@uspesnarabota Жено од каде си? Нешто по дијалектов како да си од мојот крај. Прво, најпаметно ако живееш во поголем град да се преселиш во помал, со детето, тој не мора да знае каде си, никој не мора да знае за почеток. Почни настрана да тргаш колку можеш скришно некој месец, колку да имаш за прва кирија и сметки. Кај нас во град има многу ефтини соби 3000 ден ќе најдеш сместување. Има и работа во двете големи фабрики кои ги отворија, можеш да најдеш веднаш. За чување дете ќе најдеш жени или девојчиња кои не наплаќаат скапо. На крај кога ќе се решиш пресели се, јави му се и кажи му ако си решен да доаѓаш, дојди да бидеме родители и фамилија како што треба, ако не сакаш да дојдеш ќе побарам развод ќе кажам дека ме малтретираш и тепаш и детето секако ќе го добиеш ти. Има решение ама ти си зацртала дека нема и дека се е црно. Конкретно во ситуацијава кај тебе да црно е колку што може да е, ама има светла точка. Не си млада за да не можеш да се снајдеш. Јас по пишувањево помислив дека се работи за 19-20 години девојче кое ненадејно станало мајка па поим нема како да се снајде. И те молам, те молам пишувај кирилица и малку појасно, могу е тешко да ти се разбере текстот. Нема точки, запирки, се на едно, многу неписмено, глава ме заболе да читам само.
Мислам дека на членката последно решение и е развод. Она више е у конформизам со ситуацијата по дома. Во еден пост вели дека и е лошо во бракот,дека маж и ја напаѓа, во друг пост вели дека заедно со маж и детето го шетале, демек заедно решение барале... Некако се е испомешано... Нејзе не и чини, ама седи таму, по се изгледа си го сака мажот. Живее во двособен стан, во кој таа, маж и и детето ја добиваат помалата соба, маж и цела плата ја дава дома, свекорот и свекрвата ја учат како да го гледа детето, и влагаат во соба и се мешаат во брак, а она само седи така настрана и кука тука по форумот цела година. Тоа демек психијатри и адвокати - не верувам дека била некаде и прашувала... Кога даваме совети кои не и чинат е бунтовна - што значи остајте, нејзе и чини нешто па таму си седи. Си го сака мажот, си трпи. Цел живот ништо нема да напраи, ете ќе си кукаат заедно... Таа само ќе се нервира затоа што сопругот и е мамин син, кога ќе биде мирно по дома ќе се среќни, кога не - ќе се караат и така поминал животот. Без навреди, самата си знае најдобро, сама нека си реши. Ете од нас слушна разноразни солуции и совети, дури некои дирекно се понудија да помогнат, од нас има поддршка...
Прво нека се накрени жената, после ќе му ја мисли дали развод или што. Ако не може на нозе да стои како ќе работи и дете ќе гледа сама. Да се смири, да работи на подобрување на здравје...чекор по чекор...тешко и е со депресија моментално да се натера на нешто, самата депресија долу ја турка. Ама мора нагоре таа да турка, ќе си собере храброст. Верувам дека и таа знае што треба да прави, само треба чекор по чекор да се охрабри и избори.
@uspesnarabota Прво појди сама на психолог/психијатар и кажи му се од тоа како ти се чуствуваш до тоа како се однесуваст со тебе дома и односот со твојот татко. Дека немаш никаква помош ниту подршка. После ке го земеш и сопругот докторот да му објасни што и како треба да ти помогне. Депресијати си го прави своето ти треба и стручна помош но и подршка од маж ти,оваа твоја состојба он мора сериозно да ја свати и негова должност е да ти помогне. Кога си во ваква состојба свесен си за решението но не можеш да тргнеш да го реализираш затоа со помош од стручно лице маж ти и ти,ке тргнете кон подобрување на твојата психичка состојба. Депресијата е сериозна состојба знам по себе и мора помош и подршка да се има за да се излезе од неа. Ти посакувам многу среќа и успех
@uspesnarabota Би сакала да те прашам дали прво имаш расчистено дали сакаш да се разведеш или не? Доколку сакаш тогаш можеш преку социјалните служби да ти се обезбеди место за жртви од семејно насилство. Престојот е бесплатен и храна лекови и сл. Ти помагаат и за помош при наоѓање работа а и за бесплатна правна помош. Доколку сакаш да се разведеш и тоа да ти е конечна одлука тогаш внимавај на суд да не ја искористат психичката состојба затоа можеби најпрвин би требало да пријавиш па макар и на психијатарот кога ќе отидеш поради што си во ваква ситуација. Тој да го запише тоа во извештајот за утре ден да неможат тоа да го искористат на суд. Ако сакаш помош за да те сместат во центарот пиши ми и ќе ти помогнам. За работа исто така пиши што образование имаш и да ти помогнам и за тоа. Психички собери се прво поради детето за да не ти го одземат. И секако станувај го порано и легнувај го порано, мораш да го навикнеш ако сакаш да почнеш со работа.
