Ако до сега можело да се горат дрва на две места,зошто да не може уште тие 4 месеци? Или важи само синот кога е тука? Јас да ти кажам пре би седела и во ќебе и со греалка,отколку да се пикам во соба со неа. Ама тоа си е мое мислење,сега ти си знаеш како ви се односите и можеш ли да истрпиш.
Vadi se na rabotata ako veke e tolku nerazbrana. Kazi i deka ti treba privatnost od toa zivees i nema beganje. Reci stvarno ne mi e problem da sme dolu zaedno, ama e neizvodlivo. I ne cekaj da se soglasi si tebe da ti odobri i sl tuku zavrsi go muabetot so taa recenica i prodolzi so, sto ke rucame denes/utre? Da napravam gravce a, so mislis? Fintadjika malce bidi
Зошто секогаш снаата треба да смислува како да постапи со свекрвата, па и да не ја навреди? Еве, синот нека и каже. Син ѝ е, на него нема да се лути. Нека и каже мамо 1209 нека си биде сама долу, таква и е работата и треба мир. Преку ден може да си ручете, пиете кафе. Вечерта ние сакаме да се слушаме на само, може нејзе ќе и дојдат другарки на кафе или нејзините да ја видат. На кој не би му било непријатно со свекрвата во 2х2 соба? Маж ти најдобро ќе ја реши ситуацијата Сакајќи да заштедите може да си замерите за нешто и да се излади односот меѓу вас!
@1209 убав совет ти даде Монела. Ќе го седнеш сопругот и ќе му кажеш "ок мајка ти е ок личност НО премногу се меша кај не и е место за едно нешто, мислам дека е време да седнеш со нејзе и да и објасниш некои работи, оти вака ако продолжи односот кон мене освен замерување нема ништо друго да се постигне" нека седне и нека и каже, и за тоа и за други работи. Дека сте возрасни веќе, дека сами си се финансирате и дека би сакале сами да си носите одлуки и сами да си живеете, секако поштовањето ќе се има но не мора да е секоја минута, да се живее заедно и да се прават манџи секој ден по нејзин терк. Ако маж ова не го реши ти нема ич може само по едно извесно време да ти пукне филмот и да се скарате и замерите. Затоа маж ти нека ја седне и на убав начин се да и објасни да олабави малку од мислењето и грижата. Не е лесно за се некоја прдљавина да дпаѓа долу и да се меша. Морате да пресечете со време додека сеуште не дошло до критичност на ситуација.
@1209 Зошто уште сега се нервираш што да кажеш и како ќе биде. Убаво правиш што не сакаш да се караш, и немој сепак живееш со нејзе. Кога ќе дојде време да останете сами прави исто како и сега кога маж ти е тука. Кога мислиш дека треба да бидете заедно оди кај нејзе (за да направиш ручек, да ручате ,да пиете кафе или чисто за друштво) после пак оди си на твоето. Имаш моментални изговори еден куп. Ако веќе инсистира спомни и дека веќе ти е доволно тешко што си сама без маж ти, не сакаш и секојдневната рутина да си ја пореметуваш, дека не можеш да заспиеш во друг кревет или секогаш вади се како сега кога си сама си зела повеќе работни обврски што мора да ги завршиш сама. Само да знаеш дека и нејзе ќе и биде тешко да дели простор со друг кога веќе е навикната сама, така што мислам дека тоа повеќе и е непромислен коментар.
