Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Abc07

Abc07 Истакнат член

Da se nadovrzam znaci site babi se isti. Ja ne ni im zameruvam niti pa slusam. Nemam ekstra nervi za trosenje taka da samo chill :)

2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Таман работа животот да завршува кога ќе станеш мајка. Ама ако сакам да излезам навечер некогаш, има баба сервис, па ќе го причува. Ем јас на раат излезена, ем детето нема да е таму кај што не му е местото. Ќе преживее и со баба, ништо нема да му биде за некој саат.

Во однос на мешањето на свекрвите, мислам и Господ да им каже, повеќето не престануваат да се мешаат. Во иста куќа кога си, за неа нема разлика дали си ти на ист спрат или на посебен. Тоа една куќа е и крај.

Skorpija25, ane.bella and Abc07 like this.
  3. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Tocno, i nema razlika toa sepak si e nejzina kuka a ti snaa vo taa kuka.
    Mene muabetot mi bese za deteto mora da spie rano....ne mora da znaci, znaete li deka ima malecki sto ne spijat po cela nok...? Eve moevo koga imal godina ipol imal period koga ne spiel do 2-3 noke.... ke zaspiese nakaj 22 i nesto posle ke se budi i nejke da spie za ziva glava sakase crtani da gleda toa vreme...
    Fala bogu pomina i toa...
    @Sesil zosto mojot predhoden post e izbrisan? Ne napisav nisto loso nitu navrediv nekogo

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Ако си снаа, не мора нештото ако си го оставил на едно место, да го најдеш на друго кога ќе си дојдеш, зашто на неа така и ќефнало.

Секое дете има такви периоди кога се буди на сред ноќ, па игра саат/два и пак заспива. Ама тоа се периоди, а не константен начин на функционирање на едно мало дете. Они менуваат и тоа е нормално.

zalosna, Abc07 and 1209 like this.
  5. Offspring

Offspring Форумски идол

Dobro ama toa se periodi i pak ke vospostavi deteto ritam.
    Ovde e od lani taka lani isto e napusano i vikale oti sedi vo temnica so se dete. Edna godina deteto ima takov ritam na zivot. Ako toa dete stanuva denje vo 12 vo kolku nokje zaspiva? Vo 2??
    Drugo koga ke stane u 12 pojadokot e preskoknat, koga pobogu prespiva detevo? Vo 6/7navecer, pa posle lumpuvaat so majka mu do niedno vreme pak. Kakov e toj ritam toa vo glava ne mi ide nikako. Kako moze dete od 2 god so takvo tempo na zivot.
    Daleku od toa deka zivotot ne zavrsuva koga ke rodis ama prioritetite se znae koj se. Mene barem mi se da mi se decata navreme najadeni zaspani i spastreni.
    Se drugo moze da poceka. Moive se na ista vozraat tuku reci nekogas po 2 pati dremat. Ama preku 10 nikogas ne ostanale budni. I maliot mi se budi noke seuste ama pak e ko alarm nasabajle u 8 buden. Ete i tvoeto vo razumno vreme se budi okolu 9. Ama do 12 da spie? Vo temnica? Bez soncevi zraci... D3vitamin mi fali na deteto.

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Јас од членкава сватив само едно а тоа е дека е разгалена многу.
    Може грешам душа ама ова на разгаленост ми личи повеќе отколку на депресија.
    И пак не можам да сватам зошто не може да стане еден ден и да го пресече тој нездрав начин на живот наместо да спие до 12 и да седи у темница и плачр и си го колне животот не почне да работи некаде, се понаша бетер од мало дете на распуст.
    34 години мажена со дете да спијам до 12 и да седам у кревет цел ден без никаква цел
    И поарно е да рече и да се лаже сама себе дека е у депресија наместо да свати дека животот е тежок и мора да стане за тоа дете и за себе со свои 34 години и да фунционира како сиот свет.

Не ми личе мене на депресија ова
    Ова е мрза некоја што ја стегнала и никако да ја пушти у право е свелрва и сакала очи да и отвори а оваа се жали од нејзе како ја командала а женава сигурно е презагрижена и си вели "леле каква восочна фигура донесе син ми" па и мажот е у право што не ја брани оти ова не е нормално.

