Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Fontana

Fontana Истакнат член

Нема везе, несакајќи по касно сум одговорила, ама како и да е, да си кажам што мислам на темава :rofl::rofl:

2. Schwanger

Schwanger Активен член

Aj i jas da napisam 2-3 slatki zbora za Sveki moja.
    Fala boogu ne ziveeme veke zaedno.Veke 1 godina sum raat.Nedaj boze poveke pod ist pokriv, eventualno nedaj boze nekoja bolest i sl.
    Nema losa dusa, saka da pomogne sekogas , cuva dete so merak, pomagala finansiski ponekogas porano iako sme gledale toa stvarno da bide koga e noz do koska.
    Ama....pusto ama....dosadna ko proliv.Sega mnogu od vas ke recat so se zali ovaa ama ete mene toa me vadi od takt.Moite se vo stranstvo od moi 15 god.Recisi 10 god.ziveev sama so brat mi, jas vo Sk na fax toj na rab.Naviknata sum SAMA.Toa znaci sama se grizam za se.Pari ednas mesecno mi prakale moite.Mozam da gi potrosam site u 1 den ili da gi rasporedam za cel mesec.Gotvenje, cistenje, obvrski po fax, banki, osiguraci, rokovi, termini sekogas sve sama.Ubavo mi e koga nisto ne cekam i ne baram od nikogo.Kaj mm situacija skroz obratno.Mama ne dava nikoj nisto da napravi bez nea.Imam vpecatok deka so toa saka da se cuvstvuva potrebna.Se ponasa kako bez nea nikoj nisto sam nemoze da napravi, svetot nemoze bez nejze da funkcionira.Ko da sme nie mali deca: Jadese li, zemi jogurt, Obleci se...itn.I ne ne e normalno da vika od 5 sprat od balkon po maz mi u 7.Xxx zemi cador majka.Mislam mm.ima 30 god.a ona go tretira ko 3.Mene toa ne mi e ic od pomos, se osejkam neubavo, ponizeno demek vie pojma nemate od zivot.I jas sum majka, sin mi ima 3 god.Uste sega sam se oblaka, cizmi sam, frla gubre, sobira igracki, ako isturi nesto sam zema krpa od kujna i brise.Go ucam od mali noze da se grizi za sebe, da ima obvrski vo soglasnost so vozrasta.Neznam kako nema svoj zivot pa ni disi u vrat na site.Sreka sto na rabota sto odi inaku nigde ne izlaga od doma.Nema hobi, prijatelki ...Svakam majka e ama ostaj ne vise na raat u pm.Sega e podobro zato sto se isselivme vo stranstvo i tie 2x godisno so se gledame edvaj trpam.1000 soveti u minuta okolu deteto.Sega sum povtorno bremena ama igram takticki ona sekoj den se javuva na skajp ama jas razgovaram koga jas sakam.Ili si odmaram ili si rabotam nesto po doma.100% ignor e majkata za vakvi.Ne ja ni slusam ni gledam mirna glava.Uste sega e uzvestena na fin nacin deka mm ke zeme odmor koga ke se porodam pa da ne ja maltretirama specijalno da ide na pomos.Sepak ne sum tolku losa snaa...

Anyshka, AngIv, Lolipop23 and 4 others like this.
  3. Fontana

Fontana Истакнат член

Иста ко свекрвами, пу бре..
    Не е до тебе, до нив е, во друго време се растени

4. Marmarin

Marmarin Популарен член

Иста е мојава, додуша гледам сите на нивна возраст се такви.
    Мајче капа стави си, золва ми кога си оди излегува на тераса и се дере "ќерко децата, пази во вирчето, гледај дан паднат, детеее абе кола еееј..." така дур не ги изгуби од вид. (facepalm)
    Или за јадење, мајче земи си ова касни, мамо не сакам, ама земи треба да јадиш. Или земете јадете деца, и идат по нас в кујна да ни кажела шо да јадиме. :^) Да ти се одјаде. Мислам претерано е. И не е нормално. Само игнор и то е, нека си кажува.

Anyshka and Svetoslava like this.
  5. Orchidea

Orchidea Популарен член

Еве duffi одговори :D веројатно е тоа. Инаку, не ми купува таа влошки :D

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас би се усрамила во оваа ситуација. Можеби жената е од отворен тип и онака си го кажала тоа. И самата кажа тазе земени и сите очекуваат бебе, така и оди тоа уствари. Сакала да знаеш кај стојат во случај да ти притребаат. Разговор помеѓу две возрасни жени, поблиски, или од кои едната сака да се зближи или е од отворен тип.

