Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Тогаш свекрвата... кога веќе живеат заедно и знае да крека дека не ја бива снаата, нека направи таа нешто.
    И сигурно господинот не работи по 24 саати, седум дена во неделата |(

На Abc07, Feminka22 и Meckicja им се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne ama moze da prasa neli sto jadelo deteto sto pravelo zasto celo vreme e samo na mleko

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    па нормално дека треба да праша..кој реце дека нетреба да праша? спомна некој такво нешто? работава е дека дете не се остава само со млеко по цел ден.за мене тоа нее нормално.
    ај и тебе @WildMk да ти одговорам..мм од прв ден и памперси менува и храна им прави и нојке станувал да ги презаспива и ce што треба се ни е на пола нее само за co децава.
    извини што ме почека :)

Последна измена: 31 август 2018
    На diskreten32 и WildMk им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Епа зошто ти беше чудна забелешката на Мецкиција?

5. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    за ова
    ((Izvini ama toa e do maz I sto dozvoluva taka))
    ако си ја префрлаат вината така детето ке си пукне од глад.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Epa ne se ostava toa I jas sakam da go kazam tvojot e odgovoren tatko znaci I zatoa go postaviv ova prasanje kade e tatkoto na toa dete

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    друго е да поставиш прашајне а друго е да кажиш дека таткото тоа го дозволува..поз.

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Мм се грижеше еднакво за нашето дете кога се роди ама исто така имаше слободни недели од работа па колку што јас седев и гледав обрвски толку и тој, па еден месец се менувавме за да не заспиеме дека не беа исплашиле со гушење од чистење на плодова вода, па маж по цела ноќ бдееше ко никад до сега у тоа издање не го бев видела, па кога почна да го думка низ соба па да паничи коа плачеше од грчеви, па млеко да прави, да мења пелени да бања а никад до сеа немаше новороденче видено а не па да го земе или да го држи ама татковски инстинкт нели ако се сака се може.
    За разлика од некои мажи што сум слушала од околина "жено дојди земи го се искака смрди ќе повратам " мислам...
    Или го држи 5 минути и се уморува
    А најненормално нешто што го имав чуено беше кога му го дадов детево на маж ми еднаш во еден кафич и овој рече "бебињата ги чуваат мајките, татковците се за други работи" не може да те земе |(:^)
    Маж ни се насмеа и го зема детето наше а овој се заќута.
    Што да кажам за ваквите што и да кажам ќе згрешам.
    Па ќе молчам.

Е сега норналнк дека од како маж почна со работа грото од обврските беа на мој грб нормално и разумно ама сепак колку можеше помагаше, и сегљ помага кога е дома и колку му дозволува време.
    И не се жалам, некогаш е повеќе некогаш помалку ама у глобала за се едно нешто си имаме разбирачка.

За оние поинаквите мажи од погоре за пропала прича не ми се зборува оти е излишно и ненормално според мене да не сакаш макар чедото да си го држиш, заиграш итн, тоа е потреба од срцето за оние што вистински го доживуваат благословот да се биде татко.

Да се биде татко е сама потреба на детето нешто што извира од себе не е предмет како што сметаат некои мажи.

На CameliaMiller, Lolipop23, LaSchtroumpfette и 5 други им се допаѓа ова.
  9. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655
    Темава е снаи и свекрви
    Таткото е цел ден на работа а мајката е невработена.Нормално дека се грижи за детето после работа но до тогаш зарем ќе седи гладно.Пишавте каде е свекрвата да му даде да јаде,она не сака да се меша зошто после има оговарање од страна на снаата.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ima ogovaranje a kade e sin I sto go dozvoluva toa bez razlika sto e na rab moze da I kaze na soprugata neli zasto go hrane deteto samo so mleko a I plus zasto sedi ovaa doma koga i deteto veke ima dve god sto ne ode na rab zasto mazot I ne ja tera da rabote I ona

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Pa ocigledno go dozvoluva stom gleda a ne prave nisto

12. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Точно не треба да се меша свекрвата...тоа таткото и мајката треба да си видат што е како е и да се договорат како и што. Ако е дете запоставено и доктори ќе забележат...А и како што пишав претходно дете од 2 г. и само ќе појде ќе си чапне од маса што има ќе си касне или дај ќе ти рече. Што прави снаава, ако не прави ручек...што јаде таа?

13. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655

Таа е на диета или така кажува колку да не направи нешто.Доколку свекрвава не направи за јадење нема ни да има,мажот некогаш го чека од работа он да зготви нешто

14. anastasija18

anastasija18 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    206
    Значи веќе стварно не знам што да кажам и мислам.
    Вчера свекрвата не собра сите долу на состанок со муабетот дали сме биле сигурни дека сакаме да се делиме од неа зошто со овој начин на живот ќе доаѓале поголеми сметки. Според нејзе подобро било место на две места да се троши дупло струја, да се готвело на едно место за да доаѓале помали сметки. Веднаш и се спротиставив и и кажав дека уште на почеток разјаснивме дека ќе си даваме редовно пари за сметките, од таа страна нема проблем. И ми вика ама ти сега дојде, ние сме една куќа на што личи тоа вие горе ручате стек и ориз, јас долу ајвар мачкам. И викам тоа што ти мачкаш ајвар е твој проблем, договорот беше јасен од старт подобро и за нас и за вас да сме одделение. И ми вика утре ќе имате деца, треба да штедите значи цело време контра ми одеше. Откако виде дека не попуштам, а вереникот цело ввреме молчеше како уста да нема свекрвата ми се обрати индиректно во смисла утре да не очекуваме помош за деца од неа. И и кажав децата мои ќе си одат во градинка ако не може тоа јас ќе си ги чувам. Секому му минало времето и за свадби и за деца чување, сега е наш ред за се. И си се качив горе, по мене се качи и вереникот со муабет дека сум била груба со мајка му и дека сум ја расплакала. И му кажав или реши си го ти тоа или заборави ме, не планирам цел живот со вакви глупости да се расправам. Тоа беше синоќа, а сабајле излезе друг муабет дека золвата која цело време ќутеше и се подсмеваше сакала да студира у друг град и барале и од вереникот мој тоест брат и да ја финансира, па затоа да сме удреле на штедење. Пред 1 недела свекорот од странство пушти пари кои требаше да се делат на нив тројца тие денар не му дадоа си ги поделија меѓу нив двете, со муабетот дека тој бил делен не му требале. Сега кога имаат корист за да ја финансира сестра му и текна да не се делиме. А сестра му одеше на работа 10 дена и текна тешко било, сакала факултет. И порано се лигавеше така сака се по нејзино и цело време се жали како нејзе не и е дадено и купено. А му кажав на мојот да не ме става во ситуација да треба да бира меѓу мене и нив, зошто веќе ја претераа. И дома се нервирав ама откако сум тука се наполнив дупло повеќе нервози од мајка му и сестра му со нивните глупи очекувања. Целата матурска и ја плати викнаа милион души а немале пари. Сега и факултетот ли треба да и го плаќа? И до кога така тоа, нели сакаме ние да си средиме нешто? Многу работи ни фалат, му кажав ако си муле давај и сега пак ама мене заборави ме засекогаш. И двајцата родители и работат на плата се, чим сака факултет нека ја финансираат. Јас не барам ништо да ми даваат и купуваат ама не сакам ни да ме замара, ни да ми се меша.

На oblace1, CameliaMiller, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    @anastasija18 Жал ми е,ама по муабетов ми се чини дека двете имаат големо влијание врз него,па што и да му побараат ќе гледа да им приушти. Како ги опишувш золвата и свекрвата ми изгледа никад нема на раат да ве остават додека живеете во една куќа. Јас имам таква една напаст. Сега се спасив дека си се оделивме,ама пак гледа да си го пика носот во нашите работи. Јас би ти рекла не брзај со мажење, зборувај со вереникот отворено и кажи му што ти смета. Почекај да видиш како ќе биде понатака.

