А ти ја праша зошто им кажува на жените што ви треба? Викаш Љута си а одбиваш на простоќа и глупоќа епа чим ти влијае не одбиваш драга... И дај боже стално да имате ама кога ти ги донела старите алишта од не знам кои жени дали ти и кажа како се чувствуваш и да не го повторува тоа во иднина? А најголемиот проблем е што ние по дифолт сметаме дека блиска треба да донесе нешто или да помогне кога ни треба и затоа си ствараме конфликт.. не ме сфаќај погрешно едноставно има и такви луѓе ете..
Не има секакви апсолутно. Не сметам дека треба никој ништо да ми донесе. Ама она се фали со туѓи перја наоколу, како она дала направила. Криво ми е само ради маж ми. И он гледа и сфаќа колку е саат. Не пререков зашто кога би пререкла тоа би отишло на карање. Не сакам да се карам. Ретко ја гледам и тоа е тоа. Еден ден појако ќе ми пукне филм. Не викам дека сум скроз во право, ама таква сум, таа сум, исто ко што и она е таа што е. Не е страшно да носи носени алишта, ама ситуацијава и начинот од жената беа страшни. Пред некој ден кога дојде на гости приквечер, донесе леб. Понижувачко ми е. Утредента требаше стар да го јадам ... Не знам, вака може ја звучам лошата, ама кога на гости сте однеле леб, а не 100гр кафе или чоколадо...
Леле бе ќе си пукнам,не ја прашала да не и зе јаде нешто Девојче мојата откако сум бремена неме ни прашала како сум ни бебето како е,ни пред очи ми се појавува. А дали ќе му купи нешто и дали ќе дојде да го види? Не верувам дека и тоа ќе се случи. Неми ни треба помош јас сама си купивам колку можам малце по малце,моето дете нема да живее во луксуз ама ќе има се што му е потребно и тоа се сама јас. Бидејки јас си знаев што ме чека и си извадив картички за да имам за бебето а не да кукам после свекрвата да ми купи. И да ако немам нешто и ако некој ми понуди чисто сочувано секако ќе земам,поубаво е на детето да му биде топло и облечено него да трпи.
@TeddyGrey ic ne se sekiraj beter ima. Minatiot mesec mm zavrsi u bolnica nedela dena problemi so glavobolka pritisok itn mu se sobralo i puknal. I gospogja svekrva edna godina go nemase ni cueno ni videno i se nazalila dusickata se nasekirala pustata i odma so manipulacii mu rekla na najmaliot dever dali ona smee da odi mm da go poseti. Od kogo ne smee, od mene ja sum Kruela De vil, neli ona greotata od mene nemoze deteto da si go vidi. A nikogas ne i bese zabraneto ni da mu se javi ni nisto. Ednas sredniot dever mu zvonese na mm od nejziniot broj mm se javi, sto e znak deka koga i da zvoni ke i se bilo javeno. I ajde otide go poseti i na decata moi donela tamu po edno cokolado. I truela tamu truela truela... ama sreka Gospod me dal vakva ko so me dal pa ja sobrav vo poraka i stokmiv i i napisav da i razjasnam nekoj raboti od ziveackata i oti ocigledno i izgledam na glupaca i uspat i rekov deka nema apsolutno nikakva potreba ona na moite deca da im nosi cokolada ne se ni stradni ni zedni ni za cokolada ni za ljubov, imaat i cokolada i ljubov i od mene i tatko im i od baba im i dedo im i od tetka im mojata sestra iod dvete zivi prababi. Tetka i dvete zivi prababi namerno naglasiv posto deverive im se nemaat opuleno na decava moi a majkata od sveki i e potpolno seedno so gi ima za pravnuci dali znae i kako se vikaat znak prasalnik. Posle toa seto nastana kurslus i haos haha i fala Bogu gi resiv od zivotov zasekogas mu rekov na mm ne vo zivotov nego u vazduhot ne gi sakam ni nejze ni brakata tvoi oti vise mi pukna pizdava od niv, gi napraviv lugje da ne ziveat ko klosari a ne dobiv ni gram postovanje. Ne usluga ne pomos... ni gram postovanje. Ke ziveeja ko pustinjaci ne ne mi se nazalese dusickava za niv. Ama jas sum srekna zena i uste poarno usluga mi napravija i mm im gi vide pravite lica i kolku se bezobrazni pa povlece crta koga stanuva zbor za niv i sam e svesen deka ne go bendaat za suva sljiva. Taka sto ic ne se sekiraj ne ti treba goni ja tamu na ignor utre ti nejze ke i trebas a ke imas opravdanje potpolno da ne te boli pizdata za nea.
