во право си драга....можеби ние цело време ги обвинуваме другите....ама факт е дека ако некој не сака се ке стори за нас! потполно те поддржувам....а можеби и така треба да стора за да се свести ендаш засекогаш колку само си дозволува др да му го уништуваат животот! искрено те поздравувам!
Не му го уништуваат други животот, самиот си го уништува. Лесно е кривицата да се префрли на сите останати, и да го браниш тој кој што го сакаш, целиот свет ке ти биде виновен само не тој,утре што ке правиш со дечиња ? Повторно ке го убедуваш дека не чини така да прави,дека го сакаш? Абе ај ЛИГУШ нема друг збор за такви личности, познавам луѓе кој што се откажувале и од големи наследства и од удобен и лагоден живот само за да бидат со личноста која што ја сакаат. Кој што се спремни се да сторат за личноста која им значи во животот,а ти госпоѓице земи вереничкиот прстен и фрли го што подалеку во некоја висока трева,и овој период од животот да ти биде лекција. А утре кога ке го најдеш оној што навистина ке те цени поради тоа што си! Само ке се смееш на ова,и ке си кажеш самата на себе - Ако останев со она ѓубре,немаше да го запознаам овој ЧОВЕК.
debbie знаеш што иако не те познавам ама те сакам поради ваквото размислување и поради влевањето ан позитивна надеж! искрено те бакнувам!
Настјааа4 немој да си го уништуваш животот барајќи кривци во родителите на вереникот,омразата и негативната енергија ке те уништи а тие едноставно ке си продолжат да си го живеат животот без ни малку грижа на совест дека некого упропастиле...Таквите луѓе не ја заслужуваат ни нашата негативна енергија да им ја испратиме..А твојот бивш вереник не е ништо подобар од нив,дури според мене е поопасен и позлобен,те напуштил,подпаднал под нивно влијание..Остави,заборави,игнорирај и собери сила за нов почеток си го должиш тоа самата на себе,ке ти биде тешко секако ама што е лесно во животот??? Но ти ќе се избориш и успејш!!!Ти ја посакувам цела среќа на овој свет!
zdrvao devojki jas sum momentalno vo mnoogu golemi problemi poradi taa svekrva.so mazotmi vo brak sme skoro godina i pol a sin mi sega ke pravi godinka...ama odkako e roden bel den nemam videno i ne uspeav da mu se poraduvam na deteto.uste tretiot den koga si dojdov od bolnica svekrvata si go pokaza liceto (a predtoa jas ke ti pomagam jas ke cistam metam,sedi ti trudna si i taka natamu)za koga se porodiv se da mi izlezi niz nosot.koa si dojdov posle porajgaj vo nasiot dom moj i od mazot mi(poso sedime nastrana) ja naprai lom majkami kako taa ne smeela da fajka ovde onde nejze ne i bilo mestoto da cepka,kako jas i majkami sme bile nevospitani,kako jas i majkami sme go gazele mazotmi pod noze,pa jas nejze ne sum ja postovala kako majkai, povejke sum odela kaj majkami i povejke sum ziveela so majkami...znaci na se recka stavano i merilo,pa koj prv go fatil bebeto i taka natamu kako dete od 2 god i znaci si navreduva zenava a so takov ton histerizira se deri so celo maalo bese izlezeno na ulicakako mene gakite mi gi perela kako me ranela abe