Јас со маж ми бев договорена денес да одиме во една продавница да гледаме за детска соба и количка. И сабајле пред тргнување ми вика "Абе мама ми рече многу ќе и било мило да дојдела и она со нас да видела." Викам : " А што да види? Што има она да гледа?" Епа минатиот пат кога сме биле,му плачела зошто не сме ја викнале?! и било мерак и на неа да гледа. Ок. Ајде,внуче и е. Се радува,баба е,можам да разберам. И не би ми било проблем,да она не е толку многу нападна. Се она најдобро знае,што е квалитетно,што е практично,што ми треба. Ама пак одлично си поминав. Отидовме и јас земав по ред,си гледав што ми треба си бирав. На маж ми му реков оди прошетај со мајка ти таму во делот кај собите и количките (и онака знаев дека нема ништо да купам од таму),а јас на раат си шетав и си купив се што сакав. А она сите креветчиња по ред ги испипа,ги дигаше душеците,ги извози сите колички.(facepalm) Ете и толку од нас и шетањето со нас. На крај сепак не можеше устата затворена да ја држи,па прокоментира дека според нејзино мислење количката што ни се допаѓа можеби не е баш стабилна. "Ама добро,тоа си е мое мислење." И маж ми и рече :" Не мораш ти за тоа да се грижиш. Битно е на нас да ни се свиѓа. И толку скапа количка е веќе тестирана и на стабилност и на издржливост,така да не се замарај со твои експертизи." И супер и одговори,истото и јас ќе и го кажев. Важно и дадовме двајцата до знаење дека не нѐ интересира нејзиното мислење.

На CameliaMiller, Lolipop23, 1209 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. anastasija18

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    206
    @Minnie 1 главата ми е надувана, не можам да опишам колку. Ние двајца се скаравме поради нив, кажав зборови што потоа се покајав. Откако влегов тука ослабев, пребледев, станав многу нервозна зошто немам нерви за да трпам. Тој знаеше што и како е и сто пати зборевме, значи ми вети дека нема да биде така а сега е бетер. Како да сум верена со сите тројца, не само со него. Колку и да се трудам да бидам смирена да не се нервирам, едноставно не можам имам потреба некому да се искажам ама немам кому. Сакав да разговарам со баба ми, таа веднаш ме пресече не ме ни дослуша ми се обрати дека денешните невести биле многу лигави, за секоја ситница се оставале. Демек таа трпела се и сешто од свекрва и и се грижела и за на дедо ми помали браќа и триста чуда ми изнакажа. Убаво од нејзина страна ама се чуствувам како никој да не ме сфаќа. Значи јас сум секогаш за фер односи со фер луѓе, сакам да се има некое разбирање и толеранција. Тие се понашаат како тој да им е и мајка и татко и на двете. Му зборам цел ден, се одлучивме на основаме фамилија и тој беше најмногу за тоа, треба да си мислиме за нас. Сестра му е полнолетна, неговите работат и нема што ние да му ја мислиме за на сестра му факултетот. Таа средно беше со двојки и тројки, значи не беше страсен ученик. Отворено си кажа дека сака факултет зошто не и се работело, малку пари давале. Е да отиде до друг град, храна, кафе едно друго денес под 500 денари не е, значи се што ќе се заработи треба да и се даде нејзе. Друго е таа искрено да има желба за учење, некогаш нормално дека ќе помогнеме финансиски ама постојано тоа нема да може. Значи за секоја глупост го викаат него а го гледам тој до детал се труди да им објасни се за нас, иако милион пати го опоменав да не го прави тоа, нема потреба од тоа. Колку е проблемот во нив, толку е и во него. Ама ми вети на почетокот дека друго јаче ќе биде и наивно поверував зошто ме немаше излажано до тогаш ама сега не си остана на зборот.

