Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    13.669
    Не треба да правиш атер, туку треба да имаш почит.
    Од почит ќе си каснела нешто па колку и да не си била гладна.

Јас кога викам мажите се најмногу криви што многу дозволувааат, и на жените и на мајките. Затоа разлавате од што многу ви е допуштено и немате домашно воспитање.

На eli25, m.i.g и Feminka22 им се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    е сега, ти безобразна... немој такви работи! По ова што го напиша сигурно си фина снаичка! Се гледа дека не се фаќаш за ситници, си почитуваш старите, не правиш од мравка слон... вака по се што прочитавме смирен карактер делуваш, лесно човек со тебе да се разбере, не си ич конфликтна!

На jacqueline.s, baby-star, SV1911 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Mislam oti pomaganjeto go sfakate vo glavno deka mesecno nekoj treba da vi podmiruva frizider i koga ke mu recete daj da dade.
    Nie padnavme v dupka so kreditot za kukata. Se trudevme kolku e mozno poveke sami da si ja resime situacijata megjutoa bese nevozmozno so dve bebinja i 1 zaposlen. Troskovite ni bea svedeni na minimum samo najosnovnoto za zivot i pak idea od elektro da mi secat struja. I toa se pretvori vo agonija ovoj mesec pozajmi od ovoj drugar da platis struja da ne te isecat, pa drugiot mesec plati nesto drugo imas lufta da ne plakjas 2 meseca struja dodeka da dojdat pak da te secat pa plati tamu kade sto si zel na zaem i taka do nedogled.
    Ja prodadovme i kolata i pak bevme vo dupka dobri 2.000.
    Jas sednav i na majka mi i kazav, neznam sto ke pravime ednostvno nevozmozno e, nema izlez samo se vrtime vo magicen krug.
    Ne ni ocekuvav deka ke pravi zrtva za nas, posto znam deka i ona nema od kade, ne i ni barav samo i kazav kakva e situacijata.
    Megjutoa majka, zrtva, cela nok oko ne sklopila pravela matematiki razmisluvala da ja prodade kukata i da kupi pomal stan ostatokot da ni go dade nam, pa ne i idelo...
    Majka... se sekira i ne spie.
    Utredenta mi veli, jas svojot kredit ke go refinansiram ke dignam pogolem namesto 5 godini 7 ke plakam ostatokot eve vi go da isplivate.
    Ne i rekov "ne fala", majka mi e, ako ne mi pomogne ona koj? Ako na nea ne se potpram na koj? Ama koga ke i trebam jas vo zivotot nikogas nema da i recam Ne ili Nemozam.
    I mm e svesen za toa sto majka mi go napravi za nas, ne izvadi od dnoto od koe izlez nemavme. Nema covek kade sto ne kazal sto napravi majka mi za nas.
    Daleku od toa deka bese dolzna ama koga ponudi ne i rekov ne.
    Za moite deca i jas istoto bi go napravila. A veruvam i sekoja majka.
    Se soglasuvam so @WildMk .
    Zivotot e borba kako i da ja vrtis rabotata. Sekoj normalen covek se bori za nest. Nie se borevme da kupime kuka ja kupivme, pa borba da isplivas, majka mi borba da ni pomogne, zrtva ona leb i sol ke maka ama decata moi da ne osetat dupka na bilo koj nacin...
    Sekakvi karakteri ima. Nema da recam sekakvi lugje. Nego karakteri. Oti ima lugje i nelugje. Za nelugjeto sum kazuvala X pati na ovaa ili na bilo koja druga tema.

Последна измена: 8 октомври 2018
    На sofi2107, Martka, mari_sa и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    @SaNJaAaaAaa и јас баш истото сакав да ти го кажам. Не е поентата кој ќе излезе во право, туку како е правилно да се постапи. Незнам дали сте биле поканети конкретно на ручек, ама и во случај да не сте биле, кога веќе спремила свекрвата, фер било барем да пробаш. Непочитување е навистина некој за тебе да се потруди, сигурно жената со ќеф готвела, за на крајот да не пробаш воопшто.
    Разбирам дека не сакаш да те убедуваат и да треба да се повторуваш по 100 пати. И мене тоа ми смета. И се сложувам дека не секогаш можеме да правиме некои работи само од чест кон некого, ама за нешто сами треба да знаеме да укажеме почит и да сме фер. И ти да си била на нејзино место немало да ти биди сеедно.