se se sto dala se mi prerece i jas se obiduvam samo da se branam i da se negiram kaj odvaj dusa imav togas pa i mazotmi zastanal na nejzina strana pa i mi vikaat kako jas samo sum ja branela majkami...a toj ne gleda deka majkamu uste da me ifrli od kujkata a toj ne reagira i taka istoto se sluci i po dve nedeli i po eden mesec i se istoto dojdi taaa iznavredime iznavikajse i posle kako nisto da ne bilo zlatna srebrena jas ne rekov vaka jas ne rekov taka...abe da si puknis vo dusata a mazotmi stoj na nezina strana kako demek samo taa mu bila nesakal da ja izgubi(a taa e samohrana majka razvedena i bukvalno kako vo sekta go ima gledano mazotmi samo nejze da i se tresi i samo za nejze da znaj)i da skratam i odtogas navamu samo za toa se karame so nego majkami majkati i vcera posledno pak me naprai od lajno podolu duri i mi vika tipkava poarno kaj majkami da sum se vratela a kavgata pocna oti i rekov da me prasuva uste ednas za deteto koga ke sakada odi so nego negde a ne da mi go zema od race jas i kazuvam deka e za spienje a taa me ignorira i zaminuva I MI VIKA KOJA SUM BILA JAS TAA DA ME PRASUVA MENE TAJA IMALA PET PATI POVEKE PRAVO NA DETETO OD MENE ... i poveke neznam sto da pravaaammm POMOSSS VE MOLAM DAJTE MI NEKOJ SOVET ZATOA STO KE ZAMINAM JAS V LUDNICA ATAA DA NE IDI TOA MAZOTMI NE GO DOZVOLUVA MORALA TAA DA IDI MU BILA POTREBNA A JAS NESAKAM DA JA VIDAM USTE EDNAS A ZA RAZVEDUVANJE E LESNO AMA GREF MI E ZA DETEVO A I SIN I KE STRADA I JAS AMA TAA DA BIDI VO RED
Леле ,леле исто како да ме опишуваше мене на почеток на бракот,истите кавги после пороѓајот,истите зборови само една разлика што тогаш мм ме гушкаше и тешеше а денес ми вели само ај не замарај и во секоја кавга ја брани мама па јас се научив да игнорирам колку што можам и да си го живеам животот за децата.Значи мојата свекрва не се измени ни малку за сите овие години,се измени мм на полошо а јас за да преживеам и да не се избудалам учам да игнорирам.Полесно е сега децата се поголеми па приврзани се кон мене.Научив повеќе да не плачам по цели денови зошто ми рекла вака или зошто ме навредила така..Конечно го прифатив советот на свекорот ,паметно и мнооогу добро човече Не вреди животот да и го давам на тацна ,ништо што јас прам не е доволно добро,доволно домакински па престанав да се трудам за да ја задоволам енергетската вампирка и полесно ми е ама години ми требаа за да дојдам до парче спокојство...Dancing-lady млада си пресно во брак со малечко детенце мој совет ти е :Свртисе малку кон себе и своите потреби и потребите на детенцето,не се објаснувај,избегнувај кавги и трудисе да ја задржиш милоста во бракот.Со свекрвата пробај политички и игнорирај(таа и понатаму ке те вреѓа ете едноставно тоа ги храни) а на мм не му ја пикај в нос,едноставно прекини да му кажуваш за неа нека се подсмири и тој малку..Развод е пребрза и претешка одлука ,дај му шанса на твојот брак сигурно сте се зеле од љубов..Гледај си го детенцето и уживај во неговото растење,не дозволувај да ти ја одземаат таа радост..
