Те молам немој да ме разбереш погрешно ама мислам дека треба да размислиш за твоето однесување и однос кон луѓето во чиј дом си отишла да живееш. Сеуште си само девојка а не вереница или сопруга а си земаш за право да командуваш како тие да се гости во сопствената куќа. Малку повеќе треба да бидеш толерантна и реална... Муабетот дека ќе ја отераш во к***ц ако уште еднаш ти го исчисти тоалетот е инфантилен и само тебе ќе те отера на некое место каде што не треба! Со среќа понатаму и со памет во глава
Полека Хитлер...Ќе се селиш оти ти го исчистила вецето? Вие абер си немате што се стварни проблеми и од мува слон правите...Те читнав и пред некој ден и гледам дека многу работи сакаш да смениш наеднаш, само тоа не се прави така преку ноќ и сигурно не со сила, лигавање и драми...Башка не си ни снаа таму колку што читав живееш кај дечко ти...Полека, смири се и биди паметна оти премногу нервоза и ситничарење не се на арно, се надевам нема да се увериш еден ден...
Баш убаво кажано, се сложувам со МСкорпионка, треба полека и со трпение прво со еден убав муабет со дечкоти, а потоа ако има потреба искрено и оворено и со неа, се разбира прво со подршка од дечко ти, зошто ипак тоа е нивна кука т.е. и нејзина. Али секогаш приказната има две страни, јас ја свакам твојата изреволтираност, пошто највероватно не сакаш да ти претура по стварите.До некаде јесте да, тоа е нејзина кука ама кога веке те прифатиле да живееш таму треба да го почитуваат твоето право на интима и приватност, тоа е исто како да си неге под кирија и газдата да ти доага во станот без да те праша, за тоа викам со договор со дечкоти и ако никако не се разбира , ставете си клуч на врата. САмо без кавги, нервози, смирено и дипломатски.Еден ден таа жена ке ти биде свекрва, баба на твоите деца, ипак ако ништо друго ради тоа што е мајка на твојот сакан треба да ја почитуваш. Јас те свакам потполно, ние со мм сме под кирија, и пред да бидеме во брак 4 години живеевме заедно и тоа под кирија, баш ради тоа што најповеке што ми значи во животот е мирот приваноста и мојата интима. Свекрвами кога ке дојде на гости пример со спиење, ете се случувало да нема навика да да тропне пред да влезе во спална, а мене тоа од такт ме вади па камоли да ми претура по стварите. Така да те разбирам комлетно, само со убав муабет све може да се реши и се разбира со подшка од дечкоти.Срекно
Најлошо во нашата мала државичка е тоа што младите треба да живеат со старите,да се има финансии и сите да си живеат посебно ќе биде најубаво,прво секој си има различни погледи на нештата,значи они се постари си тераат по нивното,ние помладите си тераме по нашето и доаѓа до кавги,па што да не и кога сме биле со мајките наши дома не сме се карала,па и ден денес се случува да се скараме,ама нели е она мајкичка па ќе си простиме,а ако свекрвата ни го направи истото не простуваме си тераме со инаетот,затоа што подалеку толку поубаво тоа веќе од искуство го зборувам,значи сега сме си сами ни доаѓаат на госте им одиме на госте поубаво од тоа нема,и маж ми тоа го согледа додека бевме сите заедно плус имав и золва секојдневно расправии имаше по домот,буцкања,сега на раат сме си и ние и они,зошто и они не можат да прифатат туку така нов член,и ти не можеш да се привикнеш на навиките на повеќе членови во една фамилија