Она уствари нема проблем со свекрва и и маж и туку они имаат проблем со нејзе.
    Пробале милум не бива па сега силум дека може ќе се свести ама тешко..

7. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

toa go velime samo snaite, no istoto ne vazi i za svekrvite oni ne mislat taka, barem ne mojata.
    Ona duri vo plakar mi buricka, i vikam ma kako mozes da pipkas po licni raboti kaj sto ne ti e mesto? Znaes kako mi odgovara? Ova e moja kuka i moi pravila, ako ne ti odgovara nikoj ne te drzi na sila....
    Mi vleguva vo soba bez da tropne vo niedno vreme . Ma kazi so dobro so loso dzabe ti e ne razbira zenata i tocka, si prai kako sto si parira.
    @Offspring jas mislam deka clemkata go naviknuva deteto ma sebe zosto i samata rece deka e osamena, vo depresija znaci koga taa ke jade isto i toj, koga taa ke spie isto i toj, taa vo temnica isto i toj.....na neloj nacin da ne e sama sfakas...tuka malce ja razbiram (no ne i da go ostavi gladno deteto do 12) ....a pak od druga strana nie snaite sme takvi sto bilo sto da dojde od svekrvata nie mislime deka e za loso, i toa e.

8. Offspring

Offspring Форумски идол

@Nalutena1 toa ne e izgovor. Osamena bila. Neka izleze neka si najde drustvo zeni so deca vo parkot. Jas edno cudo zeni na toj princip zapoznav vo park so decata. Ili na fb neka si ja proba srekata neka se sprijateli so nekoj. Nacini milion ima.
    Deteto ne e gladno ono e naviknato na takov nacin.
    Jas taka se ponasav ko nea koga imav 18 godini si ziveev kaj mama nemav deca ni obavezi ni rabota ni pa me teraa od doma da baram i si svirkav. Si ispagjav do kasno doma si idev ke si legnam ke stanam kojznae koga i ke vegetiram ili igram sims po celi denonokia so spusteni roletni. Ama imav 18 i nemav dete koe ceka da go ranam. I ajde seto ova sto go verglam po milioniti pat ama barem da si stai prat na celo edna sekunda da si rece moze, ama moze do mene da e, ama ne svekrvata e kriva jbg.

TeddyGrey and Nalutena1 like this.
  9. alana

alana Популарен член

300 филмови наравивте за жената од еден пост два што пиша...на крај краева не знаеме каков и е животот...го знаеме само тоа што го пиша и сите го толкуваме на различен начин. Едно е депресивна епизода, друго длабока депресија (да не можеш на нозе да застанеш...пиша и сама дека се тетерави). Во темница жената седи оти на оболените нерви и делува подобро.
    Ама не мора и детето во темница да седи. Свекрвата ако е толку загрижена, нека го земе детето порано и нека го нахрани. Или може членката да стане порано да го нахрани, па ако има потреба од одмор во текот на денот да прилегнува. Ако е таткото дома, тој нека земе нека го нахрани. Има многу решенија. А ова дека во кафичи со гласна музика го шетале не верувам, не верувам дека нејзината состојба трпи гласна музика.

Таа си знае најубаво како и е. Ние овде ќе си нагаѓаме сега дали ја мрзело или не, дали осамена била или не, дали таа е лоша или свекрвата, па кај го шетала си нагаѓаме, дали била во депресија или не.

Јас не сум за никој да се осудува дека е ваков таков, пошто не сме во неговата кожа, па да знаеме низ што поминува. Лесно е да се каже ваква таква онаква, ама зборовите што ги користиме за другите кажуваат многу и за нас.

10. Offspring

Offspring Форумски идол

E tuka zajakot lezi.
    Svekrvata e zagrizena ama ako i vleze v soba da i go zeme da go nahrani ke citame tuka deka i vleguvaat vo soba i deka i se burickaat koga deteto da jade kako sto veke i procitavme. Ako e tolku svesna za svojaata sostojba sama treba da i rece na svekrva i de zemi detevo najadi go jas nemozam da se krenam a ne da pisuva tuka i da se zali oti sveki se buricka i ne ja ostava raat da si spie po celi denovi.
    Rabotava e sto ona svojata sostojba ja prenesuva na deteto. Mi se spie mene i deteto ke spie mi se sedi do kasno i deteto ke mi sedi do kasno mi se ispagja do niedno vreme i deteto so mene, sveki koga ke rece nesto odma e na ratna noga. Ne si vika deka zencevo moze za arno i vikA. Jas ja razbiram svekrvava potpolno. Retko imam za svekrvi razbiranje i po temava i opsto, ama ovaa ja razbiram.