7. S.kiki

S.kiki Истакнат член

Ovaa mojava povtorno me Izbrka navodno luta zatoa sho na rodendenot od sin mi nemalo nikoj od nivna strana, kako bozem jas sum kriva shto zolva mi I ostanatite rodnini nejzini NE dojdoa iako Bea pokaneti dve nedeli pred rodendenot. PA uste mi iznatresi gluoosti deka sum bila vljubena vo svekor mi I da odam da ziveam so nego (razvedena e od nego). Poveke NE mozam da ja trpam! A tolku e licemerna bre luge ... Pred drugi med I mleko a doma uzasna , duri I mazot mi go uvide toa. Ne mozam da izdrzam poveke. :(

8. Abc07

Abc07 Истакнат член

Citam i prethodno ste go imale istiot problem zosto ne si otidete pod kirija fino lepo i nema da imas potreba da ja trpis.

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Не можев се да прочитам али не е ни битно сватив што како па да ви одговорам.

Дрски сте.

Ете..
    Имам слушнато тип од вакви коментари па и други и интимни о глупости и све ама никогаш никогаш не сум се нервирала или не дај боже гледала дека лошо кажува или не знам што си мислите.

Јас овие 2 коментари од свеки ваши ги сваќам како коментари од тип за зближување , муабет, шала смеа.
    Толку
    Ништо лошо
    Муабети меѓу снаа и свекрва исто како и со некоја пријателка мајка сестра итн..
    Ништо лошо...

10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Можеби сум тип што некогаш имал комплекси па за шала никогаш на пријателка,сестра,соседка не сум се удварала со типот на коментар
    Те копча ли ланската јакна?
    Особено не на бремени жени. Па ни на поправени.

А јас па будала земав и цела вечер се нервирав за обична глупост. Денес сум ок.

Last edited: Dec 18, 2018
  11. Milan93

Milan93 Истакнат член

Напишав и порано дека проблемот настанува уште во вашите тинејџерски денови кога почнуваат приказните за свекрвите како личности кои постојат само и само да им го загорчат животот на новопечената снаа. И затоа кога ќе се омажите секој збор на свекрвата го мерите го премерувате како да се тие некои филозофи па од еден нивни збор правите реферат што сакала таа да каже. Такви муабети кружат со децении наназад како да тие снаи никогаш не станале потоа и свекрви. Не велам дека нема свекрви кои се навистина гадни на уста ама повеќето се преувеличува . Никако да сватите дека сепак е таа мајка на вашиот сакан избраник а нели мајките ( барем вашите) се нешто најсвето. Мислам дека и не ги разбирате многу вашите сопрузи кога зборувате против нивните мајки . Тоа е исто како да знаете дека е вашето дете немирно , непослушно ама нема да ви биде сеедно кога некој наоколу ќе зборува како е тоа немирно.
    Според мене барем 80% од проблемите кои овде ги наведувате и не се проблеми на односите свекрва -снаа туку на јазот помеѓу стара-млада генерација.

12. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Во право си не велам не,но баш јас не сум воспитувана дека свекрва е страшно нешто,напротив мојата мајка си имаше преубав однос во едно поинакво време од денешново,да речам свекрвите биле "полоши" тогаш.

Но еве јас имам и брат,мојата мајка утре би била свекрва,многу убаво знам и многу би ме болело снаата да не ја почитува,ако мојата мајка нормално си прави што и е работа,не си го пика носот меѓу нивниот брак и сл. Но и јас и сестра ми и брат ми на мајка ми најдобронамерно сме и кажувале, не збори така пред дечко/девојка зет,или не се мешај. Тоа што некои синови си земаат за право да си ги бранат своите мајќи и кога не се во право,е баш тие доведуваат до еден ладен однос меѓу снаа и свекрва.
    А зошто ли мене свекрвами да ме сака? Или јас неа? Напротив доволно ми е да ме почитува како жена на синот нејзин а утре и како мајка на нејзино внуче.
    А и моја должност е пред се како пред постар човек,па мајка,па баба.

