Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. meggle

meggle Популарен член

Мислам дека тука нема никаков "проблем".
    Се ќе се смени доколку во лице им кажеш се што ти пречи, и на нив и на сопругот.

Никој не може со сила да те натера да збориш на телефон, да одиш 1 месечно кај неговите да помагаш, или да им ги прифаќаш советите. А ако сето тоа го правиш за некаков атер, тогаш прави го со алал и не го збори.

Немој да ги споредуваш твоите со неговите. Секоја фамилија си е прича сама за себе, со посебен степен на размислување, сфаќања, навики и финансиски состојби. Ако твојата фамилија не бара помош од вас и ве остава на раат, тоа не значи дека и другите треба да се такви. Мислам дека треба да ги прифатиш какви што се, ете сепак на еден начин и не ви висат толку на глава, пошо не живеете заедно. Се останато што ти смета треба да си го кажеш.

Како што напишав погоре, биди искрена, кажи си се што ти смета отворено, не си прави непотреби стресови на душата. Ќе се наредат коцките, се во свое време, и детенце и работа, се ќе биде !

dunika, mareane, Meckicja and 4 others like this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Ќе му кажи.. ама ќе и' се лути.. 100% сум сигурна дека ќе и' се лути.. А и неговите ќе и' се лутат.

На многумина од мажите, 'покасно' им текнува дека се во брак.. На некои пак.. ич нема да им текне.. За жал.

gjoker4e and meggle like this.
  3. meggle

meggle Популарен член

@WildMk 100% ќе се сложиш дека боље да и се лутат него она да праи нешто против своја воља цел живот и да собира нервози и да ги замрази неговите и него и тоа да го збори по комшики, роднини и другарки.
    Па јас мислам дека нема ништо поважно на овој свет од мојата благосостојба, во овој случај нејзината.
    По чему она на сила да праи нешто за нечиј атер?! Нека си каже како стојат работите, да знаат и тие луѓе што да очекуваат од нејзе... ако каже дека не сака да работи на нива и не сака да помага околу селските работи - нема да и прекерекуваат на секое одење, ќе знаат дека нејќе да работи и можеби некако ќе се сменат работите па понатака во животот ќе одат 1 месечно таму ама на гости, на ручек, а не за да работат. И на маж и нека му каже дека не сака на секое да збори со нив на телефон, ако му се јавуваат нему, он нека си збори.

Annora, gjoker4e, Vip83 and 2 others like this.
  4. Vip83

Vip83 Истакнат член

Rabotata na niva ne e problem! Problem e sto tie od taa rabota za 6 meseci zemaat povece od 10000 evra,nie im pomagame, tie nedavaat ni evro, a nie utre ne ce moze peleni da kupime! A, mnogu im pomagame! E toa e problemot. Nesakam nekoj vo zdrav mozok da me pravi budala. Da veli mora, sto ce pravi?

WildMk likes this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Ах! ова не чини!
    Пресечи одма!
    Нека му е јасно на маж ти, дека ако инвестирате во родот, ќе треба да барате и дел од добивката!

Vip83 likes this.
  6. Vip83

Vip83 Истакнат член

Ne, nema da se tegni! Denes svekorot zvonese tri pati kaj mene, a jas mu go dodavav mobilniot na mm. Pa neka se razbiraat tie, a ne da se onadat preku mene. :D

WildMk likes this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Е браво за ова! :hug:
    Негови родители, негова работа! (y)

Vip83 likes this.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Ќе седнеш со маж и муабет ќе си направите, ќе си отворете картите што и како понатаму.
    Ако не дојдете до компромис не оди повеќе таму да помагаш и не се јавувај а тој нека прави како мисли ти држи се на страна од се.

Јас разбирам да одите и да помагате работите или што год ама не го разбирам делот каде што немате никаква почит од нив, да немате почит, не ценат и не почитуваат помош во овој случај па само со отворени карти на маса со нив можеби ќе решите нешто а вака само молк и климање со глава од една страна од друга кој знае тие што си мислат штом вие молчите и за никаде ситуација.

Исправно и ферски е да ве ценат колку што цените вие и помагате / допринесувате веќе кога имаат.

Како што они не се должни да ве финансираат нели ниту вие не сте должни да помагате и да работоте таму, едноставно е.

Треба сериозно да зборуваш со маж ти не е ферски сепак тоа што му го прават.

gjoker4e, WildMk and Vip83 like this.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@Vip83 Дали твојот маж сака да земе пари од неговите кога им помагате? Ако не ви даваат пари претпоставувам ви даваат барем еден ручек како благодарност.
    Јас кога работев на нива од сабајле до вечер 1 000 денари ми беше дневница. Така да по некоја логика би требало да ви даваат околу 2 000 денари месечно.
    На тие 10 000 евра што ги заработуваат за 6 месеци сигурно имаат и некаков трошок. Вака како што кажуваш испаѓа дека на секои 5-10 години може да купуваат стан во Охрид.
    Спомна дека во твојот град има работа само во конфекција и маркет. Вработи се таму. Бутик, продавница, било што. Не можеш да седиш и да ја чекаш работата од соништата и да ти е дојдено до тие пари за помошта. Додека се вработиш по струка можеш да работиш било што.
    Јас подобро ич не би помагала отколку пари да сакам да ми дадат.
    Туку ме мачи тоа на ќерката даваат, а на синот не. Се мислам дека синот сам кажал дека не сака пари.
    Ти кажи му дека не сакаш да помагаш или дека ако помагаш сакаш пари и крај.

