Точно. Не знам зошто секогаш маживе се бранат. Вие сте семејство, вие и вашето дете, вие.. вие... вие Кој вие бре жено? Кој "вие" кога овој набил 38 у газот и се плаши од мајка му да не му свика а камо нешто друго. Смешно е. 40 годишен олкав маж се плаши од мајка му да не му излета со сукало и да почне да го брка за да го тепа пошо пази 40 годишниот маж со фамилија и пази со своја работа сака да се исели од под сукњата на мамчето. Не знам дали спаѓа под трагедија или комедија.
Јас ја поветував за психотерапија која не опфаќа секогаш медикаментозна терапија очигледно ти не си го прочитала мојот коментар убаво. Ако ти сметаш дека зборам за инает во ред сметај така мене тоа ништо не ми менува ама ако тебе ти менува сметај дека си во право.
Што дека? Ете нејзе и рекол психијатарот - помири се и тоа е тоа. Јас не знам каков е тој психијатар, ама нека и биде. Не можам ни да замислам дека редовно би посетувала сесии кај психотерапевт со нејзините ставови и негирања кон секое предложено можно решение.
mnogu pm mnogu pametno napisano bravo me ohrabrivasi me ohrabri mnogu zaovasto go napisa alal da ti e ti blagodaram od srce premnogu
Кој сопруг човече? Дали тебе ова на сопруг ти личи? 40 годишен маж кој очигледно не е свесен во каква психичка состојба се наоѓа неговата жена и какви последици трпи неговото дете. Сопруг кој решил да оформи фамилија а се плаши од мама и тато да си замине од станот во кој гледа дека неговиот брак нема иднина. Ја сака? Ова е се, само љубов не. Најголемиот проблем потекнува од него. Ако тој беше способен досега проблемот сто пати ќе го имаа решено и ќе живееа во мир и ќе имаа среќен брак. Тој секој ден со свои очи ја гледа сопругата во каква состојба е и како ја третираат, и притоа ништо не превзема! Да ти се плукнам во ваквиот маж, не заслужува сопруга да му биде, не само таа, туку и никоја друга! И како тоа да ги слуша? Сериозно ти би можела да го живееш сопствениот живот по нечии наредби? Да оставиш друг да му изиграва мајка на твоето дете? Не мислам дека е така... И јас би ја советувала да не става се на срце, да се обиди да биди по позитивна иако знам дека и е тешко во таа средина, поради себе и своето дете, ама не и да ги слуша.
na negovite e stanot toj nema nisto do sega ne mi bilo predlozeno no ke otidam pak i ke si baram psihoterapija
br avo za napisanoto krivicata e vo nego ako saka zaedno moze da najdeme resenie ama ne saka mu odgovara taka misli onna majka mu i tatko mu ne i na mene zamene ne go interesira toj ne saka da e vo losi odnosi so niv radi mene jas so nego ziveam kako cimerka ne kako so maz na tatko mu e na imeto stanot i toj nareduva i zena mu
Објаснувањето за тоа каков е мажот нечиј мене ништо не ми значи. Мене ми значи како таа како сопруга тоа го доживува и ја советувам како може делумно да го измени тоа гледиште што го има за се на само за сопругот. А јас како би живеела или живеам не би требало па ич на било кој да му значи. Мене ми беше важно да ја посоветувам како јас сметам,не ви се допаѓа мојот совет на вас добро,ви се допаѓа уште подобро исто размислуваме значи паметни и искрени сте. Важно неа и се допаѓа и тоа не е ништо,најважно е барем 10% да примени од мојот совет па ќе ја прочитаме сите како друг муабет тера.
jas ne mozamsamanisto da napravamako soprugot ne sama s sila nisto ne se pravi mnogu mi se dopaga tvoeto razmisluvenje ti blagodaram od srce mila i toa sto mi go napisa nna pvt mnogu si u pravo za nekoii clenki ovde
Добро да те прашам,кај го најде овој ДИБЕК (според тебе "маж")?!? Со шо успеа да те привлечит за да бидиш со него?? Или можда е некој лепотан,супер модел па тебе не ти беше гајле дали имат мозок колку мушичка во црпката?!?