Ма што сака нека збори нека се фали ич да не му ја мариш за тоа и да се замараш беспотребно... Ако не и кажеш во лице што ти смета ондак нема потреба да си собираш во себе.. Донела леб фала многу пријатно, не мора утредента да го јадеш оди купи нов. А ако ти смета кажи и свеки немој да ни носиш лепче греота е да го фрламе а ние вчерашен не јадеме. И готово...речи и следен пат купи една милка таа одма ја смачкуваме и насмеј се.. полесно е, не мора на карање да ја тераш.. Туку ај да не мозгам многу и да се мешам во туѓ живот.. може дека јас вака функционирам па ми е нормално. нема лутиш се надевам Теди
Да не се разбереме погрешно, имам и што ми дале и што сум му купила. Не ми е проблем што е носено. И не сум и побарала помош никогаш. Чудно ми е што не се понуди и толку. Не очекувам. Начинот од жената ми е понижувачки и намерно. Дури не ме чуди и да ја барала облеката. @Independiente не се лутам ич. Вака напишано не ни можам да доловам како е точно. Имаше слични видови свекрви низ темава едноставно и мојата е од тие.
Aко помага зошто се меша, ако ја нема зошто не помага двојни аршини нели? Сериозно луѓе убаво е со мало бебе да се има помош барем малку од малку ама пак и вашите мајки и свекрвите не им е нити должност, ниту обврска ниту да купуваат, ниту да ви бањаат, ниту да ви чуваат деца, ниту ништо. Лутете се колку сакате ама реално е така. Јас не би сакала да ми се меша никој за ништо ниту за домашни обврски, ниту за деца, ниту за ништо. Посебно не свекрва, фала. Да внуче е радост ама не секој на ист начин гледа на работите. Секакви луѓе различни навики и карактери. И нема потреба зошто да се лутиме или да си замеруваме, да сѕаваме на кантар кој и колку дал. Нашите мајки се наши, нормално дека секогаш ќе бидат најдобри. Плус и на свекрвите и на нашите мајки им минало времето кога гледале деца и купувале за деца, сега е наш ред да си чуваме и воспитуваме. Што се однесува на алиштата јас а верувам и многу други пораснавме со давани алишта. Нема врска ако е бебе. ако се убаво зачувани алиштата ќе му ги пуштиш во перална и ќе си ги носи. Плус децата брзо растат не се исплаќа постојано да им купуваш ново кога неколку пати ќе го облече и веќе го израснало. Јас од бебе па до средношколка носев алишта од братучеди. Убаво зачуваните ги давав на други братучеди еве и сега кога работам можам да си дозволам многу повеќе алишта, ташни, накит на кои ми минал меракот ги перам, пакувам и давам на помали братучедки средношколки и не гледам ништо лошо ниту срамно во тоа. Не знам зошто се гледа како понижување, кога на некој начин е помош. И нема да ја обвинувате свекрвата не и е обврска ниту да ви готви, чисти, ниту за дете да ви помага. Ќе си го подберете мажот, жена со мало бебе се знае колку може да постигне. Бракот е заедница, треба рамноправно да се учествува во домашните обврски.
Срамота Маж ти не ја подберува? Колку ве понижила срам да и е. Те прочитав, ама сметам дека не си во право да си дозволуваш да ве вреѓа на таков начин . Да побараш помош е едно а ова ми е просјачка работа од неа.
