За замерување е Јас живеам со една таква, еве скоро 2 год сме во брак, дури сега мм минимално почнува да сфаќа што се случува. Што им е на денешнава генерација свекрви, ова е луѓе некоја епидемија. Израснав во друштво на мајка и свекрва, баба ми и мајка ми, и иако баба ми 40та год род човек, никогаш него дозволи ова што денес јас го трпам. 21 век! Кога се роди син ми, свекрва ми 2 пати го симна долу кај неа, со изговор одморете, своеволно, без да не праша, во корпа дете и по скали ајт. Третиот пат мм ја стопира. Гарант да не ја спречевме, планираше да си спие таа со него. До ден денес ми се гади да смислам Ако е како мојата, нема да и помине, како ќе расте бебето ќе си наоѓа нови ситуации за натпревар. Пример мој, вчера син ми иде накај мене кога си дојдов од работа, ми ги носи папучите да ги облечам и вика мамааааа. Свекрва ми на ова: што ке ти е мамата (цуцлата), цел ден цуцаш. Љубоморна е и мама што ме вика, па сега видете! Битно мама да не вика. Болест.
Имам приметено сите што викаат вака за свекрвите и не и дозволуваат ништо, а да дојде мајка и да го побара истото и да го зема детето да го смирува и да го бања без проблем ќе и дозволи.
Искрено мислам дека мајка ми ме почитува, знае што ме боли и повредува и никојпат не ми направила ништо околу детето тенденциозно, не викам дека не ме нервира со совети и сл. Од друга страна свеки и на мм му го има грабано син ми, не колку мене ама сепак. До човекот мислам дека е.
Ама мислиш. Ете нека го прави истото па да видиш дали исто ќе постапиш. Може и мажот мисли дека мајка му знае што го боли и повредува и тој исто за неа па и го носи на спиење и и дозволува да прави што сака.
За да не си прави кавги со мажот да ја остави дете да и чува ко да му е мајка? Нон сенс. Кој мерак кој враг, они не се гледаат како баби. Се гледаат како мајки, тоа не им поминува. Имам другарка на која свекрвата на ќерка и и викаше дојди кај мама. КАЈ МАМА! И не и излетуваше, постојано беше тоа. Се знае границата. Кога си го родил требало да бидеш спремен за обврските и љубовта. А мажот доаѓа у втор план на некое време. За да биде он мирен она да молчи. Абе ајде... овој муабет баба ми не го прави, прабаба ми го правеше, мажот, светецот - со него арно да е само... А дали е важна па свекрвата или семејството што го создал?! Он и мајка му се во брак па да внимава што ја повредува и да и ги гаи мајчинските инстинкти?! Онда мајка му нека му роди дете и нека живеат заедно со болеста среќни.
Па ти не знаеш дека сите мајки се совршени, а сите свекрви се вештерки? Буквално иста постапка од мајка и од свекрва ќе биде протолкувана мн различно, ако мајката го земе детето да го почува е грижлива, пожртвувана, сака ќерка и да се одмори, ако тоа истото го направи свекрва, избива скандал, сака да ја замени мајката, да и го земе детето, демек со тоа сака да покаже дека снаава не е кадарна дете да чува...а и двете го направиле буквално истото.
Јас повеќе и замерувам на мајка ми отколку на свекрва ми. Двете се со фикс идеи, ама мајка ми е сто пати потежок карактер. И не им ќутам на двете. Работата е што кога ќе кажам нешто дека ќе биде закон во моја куќа, мајка ми ми одвраќа а свекрвата само добро добро вика. Така си се поставив од старт, подобро јас лоша снаа без влакна на јазик него да трпам глупости. И пак има глупи моменти кога пак морам да дигам галама. И ич мува не ме лази. Јас ни на мајка ни на свекрва не кажувам што да си прават по дома, нека не ми се мешаат и они. Да беше свекрва ми на форумов, изгледа она од мене ќе се жалеше на темава...
И јас имам приметено дека аргументот со мајката секогаш се користи во ситуацијава, а не ретко овде и од мајки се жалеле. Крај краева, темава е за свекрвата а не за мајката. Мајката ниту може да е исто инволвирана, освен ако младите живеат со мајката на жената. Ако ти преќутуваш на свекрва само за мир дома, некоја друга не може да си најде мир ако свекрвата глуми поголема мајка на детето од самата мајка. А ти познаваш мајка што на сопствената ќерка и го дрпнала детето од раце, си го зела кај неа дома и и кажала таа ќе го чува додека ојача оти иначе ќерка и ќе го убие оти е неспособна, како што свекрвата од претходни страници и напраила на снаата?