jas koga se omaziv tuka vo gradot na maz mi 500 evra mi baraa za razvo nekoi 450 i taka mi kazaa me skinaa so toa koga mi go kazaa jas bez deteto ne mozam da ziveam ako treba za nego ke umram samo da e do mene toa mi dava nadez da prodolzam daziveam posle sesto sum doziveala vo zivotot
Не е можно да и рекле, па побогу ни станот не е негов, како прво, како второ детето таму би живеело со цела тарапаана, а тоа е нездрава средина за едно дете. Ама, ако почнала со муабет дека е истоштена, слаба, немоќна, не може сама, тогаш не изразува никаква готовност за било каква правна битка во старт.
Знам дека тоа е проблемот и дека одбива да најде решение. Нема потреба да ти кажувам дека треба да го оставиш, бидејќи и самата го знаеш тоа. Жал ми е што во моментот немаш избор, ама барај активно работа гледај психички да се подобриш, па со тек на време ќе биде подобро и се надевам дека ќе си во можност да го оставиш и да си почниш нов живот самостојно со детето. Ако не ти менува тоа каков е мажот и, тогаш не фрлај совети од ракав колку да напишеш мислење. Ако примени од твојот совет и слуша се што ќе му каже тој идиот од маж кој не се грижи за сопругата воопшто,и неговите родители, многу далеку ќе стигне
Муабетот дека детето оди кај тој што е станбено осигуран наспроти тој што е под кирија е огромна глупост, не ги слушај. Читам и не можам да си поверувам. Од сите совети што ти ги дадоа да се спротиставиш ти го прифати советот да си "потолерантна" , да си ги слушала свекор ти и свекрва ти. Па и коментираш "bravo srce mnogu me ohrabri. За што точно те охрабри? Само уште повеќе да дозволиш да те газат? Твое дете е , што сакаш и кога сакаш ќе правиш со него. Сериозно ќе дозволиш тие да ти кажуваат кога да спиело и кога да го шетате. Па и маж ти 38 години возрасен гледал нон стоп на саатот да се врател до 11 дома...Маж е или што ли е? Со такво размислување го чекам твоето мислење во темата и по година дена од сега кога ќе бараш повторно помош.
E да... така е!!! Инаку не знам јас мајка здрава, работоспособна, да не добие дете. @uspesnarabota , и за сумите за развод ќе да те излажале. Не сум се разведувала до сега, ама ко што знам од другарка околу 9-10 илјади беше разводот.
Тарифата е зголемена, но бездруго има можност за бесплатна правна помош, доколку реши да се разведе. Еве: http://www.pravda.gov.mk/sektor/10 Ќе се обрати до Министерството за правда и поблиску ќе и објаснат дали ги исполнува условите или не. Но, јас сепрашувам дали навистина сака да се разведе или сеуште не знае што сака. Затоа мора да се собере и добро размисли и да почне да делува. Не е нерешлив проблемов, ама сам од себе нема да се реши. Во секое време може да побара консултација и со социјален работник.
Со другарка бев на адвокат пред буквално 10тина дена. И рече дека кошта 9000, а ако сака да биде застапувана на суд, плус уште толку. Ако се застапува сама, тогаш само 9000. Затоа сум сигурна дека не е 500 евра, и тоа гарантирам. Спогодбено, мислам уште поефтино да не беше, ама за тоа не би знаела со сигурност. И сепак, како и да е, не е важно... постојат начини, ама членката, како што викаш, не сака да се разведе, па тоа што рекле адвокатите, таман ко кец на десетка и дошло... причини зошто не може да се разведи. Ќе изгуби дете, и ќе плати 500 евра... ако беше така, немаше никој да се разведува до сега.