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.016
    Допаѓања:
    130.786
    Извини вака,ама ти си туѓинка.
    Сестра му му е крв.Тебе може да те смени,но неа не може.Една е.Во нејзиниот дом може да прави што сака и се по нејзино и да се лигави......
    Ако сака да студира,нека студира,тоа е нејзино право.Факултетите во денешно време се скапи.Ако за нешто не им стасуваат пари на родителите,брат `и ако сака и може,нека припомогне со некој денар.
    Секако дека не е должен се да `и плаќа,ама сестра му е,треба да `и помага.
    Ниту мајка му и сестра му,ниту ти имате право да го терате да бира помеѓу вас.Тоа е погрешно.
    И за ситуацијата што ја спомна,има право,груба си била кон мајка му.
    Секако дека тие две треба да те почитуваат,ама треба и ти нив да ги почитуваш.
    Не подлегнувај на провокации и ти не провоцирај.
    Биди фина.
    Смирено разговарај со вереникот.Не го гњави да бира,туку објасни му дека не ти е баш пријатно во тој дом.Ако можете да си дозволите,одвојте се.

18. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    @anastasija18 Те разбирам. Ама оделени,а во иста куќа,пак немаш свој мир и слобода. Јас искрено порадо би отишла под кирија,во една соба да седам отколку секој ден да се нервирам и карам со вереникот. Затоа ти викам не брзај. Ако се вработиш и ти,можеби тогаш ќе можете да си дозволите барем една гарсоњера и да си уживате само вие двајца. Ако останеш тука,искрено не мислам дека многу нешто ќе се смени.

На CameliaMiller и Abc07 им се допаѓа ова.
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.793
    Допаѓања:
    99.003
    Ама добро, девојката си има двајца вработени родители, нека си ја издржуваат, нека студира ако сака цел живот. Вие сте моментално на една плата, а куќа закуќувате...Ама и десет плати да имате, тие се за ВАС И ВАШЕТО ИДНО СЕМЕЈСТВО! А ние бре што немаме брат/сестра да ги молзиме за пари??? Ај луѓето какви пијавици се!

Не попуштај, стој си на ставот па ако сака вереникот и на клепки нека се обеси. Следи ја ситуацијата некое време и него исто така, ако нема промени, парталите и дома. До тогаш, секој ден да му потенцираш што сакаш и како сакаш!

На bibiiii, dipsidipsidipsi, CameliaMiller и 11 други им се допаѓа ова.
  20. anastasija18

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    206
    @nextredstyle види, ниту вереникот мој ниту сестра му немаат по 5 годинки напротив полнолетни се и двајцата. Тој е многу наивен и мирен, затоа го злоупотребуваат тоа зошто им ќути. Ние си имаме наш спрат каде имаме основни елемнти ама ни фалат и други работи. Јас останав без работа значи само со една плата сме. Да сакаше да учи таа искрено ќе помагавме колку може ама нејзе и е за тепање време да се шета натаму наваму а нејзиното шетање ќе не чини многу. Зошто тој да и го финансира факултетот кога мајка му и татко му се живи, здрави, работат и земаат плата?
    Значи тој не е мал. Кога веќе решил да се жени треба да се оделу од суќњата на мама. Му кажав многу убаво не може вечер во кревет јас да ти бидам жена, а сабајле мајка ти да ти спрема доручек.
    Претпоставувам дека си помала затоа размислуваш вака. Да тие секогаш ќе му бидат мајка и сестра и јас ги почитувам како такви ама претераа искрено. Кога ќе пораснеш и созрееш ќе сфатиш со тек на време и години и приоритетите се менуваат. Ние си основаме свој дом и треба тоа да е на прво место. Дури и за мој брат/сестра да се работеше ќе постапев исто.
    Како мислиш туѓинка сум? Јас сум негова жена веќе и колку е спратот негов толку и е мој. Значи нема да дозволам некој да ми трие сол на глава.

На Girly90, oblace1, CameliaMiller и 18 други им се допаѓа ова.