da treba da rabotam samo sega ne sum dobra nemam sila cela sum omalaksana ne sum ni sposobna za deteto treba da cekam da dojde vreme koga ne rabotat opstite pa na brza pomos da odam da molam sistemi da mi stavat zatoa so nema pari za mene za opsti lekar
Најпрво што мораш да направиш е да јадеш редовно и да не се доведеш себе до ситуација пак да завршиш во болница. Имаш бебе, ако не ти е гајле за себе, мораш да бидеш здрава за него. Оти и маж ти, и неговите можат да ја искористат ситуацијата против тебе, да те направат неспособна да го гледаш и да пробаат да ти го земат. Потоа, мораш да се смириш, оти си многу вознемирена. Треба да научиш да не покажуваш страв, и кога тие ќе ти зборат, ти гледај си го бебе то и смеј му се нему. Пробај разговарај со маж ти, на само. Смирено, за да не ја поткопаш повеќе работата. Немој да ги напаѓаш неговите родители со зборови, туку кажувај му како вие треба да се грижите за малото, што вие треба да правите за него, дека си читала или педијатарот ти кажал оти родителите се најбитен фактор во креирањето на карактерот на детето. Можеби, ако си доволно упорна и одлучна, ќе успееш да го придобиеш. А ако немаш каде да одиш, ако апсолутно немаш никаков избор, тогаш мораш да почнеш да го “работиш” сопругот. За ваше добро.
Cim si se vratila si im dala do znaenje deka nemas kade i udrile uste posilno po tebe oti znaat deka nemas drug izlez nego da gi trpis. Veruvam i deka toa zaminuvanje ti e kaceno na glava dosega 100 pati. Uslovi imas li da odis pod kirija so deteto? Druga rabota, ke padnes vo depresija i pod lekovi i antidepresivi i ke te napravat psihicki nesposobna majka i ke ti go zemat deteto, moras poradi nego da bides jaka i poslusaj ja referentka zaposli se i trgaj pari nastrana za nedaj boze. Utre drugiden koga nema da bides zavisna od mazot mnogu poinaku ke gledas na rabotite.
toj gi slusa negovite toj ima strav od niv tie i nego go komanduvaat i ucenuvat ako ne slusa i ne prave kako so ke kazat starcite ke lita na ulica jas ziveam so nego kako so cimer tojmene ne me razbira soi da mu kazam mi vika mora taka da bide kako so ke kazat vika znam deka e taka ama mora da se prilagodis na toa semu zboram ama djabe toj niv gi slusa nivnite komandi pa toj mi vrsi pritisok ako ne uspee on tie pocnuvat kavga
А каква беше ситуацијата пред да се земете и пред да живеете заедно? Ти не насети дека нешто не е во ред?
nie se gledavme retko bevme od razlicni gradovi me izlaza demek so tatko mu razgovaral uste ponapred demek demek imalo opcija da prodadat stanot i ke kupat eden na niv eden na nas zosto bil vo centar i poveke pari ke zemale toj si gi znael roditelite imal isto i toj problemi pred da otidam tamu otposle mi kaza duri sakal sam da zivee ama nisto ne sakal da kazi kakvi se samo rece mirni se jas naivna poveruvav vikav zasto me izlaza da mi kazese jas nikogas nemase da dojdam tuka vika ako sakas odi si nikoj ne te e soprel uslovi nemam plata 9000 sto popravo da napravam so tie pari nisto i poveke da zemam malku pak nema da ostanama i detoteto ako se razvedaam kaj nego ke pripadne zosto zivee pod stan a ja pod kirija razgovarav so poveke advokati taka mi kazaa jas inaku veke sum vo depresija poveke vreme od niv no ne pijam tabletii ne sakam imam problemi i so zeludnikot radi toa inaku malce da se opravam sega sum mnogu voznemirena nervozna samo placam zosto maz mi ni me razbira ni me zale ni me podrzuva sama sum malce psihicki da sekrenam nekako i fizicki ke pojdam na rabota ovde ke poludam od nervozi
А за детето купуваат ли тие нешто, или се е на тебе? Кога ќе тргнеш на работа малку ќе се освежиш психички, нема да ги гледаш по цел ден.....јас си помислив не одиш на работа. Гледај да си нахранета, не седи гладна и за лекар оддвои пари секако.
