Верувај знам убаво што е психичко насилство. Трпев добри 4 години, додека се убедив дека морам да си одам. Јас имав каде да се вратам и подршка од моите. Секаква. Ја сфаќам и затоа она се убедува сама дека мора таму да седе. Ете, помош има. Нека зима детето и нека бега.
Не е обвинување. Пишав што јас би направила. Читам,читам,читам и не ми се верува..... Тука сум на форумов повеќе од 4 години,секакви проблеми сум прочитала биле вистинити или не. Ама колку што те имам читано имаш дете имам и јас и баш заради него би се борела како лав,мислам и ти. И би послушала некој совет за прашања кои 2 години по ред ги поставувам.
За ова зборувам... Треба да собере сила човек... огромна сила, за да се спротивстави и да преземе некои чекори. Си трпела 4 години.. Да си пишела на втората година за проблемот, а не си била спремна да заминеш, и тебе ќе ти речеа: Сама си крива што седиш. Би те повредило многу во тие моменти, некој да те обвинел тебе за маката во која си се нашла. Јас мислам дека не е тоа начин да им се помогне на таквите луѓе.. Ним им треба поддршка и смирено убедување, дека можат...
Но јас отворено никаде не зборував за проблемот. Убаво е вака некој да те потурне, затоа и дадов најдобронамерен совет да си оди. Оти она и психички попушта веќе.
@WildMk не пишала @JuLleE не прашала,не прочитала искуства и совети и помош.Да пишела може ќе прифатела и применела некој совет и немало да трпи 4 години,може порано ќе се одучела на тој чекор што го направила. Еве феминкава нема помош од домашните како што имала јулие ама затоа има еден куп феминки што се понудија за помош,ваква,таква или онаква. Треба да ги удостои барем со еден одговор. За работата на скратено време и јас работам на скратено време по 4 сати.Колку да го дувам мозокот и да не го гледам секојдневието што ме опкружуваше. Ама јас одлучив и избрав да излегувам по 4 сати барем од дома отколку син ми да ме гледа напната,депресивна и нервозна секој ден.
Дури и да прочитала совет може нема тоа да го направела...сепак треба да е прво психички спремна на таков чекор, значи кои се околностите на жената сама е, нема поддршка (друго е поддршка од близок, друго поддршка од некој странец од форум), со мало дете е, финансиски необезбедена, сигурна сум дека нема ништо на страна од финансии, плус во депресија која почнала на физичко здравје да и се одразува.Џабе некој ми вели да трчам, кога не можам ни да одам. Џабе некој ми кажува како треба, ако јас не сум спремна на таков чекор (тргнувам од себе). Сите знаеме како треба..некој порано ќе се охрабри, некој покасно..секој знае за себе колкава му е силата и дали има сила сето тоа што го замислил да го спроведе.
Пиша некаде и самата дека и маж и го посакува истото како и таа.Да си идат од таа куќа. Само да се исплателе кредитите. Нека и е тоа најголема подршка за за најде работа и да излегува од дома и да зема плата. Побрзо ќе ги отплатат кредитите,ќе си тргне некој денар настрана плус ќе го избегне секојдневието минимум 4 сати во денот. Што верувам колку толку ќе влијаат позитивно спрема неа. А за депресија....сестра ми има и пати,верувај дека многу сум запозната со тој поим. Затоа пишувам да не одговара само на постовите што ја сожалуваат и тапшаат по рамо. Да собере сила и да ги прочита и разбере и другите и да види дека може и дека е силна да се бори прво за себе и за детето. Да биде здрава,права и работоспособна. Дека не и треба татко и кој не ја подржува,може и сама да постигне све.