На jacqueline.s, eli25, Cka и 2 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Абе.. и обратно да е.. Да имам јас пари еден куп, а мајка ми да нема за сметки, јас ќе и' дадам.
    И за мајка му исто важи. Па и на браќата ни.. нема сигурно да ги оставиме да немаат за јадење.

Татковци не спомнав... оти и двајцата се починати...
    Кога беше погребот на свекор ми, свекрва ми немаше пари, па ние со девер ми плаќавме.

Не се гледаат пари кога има мака некој од блиска фамилија!

На SofiMar_, Martka, candy.cane и 11 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Се согласувам за фактот дека кој има да даде нормално дека ќе даде и колку може да даде ама ми е крајно безобразно кога некој дава а ти го протура низ глава даденото па такво давање нејкам и нема да земам никогаш од никого, се е океј доколку човек човечки помага односно дава со атер да оди пред себе да се најде позади позади себе и таквите ми се луѓе во права смисла на збор.

Сепак не знам поаѓам од себе си дека не е баш убаво чуството кога некој ти дава или најлошо кога очекуваш од некого па по дифолт си напната со тој човек и мораш да угаѓаш од секоја страна оти нели без него не можеш :|
    Во вакви ситуации не да чука биолошки часновник што нека чука ама ако не сум способна и немам не можам бе да стварам фамилија и мама да меси тато да носи :|несватливо е и греота е и за едните и за другите

Затоа ќе кажам дека секој еден брачен пар кога размислува за оформување на свое семејство треба доволно да размисли дали е способен доволно за да тоа семејство утре не страда и не чека од мајка, татко, брат, сестра, свекрва свекор..
    Да не се лажеме, секој што сака да работи ќе најде работа, секој што ќе се потруди ќе успее колку толку. Ова по дифолт не значи да е малионер али финансии за еден живот ќе се најдат ако бараш нели.
    Е сега, полесно е да кукаме и да се потреме на родителите нели па и со деца :x па они нека му ја мислат
    Според мене ваквите луѓе а ги има многу не се спремни за брак всушност, се далеку од брак и семејство..
    И не знам зошто уопште створаат за да се мачат вака или онака кога не им е дојдено до мачење односно до зрелост и борба низ животот.

100 пати сум рекла дека од љубов не се живее, секој зрел човек и работоспособен човек здрав и жив може да оди напред и да напредува, знаеме сите дека креветот е удобен али за жал креветот е момент кога треба да го уживаш по се направено во тек на денот, тој не носи ништо..
    Факт е дека има куп луѓе што не им се работи, што ги мрзи, што не сакаат да се мачат да напредуваат и да се борат за секогаш подобро па најлесно е мама да дава од пензијата и да крпи дупките на здравите и живите деца работоспосбни веќе со фамилии за себе.

Многу народот у последно време е научен на готовс, да си зема од неговите месечно по некое илјадарче и да кука како противречувале итн, па кога мама ќе им рече нешто спомне за проблемот тогаш настапува лутење..

Родителите се должни да те исправат на прав пат а ти здрав и жив можеш и многу повеќе да направиш доколку имаш воља. Без разлика они колку дале..
    Треба малку да се олабават родителите и нивните кредитни картички во секој случај..
    Јас би рекла дека младите се тие кои што ќе одат напред да го водат животот а не родителите треба малку повеќе да се потрудиме ама тешко е! Е тешко е!

Читам тука пола жени се жалат од свекрвата за помош уште пола се жалат пак од дадената помош и така до недоглед, никако не се угаѓа нормално, знам. Знам дека секој од нас е различен и со различни навики па нормално е тоа жалење.
    Ама па затоа рекле дека не треба да се очекува другите да се прилагодат на тебе и да се сменат туку ако сакаш мир, спокој и хармонија треба да си го запотиш газот и да излезеш од кај старите, знам тешко е ама сега во животот нема лесно на денешницава, сите гребеме и пробуваме да створаме.
    Се знае како се добива мирот.
    А е непроценлив.
    Не очекувајте од старите да играат на ваше оро бидејки тоа се луѓе во години луѓе што живееле и живеат под некој нивни свет и не можат едноставно на сите да угодат и да сакаат.
    Овир проблеми ги имало и ќе ги има кај нас едно од старите закоравени навики и традиции друго од немањето па и мрзоволноста на куп млади фамилии.