Сакам да дадам едно мислење, ај да речеме непристрасно, иако нема да биде така со оглед на тоа и покрај тоа што не сум мажена имам долга врска од 5 години и стојам одлично со мајка му, таа е едно напатено и многу добро суштество (немојте да се жестите за ова суштество, па нели сите сме суштества, од милост е ова само). Ме натера да кометирам констатацијата на Елеонора струмица, не гледам каде нашата држава е виновна за тоа што треба да живееме со старите, доколку сите работиме и е надградуваме за да постигнеме повисок ранг на платеност во нашата професија неодминливо е дека ќе можеме да си дозволиме свој сопстве стан. Сеуште не сакам да се избрзувам со констатациите, сепак додека не отидам да живеам со нив не знам каков ќе биде животот, но јас искрено не сметам дека ќе ми биде лошо. Ги почитувам сите, како што и тој ги почитува моите, никогаш не сум ги одминала во купување подароци и истите ги бирам со внимание. Кога и да отидам кај нив се чувствувам убаво, не глумат пред мене, па и тие се луѓе и тие си имаат лоши моменти кога не им е до гости, мајка му не ми прави лице туку му кажува на дечко ми кога нешто правам а не и се допаѓа, за да не ме навреди му кажува на него и тој наоѓа начин на кој секогаш одговарам позитивно. Сестра му е малку поспецифичен случај, но неа ја сакам со сите свои мани и доблести, едноставно такво детенце е, иако не е дете секако. Значи да сублимирам, јас не очекувам од државата или од неговите и моите родители да ни овозможат пристоен самостоен живот, ќе си ја пуштам чергата колку ми се долги нозете, а не обратно, ако сама не створам, кој па ке створи, и чие ке биде задоволството. Среќа што и дечко ми размислува исто, не сакам да запловам во тие води се додека самата не можам да се одржувам на површината.
Е сега можеби ти си од скопје и имаш повеќе избор за вработување,јас сум од струмица значи имам завршено факлутет,еве ќе завршам и посдипломски студии и си седам дома веќе 4 години,да бев некаде во друга држава сигурно немаше да седам дома,не сум единствен пример имам и другарки кој со електро,кој со машински,економски факултет што се дома, значи во нашиот град игра улога партиска книшка,па и во повеќето приватни фирми е исто дали партиски дали со врски мора некој да имаш познат за да те вработат или многу среќа да влезеш така,па колку само св и јас и маж ми имавме испратено по разни фирми,друг е случајот во Швејцарија,Германија,имам роднини што уште од средно школо се вработени и со наполнети 18 години живеат сами,е кај нас дај ми еден пример кој живее сам и може да се издржува сам со наполнети 18 години,па таму помагаат и кога ќе се роди бебенце ем со парична помош ем со средства,тука сакам да кажам дека е таа наша зависност од постарите и за дом и за се
Душо моја, ја сум ти комшика, ама ептен комшика, малку појугозападно од твојот град, Валандово, ако кај нас младите не седат дома не знам каде седат, значи немаме никаков просперитет за младите, токму затоа не седам дома и не им досадувам на моите со муабети дека сум млада и без пари и државата не ми дава работа, не, напротив, си ја барам среќата онаму каде што ја има за мене, во Скопје, овде живеам веќе 9 години, од свои 15, не планирам да се враќам за да не мора да окривувам никого. Самостојна сум веќе година дена и не зимам воопшто голема плата со која можам да се гордеам којзнае колку, но сепак се трудам, од петни жили што викаат кај нас, да заработам колку што е можно повеќе, а можно е, прифаќам и хонорарни работи, преку викенд и после работно време, приватно правам ентериери и цртам, дури ако е потребно и би чистела ако знам дека ќе заработам повеќе пари, додека сум млада и немам семејство можам да го правам тоа, кога ќе дојде редот на семејство и деца не ќе можам да го правам сето тоа, тогаш ќе ми фали сето слободно време со кое сега располагам, но и тогаш ќе се трудам на било кој начин, се разбира чесен, да заработам некој денар повеќе. Јас сум дете од провинција, мене никој нема да ми опрости месецов ако не платам кирија и сметки, во ниту една продавница нема да ми дадат леб и млеко на список, нема да завршам работа во