Kija94, Macito007, WildMk and 2 others like this.
  10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Нареден пат кога ке те прашат нели доагате кажи Не ,немам пари за гориво
    Па види дали ке се понудат да дадат они

Feminka22, WildMk, Vip83 and 2 others like this.
  11. Vip83

Vip83 Истакнат член

Normalno deka i sinot saka da mu se dade nekoj denar koga vece rmba kako konj. E sto mozele tie da kupat e nadvor od temata. Tie ne gledaat podaleku od nivnoto selo. Maz mi letoska zede odmor i zaminavme 10 dena da im pomagame minimum 12 casa. Normalno deka sekoj so zdrav razum ocekuva za vozvrat pari. Za toa deka treba da najdam sto bilo da rabotam vo pravo si! Ako rabotam ce imame povece pari i nema da mozam da odam kaj niv, bidejci ne mi padja na pamet eden sloboden den da potrosam na gluposti.

Feminki vi blagodaram na site sto se ukljucivte vo diskusijata! Gore dolu mislenjata se tuka nekade! Znaci majkata e vrabotuvanje, pomalku kontaktiranje so niv i toa e toa!

Last edited by a moderator: Oct 12, 2018
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Да не пишувам по други теми, овде веќе имам жалби и поплаки :)
    Само ли мојава е толку напорна?? Дека сум дома и секој втор ден бара да доаѓа. И се е преку ден. Јас разбира. И внука и да ја причува, ама не ме остава да дишам. Зошто не дојде поручек со маж и, и синот да си го видат??? Или им смета мајка ми?? Не можам кога сум сама, едноставно после се сум оладена и не сакам толку да ја гледам, а да не зборам дека детево е само понервозно кога ќе дојде.
    Маж ми вика прај како сакаш.
    Не ме сфаќајте погрешно и мајка ми некогаш ми смета. Па поручек гледаме да шетаме повеќе.
    Лелеее едвај чекам да тргне у градинка, јас да работам. Па мислам полесно ќе ми е.

Mari-Ja, gjoker4e and WildMk like this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Кажи и' го ова нејзе. Со арно.

Paka likes this.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Ма кажано милион пати, два дена е ок, вика нема да досаѓа, после стара песна. Не знам више озбилно на крај како да искочам.
    За се е така. За чување на дете, за храна, за се... 2 дена ок муабет, па нов скандал...
    Дали во прв момент се преправа, шо е работава не знам. Што и да кажеме, ама зошто како, добро ок, да во право сте и пак од почеток. Абе една недела не поминува без некој проблем.

Mari-Ja and WildMk like this.
  15. meggle

meggle Популарен член

Ако се најавува пред да дојде, речи и ако сака поручек да дојде оти демек имаш испланирано нешто - и така 2-3 пати напрај, ако има осет може ќе и текне.
    Ако не ти се најавува, тогаш еве денес ако ти се лупне, прашај ја дали има во план утре да намине - ако да, тогаш речи и демек имаш нешто у план... Секако гледај некако да и го сецнеш доаѓањето предвреме.
    Така извади се неколку пати, можеби ќе се подзамисли малце па ќе и текне дека и тебе ти треба малце време сама да си поминуваш...

gjoker4e and WildMk like this.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Vuk dlaku mijenja ali cud nikada.Не очекувај дека ќе ја смениш на тие години.
    Читајќи ве вака добив една идеја:wasntme:
    Ако некогаш живеам во ИСТА куќа со свекрва (ќе гледам да не е така ама никад се не зна),уште од првиот месец да ставам кутија за Пофалби и поплаки.Дада таква кутија, секој член ќе може да си пише што му сметало таа недела или да пофали некого и секоја недела(недела како ден) да се читаат ливчињата и да се разговара меѓусебе.
    Можда ќе е успешно.:rofl:

Цвет88 likes this.
  17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се најавува, јас денес ја откачив, пред некој ден исто. Мм 100 пати рече дојдете поручек, ама не. И цело време вика ја на кратко, ја накратко и не си иде се дур не се увери дека дете заспало.

WildMk likes this.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

е не и отворај!
    Туу.. ич неќам така без осет некој ко ќе е.

Дозволував и јас вака да ми се наметнуваат од почеток... После почнав да им кажувам се' и да ги игнорирам, да не им дигам слушалка.... па се откачуваа малку-по малку.

meggle likes this.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

@Цвет88 знаеш што.Некој ден кога ќе ти дојде свеки, седи си по дома во бањарка, прави си третмани лакирај си се ова она.Све четири у вис.Можда ќе сфати дека ти ја нарушува приватната зона.Или викни набрзина некоја другарка додека е она кај вас па можда ќе и падне глупо да ти се трупосува секој ден.

meggle and Цвет88 like this.
  20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

А знаеш шо ми е најкриво, што сама се си направи. Ок однос имавме и можеше секој ден да е со внуката, ама не, мораше да прос..ре. И сеа деца ич не идете, малце доаѓате...
    И плус, нејзинана свекрва толку и смета што и посакува смрт, а не се свестува дека и она смета.
    Не знам само кој ќе ја гледа утре, еден син има, ко шо тргнала и тој ќе го изгуби.
    @Feminka22 она откако е родено детево не ја занима друг. Гледа детево само неа да ја гледа. Пред нејзе ќе умреш, нема да те погледне. Иначе кога ќе дојде си седам на тел. Си правам ручек и сл. Муабет ич.

Feminka22 and WildMk like this.