Мислам дека кај @Џиџи91 се во прашање разиграни хормони во комбинација со пост породилна депресија. Се согласувам со тоа што го напиша @toogood погоре, во глобала сакав да го напишам истото. Што да кажат тие што живеат далеку од мајки и свекрви? Еве и јас бев породена предвреме со царски рез, бебе од 1кг и 700гр немав свекрва да ми готви, чисти и пак преживеав. Друга работа пак, ако ти се мешеше во домашните обврски ќе викаше се прави главна, се' таа знае и умее, дека не ти дозволува да уживаш во мајчинството. Во врска со алиштата без етикета (освен ако не се за во болница) пак не те разбирам. Зошто да не сакам помош кога некој ми ја пружи? Па скоро сите сме носеле алишта од роднини, еве и јас облекувам на син ми од братучедовци, сигурно нема да ми падне круната. Наместо алишта купи му нешто друго со тие пари. И пак ќе кажам не е проблемот во свекрва ти, зошто пак маж ти не земе да ти помогне нешто? Или има некое напишано правило дека свекрвата треба да ни слугува а јас не го знам? Уживај во мајчинството и не мисли на тоа што прави свекрва ти
Мајки ве разбирам дека ви е потребна помош, ама најдобро е колку и да ви е тешко сами снаогајте се. Јас за мојата си кажувам, кога се породив сакаше да ми се усели во стан, нормално ја одбив, со секој што доаѓаше и таа идеше. На почеток ми беше многу тешко ама се снаогавме со маж ми, плус и тој ми помагаше. На колена ке се влечам ама нејзина помош не сакам поради тоа што кога доаѓаше се однесуваше како дома да е. Нека сум најлоша ама јас така не дозволувам . Еднаш со убаво и објаснив се прави не разбира, вториот пат и изнакажав се, и морав да се симнам под нејзино ниво за да разбере. И не, нема да не се карам, кај мене тоа веке не пали, кога не бидува со убаво друго решение нема. И зошто да чекате од свекрва ручек? Син ми е 2.6 години сеуште бара во раце, и да се гушкаме, па успевам да се справам со се. Има свекрви што низ нос не вадат, ама мојата за пет дадени јајца на глава ми се качуваше, затоа најдобро не очекувајте ништо. И нели ви е поубаво децата вие кога си ги воспитувате? Мене ми е најубаво така, дури не дозволувам ниту да ми го причува.
Како бе да не очекуваш помош од родител?? Без разлика мои или на мм должност им е да помагаат.. Како можи да не им е ќеф да му купат нешто на внучето?? Пример да речиме моите помагаат на секој можен начин, а неговите ништо и после рамномерно да ги почитуваш е ми нема логика. А и обратно да е исто ке постапам. Не очекувам да се збогатам од нив, ама и не верувам дека неможи да речиме барем минимум 1000ден во месецот да одделат, кои мене би ми биле добре дојдени.
Како побогу родителите ни се должни нам да ни помагаат? Апсолутно не се. Ако сакаат и можат да, ама должни во никој случај не се. Честопати не ни треба нивна помош, ама тие сакаат, па ќе прифатиш оти ним им е битно да се чувствуваат прифатено. Некои претеруваат, некои нигде ги нема, има секакви. Ако утре свекрва сака да ми помогне околу дете, фала и. Ако сака денот да го одмара и ништо да не праи, пак фала и. Може нема да ми биде право во моментот, ама не ми е должна да ми се наоѓа кога на мене ќе ми прдне. Крај краева ќе имам дете кога ќе можам најбитното да му го обезбедам сама со мм, а тамам работа да живеам во очекување на нивна помош и дека тие ми се должни да ми помагаат. Не сум против. Родители ни се. Што се вели, за нас цел живот работат. Ако ни потреба нешто и ако сакаат и можат нека помагаат, ама со сила да чекам или со сила да ми биде дадено не сакам. И не. Не останува секогаш по 1000че за внуците. Денеска не секој може да оддели толку, па уште да чекам по толку секој месец оти должни биле... како така бе?!