болница без картонче бидејќи комшивката ми е забарка, впрочем истото можам да го кажам и за моите пријатели од Скопје, и тие не се поштедени којзнае колку бидејќи се од овде. Како и да е, кај нас во помалите места се е полесно, овде треба баш да се испотиш за да заработиш, па и да ги потрошиш правилно своите пари. Се надевам не те налутив што те посочив како пример, но сметам дека државата не ни е виновна, туку нашата мрза, познавам и јас нашинци во Швајцарија кои работат од свои 18 години па можат да си дозволат сето она што си го дозволуваат, но само кога ќе се вратат во родната грутка, бидејќи нивните плати имаат тежина исклучиво овде, таму исто како и ние крпиме крај со крај. А што се однесува на вработувањето, велат вака, секој човек има три шанси во животот: првата кога го избира факултетот, пропратно со тоа и втората кога бара работа и третата кога го избира животниот сопатник, ако една од нив пропуштиш во ред, ако пропуштиш две, можеби имаш шанси и да успееш некако, но доколку и третата ја пропуштиш тогаш самиот си виновен за твојот неуспех. Се надевам бев јасна! Ете отидов офф, простете ми, во тоа име, не се криви ни свекрвите ни државата, секако дека постојат и лоши и добри свекрви, тоа ми е од далеку јасно, но и нив да ги разбереме, не може некоја вчера дојдена да ти воспоставува ред и дисциплина па дури и да ти заклучува врата, ставете се во нивна кожа, замисли на мајка ти некој да и заклучува врата, да ја кара и да ја отера од кај што дошла. Не чини драги мои, и таа е нечива мајка, ако веќе се однесува лошо нека и е на чест, јас признавам и злоба и лоша намера и инает и се, но колку што се лоши свекрвите толку има и лоши снаи, сите ги кажуваат маните на свекрвите, никоја реално не ги кажува свите мани. Конкретно за случајот с девојката што дочла да живее кај дечко и, те молам, која е таа храброст да ставаш ре и дисциплина во куќа која не е воопшто твој дом, па ти си на гости таму, како што ти рекол дечкото, утре можеби некоја друга одлично ќе се согласува со мајка му. Дадете им шанса, доколку ја сакаат, и на свекрвите. Се надевам нема да бидам свекрва само за да не доживеам некоја девојка да ме карактеризира како што оваа девојка ја карактеризира својата свекрва, а ако бидам ќе се обидам да бидам индиферентна, баш како и мојата свекрва to be.
jas bi te opravdala za seto ovaa sto go napisa za devojkata sto zivee kaj decko i no bi ti kazala i edna druga konstatacija.znaci jas se maziv na 17 godini,bev nejzino cedo ili dete koe trebase da go izrasne vo zrela zena da receme ,zosto ako sum bila svesna na tie godini ne bi se ni mazela.no taa uste togas gledase na bilo koj mozen nacin da se cuvstvuvam bezvredno i nepostoecki kako nekoj predmet koj go pomestuvaat od soba vo soba .sega razmisluvam deka se ke bilo poinaku ako sum i dala na znaenje deka sum losa kako devojkata sto se postavuva vo kukata na decko i.mislam deka toj sto si ja pokazuva ostrinata na samiot pocetok poveke go pocituvaat .a dobrite kako mene ke bidat stradni za ubav zbor i harmonija vo domot .se izvinuvam ako nesto zgresiv so slobodno mozam da kazam deka losite mnogu podobro pominuvaat...
А, што ако не е вереница или жена? Нели сите кажувате дека битна е љубовта и разбирањето, а не тој еден документ??? Таа живее во таа куќа и со самото тоа треба да биде полноправен член таму. Се сложувам, ама страшно е кога имаат услови да се тргнат настрана, а мајкиниот син не сака. Ова со Хитлер малку е претеризам. Девојкава е далеку од Хитлер. Зошто другите снаи кога се жалеа за свекрвите дека им се мешале имавме разбирање, а сега оваа ја нападнувате? А, за тоа дека премногу ситничарење не треба, се сложувам, но сепак ситниците го прават животот.