Ако можеш да најдеш работа на половина работно време би било добро (ако здравствено не си способна цело работно време да издржиш), малку и психички ќе се издуваш наместо со нив по цел ден да се расправаш. Дома ако седиш само ќе се нервираш. Дете ќе си пишеш во градинка, и од тие што ќе ги земаш иако не се многу градинка ќе си плаќаш и за лекар ќе имаш.
jas baram rabota no tesko se naoga inaku navistina ne sum sposobna za celo rabotno vreme iscrpeno se osekam mnogu zosto i zdrastveno ne sum dobra da se nadevam deka ke najdam nesto inaku od nervozi ke poludeam
Некако си многу помирена со ситуацијава твоја и ти е страв да пробаш да се извлечеш од дното. Разбирам дека ти е лошо на секого му било во таа ненормална куќа и дека си превознемирена али ти ради детето и ради тебе лично и твојот живот треба да смогнеш сила и да станеш пред огладало да речеш јас можам, јас можам некако да успеам. Искрено да ти кажам дека оној што ризикува и се бори за нешто реално и добива некој на потежок некој на полесен начин но животот сепак е тешка борба. Точно дека пренаивно си одлучила на брак, не си размислувала претходно па сега се чудиш што те снашло.. затоа кога се мажиш за некого би требало многу добро да го запознаеш прво али било што било наместо да велиш дека не можеш ти уствари можеш само некој треба да ти даде кураж.. подршка .. 9000 плата е малку, да али твои пари си се твои пари а ти треба од нешто и некаде на почнеш а не да се демотивираш и осудуваш вака оти на тој начин далеку како што гледаш и промени нема. Значи се се може жено. Глава горе И 9000 се пари со кои можеш колку толку да се тргнеш од таа куќа. Друга опција, да збориш со татко ти, сепак ти е татко може ако се отвориш и биде преискрена ќе те свати, друга опција блиски роднини кои што би сметала дека можат да ти помогнат колку толку.. Најлесно е да речеме не бива малку е не оди ... и да се помириме со тоа. Работава е како да успее човек а верувај баш никој не успеал со лесно. Дади си кураж, разгиварај со блиски луѓе пробај да смениш нешто. Мораш. Ради детето и тебе.
Citam i ne mi se veruva. Ne baras sovet, samo se iskazuvas, posto spored tvoite zborovi resenie za tebe nema. Osudena si da patis ispaga rabotava, a sigurna sum deka ima koj da ti pomogne! Tetka, cicko, brat, sestra, bilo koj od bliski i dalecni rodnini poznanici. Nikoj normalen ne bi dozvolil da patis vaka i zdravstveno da obolis. Aj malku potrezveno razmisli, koj bi mozel da ti pomogne? Telefonot sama u soba sedni i javi se, razgovaraj kazi kakov problem imas, kazi momentalna sostojba, baska toa zastita sigurno nekoja institucija moze da ti pruzi. Vo socijalno da pojdes i prasas zastita za majka so dete dali ima, psihicko maltretiranje spaga isto pod semejno nasilstvo ako ne se lazam. Maz ti, ne znam sto se nadevas na nego... Ne znam sto da recam, pred da se mazese neli gi zapozna, neli vide kaj vlagas u kukja, neli se rasprasa so sw vika. Koza ke kupis pa ke prasas od koi roditeli e, a ne maz zena da zemes... Baska po malite mesta sitw se znaat kako dobro utro, ne deka u sk e poinaku. Kako mozel da te prelaze ne znam... Bidnalo veke, resenie ima, nie ne mozeme da ti pomogneme, ama sigurno imas nwkoj sto moze, makae i rodnina po stranstvo tetka nekoja... Ne si valjda sama na svetov...
od strana e mnogu lesno da se kaze koj saka da bide vo takva situacija kako jas i koj bi sedel so niv ako ima kade nikoj normalen ne bi sedel bi se spasil da ima kade uste sega ke zaminam imam razgovarano i kazano site bliki ti vikat ke se pomiris sve nema da se zivi ke si kutes ke si traes ke trpis radi deteto moras i vo institucii bev vo socijalno uste prviot pat vikat nema kade da ve smesteme a so 9000 iljadi denari pod kirija i plus so dete ne se zivee nemozis da si pravis iluzii na mozok kirija struja voda hrana gradinka zena so ke ti go cuva so tie pari so ke naprais nisto,inaku situacijata vo koja sum i gledam deka nema izlez moras da se pomiris jas sum probala sum se trudela da se izvlecam no se mi bese zaludno
Ok. Koga veke nemas izbor ajde da vidime kako da ti pomogneme da bides poitra i da se izvleces odnosno da se snajdes so svekrva ti. Svekor ti isti e? Baska deteto nez kolkavo e ama do 12 da spie, odma da ti recam ne ja biva. Dete se znae u krevet koga ide. Vtoro, ziveete so niv, mora da delite se pa i hrana i smetki. Treto, daj podetalno opisi situacii so kako vika svekrvata i cetvrto i najbitno, ne si tepana, macena, da te tera so stomakot do zabi pcenka da kopas i niva da vadis kako edna mlada so luda svekrva, da ti go doi deteto i da spie so nego. De aj smiri se i kazi pisi so i kako, pa moze ke najdeme resenie... Ne e za lesno da sw kaze od strana rabotava, nego sig si mn mlada i neskusna, namesto da se boris ti gotovo se predade na umiracka se frli. Zosto ne mozes da rabotis polno rab vreme? Deteto kolkavo e? Vo Gradinka ne odi li? Zosto ako ne odi?
