Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Те разбирам...сите другарки што ми се мажени 99 посто имет такви мажи што се да не речам пи*ки...најлошо е кога немаш заштита...

Vip83, bibiiii and mal.ecka like this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

:D Не се пи*ки, туку 'добри синови' :D

Нас не учат од раѓање дека ќе бидиме: домаќинки, мајки.. што значи, од старт не припремаат за водење домаќинство и одгледување деца.. Машките, најчесто, не ги учат на такви 'женски работи'.
    Плус, не учат дека ќе одиме во 'туѓа куќа'. Суптилни пораки добиваме, како на пример, мајка ми ми има неколку пати речено: 'Ти кога ќе се мажиш, за два дена ќе те вратат дома'. Беше во контекст на нешто што не правам како 'добра жена', не памтам што беше точно....
    Жената е 'променлива', мажот 'константа'. Што е многу лошо.
    Маж нема од кај 'да го вратат'. Никој не им дава задачи за чистење, готвење, деца гледање. Никој не им кажува дека треба тие да бидат 'домаќини'.

Значи мажите, најчесто, се тотално исклучени од концептот 'домаќинлук' и 'родителство'.. Тоа ко по дифолт е 'женска работа'..

Е затоа им е тешко да преземат контрола врз сопственото домаќинство. Па имаш незаинтересираност за истото, што всушност не е незаинтересираност, туку ни на крај памет нема да им текни дека е нивна работа и е за 'секирање'. Ко демек, до сега мама ми бркаше работа, сега може и жената.. или мама, битно 'не е моја задача тоа'!

Е сега, има некои кои се поосвестени, дали оти попаметни, или сами имаат живеено, или нивните родители не биле толку стриктни во однос на 'машки' и 'женски' одговорности.. па со нив полесно се преговара.

Некои, отпосле ќе научат, односно.. ќе ги научиш :D Како јас маж ми. Ама под услов, да сака да учи и да се 'смени'.

И имаш трета категорија на: пиши му крст! со инка не се тура. :D
    Тие се 'најстрашни'

Ivan4e04, galapce, Luna91 and 17 others like this.
  3. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Мојов се дур не се зедовме, буквално незнаеше да фатит една чаша или да помогнит. Кога се зедовме и почнавме да живејме под ист покрив мислеше дека јас ќе ја глумам мајка му...Епа немат...седнавме чоечки си ги поделивме обврските...Воопшто не му е срам да чистит со мене, да ми помагат, да зготвит.. Никогаш не сум го злоупотребила то шо ми помага или па намерно да се "иживувам" со него...
    Додека живеев со мојте немаше машка и женска работа...секогаш сум им помагала доброволно и свесно...сум копала бавча, сум кревала цигли, песок, дрва...јас на секоја работа си глеам позитивно и задоволство ич не ми е срам...ем фитнес, ем ќе научам нешо...

4. Offspring

Offspring Форумски идол

Lele jas malce pozavidiv koga procitav oti svekorot saka da dipli i redi alista po plakarite.
    Sakam i jas edna takva osoba vo mojot ziv0t so ke mi dipli i redi. :D

@1209 mnogu stari namerno digaat kuki i spratovi za da go vrzat deteto da ne si otide od niv. Ova ti go kazuvam vo vrska so toa sto rece deka bi kupila mir makar 2 sobi.

gjoker4e, 1209 and WildMk like this.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

@1209 стој си на страна од нив.
    Игнорирај секоја наредба и секоја работа против твоја воља.
    Кога ќе заминеш таму ќе си најдете нешто понастрана од свекорот и раат.
    Битно маж ти те подржува, според пишаното гледам дека и он раат не видел од нив и нивните наредби ама човек да смениш не можеш плус родители.
    Што може по на дистанца смирено и игнорирање.
    Тоа е решението.
    И да, секој да си е на страна во свое дефинитивно.
    Млади сте имате време за се со сакање се се може.
    Плус каде и да е нема да си таму во куќата тоа е дополнителен плус на твоја страна ;)

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Јас не би сакала да живеам со некој кој е контрол фрик и тешка педантерија.
    Затоа што имам 'слободарски дух' и не сакам правила и контрола...
    И затоа што не сум некоја 'домаќинка'.. дома не ми е ко во аптека, ниту имам желба да ми биде, ниту се трудам... па ако е некој педантен, има да се 'задавиме'.