Јас не реков дека девојката лошо би постапила доколку таа е снаа во таа куќа, напротив таа ќе биде член на тоа семејство и има потполно право на приватност и сопствени ставови, но дечкото и потенцира дека нејзината улога на снаа не е сигурна, дека во иднина постои можност таа да не биде снаа во тоа семејство и можноста некоја друга подобро да се согласува со неговата мајка, зарем тоа не ви дава малку сомнеж? Не ја обвинувам девојката, напротив, ја разбирам, но нека помисли малку, зарем во ред е така да се однесуваш со некого кој сеуште не ти е ништо, ако таа така започне сега, што ли ќе се случи кога ќе биде снаа, јас не би се согласила со нејзината постапка, на крајот на краиштата таа го става дечкото во непријатна ситуација, тој мора да се правда и да црвенее пред мајка си, девојка му не ја сака мајка му, како ли му е на него. Овде сите збориме за цнаите и свекрвите, никој не прашува како му е нему, јас знам дека на дечко ми би му било многу непријатно ако јас го направам ова, не сакам заради мене тој да биде во непријатна ситуација пред неа, не сакам никој да го ставам во непријатна ситуација, како би било да живееме кај моите и тој да ми рече кажи и на мајка ти да не влегува кај нас во соба, нема шанси, никогаш
^^^ Ангел оф арт, јас те свакам потолно што кажуваш и во поголемиот дел од работите се сложувам со тебе, убаво би било сите да живееме во еден таков свет на толеранција, каде што нема проблеми или можеш да премолчиш и замижиш пред истите.Али не е секаде така, и јас искрено бев со твојот став пред да се омажам, али понатака работите се менуваат, кога се повторуваат едни па исти работи и кога нема разбирање, толеранцијата се намалува.И јас истото го мислев за свекрвами пред да се омажам , дека е една многу фина, добра и напатена жена, сега го немам истото мислење, не дека сум во лоши односи или надај боже сум ја навредила али сега и гледам работите појасно, не е се така розево како што сум мислела.Еве ти наведуваш пример ако дечкоти живее кај твоите и да ти рече мајка ти да не влеува кај вас во соба никако не би и рекла не.Али мајка ти сама би требало нели, да има осет и да знае кога треба, а кога не треба да влези во вашата соба и да го почитува вашето право на приватност, да знае да тропни пред да влезе во соба и сл.Доколу сите овие работи се на место тогаш е ок, али има многу луге кои за жал се неосетни за вакви работи и од тука идат сите проблеми.Мислам, ме свакаш што сакам да кажам.Така да не е секогаш и секаде така убаво ,работите се менуваат со тек на време , посебно проблемот е што многу мајки заборават да ја пресечат папочната врвка од своите синови, и на некој начин ги хедикипраат цел живот, а уште полошо е кога самиот маж не знае да пресечи. Јас се имам одамна изјаснато на темава - секогаш сум за младите сами да живеат ако треба и под кирија, бидејки приватноста и интимата се незаменилви тие се темелот на мирот и спокојството во домот, посебно кај еден млад брачен пар. Поздрав и секое добро.
Не знам дали некогаш си живеела под кирија но мислам дека доколку си живеела на повеќе од едно две места под кирија ќе ме сфатиш за што зборам, сум живеела под кирија цели 20 години и верувај ми дека не е воопшто забавно, и сега живеам под кирија, но барем знам дека таму на југот ме чека мој дом во кој можам сега со мирна душа да се вратам. Веројатно имаш право дека не е се исто пред и потоа, се надевам нема да го искусам тоа потоа како лошо искуство, навистина не би сакала доброто мислење што го имам сега да се претвори во лошо и да ме натера да не мислам повеќе за неа како за добра жена. Јас секогаш ќе бидам расположена да испијам кафе со неа, како и досега, кога ќе дојде ред да се решаваат интимни прашања со дечко ми ќе го решавам тоа, нема да дозволам да се чувствува како виновна што син и некаде утнал, или пак да ги знае моите слабости и мани во врската. Како што сите рековте, најчесто свекрвите го менуваат односот, не можам да кажам дека сум видела некакво искуство па затоа нема да коментирам, јас ќе се потрудам а нејзино е да прифати или не. Сега за сега во неа имам пријателка со која можам да испијам кафе и да помуабетам, да разменам книга и да побарам совет, без претерување, имам среќа можеби што е интелектуалка која цврсто стои на земја. И она уште сега спомнува дека сака да живееме одвоено, вели да има би ни купила стан или би ни дала да плаќаме кирија, само да уживаме во младоста. Пред некое време подспомнуваше за мажачка за синот но и реков јасно дека за тоа јас не се прашувам и тоа со убав и културен речник, а не да префрлам или да го обвинам синот пред неа, така да она сфати што сакав да кажам и мене не ми споменува повеќе, но на него често знае да му каже дека размислува и на таа опција. Во нивното семејство додуша сите разговараат за тоа, сите ме познаваат и ме сакаат, исто како што и јас нив ги почитувам и се однесувам кон нив онака како што ми доликува. Ајде да не речам дека нема да се покаам за реченициве, ама се надевам дека нема да имам многу големи проблеми. Од моја страна сигурно нема да има промена на расположението и однесувањето од нивна страна ќе видиме. А за она дека мајките се врзани за синот со папочна врвка, има логика, како што и нашите мајки додека се живи ќе не сметаат за нивни деца, мали деца.