neznam kako ke uspeam vo toa da si gi zadovoluvam moite potrebi i potrebite na deteto koga taa ednostavno neprekinato vodi kontrola za toa kade sme jas i deteto i sto pravime i koga ke se vratime(a pak ako ne i krenis na tel ili na skype ili nedajboze da ne go slusnis zvonceto na vrata se krevaat trista uzbuni i sudenja) dodeka e mm na rabota a potoa istoto duri i uste poveke se javuva i dosaduva kaj ke odite sto ke pravite i sekoja den taa trebalo da go gleda deteto ili i nie da odime ili taa da idi ili pak da sme i go nese kako v gradinka (kako da nemame drugi obvrski prijateli i rodnini so kogo da se druzime pa sekoja den treba samo so nejze. jas posle tie kavgi probav da se drzam na distanca i vo odnos i se obiduvav da imam pomalku kontakti a pa nedajboze da i vratam nesto.. i poso mm sekoja den e na raport sto pravime i kaj odime i sekoja pat koa sum bila kaj majkami niz nos mie izvaden..kako jas od tamu ne sum se trgala taja nemozela da go vidi deteto a seto toa zatoa sto znaj premnogu za toa sto pravime i kako pravime i taja bila zlatna rezerva za cuvanje i bla bla e aj sega kazimi evangelina kako jas da go teram zivotecov na raat koa i taka ne biduvase... a za toa imas pravo jas poso bev premnogu gnevna i povredena nasekoe mu trubev za nea i toj uste tolku se lutese i se luti
^^Извини вака ама и свекрва ти и мм под хитно на психијатар да се лечат ..ова нивново (посебно на свекрва ти) е болест...алал ти вера како си издржала да не си го земеш детето и да си одиш. Со оглед на тоа дека веќе живееш во пекол и под постојан стрес и контрола од една жена која очигледно е психички нестабилна јас би ти рекла да му поставиш ултиматиум на маж ти-или ти или мајка му. Ако се` уште ја брани мајка му и неа ја одбере (подобро е уште сега додека детето ви е мало и не ги разбира секојдневните кавги и плачки да ставиш крај на нешто што личи на брак) тогаш собирај парталите и право кај мајка ти ако сакаш да живееш мирно. Па не си ти на улица најдена па да трпиш вакви малтретирања, искрено се чудам зошто се` уште седиш под ист покрив со тој човек . И немој ни да си помислила да се обвинуваш себе си за тоа што бракот не ви функционира, ниедна сопруга не би опстанала во ваква нездрава средина. Е сега одлуката е твоја...или преземи мерки (не мора да се разведете, разделете се, оди некој период кај мајка ти, тоа нека му биде предупредување за тоа што му е побитно во животот-ти и вашето дете или мајка му) или трпи си, трај си и "радувај" му се на детето ако воопшто можеш да игнорираш и да живееш под лупа. Поздрав и секое добро.
Јас колку што разбрав живеете одвоено ?!:?!после кажа дека мајкати нешто идела ти помагала па те командала е ПА каде е сега мајкати ? Мажот ти треба да направи граница помеѓу сопругата и мајката ако не сака и неговото дете да расти само со мајка така? треба ЈАСНО да му кажиш !
Здраво! Луѓе помагајте!!!!!! Јас имам голем проблем со мојата свекрва, но уште поголем со сопругот бидејќи за него таа секогаш е во право таа знае се само неа си ја слуша и никого друг. Живееме во куќа тие на први спрат a вториот ние он кога иде дома мора прво да влезе кај неа да и се “ исповеда“ па после ќе дојде дома а со мене ни муабет не прави ке појде кај неа на ручек таму ке си руча, а дома ручек нормално, ајде па она ќе му ѕвони на тел. ке му рече ајде кафето е готово, и многу други работи што неможам повеќе да зборувам ме фаќа нервоза кога зборувам за тоа. Многу пати сум била навредувана од неа еднаш ја заслушав како вели дека сум била животно од шума слезено а јас никому ни збор му немам речено никогаш не сум се скарала со никого и на тоа што го слушнав преќутев му кажав на сопругот и ми рече кој знае што си слушнала а многу добро слушнав. Од неа неможам да си живеам мирно, имам многу проблеми, со сопругот постојано се караме за неа верувајте повеќе незнам што да правам од толку маки со неа сум размислувала и да си заминам од дома. Каде да одам што да правам како да живеам понатаму стварно незнам. некни седам на тераса со една комшивка и таа и вели на свекрвата пушти музика кај мене беше пуштено и таа вели јас немам радио за музика сум купувала на други да слушаат и јас ништоо си премолчев...ве молам за помош...позз.. до сите
Според мене или чекај свекрва ти да умре или пак разведи се од маж ти за да видиш бел ден Ако сакаш ,помислиш или планираш да се разведеш направи два реда муабет(ако е паметен барем малку доста ќе му бидат) со маж ти и прашај го , кога ќе умре мајка му , кој ќе му остане. Сега му е само она, ама она нема да биде вечна, па затоа после што ќе прави.