Кога еднаш ќе сфатите дека никој за ништо не ви е должен,без разлика дали ви е родител или не многу поубо ќе си го живеете брачниот живот. За првото имам пишувано дека немав никаква помош од страна на свекрва,за мајка ми пак ич да не правам муабет. Мајка ми оди на работа по 12 часа секој ден и јас лично не ја викав бидејќи знам дека е уморна. Свекрва ми не оди на работа ама има други обврски за кои јас не ни очекував да ги одложува за мене да ми седи дома. А и зошто ви се мајки и свекрви? Ниту можат да им дадат ц*цка на бебето,за пелени исто ќе си менува мајката и за капење,мажи зошто имате? Мм бебе немаше фатено во животот,паничар е голем па еве досега уште ја капиме малата заедно иако е 3 год скоро. Бремена сум за второ,во друга држава. Пак ќе бидиме само јас и маж ми и фала му на Бога дека ќе биди така. Не ви треба помош од никој,уживајте си во мајчинството поубаво од тоа нема ништо,не се замарајте за бабите
Па да бидеме реални ретко кој сам успеал да се осамостои и да створи свој дом без помош од старите. Се знај кај нас како е нема што да глумиме. Пола и повеќе заглавени со кредити и те како ке ти треба помош дури застаниш на нозе. Утре здравје боже да дочекам и внуци дури сум жива ке им помагам па кој како сака нека мисли. И со сила ниту барам, ниту земам туку зборам дека тие самите треба да се свесни дека во најтешкото треба да се тука. А за помош со чување, чистење или готвење не ми треба, здрава права ке се снајдам сама.
Јака дешавка имав со свеки пред некоја недела. Идеме на викенд кај нив и свеки спремила ручек, а јас дека трудна цело време јадам нешто, не бев гладна. Мм јадеше, мене 100 пати ме прашаа и на него и на нејзе им кажав фала ама не сум гладна. И поминува саат време, се спремаме со мм да идеме кај моите и свеки ми вика: “Сања сеа ти не јадеше, гладна си, ќе одиш кај мајка ти таму да јадеш.” Леле бе луѓе, не знаев дали да и се исмеам во фаца или да се скарам со неа. И кажав само: “Ти такво мислење имаш за мене?”. Мм не го слушна муабетов, баш се чудам кко ќе изреагираше. Инаку се понудија да купат количка за бебе, никој не им побара ама ја ценам нивната помош, фала им. Моите немаат толку ама дадоа и тие некој денар, колку можат толку. Што се однесува на муабетот погоре, и на мм му дадов до знаење дека помош и мешање не сакам од никој после породување. Доволно ми е тој да биде до мене додека се вратам во нормала, ни свеки ни мајка ми не сакам да доаѓаат, ќе треба да ми седат со денови дома.
Јас не зборував за финансиска помош,доколку имаат или едните или другите,а некогаш и двете страни и доколку сакаат оти да не помогнат ако на младите родители им е потребна парична помош или да му се купи нешто на детето. Јас зборував дека е најубаво да не очекувате помош за бебе,чистење,ручек и сл после пораѓај.
Само кај нас некои луѓе се вечни деца што мислат дека на родителите им е должност да ги расправаат до безкрај. Епа и истите тие родители си имаат свој живот, пишав и погоре никому не му е ниту должност ниту обврска да му угодува некому. Тие си го минале своето си изгледале деца, можеби сакаат да се посветат на себеси или други работи. Не створиле, ни дале пружиле колку имале и можеле, не школуваше, па екскурзии, па гардероба па триста врага се знае до 18 години или до факултет и толку. Незамисливо ми е возрасна вработена личност посебно пак ако е во брак да се потпира на родителите за се и сешто. Тоа ме асоцира повеќе на незрелост. Според мене ако си во брак а не можеш да се оделиш од твоите, за секоја ситница очекуваш да те поддржат тогаш не си доволно зрел/а за тој брак. Што да кажат тие што се по странство, без ничија помош како тие успеале? Ама не, научени сме да се лигавиме. Да се разбереме, вонредни ситуации секогаш има каде нормално мораш да се потпреш на свој близок ама не е во ред тоа да е секој ден, недела или месец. Најдобро е не очекувајте ништо од никого и нема ни да се разочарате.
Дали можиме да се мериме ние со тие во странство со нашите примања? Да земам и јас 1000е месечно знам како можам сама се да средам. И не ке чекам од мајка ми или свекрва ми по 1000ден месечно за да сме таман. Секое обично семејство со просечни примања знае дека без помош сам може да успее ама со тешки маки, а сите други или однапред се им е сервирано на тацна или со убави примања сам набрзина се ке си среди. Бидете реални. Тие што имаат осетено мака знаат што зборам.
Ако не можете да постигнете сите обврски сами да си ги извршите и сами да си го гледате детето, или пак чекате пари од родителите пошто ви мањкаат - немојте ни да се мажите и да раѓате уопште.