Najprvo da i se zablagodaram na girl.23 za podrskata,poradi toa sto vo posledniot post samo taa me podrza. Drugo jas ne sum hitler,i kako sto kaza nekoj se obiduvam da stavam red vo kuka cij gostin sum,ili deka se odnesuvam kako jas da sum gazdarica a tie gosti,i golemata moja hrabros... Ne! Jas sum mu na decko mi poveke od zena,mozebi sum pobliska so nego od luge sto veke nekolku godini se vo brak. Jas ne obvinuvam,nitu kategoriziram,sekoj si ima pravo na svoe mislenje. Jas ednostavno sakam privatnost i intima vo prostor koj ni e odstapen za ziveenje,znaci ne sum otidena v hotel,pa cistackata po mene da cisti,ili pak sum nesposobna da cistam. A toa sto ne sum zena na hartija ne im dava pravo da gi pregleduvaat moite rabota,da mi go prekinuvaat raatot,i da ne zboruvam za mesanja od drug tip.znaci ako jas ne sum mu zena na hartija,ne znaci deka nemam pravo na svoe mislenje,i deka treba da cutam i da toleriram mnogu raboti.nikojpat.i toa mene nema da me odvede vo nikakvo krivo mesto kade sto netreba.jas sum licnost so svoi potrebi,mislenja,stavovi. Sto se odnesuva do svekrvi smetam deka onie sto ziveat so snai sekojpat ke si smetaat,zatoa sto svekrvata sekojpat ke misli deka e vo pravo,plus ke misli deka go gubi sinot,i ke saka da kontrolira,zatoa ne veruvam za ljubov megu snaa i svekrva sto ziveat zaedno.pozdrav
И јас те подржувам во тоа,кога живевме со свекрвата и золвата нон стоп бевме во војна,значи се што ќе кажеше таа и золва ми беше ок,се што ќе кажев јас не беше ок,е сега и маж ми го вртеа со нив а и свекор ми,така беше додека не отидовме под кирија,првите месеци маж ми привикнат за се и сешто да решава со мајка му,како за каде ќе се прави кога беше мало синчето крштевка,па какко ќе се одгледува,па како треба да се остава да плаче и ред други работи,па до сите ситници,кога отидовме под кирија не беше се така сјајно кога јас готвев ми пребацуваше демек треба помалце зачини да се става ,односно мама поубаво готви,потоа демек јас некои поубави ги правам ,но некои таа поубави ги прави и ај да не пишував многу,се истрпев,знаеш како некогаш старите велат трпение спасение,сега сите си живееме одвоено и односот со свекрвата ни е прекрасен,не знам што да кажам,односно лош збор не можам да кажам за неа,дури си мислам дали цело време золвата ја матела водата,сега се што мислам јас истото го мисли и таа,постојано дзвонува да не праша како сме ,им одиме на гости ни доаѓаат,колку имаат можности му купуваат по нешшто на детето,значи од тоа поубаво здравје,затоа поубаво е постарите и помладите да си се оделно,ем што подалеко толку поубаво,ем како се вели ем ќе сме си помили,тоа го искусив на своја кожа,утре други ден ако станам свекрва не сакам да живеаам со снаата,тоа што јас го минував не сакам друг да го минува,зошто мислам дека ние ќе си имаме едни сваќања,они други секогаш ќе постои таа граница што не се надминува,па за џабе не е речено сите прсти на раката не се исти,па така и луѓето со нивните сваќања
