Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

На која девојка не и' е ќеиф да средува дома? Посебно од почеток и посебно ако не работи?
    Ќеф невиден е твој дом, ти си 'главна', ти за се' треба да се грижиш, од тебе се' зависи во домот.
    И што ќе прави ако не да среди и зготви кога е дома? Да не се оние кокошките што и роварат низ дома, не ќе има ни што да средува. Двајца возрасни луѓе колку ќе извалкаат?

Драматични промени. Тоа што го кажуваш: има пари .. не мисли дека е совршена, туку е во манијакална фаза и не можат да си ја контролираат 'среќата', среќа чувствуваат, хиперактивни се и полни со елан. Во депресивна фаза се депресивни. Знаеш како изгледа депресија, да не ти објаснувам. Порано болеста се викаше: Манијакална-депресија. И не можеш да споредиш биполарно растројство, со обични промени на расположение, затоа што биполарното е психотично. Не верувам дека си психотична во ПМС. |(

Се менува се'. Аман те.. Одма со разводи.. Кој не се борел бре во брак? Кој немал кавги? Кој не се расправал со свекрва?

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Сељачиште никогаш нема да се смени. Нека седи со него и нека ја понижува како сака. Јас не се расправам со свекрва. Зошто? Затоа што госпоѓата беше доволно паметна да се дрзне да ме понижи. За малку ќе ја истепав. Сега со неа само службено, заради маж ми. Нема што свекрвите да се мешаат во брак.

uspesnarabota likes this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Нема што, ама се мешаат. Ти се иссели заради нејзе. Зошто Анастасија да не проба да си го среди бракот?

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јас не се иселив. Она се исели. Нека проба, ама со такви тешко. Затоа е најдобро на страна. А зошто па тој не сака да се одделени? Чудно ми е.

5. WildMk

WildMk Форумски идол

Оти има веќе спрат за без пари.
    Се средува ова што ја мачи нејзе, само треба воља од двете страни.
    Мајките се виновни што ги третираат синовите како 'фатени', што не се доволно созреани за улогите кои ги преземаат како сопрузи и татковци, ама се' се учи. Како што жените ги учат од деца како е да си жена и мајка, така и мажите ќе се научат.. подоцна во животот, ама ќе се научат..

CameliaMiller, 1209, јolene and 3 others like this.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Честа појава е тоа. Мама ќе ти зготви, мама ќе ти исчисти, мама ќе те испере, и др. И после не можат да се одделат од цицката на мама. И затоа жените го јадат стапот.

bibiiii, M.B., iki26 and 1 other person like this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Епа и тие се жени: и мајките и снаите, што значи, жени од жени патат, а не од мажи.

bibiiii likes this.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Комплексот е... Јас давам кров над глава, јас ќе правам како што сакам, јас ќе се слушам тука.

Не искомплексирани личности, даваат од срце, даденото е дадено и тропаат на врата пред да влезат, оти сметаат дека го дале некому, и тоа веќе не е нивно.

9. meggle

meggle Популарен член

Тој не може да не знае мајка му и сестра му какви се и што праат по дома!?
    Он си ги познава и сигурно потсвесно знае дека и досаѓаат на девојкава ама тешко му е да прифати и да се соочи оти му е срам па затоа на девојката се истура. Ама она да седне да поразговара со него, малце да проба него да го стави во нејзина кожа, да се разбуди чоеков малце и да одреди правила по дома.
    Она не треба уште одма да биде на ратна нога со свекрва и јатрва ! Ко што рече не е ни верена. Сега се средуваат тие работи, ама се со арно со убаво. Маж и треба да го одржи балансот и да ја повлече границата, да видиш после како поарно ќе се живее.
    Девојкава мора да се бори за врката, се додека има љубов меѓу нив...

10. forumce

forumce Форумски идол

И не зборат по народот дека снемале пари оти спратот ти го направиле, ако ти со твои пари си го направил и кредит за тоа плаќаш. Не зборат куќата е моја и јас како кажам така ќе биде. Не зборат на мајка ти Ќе им дадам 10.000 евра нека си идат под кирија. Се ова сум го доживеала на своја глава и затоа веќе ни спратот кој сме си го средиле со маж ми не ми е мил.
    Ама тоа е, со искомплексирани личности кој ќе се разбере