значи ко ќе сака жената да одмори ќе појде и ќе и го однесе бебето што има мажот да го носи нему ко ќе му текне. Денес може главата ќе ја боли па ќе ја замоли свекрвата да го избања во спротивно ко може сама да го среди што ќе и е помош ама мајката доаѓа со осет,еднаш месечно или више и тоа ако ќерката ја побара. И нормално е во месец дена мајката да поседи и со внучето и со ќерката а не е нормално таман се разденило 7-8 сатот сабајле ете ка свекрвата на врата. И тоа 30 пати во ден,морала да провери.
Isto se osekjam i jas ko da e ljubomorna covece od tipot majka mi vika deka demek bebeto osekja miris na majkata se smiruva a na toa svekrva mi vika pa sto znam ne bas... Ne bas be nenormalna rabota
Такви болни работи се вон секоја граница..Додуша,уште од старт со самата одлука за заеднички ''хепи лајф'треба да се предвидат такви 'проблемчиња'.Затоа што извинете ама не е ни биолошки ни социолошки здраво воопшто да се живее со родители на некои си зрели да кажам години,кога веќе и самите сте си формирале семејство.И порано имам пишано-секоја чест на исклучоци кои живеат во слога,а ретки се,повеќето во заедница имаат помали или поголеми проблеми и тоа е факт.Нема толку врска судир на генерации и сл.Возраста не влијае толку,колку карактерот.И јас имав дедо роден 1930,толку современ човек,буквално за се можеш да разговараш..а имав и прилика да живеам во заедница со затупани луѓе со кои нема разбирање ни си добро ни со лошо,и со ненормална свекрва која ни влегуваше во соба без да тропне,се мешаше во се,шеташе по гаќи и на прслук пред нас ви се молам,пред синот и возрасен маж,велејќи колку е згодна,па ме вреѓаше,колнеше што ли уште не-искомплексирана будала што да ви кажам. ..Ама на прост и злобен човек не можеш да докажеш и тоа е.Така да потполно ги разбирам и сочувствувам со сите кои имаат слични проблеми,но според мене постои само едно решение-да се иселите во прва можна прилика и сами да си почнете одново.Вакви карактери верувајте не се менат лесно.Се согласувам и со тоа дека да,има проблематични и мајки-и јас не давам на мајка ми да се меша секогаш,а и не ни се меша искрено жената,има осет,а и на крај краева не живее со тебе таа,туку свекрвата..да дојде некој 1-2 пати во месецот колку и да те нервира ќе го истрпиш за некој саат,ама секој ден..ало?!?Треба дебели нерви,а животот е прекраток да се помине во нервози и кавги така да сами најдобро за сите.
Тогаш кажи му за 8ми Март будилник да и купи. Да не треба повеќе бебето да глуми аларм. Боже сачувај кои изговори .