@uspesnarabota Само едно ќе ти кажам. Кога нешто силно посакуваш Господ прави пат и таму каде што го нема. А ти како што гледам не сакаш да ја промениш твојата моментална ситуација. Животот е еден. Здравјето е бесценето. Детето е нов живот кој зависи од тебе и најголемата радост на светот. Вреди ли ова што го поминуваш? Стани рано наутро, среди се, стави кармин и пресечи, донеси одлука. Би те советувала и на друг начин. Барај ја вистинската љубов. Можеби ќе најдеш животен сопатник кој ќе ти помогне за се. Леле не ме напаѓајте за ова ама сериозно го мислам. Не се знае што носи животот. Твое е само да пресечеш, да ставиш крај! И немој да слушнам "што ќе кажат другите". Кој што сака нека каже, жено барај ја среќата, светлината, осветли го животот на твоето дете. Ти си возразна жена и мајка. Секаква помош можеш да добиеш од тука па дури и парична ако затреба за храна, развод, било што. Подготвена ли си за нов, убав живот??? Те молам не дозволувај и во 2019 да го пишуваш истово. Се зависи од тебе. Ништо не е невозможно. Само ти одлучи се!!!
sakam da se zablagodaram na tie sto mi ponudia pomos no sepak jas treba prvo da zakrepnam fizicki i psihicki malku da se sredam zosto ovie denovi sum premnogu napnata nervozna nenaspiena istostena baska i nekoi komentari ovde sto gi citam od clenki od tipot ne sum sakala nikoj da mi pomogne sum sakala taka da ziveam i red drugi raboti kako sto gledam nekoi neznaat sto znaci da si pod depresija anksioznost strav da nemas ednostanvno volja za zivot toj sto ne go pominal toj pat nisto neznae sekako mislam na mene i na deteto no prvo treba zdrastveno i psihicki da zakrepnam kako sto kazav i imam razgovarano so soprugot do krajot na januari februari se nadevam deka ke si imame svoj stan toj mi rece mora da drzi balans na dvete strani zosto nema kade da odime zaglaveni sme so krediti mora da go izdrzime ovoj period moram da najdam rabota jas sto pobrzo otkako ke zakrepnam za da moze da si ja ostvaarime nasata cel i ovde ne pisav jas od sozaluvanje nekoj da me sozaluva sto imam jas od toa sakav samo da si ja kazam makata da spodelam so nekoj zosto nemam so koj mi bese tesko toa bese se pozdrav
Ти посакувам што побрзо да закрепнеш. Гушкајте се со сопругот и детенцето, најди си добар психијатар.. и за кратко ќе се дигнеш на нозе
te guskam mila ti si mi posebna tuka od site zdravje boze eden den moze ke se vidime ke mi bide drago da te zapoznaam ti najdobro me razbiras ti blagodaram uste ednas
Фала ти. Едно нешто мора да си ставиш у глава и да се водиш по тоа : ,,Јас можам ,јас морам и јас сакам". Мене тоа ме спаси ,а верувам и тебе ако се водиш по тоа . Ќе успееш ,знам .
se vodam moram radi sebe i deteto za nego ziveam za nego mislam najprvo posle za mene toa mi e se vo zivotot ne sakam deteto da raste bez majka od toa se plasam najveke ili jas da sum bez nego
@uspesnarabota Се надевам дека ке успеете до јануар ти,малото и сопругот.Иначе сакав да ти понудам станче до Март месец без да плајкаш кирија,после тоа да се запослиш и да можиш кирија да плајкаш а дете да носиш во граднка и да живееш раат без тортури од свекор и свекрва..како и да е тројцата да сте заедно е уште подобро.Се нај поз И фала што не ми одговори.
Може на вас другиве нема да ви се верува но јас сум сведок на огромна помош на членки кон членки на форумот поготово приватно. Наклон жалосна за потегот Не секој може и сака на овој начин. Да сум јас на местото на членката после издадено можно решение за сите проблеми сместа би се дигнала од креветот би отворила ролетни и би запеала од срце. И секако би прифатила и би се борела напред не обракајки се назад. Мажот ако би бил маж што сака да биде со жена му и детето би дошол со нив. Многу е убаво, среќно, радосно од срце кога ќе чуеш ваква помош, помош за стан, помош за работа Па што друго? За жал не може никој да дојде да те подигне од самиот кревет у станот да станеш и да тргнеш. Ама стратегија за излавање од калта може човек да направи и да оди напред. За жал тука во случајов е прича каде што некој ем му се иска ем му се стиска Депресија разбирам. Ама после сите муабети бе ќе станам па ако треба и некоја членка од овде на кафе ќе викнам и ќе терам даље. Ама не. Одбирам да лежам со спуштрни ролетни и да се лечам на тој начин. Ооок. Иначе сведок сум дека подадената рака од овде е тотално искрена и од срце ниту е лага ниту измама и секој во ваква ситуација би требало да контактира да се запознае разговара и оди напред наместо да вика дека нема решение. Значи решенение постоело ама.. Полесно е да кукаме. Ооо је.