Приказната секогаш има две страни, и да знаете дека сите грешиме :!: :!: и не сме секогаш у право!!!

Јас би рекла дека е време да пружиме по нешто и ние на нив а не вечно да чекаме да они даваат и молчат залепени со селотејп на устите!!!

На mari_sa, meggle, Miss666 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Се согласувам со секој збор на @vitamina :bow:. Тоа е она што се обидувам да кажам. Помош е во ред кога навистина имаш потреба и кога луѓето се во можност. Ама не по секоја цена. Познавам жена,три работи има само за да им помага на децата. Затоа што напрвиле и по три деца,а немале никакви услови и првото кога го добиле. Во нејзини години од утро до мрак работи. Пензијата за неа би и било доволно,ама мора да мисли и за нивните сметки и трошоци. Дури сега малку почнаа да се извлекуваат и работат,па може женава да здивне. Жртва е. Во нејзини години да си седи дома,да ужива кога ќе и дојдат на гости,да прошета и сама некаде,едноставно да си има свој мир. Јас отсекогаш имав таков став дека ако немам услови не раѓам дете и уште си стојам на тоа. Три години сме во брак и чекав да се одделиме и средиме се,па после дете. Маж ми смени работа,па сега можам баш се што ми треба да си дозволам. Ако немавме,немаше дете да раѓам и крај. Не сакам од никого да очекувам,зошто никој не е должен,а не сакам ни јас некому да должам и со прст да покажуваат што ми купиле.Кој сака и е во можност,ок,убаво е. Ама да речам ај ние ќе направиме дете,па нашиве ќе помогнат,што ќе прават. Ќе купуваат креветче ,количка и сл. Ќе се снаоѓаат.
    Не знам,сите имаме различно размислување,само си го кажувам моето. И знам дека некој ќе спомне дека ние сме во странство па лесно ни е да зборуваме,ама истиот став и во Мк ми беше. Не се мажам,ако немаме услови каде да живееме,не сакам дете ако немаме доволно да можеме да му приуштиме се што му треба.
    Убаво е ,нормално и природно во семејството да се помага,кој е во можност. И јас помагав. Ама никој НЕ е должен. Ни мајка ни татко ни баба,ни дедо.

На Miss666, Abc07, simona_baby и 3 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Мислам дека (ако не сите) повеќето би се согласиле дека е најубаво да си финансиски независен. Нема поголем мир од тоа, да не полагаш сметка никому и да не се чувствуваш должен.

Ама можам да ги разберам оние кои не можат да си дозволат. Македонија е земја на ниски плати и голема невработеност. Тоа не спречува во многу работи.. Не само откако ќе стапиме во брак, него и пред тоа. Поголемиот дел од децата, би живееле сами во полнолетство... да можат да си дозволат финансиски.

Муабетот дека среќата не е во парите, е измислен за богати. Јесте да некои работи не се купуваат со пари, ама многу е полесен животот, ако не мора да размислуваш кај да одиш на доктор и дека не мора да чекаш 5 месеци за преглед... ако имаш пари..

На flower30, candy.cane, Dalia93 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.396
    Во ваква ситуација повеќето имаат чивство на " еntitlement" на англиски, не знам кој би бил зборот на мак. Значи во стил- мора, нивно свето право.
    Втф, не мора, дури и да страдаш, ако мајка ти страда повеќе, таа има предност. Значи јас да си купам телефон а мајка ми да нема за физикална, јок јок јок. Па сто пати да ми дава. Не земам или не и кажувам ништо. А тек па свекрва.
    Го знаете овде случајот со славната Виши која планираше да руши зидови во туѓ стан. Демек им го дале. Уелллл, нот рили. Ти го дале да живееш а не да преградуваш и рушиш. Оти и купувала свекрвата. Оти не и нашле убава работа. ( А работеше кај нивен на свек и свеки пријател. )Оти оти оти. Оти се мешале. Се мешаат оти те издржуваат. Оти оделе кај нив во стан. Оти не оделе кај деверот. Бог да чува снаиче. Па јас да бев свекрвата, шо нема да бидам како и да е, ке ја спакував во пакетче и ке ја испратев на патот со облаците.
    Има лоши стари, има клети и млади. Што поклети, тоа понесреќни мислам.

