Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Јас на маж да оставам дете да чува, ќе остане гладно. :rofl:
    Он ја шета, може да ја пресоблече, ама хранење е само на мене оставено зашто ќерка ми е терсене за јадење и јас само и ги знам цаките :)

На Anyshka, Feminka22, Abc07 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Убаво за тебе, длабок наклон :bow:
    Ама ако ја гледаш македонската реалност, ретко кој се одделил одма. Или да не стапуваме во брак воопшто тогаш? :?:

На Anyshka и WildMk им се допаѓа ова.
  3. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.133
    Да станувате во брак да живеете во куќата на свекрвата и да ја плукате по форуми и да се жалите како немате приватност во нејзина куќа :rofl::rofl:

На candy.cane и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Многу смешно, се изнасмеав...
    И што ако е нејзина куќа, треба во гаќите да ми ровари?
    Таа куќата/спратот не ја дава на снаата, ја дава на синот.
    Снаа ако не сум јас, ќе биде трета, пета...
    И не само што ќе ја нарушува приватноста на таа некоја си што ќе отиде, туку го прави истото и со приватноста на син и. Ама дека мајкичка нели, па и се простува и молчи.

На Anyshka, flower55555, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  5. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.133
    Па не ама свекрва не е крива што не сте способни да си обезбедите сопствено живеалиште.

На Peaceful Warior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Па да сум само јас и уште два-тројца што не можеме, да речеме до нас е. Ама бидејќи не сме само толку, не ќе да е до нас...

На Anyshka, marchi-cool, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Душо јас не се пожалив за живеалиштето и вака ни е убаво, се има почит и разбирање. ;) Не знам кај прочита ти дека јас се жалам. Не туку трчајте одма да ме цитирате (fingers)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Абе држи вода и тоа дека и се 'тупнуваш'на свекрва ти,со твоите начин на однесување,мани и доблести,па бебе доаѓа,па различни ставови околу скоро се,почнува ти ова,ти она..и толку треба.Не дека има и снаи идеални,да не се лажеме..секој за другиот збори напаѓа а тргни од себе-како ти се понашаш.И на крај краева,ако не ти чини-стани оди си:Dтака ми викаше ии мојат луда свекрва,и за тоа си беше во право,хаха.Као одете под кирија,дрн,дрн..па дури ја ќе ви плаќам...На крај ја побркав,не можеше веќе да не истрпи,па она не молеше да станеме,само треба права тактика;)Па стиснавме заби,не под кирија,цела наша куќа си направивме и сега сме си господари-наш простор наши правила,доаѓа ретко и не смее да писне .Да требаше она да ми плаќа кирија,пак низ газ ќе вадеше-не,фала.
    Ние имавме мн.кавги,секакви ситуации,расправии,може книга да напишам ..не разговаравме 3 г.а живеевме под ист покрив,и не дека ми беше лесно,среќа свекорот душа човек па правеше некој баланс.Али пусти финансии немавме избор.Штом мм му излезе прилика за подобро платена работа,веднаш дигнавме кредит и почнавме да градиме.
    Муабетот ми е,и старите сакаат да се сами,и нив им се нарушува мирот дома,и јас да сум утре свекрва да ми дојде дома личност од страна,не знам баш како би било,нема да е сеедно:D
    Но,мора да се има некој баланс и нормален однос.Никој не очекува дека ќе падне во 'дувло'на некоја си откачалка која има за цел само да те малтретира.Има граници за се.Дефинитивно ги подржувам луѓето на запад и др.европски земји што од 18 г.имаат работни навики и се осамостојуваат.Така е и подобро и поздраво.Не може бе 2 различни генерации фамилии да живеат заедно-колку и да се фини,смета.Сепак,има исклучоци,знам примери кои си се слагаат,почитуваат и секоја чест за нив:clap:А оние другите што да кажам-се ми е јасно,сум минала,разбирам,само памет у глава и дебели нерви,за се има лек;)

На Anyshka, Dust, Puffy2019 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.890
    Допаѓања:
    45.208
    Да бе на мојава гледам ептен лошо и беше што секој ден кога си доаѓаше од работа, ручек имаше, топол дом и погодени миленичиња дома, нејзино беше само да легне и да се одмори.
    Ако веќе не сакале синовите да донасаат снаи дома што мајка барале да градат по толкави куќи, поарно нека тргале настрана ако веќе мислеле да помогнат и нека дадат кога ќе им се ожени синот или ќерката, безразлика па да си прават што сакаат. Ама кај нас посебно сите стари прават куќи со по 2-3 ката да има за цела фамилија и после кога снаата доаѓа демек не е нејзина куќата нема право на глас, а ако речат да се преселат одма идат муабети е ние за кој куќа правевме. Епа не иде, снаата не се тупнува во нечиј дом и таа сака да има свој дом, веројатно таа најмногу сака да се иселат и да почнат да градат живот сами, ама ако веќе дошла во туѓа куќа доволно и е тешко самото тоа па фали уште и свекрвата да се понаша како диктатор.
    Се е во ред дека не може се да е мед и млеко и дома со твоите ќе се спречкаш понекогаш, различен став и генерациски јаз го прават своето, не е здраво да нема кавги, ама доколку и обете страни си ги почитуваат мислењата и интимноста ќе се најде компромис.