Можеш и да одбиеш помош, ама никогаш без заблагодарување на помисла и покажана добра волја. Но, никако да не се однесуваш како ништо да не било, као онака, обичен шум во воздухот да се случил. После, другите се криви, напаѓаат.
Алал да ви е на вас што трпите, само трпение ви посакувам. Најдобро е во прва прилика да си се преселите со семејствата затоа што после се што се што прочитав тука... Јас никогаш во моја околина не сум имала таков пример затоа што на мајка ми свекрвата е во друг град и кога одиме таму на гости искрено се чувствува љубов како помеѓу мајка и ќерка (можеби баш поради тоа што не се гледаат пречесто). Од друга страна, тетка ми живее во иста куќа со свекрвата и деверот ама сите си имаат посебни делови и си живеат прекрасно. Дефинитивно зависи и до самите луѓе ама сепак, подобро да се спречи отколку да се лечи според мене.
@uspesnarabota не знам дали ќе ти биде од корист ова, но само за инфо моето искуство : имам три деца од 2 и пол, 5 и 7 години. Се разведов зимата, во момент кога немав работа, екс сопругот имаше работа со решение и неговите поседуваат куќа и стан, тој на негово име не. Јас се преселив во станот на татко ми и на суд децата ГИ ДОДЕЛИЈА КАЈ МАЈКАТА а бидејќи се 3 и таткото бараше поделено старателство, дури и НА МОЕ БАРАЊЕ да бидеме заеднички старатели СУДОТ НЕ ПРИФАЌА ништо друго освен САМО И САМО децата да припаднат КАЈ МАЈКАТА!!! Дури и сама барав да потпишам НО НЕ ДАВАА!!! Така да кај тебе владее она " стравот го чува стадото"!! Додека им даваш до знаење дека си намоќна - ќе те газат!!! Не дека те советувам да се разведеш, да не ме сфатиш грешно, ама покажи заби бре жено, како бе на 30 и 40 години за ВАШЕ дете ќе ви кажуваат кога и што и како????!!!! Те разбирам потполно колку си емотивна и уништена психички од смртаа на мајка ти, пијаницата татко...жалам за тоа, но таа болка искористи ја и претвори ја во сила и моќ. Прво, мораш да седнеш со маж ти и убаво да разговараш - ваши пари ваш избор што со нив. Па ако е таков мамино галениче закани се и дај му да избира - мајка му или ти и детето. Оди во социјално, верувам има таму психолог, социјален работник, разговсрај со нив нека те посоветуваат за се. и знај дека при развод - адвокатот е само посредник а одлуката за каде ќе оди детето ја носи СОЦИЈАЛНАТА СЛУЖБА! Како бе ве залажуваат на мајка ќе и земеле дете?????? Друго чаре - најди најнајнајхитно работа и стан под кирија, соба под кирија и ако не те поддржи маж ти и се прибере по тебе - ќе му се "заканиш" со тужба за развод и тогаш алиментација ќе треба да плаќа па ако му чини. Не се работи веќе за дали или не има љубов меѓу вас туку за емоционалниот развој на детето. Па не е здраво дете да е така растргнато и да слуша како бабава пред него ја понижува мајкава бе или гледа како татко му вели "мамо смееме син ни да го шетаме?" Значи не е проблемот само што 5 души живет во 2 соби туку таа атмосвера која владее не е здрава за дете.