На SV1911, Offspring, Abc07 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Ваквите случаи се нечовечни... Социопатија...

11. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.396
    Верувај, за жал лично познавам такви.

А особено урлачи и викачи снаи - ние ги сочувавме старите за нас се треба да биде. И овде една членка истото го велеше а кога пробав да резонирам, ми спушти со ауххххх во странство розеви очила.
    Мрш. Од мали ги тренираат да камчат имот и очи да си вадат браќа и сестри. И да имаат и да немаат. Мора 3 дуќани за нив као демек син е. А ќерка нека коленичи кај свекрва и, пошто снаата газда на се. Снаа сум, па не се лигавам вака. И имам снаа за брат. Ако сакате мир, бидете фер

Последна измена: 8 октомври 2018
    На SV1911, eli25, Abc07 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Немој само да си мислите дека сите тука што пишувате сте жртви и се се сте во право, оти безгрешник нема на светот верувајте.
    Колку што во некои случаи снаите се жртви толку и свекрвите можат да бидат жртви на семејствата.
    Реалноста е таа без разлика дали ни се допаѓа или не.

Се сложувам со фактот за македонија и нејзиниот стандарт ама пак ќе си ја изпружам чергата колку ми е долга или ако сакам повеќе има можности денес, опција странство може 90 посто од луѓето да си ја дозволат во денешно време, АМА не сакат да се мачат на почеток, сакаат готовс младината, сите зборуваат за "фамозното странство" и тамошните пари а никој не сакафа знае и да праша како некој постигнал и таму нешто.
    Со работа брат, со мака, со пот, со гребење.
    Абе икс луѓе спиеле по улици, по мостови, јаделе сув леб се мачеле ама се споровнале и со тек на време дошле до нешто, па и нешто многу повеќе ама има луѓе и за жал премногу ги има не сакаат душичката да си ја мачат а пари сакаат, живот на голема нога сакаат па и под цена мама да треба и да мора да тутка илјадарчиња.
    Е не треба.
    Според мене треба и синот/керката да на тие млади години да цени фамилија па да тутнат и они нешто на старите а не само цедење е научено, ако си мајка давај туткај лиши се од еден пар чорапи и оди искината за да ги скрпеш фамилиите на децата.
    Не не и не.

Срам ми е понекогаш овде све и свашта да читам.

Јас разбирам навистина дека животот е тежок во македонија е тешко, бев и видов ама има бе многи енергични млади луѓе што се борат, се снаоѓаат како можат, па паѓаат па се издигнуваат итн..
    Не е животот само црно бело, имам/немам ако не пак ќе се помирам дека немам и ќе му ја легнам и толку немам јас, македонија е лоша, луѓето се лоши, мама е лоша нели?
    Најлесно е тоа да за тебе односно за мрзолан све е лошо.
    А доброто ете знаеме како се печали и постигнува сите што се бориме.

Маж ми некна ми вика имало едно дете на 26 години во мк 2 работи работело за 300 евра.
    Епа се труди човекот да пристави нешто, барем е корисен и на свои нозе сака утре за фамилија да има и алал да му е. Не 300 да спечали за такви луѓе и 1000 се малку.
    Или пак роднината на маж ми дете од 19 години низ светот е еве го денес 27 години вози камион од 19. Се труди, па гледам отишол во мк и фамилијата негова си ја одвел на банско.
    Е зошто да не?

Е такви деца се за секоја чест и поклон, што работат и се трудат.
    Не легнале дома у кревет од мама 100 днеари за кафе да чекаат ама битно се знаат, знаат за срамот научна лекција да одржат дека срамота било да си конобар или продавач или било што.
    Е таквите не ги бива и никад нема да ги биде и секогаш мама ќе е крива и државата и сите наоколу.
    Само он ќе е прав оти уште мајка го рани мајка плаќа за девојката мајка му дава пари за мудрење низ кафичите.

На magichips, meggle, Milobebence и 9 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Абе.. мене ми 'следи' помалку од на брат ми. Имам пишувано тука.
    Него му препишаа куќа од 400квадрати, башка пола од продажбата на старата куќа... мене другата половина од парите... доста ми е толку.