11. Cka

Cka Форумски идол

И јас беву депресија, ама детето не го оставав гладно или да спие до 12. Дете станато у 7, мора малце на сонце и на воздух, па појадок, папаеспивање у 13 часот. Оваа му скока пола ден на детето.
    АКо е депресија нема да скита по ноќите надвор.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Ќерка ми беше многу проблематична за јадење и спиење. До годината, мислам конци скинав, оти спиеше како ќе и' прдне. Ќе легне во 9, ќе се разбуди во 12, ќе презаспие во три, ќе се разбуди во 6, ќе поседи еден саат-два, па пак ќе заспие.. Думкај ја ти, нишај ја, пеј песни, устата павлака ми фаќаше, рацете од ментеше ми излегоа, ама таа ако не сака да заспие.. не сака и тоа е тоа...
    После годината почна 'посредено' да спие, ама немаше вечер, да не се разбуди на сред ноќ и да ми рече: Ајде да игаме... Мене главата ми паѓа, 2-3 саат ноќе... таа сакала да си игра (facepalm)

И сопругот ја успиваше и си играше во 3 по полноќ со нејзе... ама тоа не ми ја намали ненаспаноста. Ако ја слушав како се смее или вреска или плаче.. море.. како мрда ја слушав и не можев да спијам.

Ноќе, до касно, не сме ја шетале... додека не наполни некаде 7-8 години, а и од тогаш навака... тоа ретко се случува. Немаме навика да 'заседнуваме' некаде до ниедно време.

Ако сакаш ти на глава намести се, ама ако не сака нешто детето, нема да сака и тоа-е тоа.

Со брат ми сме исто растени, исто воспитувани.
    Откако е роден легнува рано и станува рано... скоро 40 години.
    Јас сум како ќерка ми.. од секогаш сум седела касно и сум станувала касно (кога можам).

Секое дете.. си е приказна за себе...

Сите знаеме како 'треба'... но во животот е најчесто: како 'можи'.

Kija94 and SofiMar_ like this.
  13. Offspring

Offspring Форумски идол

Ama ti si bila svesna deka takviot ritam ne e vo red i si pokusavala na 100 nacini da go vovedes vo red.
    Ovde se buni oti i rekle samo deka ne e ubavo dete da zivee taka. Ona misli deka toa e normalno i ne sw trudi da go vovede deteto vo red. Ona svojata sostojba ja prenesuva i na deteto. Toa e rabotata. I se buni i luti ako nekoj i rece deka taka ne treba. Eve jas sum zlobna vo dusata svekrvata se buricka itn. A koga nekoj ke i dade poddrska i razbiranje togas aplauz mu dava.
    Moze deteto i nema da spie i zivee taka ako proba da go dovede vo red. Eve jas po moive trgnuvam u 9 ni pocnuva ritualot na zaspivanje do 10 se zaspani i spijat do 8 nautro. Toa se 10 saata son. Istata vozrast tuku reci. Ako nejzinoto se budi vo 12 zaspiva vo 2. I prespiva okolu 6 do 8. Koga pojaduva koga ruca koga vecera nikako ne mi e jasno. I sega ke me napadnat oti tugj esap vodam. A se vodam samo po napisanoto. Oti ne bara sovet on kako deteto da i spie normalno tuku bata sovet kako svekrva i da ne i se mesa do koga da puvaat ona i deteto.
    Barem da e svesna deka ne treba taka i da proba da go dovede deteto vo red. A je da se buni i frla kamenja i se mesale i zlobni bile lugjeto.
    Ako toa sto sum rekla dete da spie vo normalno vreme me pravi zlobna togas zlobna sum.

CameliaMiller, Annath, Luna91 and 5 others like this.
  14. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Царица си жено,ама не секој имат слободно време во животот во депресија да паднит.. Еве јас на пример немам време да се исчешлам,а не па да лежам по цел ден! Идат малиот кај нас во 6:30 не будит и ни велит ајде да се гушкаме,а нас ни се спиет :) и си станвиш бе жено! Си планираш за денес шо како,ручек ова она.. Се прашвам кога последно станала и зготвила нешто,а и шо му дават како оброк на детево па макар и само еден оброк бил?!? Требит некој да го раздвижит газот само на легачана научен и да му напрајт јадење на детето! Ама од МРЗА полош порок немат!!!!

15. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Значи зборуваме дека од тоа нејзино понашање , детето трпи највеќе , на детето има последици. Што е детето криво што е мајката во депресија? Оно од каде знае? Пишав погоре каде што дете од 4 години заврши на психолог заради таквиот начин и секојдневни караници во домот. Земам пример моето е 14 месеца , дома со мм избегнуваме да се караме пред него , ама кога ќе дојде мајка ми и некогаш на повисок тон кога ќе викнеме , почнува да плаче , еднаш една пријателка ми рече , знаеш зошто твоето дете е мирно и не е агресивно ? Затоа што расте во мирна средина што и до некаде се сложувам. Да нема членката дете што сака нека прави до 5 сабајле нека седи , цел ден нека спие ама да знаеш дека едно малечко зависи од тебе и да не се дигнеш за него стварно незнам.

16. alana

alana Популарен член

Можат да се договорат, нели....Пак нека лежи ако има потреба, ако влезе и ако го земе детето не е тоа вознемирување....И детето може да заплаче да ја вознемири ако е така. Поубаво да влезе свекрвата и да го земе, па ако има потреба од одмор, нека одмори на раат. Или мажот кога стане нека го изнесе и детето кај свекрвата...сеедно. АКо не се чувствувам способна да станам да го нахранам детето, мило би ми било некој друг да го нахрани...нема тука што да се замерува.
    Не мислам дека скита сама со дете. Ако се тетерави сигурно страв и е сама со дете да шета, а и да го пази...па мажот мора да е присутен.
    Сум го поминала ова со тетеравењево, страв ми беше сама до продавница да појдам, а морав секаде сама немаше кој да ми ги брка работите. Али бев сама. Да имав дете тогаш немаше да го изнесам сама..ќе барав друштво...деца ко деца си трчаат (во таква состојба не можеш да трчаш по нив) .
    Али иако легнува касно, треба да проба рано да стане, па може по потреба да подлегне...чисто и нејзиниот ритам да го доведе во ред.

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Aman ziti se gluposti se toa zasto spielo ne spielo da 12 saatot I moite vnuci spijat od 3i 5god spijat do 11 saatot sega koga ne odat na gradinka I jas sega koga ne sum na rab si sedam do pokasno I spijam do pokasno a I cel zivot sum si taka naucena da sedam do pokasno I drugo I nea ne ja prave toa pomalku majka od vas so toa sto go ostava deteto da spie do 12 saatot a za depresijata sekoj sam siznae sto mu e kako mu e

18. Offspring

Offspring Форумски идол

Nemozat da se dogovorat. Eve zemi procitaj.
    Svekrvata i rekla ne e ibavo dete da spie tolku ona e na ratna noga svekrvata i se mesa i nareduva. Svekrvata rekla vrakajte se navecer pred 11 sto e razumno za deteto da spie ona vika svekrvata i nareduva koga doma da si dojde.
    Problemot ke si go resi ako si sedne sama so sebe i stavi prst na celo deka svekrvai ne i vika za loso i oti saka da se mesa tuku oti i e griza za vnuceto koe nezdravo zivee.
    Jas znam kako treba i deka treba da se dogovorat i se ama ona ne znae vo nea e problemot. Ona misli deka i se mesaat a ne deka i vikaat za arno.

CameliaMiller and jacqueline.s like this.
  19. alana

alana Популарен член

Ана не е до слободното време, во депресија се паѓа од многу различни причини пр загуба на блиска личност со која многу си бил прврзан...бар кај мене тоа беше и таквата состојба не се поправа преку ноќ...дури и со лекови треба време да се стабилизира, па после да исфрлиш лекови и тој период е критичен. Неа тетеравоста нема да и помине без лекови, значи мора на доктор да оди.

20. alana

alana Популарен член

Ако само и кажува свекрвата, а не сака да пофати дете и мене така би ми изгледало дека само кажува како треба. А ако веќе е отворена и да помогне околу детето, тогаш сваќам што пишуваш.