јас мислам дека најубаво е да ги седнеш свекрвати и мажот ти заедно и отворено да кажеш што те мачи, кажи им дека како што таа на него му е мајка и ти имаш мајка која сакаш да ја видиш да го однесеш детето да му се порадуваат, дека детето е твое таа неможе да има поголемо право врз него, а ни врз маж ти, тој е возрасен веке треба сам да одлучува. Кажа дека сте оделени, тогаш таа нема што да ти се меша во домот, а камоли те контролира и да ти врти ако маж ти сака да знае каде си нека ти се јави тој да те праша, а не таа да изиграва поштар па да пренесува муабети. На крај кажи и да се прибере и да не ја крои истата судбина за нејзиниот син, ако таа живеела разведена нека не ви го упропастува и вас бракот, запрети и ако се разведете нема никогаш повеке да го види внучето ни таа ни син и. Види како ке реагираат, ако ни тоа не помогне, земи си го детето и замини си од таму. Не си должна да ги трпиш и да те малтретираат, чувај си го здравјето
Купи и отров и стави и го во кафето. Не сериозно имаш 18 години и веќе си мажена, треба да научиш да си балансираш. Колку што успеав да сватам се нервираш за глупости. Кажуваш си била навредувана но незнаеме дали навистина е така и дали се залужени навредите,сигурна сум дека и мајкати те има наречено диво животно па можеби и полошо од тоа.,но таа е мама . Ако таа го купила музичкиот систем,ако таа ја градела куќата,тогаш не гледам проблем во тоа што го кажувала истото. Друго совет од мене,симни се кај свеки доле и побарај да те научи да готвиш како неа, знаеш машкиот стомак е навика и кога ке се навикне на одреден вкус тешко се одкажува од истиот. За крај мислам дека нај паметно ке ти биде да си собереш парталите, и со мажето кај твојте домазет да си го однесеш и да немате никакви проблеми и расправии,и ти среќна и свеки среќна,сите среќни и весели. Зашто кај свеки ти си дојдена на нејзина територија,не дошла таа кај тебе. Можеби помислава ми е малку глупава,но баш би сакала некоја свекрва да пише на темава да ги видиме работите и од друг агол
Пробај со неа да разговараш на убав начин,можно е да ти противречи но ти биди толку љубезна и објаснии и дека таа е негова мајка секоја чест-но таа е само до река а ти си онаа што си преку река значи животот со кој ќе го продолжи твојот сопруг.Сега за она кога тој си доаѓа дома оди кај неа и руча кај свекрвати,тогаш приреди им и ти забава.Значи кога тој ќе влезе кај нив симни се и ти со насмевка како ептен да ти е мило што е таму ако таа го нуди со храна побарај и ти воопшто нека не ти е срам,кога свекрвати нема срам зошто да имаш ти?Внимавај таа е итра лисица !Никогаш ама баш никогаш не дозволувај да имаш сукоб со него поради неа тоа нејзе и е душевна храна.Не си единствена со овие проблеми не си ставај ама баш ич на душа.А тоа што велиш дека сакаш да си заминеш нее решение тогаш таа старица те победила,не и го дозволувај тоа,секогаш смогнувај сила неа кога ќе ја видиш да си насмеана,никогаш да не се оставаш гладна,ќе се трудиш мажот ти да го извлечеш од дома немора некаде да седнуваш да арчиш доволно е да седнеш во парк зборувајте за вашата врска сеќавај те се на убави спомени,но секогаш ќе го тераш да разговарате за идниата и запамти за мајка му никогаш лош збор,доведи го во ситуација самиот да сфати,сепак тој отсекогаш бил приврзан со неа премногу и затоа е ова вака.Никогаш да не се нервираш.Кога ќе го изгубиш здравјето е тогаш е веќе проблем,затоа главата горе размисли за ова што ти го напишав.Биди силна.поздрав