Поише ќе те нервира И мене као свекрва ми ме гледа ко ќерка ама не мора да ме гледа зошто во неколку ситуации за да не дојде до кавга меѓу мене и ќерка и, сакајќи пред време да смири тензии ми вика ти не збори, а се што имаш мене ќе ми кажеш па јас ќе ја средам. А јас не сакам ко муле да ќутам и се преку неа. Да се навратам на твоето, мислам дека најпаметно ти е се преку мм, ем ти ќе бидеш фина и нема да се караш, ем пак по твое ќе испадне. А ако продужи да си се симнува и ако тоа страшно ти смета, тогаш подобро со некој добар изговор оди кај твоите. 4месеци не се мал период, да не се лажеме секој ден да го броиш со неа не е лесно. А и случајот со прозорецот, штом они ви отстапиле спрат и вие сте вложувале во него, нема она што да се меша дали ролетната е спуштена или не, чувствувај се како дома а не како на гости па да ти е незгодно од се зошто знаеш тој дел е ваш.штом е таква терсене совет од мене ти е да не седите заедно. Јас живеам со свекрва и само спалната ја чувствувам како своја, ако сакам цел ден ролетните ќе ми бидат спуштени тука не се меша пошо нема ни потреба да се меша, исто како ја што не и се мешам во урредување на нејзинатс спална.а сите останати простории што ги користиме заедно си се друга прича
Тоа е за жал реалноста во нашата држава. Поради неможноста многу млади да си го решат стамбеното прашање, живот под постојан надзор и мешање од старите е повеќе од реалност. За жал, многу од родителите живеат со застарени мислења, па според нив треба и ние да поминеме низ се' што тие поминале. За нив, живеење на неколку генерации под еден кров е нешто најнормално.
Точно, за жал реалноста е таа, но каде се границите? Живеењето на неколку генерации под еден кров секогаш ќе биде тешко, секако поради различните размислувања, различен начин на живот и тоа е во ред. Но пред се, луѓе сме. Нели може да се постигне компромис за мир во куќата? Криво ми е кога гледам колку многу жени се несреќни во бракот и им се врши буквално тортура, во домот кој треба да го чувствуваат како свој. И голем дел од вината тука ја префрлам на мажите. Секако дека има исклучоци кои си ги почитуваат жените и ги решаваат ваквите проблеми. Но многу голем дел не го прават тоа. Која е тогаш поентата на бракот ако одиш во средина во која постојано ќе си несреќна и во нервози ќе го поминуваш секој божји ден? Навистина е страшно низшто се поминуваат некои жени. И најголемиот проблем е тоа што никој ништо не превзема околу тоа. Ни тие самите, ниту нивните партнери.
Здраво и од мене Бидејќи немам на кој да се пожалам па тука некако што ќе кажам можеби малку ќе ми олесни на душата Значи цела бременост ништо не ми понуди да ме праша дали нешто сакам за јадење до душа па и цело време си готвам од како аум мажена до последниот ден од бременост цело време си бев во кујна и сите работи си ѓи вршев сама.ајде ништо што и да ми се прејадеше си правев. Сега од како се породив веќе како 4 недели поминаа неможам да ја поднесам се нешто без веза зборе.почна некои работи намерно да ѓи зборе што ѓи несакам зошто од инат само да се нервирам да не можам да си го дојам детето. Знае дека не сакам стара облека и без етикета да не ми подметнува абе за инает така праве по мажот ми праќа уффф неможам веќе. Сега пак мишто ни да праша нешто да зготве абе ништо..крава само леже ништо салам незнае да направе.пред некој ден кажува на мм за креветчето што лично јас си го донесов од дома што пред тоа не и се свиѓаше сега некој и каал што убаво креветче купила јас многу не ја заслушав кога почна да зборе оти се нешто без потреба раскажува случки од работа ццц значи ако се фалела дека она го купила незнам што да кажам господ има па и пред мене зборе. Иначе до сега само едно комплетче.