EuHenIa, Offspring, Luna91 and 5 others like this.
  7. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Оооо исто...јас кога ќе исчистам све за именден на сопругот дури нерва ме јајт хахахахахах имам една комшивка стара незнајте шо прајт, гости кога идат ела нека ти мирисаат нозете...и кога си одат одма зема пери,смука итн...на продавница мора кусурот пари ко со пегла поминат...затоа снаата им замина...тоа е болест

SummerGirl and WildMk like this.
  8. zalosna

zalosna Форумски идол

болест е да |( иста ко ја таа комшиката твоја.

Last edited: Oct 16, 2018
    WildMk likes this.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Да знам! Да не живееме заедно!
    И ти ќе ме замразиш, и ја тебе :D

Дека мојата 'болест', е обратна од твојата :smoke:

Sandrin4 likes this.
  10. Dentina

Dentina Форумски идол

Чек чек, смрдење нозе е габична инфекција:D а психичи што нон стоп чистат имав дома во детството, затоа сега чистам кога сакам , како сакам, викам жена или со маж по пола. Да се злопатам немам намера. А нозете не ни смрдат:D

Sandrin4 and WildMk like this.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Аууу болната темаа чистење. Да се ижалам и од мајка малце. Лелее луѓееее... Не не е нормално. Даљинско до тебе, никако, кај тв да си стои. Ќе си станеш и ќе си смениш. Садови се мијат дур уште јадеш, како така прљаво оатаваш. Шпорет исто, чистиш у исто време кога мешаш манџата. Нема мочање, вода пиење и слично ако има работа, така само се правдаш. Играчки од детево се раскреваат дур си игра, мора да е средено, ќе дојде може некој. Има уште многу ама ме мрзи а и ќе се напнам. Детево ми писка за спиење...а нема да се успие знам.

kukla21 and WildMk like this.
  12. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Леее тој муабет МОЖЕ ДА ДОЈДЕ некој...паа ако идат некој да глеат како ми е дома, поубо ич нека не ми идат...

Girisham, WildMk, SexiLy and 3 others like this.
  13. m.i.g

m.i.g Популарен член

^тоа со да не дојди некој е само изговор на тие шо си ја имаат болеста. Охоо јас какви ритуали имам...иако некој не ги знај,јас си водам сметка за многу работи.
    Болест е

WildMk, zalosna, 1209 and 1 other person like this.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Секако дека е болест, ама оди докажии. Викам остај после ќе средам. Е не може после, како после заврши си сега па после терај работа.
    И со пеглањето... Пижами, пешкири, крпи... Кој ме гледа бе во пижами... Али за недај боже. Шо ако ти се слоши ноќе м? Гужвана на дежурен ќе идеш?

WildMk, Annora and Aneta92 like this.
  15. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Ова ме потсети на мајка ми . Еднаш уште девојче додека бев бодито што го носев под блуза дома имаше дупче , малку скинато беше. Викам ќе одам до продавница , вика смени си боди скинато ти е , викам после , вика како ќе одиш до продавница со скинато. Не дај боже ако ти се слоши те однесат во болница ти со скинато боди. Уште имам трауми. :D:cash:

kukla21, WildMk, Annora and 2 others like this.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Исто, да не сме нешо род хахахах

Aneta92 likes this.
  17. Marmarin

Marmarin Популарен член

Демек во спиење нема да ти се изгужваат? :D Или другиот ден пак ќе ги пегла? :rofl:
    И мојана свеки е таква, ама не до олку со пеглањево. Некогаш се прави дека е многу средена ама имам бројни примери дека не е. :D

WildMk likes this.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Ама акооо ја пеглани да сум ги облечелаа (facepalm)
    Си има некои такви бубачки.

WildMk and Marmarin like this.
  19. Orchidea

Orchidea Популарен член

Мојава и гаќите ги пегла :D

WildMk and Sandrin4 like this.
  20. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

ко немат ум, нек пеглат

WildMk likes this.