со купоните. Па со тоа и ние штедиме, значи имаме. Ако утре слушнам свеки да збори како таа не гледала, ама ич нема да ми биде гајле, ниту да се замарам со тоа оти јас/ние од нив ништо не сме побарале и тоа јасно им било дадено до знаење и пренагласено. Ниту зависиме од нив. Се е тоа оти они така сакаат и се е тоа од нивната добра воља. Ниту живееме заедно, ниту планираме. Разговарајте со мажите, и пробај те на нив да им укажете некои работи. Грешка е ако прво се разговара со свекрвата, а мажот се остава на крај. Се што правите или мислите да правите, треба да е во договор и согласност само и само на вас двајцата. Кога вие ќе си го имате разбирањето еден за друг, многу работи ќе бидат полесни. Затоа секогаш разговарајте со мажите, ако треба и често и по сто пати исти работи да објаснувате, ама трпеливо и со убаво.
Ne deka ke ceka moze loso se izraziv, on saka sam da zaraboti ne da mu dade tatko i pa posle cel zivot da go potkusuruvaat. Moze uste poveke go nervira i faktot sto ona na site toa go kazuva deka tatko i ke im dadel i tatko i vo nejzinite oci e semoken i najdobar. Cel zivot tatko i za se ke se prasuva. @WildMk abe ima razlika i od roditeli do roditeli. Jas postuvam lugje so rabotele cel zivot za da obezbedat deca stambeno ili neznam kako za da ne se macat sami, i bi zela pod uslov da ne mi bide nikogas prereceno "Ti dadov i da ne bev jas", a za konkretniov slucaj od clenkata barbi, od takva svekrva ne bi zela taman da moram cel zivot pod kirija da odam. A ima i sto dale i nikogas ama nikogas zbor ne rekle.
Сепак.. и да ме озборуваат дека ми дале, та и свекрва ми, та и мајка ми, ич не ми е гајле. И нема шанси да им се клањам затоа што дале. @Barby112 можат со маж и' да кажат: Ние, до тогаш ќе се исселиме, бараме стан под кирија.- доколку можностите им дозволуваат. Ако свекрва и' стварно го мисли тоа, и им купи стан, место под кирија, до тој крајниот рок, нека им го купи. Ама таа ќе мора да си се договори за ова со маж и'.
Пробај ти "Шенка систем"знајш она сите терсене ти наопаку,малку обратно терај ги работите,а пак да се вртат во твоја полза
Дечки разговарав со сопругот и ми кажа " како ќе ни свират така мора да играме ние сме под нивни кров " кога не си на свое така ти е реалноста е таа животот свеки неможе да ми го земе. Си ја бранеше мајка му дека лошо не мислела со тоа доволно е да и кажам а и имам кажано неколку пати тој мисли дека не е така не битно сватив дека ја држи малце за сукња али добро еве срга кај да е ќе се реши прашањето за станот ќе се средиме а за бебето не пошуштам веќе за друго што сака нека е али за моето дете доста беше. Крај краева ме поддржа маж ми по долг разговор и објаснување сепак 7 год сме разлика јас поинаку гледам на раб тој сосема поинаку ... али све се реши кога ќе се в селам ќе ви пишам. Ви благодарам на сите за советите.
Нова сум на форумот и ќе ве замолам за некој совет. Имам 22 години со дечко ми имавме врска од 2 години, убава врска без некои поголеми проблеми. За брак имавме разговарано и одлиучено дека е рано меѓутоа пред 3 месеци изненадно ме запроси. Бев збунета воедно неочекував не кажав да ама не кажав ниту не. Седнавме разговаравме и се договоривме да дојдат само неговите кај моите да се запознаат, прстенот секкао ќе си го носам и да преминам да живеам кај нив неколку месеци како верени да живееме па за свадба понатаму ќе размислуваме. Му имав кажано дека бовчи и такви глупости не сакам, тоа е за мене без врска трошење пари. Меѓутоа неговата мајка не го послушала и сепак ми направила бовча со што ме стави во незгодна ситуаицја и мене и моите, зошто договорот не беше тој. Сепак се помина во добар ред дојдоа, се запознаа, вечеравме, направивме муабет и вечерта заминав кај нив. За тие 2 години од врската со мајка му не сум имала онака многу контакти ама знаев дека жената е љубопитна и си го става носот секаде. Инаку дечко ми си има свој дел од куќата како лепенки две куќи доаѓаат за него, од кои 2 соби се средени другите 2 не се. За нова година беше зел кредит и со истите тие пари кога се веривме отидовме си купивме кујна, спална, маса и некои ситници со еден збор си средивме колку за нас. Проблемите и мешањата со мајка му почнаа уште првиот ден. Од неговиот