Навистина на 34 години трпиш такво нешто? И јас мислев некое 19 20 девојче. И да, зар психолог или психијатар ќе ти рече помири се? Каде е детето во приказнава? Мислиш ли на неговата иднина, да расте во здрава и среќна средина. Не,жено НЕ СМЕЕШ ДА СЕ ПОМИРИШ. Ќе застанеш на нозе и ќе се бориш.како лавица за своњто чедо. Толку жени ти понудија помош тука, можеш да послушаш некој. Доколку со сопругот имате сеуште чувства еден за друг одете на брачен советмик,тргнете се од таму. Ако нема бегај од таа лудница, додека си здрава и ти и детенцето. Мисли на него, а не да седиш и да паѓаш во депресија. Кого има тоа дете? Тебе. Мислиш некој ќе го пази ко тебе. Не дозволувај им да западнеш скроз и да те прогласат за неспособна мајка.Пријави во социјално,барај прифилиште за самохрани мајки доколкунрешиш да се разведеш. Има начини.Храбра биди за детето.
Во кој град живееш? Што си по струка и што имаш до сега работено? - и @Alpha010 истото праша Колкаво е детето? Одговори на овие прашања прво.
Јас мислам дека женава е дел од некоја конзервативна средина и семејство, на кои им е битно што ќе речат луѓето, па затоа ја советуваат да седи и трпи. Никој нормален родител и близок роднина не би бил мирен знаејќи низ што минува неговото чедо. И за се има решение, само е потребна цврста волја и храброст. Самата треба да решеш што сакаш од животот и да мислеш само на себе и детето.
Она не е способна да работи пошто е во депресија. И од што многу го сака си трпи. Се согласувам со "ја играат како сакаат"пошто слаба точка и е малечкото. Само не сфаќам како мирно спијат тие луѓе? Ми се згади бе "Звонев саат време мене никој не ми отвори,сите спијат". Нашол п*чка да влезе и таа носела дете 9 месеци,се мачи го раѓа за да и рече "Оди си?!". Абе има да му ја фукнам една парталите и си бегам,ништо не ми може. Мајка си има да стегнеш заби,а не да цимолиш не можам. Можеш!!!
Може да е во депресија и да работи.. Баш ќе и' биде од помош, да излегува, барем на 4 саати од дома..
Bas sw prasuvam za 4h koj bara rabotnik. Da se razbereme, na zenava site sakame da i pomogneme, ama pomos tuka ne e dobredojdena. Kaza pogore, saka da se iskaze samo. Za toa ima tema Na srce mi lezi... Ne tuka. Tuka djabe site soveti delime, nit ke posluša nit ke prevzeme nesto. Na 34 god ti pomos od forum baras a dete imas doma koe od tebe zavisi? Ke gi zapalam so se stanot i ke gledam mrtva ladna od dolu kako gori. Na prasanjero kako samo ti prezivea, ke odgovoram Me izbrkaa vcera.
Тој што бара работник на пола работно време! Ако не можеш или не сакаш да и' помогнеш, не мораш. Не можеш ти да ми кажеш дали јас ќе се обидам нешто да направам, ако таа се нафати на моја помош Боже сачувај! Не знајте како е да сте и' во кожата, а се расфрлате со глупости наоколу!
Omg ne rupaj bez vrska so gluposti naokolu. Uste preeska i pisav da mi pise lp makar od kade e da se potrudam da i pomognam. 10 clenki nazad istoto i go pisaa, ona nisto ne kazuva ni da ni ne. Soveti frcat ona vika ne mi treba sovet samo da se iskazam. Nema potreba od takov odnos ako ne si sfatila sto sakam da kazam. Rado bi i pomognala, ne saka. Sto vika clenkata pogore i da i dades stan djabe ke e. Za pola rab vreme muabetot mi bese deka sekoj gleda da iskoristi za pola rab vreme da te vraboti a da moze 10 h da rabotis. I na kraj kraeva socijalno ima, ete gore i pisaa da se obrati kaj zenata deka ke i pomogne, mislis stvarno ke prevzeme nesto? Logicki da razmisluvas, na 34 god ako dozvolis. Ova da ti se desava, zar mislis deka ke proba da smeni nesto? Zivot sig imala pred mazackata, toj del ne go znaeme. Rabotela, ucela, spiela, so praela?