На Anyshka, Ivan4e04, Dust и 29 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Ама ако не направат куќа 'зграда', како ќе им 'љубоморат' комшиите и роднините?:D
    Кој ќе види дали ќе му подадат на синот некој денар кога ќе се ожени за да се осамостои? Никој.
    Вака се си е на мегдан, ако по дома ќе се одминуваме.

На Anyshka, Puffy2019, Kate Rina 93 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Дa не прaвеле куќи пo 2-3 кaтa ќе немaлo кaде дa живеете пoвеќетo. Зoштo не тргaле пaри нa стрaнa нaместo втoриoт кaт? Oти грaдени се куќите нa пoвеќетo oд времетo нa вaшите бaби и дедoвци, пoсле тoa мaлку се нaшминкaле oд вaшите рoдители, еве вие рушете ги oти се стaри и изгрaдете нoви. Нa еден спрaт. Пaрите oд втoриoт и третиoт кaт чувaјте ги зa децaтa вo бaнкa.

На CameliaMiller, m.i.g, Asparagus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Не е точно Бриџит.
    И кај бившиот, а и кај сегашниот се градени нови куќи, наменски се знае за што. Можело да се купат станови, ама како сите ќе си дишеме у врат после...

На Anyshka, Sexybaby86, Annora и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    И кaј тебе дoмa?
    Сите нoви куќи си имaте? Брaвo. Дoшoл живoт. Гoлем дел мислaм декa не мoжaт дa си дoзвoлaт.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Нема што да се напнуваш кога некој ти побива став со факти од лично искуство. Не мораш да веруваш.
    Кај мене дома нема за кого. Таа сум и за напред и за назад.

На Annora и candy.cane им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Не бaрaв лични примери, секaкo декa имa тaкви штo си купувaaт и грaдaт нoвo, збoрев зa други.
    А зoштo кaј тебе немa зa кoгo? Зa тебе?

На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    За мене стан од заштедените пари;). Број на гаќи, чевли, треба?

Од лични примери секогаш е најверодостојно за оние кои разбираат.

На Anyshka и candy.cane им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Oк, се пoфaливме штo се пoфaливме, дa oстaвиме некoј дa се прoнaјде вo делoт -дa не грaделе стaрите, гoлем дел oд децaтa ќе немaле кaде дa седaт. Oк? Дa не вaдиме стaтистики oти не знaм дaли и имa, кoлку вo изминaтите децении купиле или изгрaдиле куќa a кoлку седaт вo имoт нa рoдителите пa дa ни е јaснo зa кoгo збoрaм?

На mal.ecka, Alisa22 и Animali им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Што се пофалив?
    Ти праша, јас одговорив.
    Ми дошло до фалење на форум, баш до тоа ми е дојдено...

За тоа дека ако старите не граделе, младите денеска ќе нема кај да живеат е така. Тоа секогаш го кажувам и секогаш сама себеси се потенцирам дека сега да треба да купам - не можам, за жал.
    Ама муабетот беше друг... Дека ако си дал две соби, не ги вади низ нос. Е, тоа беше муабетот.

Нема што да се вадат статистики, се е јасно и вака.
    Не за џабе сите си одат. Не за џабе и ти си отиде. Не за џабе и јас сакам да си одам.

На Anyshka, Annora и candy.cane им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Пa тoa и гo кaжaв, oд стaрт.

На Alisa22 и Animali им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Моите изградија куќа на 100 спрата, во 80тите.
    Сите плански куќи во Битола, во тој период, беа со ист дизајн.
    Се добиваше од општина нацрт, и мораше да се гради по нацртот.
    Без исклучок.

А идејата беше таа: Овој спрат за старите (баба ми и дедо ми), овој за нас (мајка ми и татко ми), овој спрат за син, ко ќе се жени. Јас не спаѓав во ништо... |(
    Планот беше напраен, уште пред да почнат да копаат темели.

Многу често, пред да се ожени брат ми, им велев на моите (Бог да го прости татко ми, шо го спомнувам):
    -'Дај продајте ја куќата, и купете станови'
    Мајка ми се црекаше:
    -'Не! Ти ќе не делиш! туку тропаш глупости! Коски остајвме во ова куќа!'
    - 'Мамо, ќе се карате со снаата во една куќа ако сте'
    -'Како не ќе сме се карале, тие нивни спрат, ние наш спрат, не ќе си се мешаме'
    -'Мамо, ќе ги слушаш и гледаш се'. И кај одат, и шо прат, и кога се караат. Тие вечерта ќе си легнат, ќе се смират, ти долу, ќе си прајш филмој оти син ти 'се мачи', и ќе ја замразиш снаата'.
    -'Не! Ти сакаш да не делиш!'

Тера-вара, се ожени брат ми, и мајка ми, навистина се' слуша и се' гледа.
    И нормално, снаата не размислува ко мајка ми, ниту мајка ми ко снаата.
    И 'нормално' кавги...

Епа сега... епа чорба!

И не е изговор да малтретираш некој, 'оти ти дошол во куќата'
    Свесно ја напраја та куќа, за да живеат со син им во иста куќа.
    Свесно инвестираа во дом за неговат иднина, и сега, дојде снаата: Пу-пу не важи!
    Кај ку*о ми???
    То исто, ко да дајш поклон за роденден на некој (пример), и ако те изнервира, да му го извајш низ нос тој поклоно.
    На шо личи то???

На Girly90, Ivan4e04, flower55555 и 26 други им се допаѓа ова.