деч од куќата има 3 клуча, едниот го носи тој, другиот мене ми го дадоа а третиот стоеше кај неговите. Разговаравме со него и решивме дека за свадба ќе се стрпиме малку пошто и јас имам кредит кој го отплаќам има и тој, да помине некои време еден од нас да земе поголем кредит да се покријат тие два и со останатите пари да се направи помала свадба само со најблиските, зошто приоритет ни беше куќата да си ја досредиме. Тој ова го кажал пред мајка му и едно сабајле жената квалитетно ме подбра дека неможело ние што сме сакале, еден син имала таа, ако сега не трошела и не се веселела немало кога не знам што премолчев од култура без да се расправам. Инаку моите родители се со една пензија, дечко ми го знаеше тоа и му кажав нема шанси да ги терам да влагаат во долгови за моја свадба. Друго немаше ден да не излеземе некаде без таа да не пречека на врата и да не распрашува каде одите, кога ќе се вратите и триста други прашања, мораше за се објаснување да и се дава. Договорот беше да бидеме поделени за се, а таа бе прашање си влагаше во нашиот дел кога ќе и текнеше. Свекорот си доаѓаше кога не бевме дома си гледаше телевизија, еднаш го затекнав со нозе на маса ниту се извини ниту ништо. Свекрвата исто си влегуваше кога ќе и текне без прашање ми земаше алишта од корпичката и мои и од дечко ми таа да ни ги перела. Намерно готвеше поголеми количини храна и се жалеше како не сакаме да јадеме со нејзе. Кога јас ќе земав да зготвам нешто, нормално готвев за нас двајца зошто одлуката беше да бидеме посебно зборела по комшии и роднини снаата зготви она, снаата направи она не не викна нас и триста други глупости. Капак на се беше кога една недела дури спиевме јас веќе бев будна само лежев ја сетив си дојде, ни влезе во спална на нашата тераса да наредела алишта, повеќе сонце фаќало не знам со кој памет може голи да бидевме. Имам многу болна и обилна менструација по 3 пати менувам долна облека и постелини, таа и тие алишта ги прибрала да ги пере. Со еден збор секаде се мешаше, не смеев нешто погласно да кажам таа веднаш ќе дотрчаше. Имавме забава од работа му кажав на дечко ми сакам да одам ќе се вратам за саат два на што тој ми кажа оди не е проблем ама кога се вратив ме пречека со муабетот дека ја сум била мажена веќе, не ми личело да шетам вечерта сама без маж. Знаев дека и тоа е нејзино масло, дека таа го има набоцкано. Накратко немав мир ни приватност. Кога дечко ми беше на работа, јас сама цело време доаѓаше и седеше со мене, пример јас ќе средувам нешто таа си седи и ми збори. Се жалела како не сум одела ич кај нив. Ќе се вратев од пазарување, таа ќе дотрчаше да ми буричка низ кеси. Цело време трпев и молчев ама не се трпи не е ееден ден. Го седнав дечко ми и му објаснив како стојат работтите, дека јас така не можам. Ми вети дека работите ќе се средат ама си продолжи пак со истото. Ми пукна фимот си ги собрав работите и се вратив дома, каде што воопшто не бев добредојдена. Моите се постари луѓе и се со ставот дека отккао еднаш ќе се омажам, назад враќање нема. Пробав да разговарам со мајка ми да и објаснам каква е ситуацијата ама не наидов на никакво разбирање, ми вика свекрва ти е ќе трпиш. Од друга страна пак дечко ми цела недела ме бонбандира со пораки и молби да се вратам. Не знам што да правам веќе.
Zal mi e sto nemas poddrska. Resenie idealno spored mene e slednovo: odenje kaj decko ti pod uslov da svika sostanok" so negovite i vie dvajca. Vo zavosnost od toa kako ke se odnesuvaat oni, ke doneses odluka sto ponataka. Toa nego kazi mu go! Se ova sto si go napisala tuka, na eden list hartija pisi go, pod tocna 1,2, 3 itn. Sedni i jasno i glasno kazi, jas imam nesto da kazam i ve molam slusajte mr, koga ke zavrsam, prasajte i kazete sto vi cini ili ne. Se kazi im, procitaj od listot, na kraj zavrsi go muabetot so zborovite, jas zaednica ne sakam. Pod vas krov sme ama toa ne znaci da mi brckate u se. Ako ne se soglasuvate ili ke odime pod kirija ako se slozi petko ili ke si odam doma. Jas sum dosla za nego ne za vas. I ke vidis sto ke bide. Vo nikoj slucaj nemoj da si kazala deka ne si doma dobredojdena!!! Nikako! Nikomu ni na decko ti! Kazes li, ke si igraat so tebe kako sakaat, ke znaat deka "nemas" kade. Srekjno!