Мажот ти премногу е поврзан со свекрвати атоа што и се дерел на мајкати и тебе масло на свекрвати види и направи ретроспектива ќе сфатиш дека тој секогаш бил мамина маза ама ти заслепена одљубовта кон него па брак па ете и принова не си ни сонувала за ова што сега ти се случува.Срце лек за ова е да ја најдеш неговата слаба страна разговарај со него кога е на арните прашај го што го мачи ти сама знаеш каков човек,живци тие двајца нека кинат зошто ти?Мислам дека во малоото во кое живеете со некоја од постарите жени зближисе и полека дознај се за нивното минато.Тогаш ќе ти стане се јасно и ќе знаеш како да се однесуваш и да ги донесеш работите во ред.Само треба да се потрудиш но никако да не зборуваш лошо за старата и мажот ти .Поздрав
Vi blagodaram i na dvete ..jas so svekrva mi ne si pravam muabet veke 5 meseci..go izgubiv bebeto pred svadbata .mi kaza da se odmaram. .. i koga si dojdovme od svadba taa na mene mi veli ne si bolna da se veselis a bolna si da rabotis..mm e sega vo stranstvo..pozz doo site..
Пробај да не и обраќаш пажња она ќе види не види ќе те остави на мира а вака кога те гледа како се нервираш уште повеќе се пали
Ако го чекаш тоа да не помине доста време (ако е млада) а ти за тоа време да откачиш.....јас би ти рекла(и на ова и сама не можам да си поверувам затоа што сум била против тоа) ама да си појдеш малку кај мајка ти и да види мажот ти како е кога е сам дома и дали го бендисува таа слика па самиот да се запраша дали вреди да ве жртвуа тебе и синот заради В..... ........и верувај ми дека здравје ќе ти треба и за подоцна и не вреди на неа да си го трошиш
lele devojki najnapred da vi kazam deka mi ste mnogu golema podrska i uteha vo celava situacija i deka ima nekoj koj go slusa moeto mislenje i me razbira inaku navistina ke poludam..... ova vejke stanuva navistina neizdrzlivo posle site kavgi sto se slucijaminatiot pat rabotite se uste na poloso a ne na podobro...mm uste poveke trga na nejzina strana i kazuva kako taa za celoova vreme bila ugnetuvana i potisnuvala kako jas ne sum ja postovala kako se toj mene mi "ugoduval" ama odsega nemalo da bidi taka odsega toj ke zastanel maski ... a se prasuvate kako maski(pa da gi ispolnuva zelbite na svekrvami)..sega vejke se kacija na povisok level i sveki ne se obiduva preku mene da go dobie deteto nego mu place na mm i on kao demek sega mas jas sum tuka...dava naredba posle od tolku do tolku odnesigo deteto kaj majkami.kao demek i toj bil roditel i ke odlucuval za deteto iako bil na rabota toa vreme...a jas mu vikam ami jas planirav da odam negde so deteto za tie saati i mi vika ti mozis da odis kaj sakas a deteto ke odi kaj majkami neznam kako ke se spravam so seto ova zatoa so navistina stanuva pekol i mi se razoruva psihava ...pa ne sme razvedeni jas i svekrvami pa mm kako sud da odlucuva deneska detevo e kaj tebe utre kiaj neze site varijanti mi idta na pamet ama mi e zal samo za deteto ako se razvedime mnooogu mi e zal...amai vaka nema da bidi zdravo za nego. a navistina se sakavme so mazotmi i osven tie majki nasi sme nemale nikakvi raspravii i nesoglasuvanja ...covekov kako da e pod nekoja hipnoza,pod nekoja magija