коритце и еден памперс му има купено.Па и овај мм пред некој ден да фане човек да го утепа од кај не можам многу работи по дома да завршувам и кога како стасувам да готвам од претходнио ден имав зготвено компир манџа он да и ја симнал да не стојала лелеее уште тоа ми фалеше јас од кај едвај време наоѓам да си направам да имам да јадам он на неговите да и го даде. Е ајде сега кај го има тоа јас со царски детето го дојам плаче не можам да стасам ни по wc да одам едвај сум стасала да направам да јадеме а она ништо не се понуди да праша треба ли ти нешто сакате ли нешто. Еј да само првите 2 дена синот само си го жалеше оф синче не си јадел дојди симни се да јадеш јас секако несакам од неа ама малку па да имаше осет па мислам нели има барем малку жал.јас само му така гласно извикав оди си оди да јадеш не ме гледај мене. Мојта мајка секогаш му погодува за јадење кога и да одеме мислиш се ќе изваде што има да ни понуди и на 2 ама овоа тука страшна работа. Кога бев бремена другио и син спрема му да праве сладолед па мене она ме прашува како се праве ејјј и тај шоп мм.му вика ае па ќе дадеш сладолед и овај намќор ахаа ќе дадам овај си е за мене јас ќе си го правам.замислите си го и тоа.па добро што си отидов и си купив си направив за 2 нас.исто така и за др.некој такви раб.ми се имат случено во текот на бременоста.малку да ми олесне на душата
Како немаш на кој да се пожалиш ?!?! На маж ти бре девојче има главата да му ја растропаш. Од тоа што си пишувала на дијалект пробав да ти ги сврзам речениците и разберам што сакаш да кажеш...Ти треба помош, барај ја. Дали од маж ти, мајка ти па и од свекрва ти. Ако става 4 чинии на маса за ручек ваљда нема да и е тешко и 5-от да го стави. Или пак дај и ти намирници да направи ручек за вас дваица горе. Ако сакаш целосна независнот ќе се преорганизираш некако за да додека спие бебушот, ти да направиш ручек. Ако на маж ти му смета хаосот по дома и прашината ќе треба и он да се вклучи во домашните обврски. Со инат нема ништо да постигнеш и мажот не ти ги чита мислите за да знае што мислиш и што сакаш, туку лепо фино ќе го седнеш и објасниш некои работи. Мажи се тоа, кај и да е ќе разберат
Не знам за вас,ама мене најголема помош ми е кога не ми се вртка тука. Кога ќе дојде нека си поседи како гостинка и толку. Се случувало кога ќе ми дојдат гости да ми се тупнат и они,као демек ќе ми помагала (а никој не и ни барал помош,нити ја викнал),туку само колку да не готви и уште на одење дома вика ај пушти ми од тоа што остана на децата да им однесам,да не морам да готвам. Ќе земе демек садови од машина да ми вади,ќе ги лупне негде без врска,пак морам да прередувам.Значи во мојов случај повеќе зијан отколку помош имам. Или порано колата на поправка ќе ми беше,ќе се понуди негде да ме префрли па после ќе ми се тупне и пет саати ми седи. Така и бебе кога ќе дојде,ќе правам колку можам,па кога ќе си дојде маж ми ќе го почува,па ќе си ги завршам работите. Гледајте да не зависите од нив колку што можете. Искрено,не се ни они должни ни да готват,ни да помагаат а и таа помош на нос после може да ви излезе. Помош би и побарала само во крајна ситуација кога навистина би морала.
Епа затоа ќе си ги засукате ракавите и ќе се борите со сите сили да си обезбедите независен живот далеку од нив. Нема ништо поважно и поубаво од приватноста. А за граници кај нас не се знае, уште сме во среден век па свекрвите си мислат дека со тоа што им отстапиле една соба, две или три имаат право да се однесуваат како шерифи. Немојте да трпите туку како што кажав гледајте по секоја цена да се оддалечите оти каков и да е домот на свекрвата никогаш нема да го чувствувате како свој.