Zeni ne dozvoluvajte NIKOGAS i NIKOJ da vi se mesa vo odgleduvanje i vospituvanje na decata. Ako mozele babi da gledat deca ke mozele i da ragaat.Dur ziveevme zaedno ne i se mesav u nisto nejzin dom, nejzini pravila.Ama za dete ne dozvoluvam nikoj mene da mi se mesa ni majka ni maz ni svekrva.Zaradi niv ne uspeav da si go dojam deteto i nikogas toa nema da si prostam.Demek postari se znaat kako treba a na kraj ni majka mi ni svekrva mi poima nemaat.Rodile pred 30 god.i sekako deka ne pamtat sto kako treba.Ama pusta gordost ne im dava da kazat deka ne znaat.Za 1 mesec ni ide drugo bebce pa preku skype ke go gledat i 2 te.Sekako poveke mi odmognaa za prvoto pa taka da im rekov nesakam niedna da mi doaga tuka.Sveki si go dobi letovo u Juli koga ni bese gostinka Cel den maliot place se treska od zemja , jas go ostaviv u spalna da se smiri i i rekov stavi go ke mu pomine i sam ke dojde da se gusne i izvini ( Sekogas toa mi uspeva so nego )3 Pati i rekov idi u dnevna pij si kafe na raat .Ama ne koj me recka mene : Ne placi babicka , so sakas da ti dade baba .... E koga mi se spoija 2 te zicki za raka i nadvor od soba . Ottogas nekako poseriozno me svaka.Ako se obidese uste ednas da vleze u spalna i ke ja iskubev Drugo e na moj teren.Sega ke go vidat bebus koga ke ideme za Mk ( togas ke ima 3m ) . Konecno ke uzivam vo majcinstvoto , ke setam so goli gradi, ke spijam samo na gaki i nema tropanje na vrata, budenje i glupi nepotrebni soveti.Zivotot e ubav koga covek se cuvstvuva slobodno
Ednostavno probaj da gi prevzemes rabotite vo tvoj race.Prvo nema sto da stanuva soprugot i da go nosi kaj majka mu bebero,bebeto ima majka ke si stanes ti so nego i sto i da treba ke si napravis,za banjane ednostavno ti ke si go spremas i banjas ke kazes mene mi e prvo dete moe dete sakam jas (neli kako ti ke se naucis ako ona ti go zima)ako place osven majkata nikoj dr dodeka e tolku malo nemoze da fo smiri(ke i go zemes na svekrvata i fino lepo ke i kazes jas moze neznam ama majka sum i ke naucam)
Секако дека и он е родител ама јас го имам последниот збор околу детето . Затоа што видов дека започна да потпаѓа под влијание на Мамасита.Ке се догвориме нешто, ке се јави мамичка и оп ке смени мислење... Е нема она да ми одлучува за дете никогаш. Затоа пресеков од старт.Фино лепо ако ти одговара ок ако не врати се кај мама.Знае дека сум сериозна, имам своја работа, подршка од моите и нема потреба да ведам глава.
Море, јас го носев месеци, и кичма откажа и се, јас се чепатев на бокс, јас не спијам ноќе за да биде надоено... И има да биде ЈАС како ќе кажам!!!! Ако не им одговара на свекрвите, ене има современа медицина, нека им направат едно нека раѓаат, нека гледаат.
Болни работи се овие, нехумани и нечовечни ама пред се болни. Сметам дека ниту една персона нема да зграби новороденче од мајка и притоа да ја исшутира мајката ако е психички стабилна истата, да така според мене жениве тука што ги опишуваат треба да психијатар да ги носат за да им се објасни што е внук, што е син, што е снаа и како одат тие врски. Јас да би вака направила мојата свекрва би ја пријавила па нека ја гонат срамови ама без ич око да ми трепне, и никогаш не би и дозволила да ми граба дете пред се и да, ќе и закажам за нејзино добро кај стручно лице за да ги расчисти релациите со мозокот. Значи свашта постои по народ. Ај ќе речеш некои жени се тешки, несовремени, изгајани со морбидни и глупи традиции, оговарачки, вакви онакви, ај ќе речеш ќе прејдам преку се само да сме океј ете на општо здраво ама ова бре луѓе?! Ова не е нормално, јас се чудам како една мајка може да свати дека е нормално може тоа маминиот и тој психички нестабилен син пред се да ми стави во глава дека така требало. Мое дете, мои правила, ова на сите го имам кажано. И да, слушам секкави глупости врз глава искрено нема некоја мајка која не слуша ама па игнорирам дека постари... карактер Ама ова е ненормално. Јас кој и да е ји го пратил кај стручно лице за да му се појаснат поимите мајка, внуче и слично. Не дозволувајте да ве газат вака, не дозволувајте да верувате дека ова е правилно оти не е. Тргнете се од такви токсични и несвојствени средини. И секогаш ќе кажам такво време стана да навистина треба да си го чукнеш мозокот кај влагаш кај кого и дали си отворен за да живееш во заедница, или најнормално ко грото девојки да почекаш да не брзап и натенане да се бориш за своето јас пред се. Немам зборови за случките. Во најмала рака вакви случки треба да се третираат во институции што ддеуго да кажам....
Se slozuvam so tebe za sekoj zbor napisan. Inace da , nesovremena e selska zena , nemoderna i veruvaj toa ima golemo vlijanie vrz rabotite sto gi pravi so detevo ... Uzas....