За вчерашната случка и мене ми е навистина криво што како брза кучка и одговорив и после се карав со мм,но ќе си препишам грешка на бремена и осетлива жена

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Сакала да се најде у муабет дека си трудна ти расте стомачето.
    Стварно е глупост и бош муабет .
    Ме сваќаш??
    Не се нервирај искрено не ти рекла ништо лошо верувај ми.

CameliaMiller, DAngel, Cka and 3 others like this.
  14. Schwanger

Schwanger Активен член

Да се надоврзам на мислењето на Milan93 .
    Нова сум и нз како се цитира.
    Точно е тоа дека можеби ние снаите понекогаш ги преувеличуваме работите, мислиме дека секој коментар кон нас е упатен со лопа намера и сл.
    Но не ја разбирам потребата на речиси секоја свекрва на се и сешто да се дава мислење.
    Еве пример од мојата:
    1.Абе пак детето гледа цртани.
    2.Иконата многу скапо сте ја платиле.
    3.Леле уште не сте го наместиле новиот плакар.
    4.Срамота детето уште носи памперс.
    5.Зошто не земете одмор у зима.
    6.Не ви треба поголем фридижер.
    7.Пак ли сте купиле нова играчка.
    8.Зошто не прошетате некаде денес.
    9.Не ви треба кола, трошок е тоа.
    10.Згответе нешто манџа денес, ке добиете запек од сува храна.
    Страшноооо.... мешање и непотребни совети колку ти душа сака.
    Јас лично ова го свакам ко солење памет.
    И никогаш ама баш никогаш не давам совети на никој кога не се бара од мене тоа.
    Освен кога ке ме праша мм, сестра ми или пријателка што ТИ мислиш за ова.
    Како би ме сватила свеки мене да и речам.
    1.Планираш ли да се фарбаш.
    2.Што не купиш нова кујна.
    3.Алиштата не ти мирисат нешто убаво, ставаш ли омекнувач.итн.

Anyshka, Svetoslava, AngIv and 4 others like this.
  15. Orchidea

Orchidea Популарен член

Да не се разбереме погрешно :!: јас не се пожалив овде, само споделив ситуација и како јас изреагирав. Само се насмеав. Зарем не можев да се скарам? Можев. Можев се да кажам, да викам, да се карам... Ама зошто? Што ќе постигнам?

CameliaMiller, gjoker4e and vitamina like this.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Мајка и татко имам, родителите на сопругот се негови мајка и татко. Јас ги викам по име, чичко и тетка викав на почетокот. Супер однос имаме ги ценам и почитувам и тоа е тоа.
    Дали сакале иначе да ги викам ниту сум ги прашала ниту ме интересира едноставно е неприродно.

@Happyinlove навистина труднички хормони, јас кога останав трудна од мерак одма отидов да си купам нова поголема јакна за да ми биде комотно кога ќе расте мешко, не знам зошто си се навредила од прашањето, нормален муабет, не е дека си дебела бебе растеш во стомачето.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

До тука прочитав!
    Ова ми ги ископа очите!
    Абе, вие жени барате, или мајки?
    Мајка ви ли ќе ви раѓа деца??

18. 1209

1209 Форумски идол

Не можам ќе пукнам се поголем станува проблемов. СВЕКРВА МИ денес решила дека ќе спие долу кај мене на топло, не ме праша само ми најави. Цел ден е тука, ми чури дома ми смрди на цигари корне и сега ова. Значи ги мина сите граници и не е до некој да и каже треба осет да се има. Не можам шо се вика на раат да прднам. Исто како мајка ми да дојде и во соба да ми седи. Не можам да и кажам да си оди, не се осеќам уште пријатно како во моја куќа и мој дом. Мора мм да го реши ова ама не знам како за да не биде позади грб ми збори. Ова мора со некоја итрина да се реши не бива никако. Требаше да и речам оди на спалната ако сакаш со мене, па може ќе сфанеше дека не е во ред. Се нервирам веќе два саата ќе пукнам. Оти не сум јас таква клета во вакви момени ете не знам. На топло да спиела, па нека си завали оган горе и нека спие. Аман.

Anyshka, AngIv and gjoker4e like this.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Речи и' бе.
    Директно нејзе. Тој не е ни тука, за да знае што се случува.
    Уште на ова да мисли.

candy.cane and 1209 like this.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Не можам жено, пробувам да кажам ама збор од уста не излегува таква сум јас од финоќа си патам.

Rose96, Harper, Dust and 1 other person like this.