После толку долга врска, имам полно право мајката на вереникот да ја наречам свекрва. Знаете ли зошто немам проблеми со неа? Затоа што не дозволувам да настане проблем. Ако ме навреди нешто, јас му кажувам нему он да си ја среди работата, доколку е нешто што не е потребно одма да изреагирам. И неговиот одговор секогаш е: Она е тука за мене, а на за вас, и ај со здравје. Не сум некоја проста, ниту пак некоја што незнае да каже што има да каже, образувана сум, и воспитана да знам што е почит, ама ако сум навредена, е тогаш сум на Господ бељата. Се кажете на мажот, не кријте! Нека си ја води он борбата, и не оставајте работите да дремат и да се големат, проблемите се решаваат одма, не смеат да преспијат. Не кријте, и не се правете ни фини, ни лоши со сила. Какви сте, такви сте. Адаптацијата е секако потребна, ама за двете страни. Јас нема да седам во таа куќа, ама сакам однос нормален. Сепак, тие луѓе го створиле мојот иден маж, и за тоа ќе сум им вечно благодарна. Овој начин функционирал на баба ми за свекрва и, на мајка ми за баба ми, за мене со свеква ми, и ако ми даде Господ ќерка, ќе ја учам вака...
Нешто прочитав од постовите од даргите Феминки, а полно сум слушала на оваа непресушна тема.. Ама јас никогаш нема да ми е толку важна свекрвата за да се нервирам а недај боже напишам пост за неа. Јас ниту ја бирав ниту ќе се земам со неа. Е сега ќе речеш лесно ти е сега вака да пишуваш, не не сум јас неиживеана пубертетлика, кога вообичаено и нормално е да се јаде се што лета. Јас сум и те како изградена и стабилан личност, можам сама се, не ми треба никој, а си го сакам вереникот и си сакам да си заспивам со него и да си се будам со него и толку.. Свекрвата, па и мајка ми имаат свој живот и нека ни се живи и здрави и нека си го живеат како сакаат. Ниту ќе се докажувам, ниту ќе се замарам со нив, на овие години знам колку вредам и колку се неможам, сакам бебуш и сакам и јас еден ден да бидам свекрва.. и толку. Знаете годинките со искуството носат и мудрост, учат што е битно во животот, носат спокој па и трпение. А мудроста на оваа тема е дека нетреба де се нервирате и да ги есапите ,,лудориите,, на мајките на Вашите сакани партнери. А доколку дотичните не размислуваат и дејствуваат поинаку од вас, нивен проблем па дури и да живеете во заедница.
Повеќето свекрви денешни се змии.Приметувам по дома и околината.Едната баба е многу добра (мајката на мајка ми патем не живее со нас) а оваа другата е да може ќе ме продаде. Ме има наклеветено за ситница,а којзнае ако се работи за нешто поголемо.. Инаку и јас се согласувам со тоа дека мажот може да го реши тој проблем.Во случајот татко ми.Ама не,она му е мајка а што трпат 4 заради една неразбрана...Е од неа се една третина ако не и повеќе од проблемите..
Еднаш имам кажано во врска со темава нешто, не сакам да се мешам, сеуште не знам како ќе биде со мене во иднина, допрва ме чека тоа. За тоа нека зборат поискусните. Но морам да кажам што дознав што ми истреска мајка ми. Баба ми (свекрва и) нон-стоп и чепкала по стварите во спална (таква е она, ја знам и мене истото ми го правеше, радознала бреј) и мајка ми многу се нервирала. Еден ден купила десетина кондоми и ги наредила над секој пешкир, секоја маичка, секоја ствар во шкаф. Баба ми се усрамила, никад не и влегла да и ровари низ стварите. Има многу тактики за играње, само треба да ни текне
Мислиш дека се сите исти ке ги фати срам,,,,штом земле да пребаруваат немаат гајле,има некои дури од радозналост и вибратор да ти најде ке те праша од кај го купи,,,,не дека на многу не им текнало да стават,само дабе е,кој пребарува ,пак ке пребарува,,,,,,,