11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

овие двете у последниот случај се фатени на инат ,курдисани мајка и керка против снаа
    Демек јас ти дадов спрат и јас сум главна уште не ти снао Комплекс на виша вредност
    Снаата не е мокна ништо да праве со нив ама со маж и и те како има уште многу работи да средува
    Те нека заклуче спратот снаата да видите шо ке се случе???
    Свекрва и золва коа ке се разпиздат јас ти дадов спрат вие да се клучите да не одбегавате јас трпев да створам да ти оставам спрат и одма се оде на варијанта да создаде грижа на совест кај синот
    Тука се сече у корен на почеток ке седне синок и ке каже од денеска качување горе по потреба и со најава тропни зазвони у наше вц ептен коа вашето не е функција и крај ке си подвијат опаш двете кокошки

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Затоа најдобро сами да си спечалат младите. Оти низ нос ќе им го извадат тоа - Ние ви дадовме покрив над глава. Ама во денешно време тешко е сам да направиш нешто, со овие мали плати.

Milobebence and Meckicja like this.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Знаејки ја ситуацијата во македонија се знае
    Додека туѓа вошка не те полазе нема друго чаре
    Сега тука има шанси синот да оправе ситуација
    у краен случај под кирија

SummerGirl, Milobebence and Meckicja like this.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Работата е што на почеток сите се толку лицемерни и едно зборат, ама после си го покажат вистинското лице

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се' ова се решава, доколку и двајцата се потрудат.

Milobebence likes this.
  16. meggle

meggle Популарен член

Кај нас на Балканот, некако по дифолт се мразат снаите и свекрвите. Уште ко ќе се роди девојче се учи да си ја мрази свекрвата\снаата. Имало случаи кога уште не запознаени една со друга они се мразат!
    Уште ко ќе стапне снаата во куќата овие двете искри си фрлаат...
    Девојките уште од мали нозе од своите мајки слушаат негативни коментари за свекрви. Ко ќе влезе ќерката кај свекрвата дома, мајка и се меша во брак, во односите со другата фамилија. Тука се соли памет, се подучува ќерката како да мрази, како да го насамарува сопругот...
    Сакам да кажам дека ништо нема да оди на арно ако пред време се развива омраза, ако пред време се ствара негативна енергија.
    Кога и да има некој проблем, решението е секогаш полно со гнев, се одбира најзлобната солуција. Што и да се направи, што и да се каже, секогаш со злоба се гледа, демек некој на некого намерно му праи ...
    И така тоа со векови кај нас ...

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Не е само тоа. Две жени во една куќа, не бива. Секоја си има различни тертипи за водење на домаќинството. Треба да се разграничи кога ќе се ожени синот, дека неговата мајка, повеќе нема ингеренции во одлучување за водење на неговото домаќинство.
    Научени се да ги тинтраат синовите како неспособни да се, и по дифолт мислат дека и со снаата го имаат тоа право, дека тие сами се 'мали' за да одлучуваат што и како е најдобро, дека старите повеќе знаат и дека всушност им помагаат. Не ги доживуваат како возрасни луѓе со свои потреби и желби, туку како деца. Мажите го дозволуваат тоа, затоа што се навикнати да бидат така третирани, да им се даде, стави, крене, намести, зготви, испере.

Штета што економски е Македонија тапа. Да не беа повеќето во толку лоша финансиска ситуација, да си живееа самотојно после 18-20 'децата', ќе си научат убаво и машките, како изгледа водење домаќинство.

18. forumce

forumce Форумски идол

^еве мене мајка ми ниту еднаш не ме 'подучила' како да го насамарам маж ми, ниту еднаш не ми зборувала против свекрва ми, не ми се ни меша во ништо ниту ми кажува како да правам. Што не е случај со свекрва ми :)

Му кажала на девер ми за роденденот на малата да купува балони и други работи за украсување во кафана без да ме праша и консултира со мене. Ама сега увидов дека не е прв пат да ми праве работи зад грб. Не е она крива, јас сум крива затоа што за се ја информирам и и ги кажувам плановите. Ама толку веќе. Од друга страна мајка ми ми кажа дека она ќе ја плати тортата, а јас да си одберам од кај сакам и каква. Нели можеше она да порача и да се направе мутава као јас ти ја плаќам јас кажувам каква ќе е? Можеше, ама не ми работе зад грб, го почитува мојот збор. Некои работи касно ги сфатив, ама се во животот е лекција

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Мајките да ви се свекрви и со нив ќе се мразите.

Macito007, molikaMk and buba4e89 like this.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Јас не ја мразам свекрва ми. :) И не, нашите мајки не се злато,не се совршени, тие ни се МАЈКИ. Свекрва ми не ми е мајка и нема никогаш да ми го мисле она што мајка ми ми го мисле