И' имам речено на мајка ми дека не не' третира исто. Не се согласува со мене... Кој е начинот за еднаквост да добијам? Да се испокарам судски и со нејзе и со брат ми. Дали вреди? Мислам дека не... барем сега-за сега.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.396
    Гледај, за танго треба двајца. Ако старите не се разумни, џабе им докажуваш. На крај ќе си речеш, па нивно е , нека кршат глава. Ама фаворизирање боли. Еве една спомна нејзе и платиле школувањр, нека му дадат на брат и се друго. Ама тоа е лично чувство на "доста е". Ама ако јасно се е за едниот, ради патријархални причини, а тој едниот сестра не си цени, таму нека му е. Со брат ми еден муабет немаме скршено за ова. Ниту сме мереле до евро иако тој се школуваше надвор. Ама јас би ги поставила работите вака: колку внуци имаме? Дали исто им следува? Не ? Да? Оти? ..и таму е одговорот. Кантарот увек влече ма своја страна

На SV1911, NarCis@, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    Не сакам да зборам во трето лице, ќе си кажам лично за себе ако немам пари за побитни работи не се ни мажам и точка. Малку ми е безсмислено да трчам во брак, а да немам за побитни работи. А и поимот побитни работи е дискутабилен навистина. За мене побитни работи се сметките ми се на време подмирени, фрижидерот, дете да ми е погодено. Кажав и пак ќе кажам, помош никогаш и никому не е на одмет било каква дали ќе е финансиска, дали ќе е со чување дете или сл. Ако се може и сака убаво е да се помогне ама ако не се може или се нема себично е со сила да форираме. Различни семејства, различно функционираат, има и секакви деца и секакви родители.
    Твоите имале, дале ти помогнале убаво од нивна страна, сигурна сум ако дојде ситуација дека и ти ќе им помогнеш нив.
    Цело време се труби едно нешто дека платите мали дека не стигнува. Епа за голем дел од нашите родители платите нели им се мали? Ако овој месец подмириле се и им останале барем 1000 денари многу е себично да мислам дека се должни мене да ми ги дадат. И неретко е случај родител да земе пари за факултет на дете, за екскурзија, за свадба и сл
    Возрасни, зрели и работоспособни луѓе решиле фамилија да створат, треба да си водат сметка за се. Секој си збори спрема примери од околина а во мојата околина ги има катастрофа. Трчаат во брак без работа, без никаква идеја како и што ќе се живее, ќе се роди едно или две деца па после кукање свекрвата не ми ги чува децата, моите не сакаат да помагаат и сл. Или пак секој месец вештачки надградби и коси, а кукање свекрва ми е ваква, свекрва ми е таква има спрат ама не може да дојде на ред да го среди зошто приоритет и е дотерување и глупости.
    Убаво е ако се има вишок па може да си дозволиме се ама проблем е кога се нема.
    Убаво кажа @Milan93 од една страна се стремиме кон независност, да не ни се меша никој да си бидеме сами а од друга страна очекуваме сечија помош. Едно со друго не оди. Темата е навистина долга и широка и не би да разглабам ама ако некој си ги пружи нозите колку му е чергата мислам дека добро ќе функционира.

На Miss666, WildMk, Milobebence и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Kusi I izliteni se cergite, a eden zivot imame, ete ja pricinata za site temi so sveki, zolvi, pomos od roditeli..
    Bedotija sme vo sekoj pogled.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    За жал има многу семејства што по тројца членови пушат цигари и кукаат дека немаат. Е на таков не би му помогнала и не би ми било жал зошто кога тие имаат по 150-200е месечно да дава за цигари зошто пак јас да се откажувам од мои задоволства за тие да имаат да пушат. Е ова со цигарите и 100год да живеам неможам да го сватам.

На Miss666 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  18. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Нова тема да се отвори кој и дали ни помага некој со финансиите во бракот??
    Ја оптеретивме темава а во ниеден фокус односот свекрва и снаа.

На Meckicja, Annora и eli25 им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Едноставно е.
    Човек ќе го биде доколку знае до каде му е чергата па до таму ќе се натегне, ќе си направи есап у животот ако сака да е успешен и да оди напред во споритно тешко, а ги има спротивни многу ситуации.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    Да, супер би било, има доста да се дискутира на таа тема.