@Џиџи91 ајде вака сега препрочитај си го постот и можеби ќе увидиш колку омраза и гнев чуваш во душата.. не е убаво само да знаеш.. Дали и имаш кажано некогаш на свекрвати дека сама ќе си готвиш Дали живеете во заедница? Дали сметаш дека е убаво за твоите проблеми да ја префрлаш вината на некој друг? Мајка си, дали е убаво друга мајка да нарекуваш крава? Дали сметаш дека љубовта се покажува со тоа кој колку и штоо купил за внучето? Дали сметаш.дека е убаво да правиш споредба мајка ти како ве пречекува и колку маж ти таму јадел ко да не видел? Итн итн итн.. А да сакав да те прашам откако си снаа таму што.направи за доручек, ручек или блачко да ги понудиш старите?? Или како што напомена во постот сама си готвех што ќе ми се пријадеше... На крај краева по односов твој,сметам и да направи нема да јјадеш и да дојде да помогне околу бебе ќе се налутиш така да сметам дека треба малку да се потсмириш.. на крај краева твое семејство ти и маж ти ќе се грижите за домот .. со него зборни си..
@Џиџи91 види мила, претпоставувам тазе породена си па и хормоните и затоа вака реагираш. Разгледај ја малку повеќе темата и ќе сфатиш колку всушност си среќна што свекрва ти не се замара со тебе. Знам бебето е мало и дека ти е тешко ама верувај дека ќе помине и тоа. Разговарај повеќе со маж ти, нека ти помага и тој околу домашните обврски. За готвење ќе си се организирате, со манџи се поминува и по 2 дена. Маж ти може да измие садови, да уклучи перална/провомукалка, да собере алишта и сл. Млади сте, а и со мало бебе е многу тешко да се постигне се знам. Ама со тек на време ќе се организирате и навикнете, нема секогаш да биде вака. Што се однесува на свекрва ти немој воошто да се оптеретуваш со нејзе. Различни луѓе. различни карактери секој различно реагира. Биди среќна што не ти се меша во се. Реално и не и е обврска да ти помага, ако сте поделени не можеш да очекуваш таа да ти готви. Нејзина добра волја е ако сака таа, ако не не мора. Фер би било нели да помага на бремената снаа ама секакви луѓе има. Мене мојата свекрва успеа за 2 месеци да ми го уништи бракот уште непочнат со постојано качување на спратот, мешање во се и сешто од уредување до домаќинлук и храна. На вереникот му ја полнеше главата со секакви глупости, ми пукна филмот си заминав. Пред луѓе се китеше со туѓи перја демек таа е многу модерна, современа дека не ни се меша и уште што не, а дома беше посебна приказна. Неколку пари плашече зошто не сме ја викнале горе ја ручек, таа ручала долу сама. Вереникот демек ме подржуваше ама се изјасни дека таа му е мајка, повеќе влечеше накај нејзе и тоа е тоа, нека си седи со неа сега. И подобро што вака испадна, зошто во таа куќа немав иднина. Утре и дете кога ќе дојдеше таа ќе беше бетер, сум ја посматрала како се однесува со деца од брат и и сестра и дека и таму се меша им дава совети што и како. Јас не можам да поднесам така.
Немој да ја правиш таа грешка не сакам уште сега да се карам па ајде од околу, нема разбирачка затоа уште сега стави си граница затоа што на глава ќе ти се качи. Исти се сите а ако на почеток и дадеш до знаење до каде може нема ни да проба да те замара. После денот да не и е ок на тебе ке вади фрустрации. Биди директна па ако и се допаѓа ако не не мора. Јас сум многу помала од тебе ама вакви глупости имам видено со мешање свекрви не кај мене директно ама во околината околу, па кога дојде кај мене редот уште од прво ги отворив картите да знаат на што се и дека нема да трпам некој да ми влегува во проватност само затоа што е нивна куќа. А ако тогаш дозволев од првиот пат да ми влегува во соба кога ќе и текне уште нерви ќе ми кинеше.
Често се случува круша под круша да падне. Несомнено е дека свекорот е идиот ама маж ти е многу полошо од тоа. Всушност не заслужува да биде наречен маж, тој е само еден обичен вол кој во одбрана на неговите тепа жена со мало бебе. Совет? Требало да го пријавиш во полиција и заедно со детето да те нема од таму. Сите нека дознаат дека крева рака на жена. Ваквите треба да бидат обележани и покажувани со прст по улици па да се срамат сами од себе.