Сакам да се надоврзам на проблемот на uspesnarabota, Татко ми е исто таков, не се грижи за фамилијата,целосно не запоставува, само за родителите се грижи,постојано е до нив, за се ги прашува, можат да му се развикаат на 50 години и пак ке ги послуша и нема да им каже ни збор. Лично го имам слушнато како не нарекува со погрдни зборову пред нив, стигнав до ниво да го мразам. Сега почнуваат да влијаат и врз брат ми што ме плаши најмногу, јас и онака сум на факултет и само преку лето сум дома, но сакам да има помогнам на брат ми и мајка ми, како и себе си што побрзо. Мислам дека едниствен излез е промена на средината, и оддалечување од нив. Имаме стан во друг град но него едноставно не го интересира и не сака да го опреми само за да биде со родителите, Најважно е во вакви ситуации да се остане силен и да се пронајде излез, иако е претешко со човек на кој мозокот му е испран целосно.
@Mari-Ja @uspesnarabota Јас како што сватив во подлабока депресија е, навечер и е тешко да заспие,а наутро тешко да се крене на нозе и без сила...за тоа треба време да се промени и одење на разговор кај лекар. Матичниот лекар нема да ти земе пари ако побараш упат за на психијатар, а таму би требало минимално нешто да платиш...ке разговараш и ќе добиеш совет....на домашните не им кажувај. А тоа роднини да ја прифатат тешко во денешно време без примања со дете мало, освен некој ако има за работа барем да и помогне. Убаво би било пак да проба кај татко и....не знам ама во многу тешка ситуација ми изгледа дека е. Битно е нешто да направи да се мрдне од мртва точка, а да подработува по малку ќе се подосвежи и здравјето на подобро ќе и тргне.
По постовиве, ептен те потиснале психички бе девојче. Ама колку и да е тешко, мораш да најдеш начин да се издигнеш. Нема ситуација што не може да се реши. Само треба да сакаш и да си одлучна. И јас се сложувам, ако маж ти е целосно под нивна контрола, да се обидуваш кај татко ти. Татко е, родител, мора да те земе под закрила. И обавезно да си почнеш сериозно да се грижиш за своето здравје, оти на бебето и треба здрава мајка.
jas bev kaj tatko mi sedev i me izbrkaa nema mesto za tebe tuka zasto dojde odi kade sakas tuka veke da ne si dosla 2 meseci sedev so psihicki torturi kkoga ke si odis tuka ne mozis da sedis odi deka znaes so malo dete zimno vreme me izbrkaa so ajde pak da razgovaras pak istoto ke go kaze pak ke te izbrka saka sloboden zivot toj zeni alkohol nikoj da ne mu preci vie so takvi luge ne ste imale rabota i podobro da nemate sekoj si gleda za sebe nikoj ne te razbira i ne te zeli jas rekov ednas nemam volja za zivot ne mi se zivee vise ovaka ti vikat umri nemam izbor i kako nema da padnes vo teska depresija vcera nekni bev na sistemi pocnav da piav na prirodna baza lek za da mozaam da spijam zosto sum napnata voznemirena srceto me guse problemiso zeludnik so ishrana organizmot ne mibara ni tecnosti ne mi e dobro od krrevet ne mozam da se podignam od nervozi odam kako pijana koga stanam koj saka da e vo vakva sostojba kako jas, nikoj koj ne bi sakal problemot da go resi ako moze,sekoj ke saka da si go resi i nikoj ne bi ziveel taka sekoj den so nervozi i stres koga gledas deka nemas izbor sakal nekel mora da se prilagodis
Moze da se promeni se, koga ke se najde vo normalna sredina, a vo takva kako segasnata nisto ne moze da se promeni. Zal mi, iskreno bi sakala da ti pomognam, ako sakas pisi mi vo lp od koe mesto si, ke probam da napravam nesto ako mozam... Ne sakam skraja bilo utre da procitam deka nez sto se slucilo posto nikoj ne reagiral na vreme. aj pisi mi
Многу ми е жал за ова што ти се случува, ни една жена не заслужува таков третман од најблиските особи у својот живот. Твојот татко не може ни да се нарече татко, изрод поприкладно, извини на зборовиве.. Мажот ти и неговите не ги ни споменувам, таму што и да се обидеш ќе биде залудно. Немаш ли некоја братучетка, братучед, поблизок роднина или можда добра другарка да те прими додека се стабилизираш малце, да те приберат на одреден период ? Кога видиш дека никој арно не ти мисли и им е гајле за тебе, почни самата да се издигаш. Не е лесно, ама мораш заради себе и бебето. Почни со работа, ќе се тргнеш со мислите малце од малце, колку толку финансиски ќе се опоравиш.. Ако продолжиш вака, не знам до каде ќе стигнеш..