@Independiente Не е за мерењето кој колку купил, туку за меракот. Едно боди не и купи мојава свекрва на внуката. А прва е да збори. Јас ја сфаќам @Џиџи91 Еве јас не сум во заедница, секој ден доаѓаше од прв ден, ништо не донесе. Некои пари што ни фалеа на почетокот со бебево, не се ни понуди да понуди, а не па да даде, а знае дека се чека породилното. Што е маж ми, посвоен? А за мекици и покажување пред народ имаше пари и да се лепело по музика. Среќа имам родители. И 2 месеци уште ништо не купила, а и збори дека све имаме и ништо не ни требало. На луѓе што прашуваат што сакате, што ви фали она тоа им кажува. Со свои уши чув. И денес се осетив најпосрамотено, дека земала од жени алишта носени. Нели имаме. А и имаме, се исправивме на нозе и без нејзе. И без кредит. И дете нема да ми носи старо од нејзе. Ќе ги дадам тие работи каде што му требаат некому. Па нека е и од инат и нека зборат. Љута сум многу. И што да правам?? Одбивам на глупоќа и простоќа. Не си кварам брак за нејзе, а и се поретко ќе ме гледа.
Si se prasala kako funkcioniraat tie sto rodile vo stranstvo pa ni majka ni svekrva za pomos nemale pa se najale, iscistile, deca izgledaa I na rabota od treti mesec na bebinjata trgnaa. Da ne gi nabrojuvam zenive od forumov koj sami vo stranstvo se snaogaat od prv den so decata. @vitamina edno dete, @danichap tri deca izgleda,.... zivi, zdravi majki I deca, nisto ne im fali, znaci mozat I mozes. Ima li poubavo od sama majko mu stara. Gotvi koga sakas, gotvi sto sakas, oblekuvajgo deteto sto sakas,.... I toa decata nosele stari alista. Pa sto ako nosi alistenca od drugo. Pa I moeto noselo od moj braka , sestri deca, od kumovite decata lulaski, igracki,....pa sega vo zabi moze da gi nosi tie od koi nosese alistenca. I jas sum davala I luge doagale zimale I im gi oblkuvale na nivnite deca. Sto ako nosi alistenca od drugi, toa ke go sopre da postane precedatel na drzava, nema da postane director na deteto od koe noselo alista, nema da zavrsi fakultet/magisterska/nema da doktorira, ke padne od tocak oti moeto dete prethodno go vozelo toa tocace,.... sto ke mu bide? Zemi se to ti davaat zosto se to toa e potrosen materjal. Alista nema da imas moznost dva pati da mu gi obleces,dzabe frleni pari, igracki ednas prevrteni niz raka I tolku, tocacinja sekoja sezona novi treba da kupuvas, mali se prethodnite,... Sobiraj parite nosi go po svet, platimu jako skolo, daj mu pomos za kuka da kupi, a toa alista , trakatanci se samo prolazni gluposti I od niv nisto fajde nema. Inace ne postoi pravilo koj kolku treba da mu podari I treba li voopsto da mu podari na tvoeto dete. Nasite deca se nasa odgovornost, ako saka neoj I pred se, Pred se, ako ima ke dade. Lutez nema , nikoj neznae koj kako funkcionira. Pa ne e valjda da se ocekuva nekoj doma leb da nejade da kupi poklon na drug za da toj istiot mu bide "drugar vo idnina". Bez se se moze, bez rodbina I priatel ne. Sum pisuvala za ova vo nekoja tema kako luge koi dojdoa na moja svadba so pegla od nivnata svadba koja ne im trebala, toa mi go kazaa uste pred da dojdat, mi pomognale podocna vo mojot zivot poveke I od tie koj dojdoa so skapi pokloni. Nemojte da gi pocenuvate lugeto zosto ne vi pomognale vo moment, ima vreme ke vi pomognat vo tekot na zivotot. Pa ne e se vo matrjalnoto, prav zbor vo parvo vreme vredi altan.