Според мене, може повеќе да се најде сосетка од јатрва. Не ми е крвно сродство јатрвата, па да очекувам да ме сака, па и јас неа. Јас неа не ја сакам од други причини, да, ми има згрешено во животот и не се дружам, не пијам кафе со неа и тоа е тоа.
Ете го муабетот. Само што ти си свесна за се ова, секако реално размислуваш и навистина е така. Секој од нас е различен. Ама некои луѓе едноставно не можат да го прифатат тоа. Па кога снаа ќе дојде у куќа и ќе праи нешто поинаку од свеки, се вадат муабети, не знае, види ја, сака да ме замени(да ми го земе синот и слично). Еве, јас сум јадела колку и да ми било гадно јадењето, зошто сум ценела тоа што имам зготвено... ама затоа ја кога ќе зготвам сум добивала одговор ја не го сакам така... Ако таа сака да си исчисти соба на свој начин, нема што ја да се мешам, ама и јас сакам својата на свој начин. Заедница е тешка... а не може само еден да прави жртви. За оставање станови, куќи. Се лутам што не си го решаваат тој проблем на време. Еве баба ми и дедо ми не го решија. Мајка ми и тетка ми не зборат веќе. Едноставно она се изгуби. Па сеа не можеш мајка ми да ја натераш да го среди тоа, чека она да и се јави. Од друга страна се плаши да не напраиле некои далавери со имотот. И вака ќе се влече и ќе остане на нас децата, исто така не збориме.. Зошто јас да инвестирам а не знам дали ќе е мое и дали ќе имам дел. Свекрвата исто, не и остава на снаата. Му остава на синот, внуците. Никад не би рекла ја сум им дала бла бла.. ќе се трудам со сите петни жили да и овозможам да има она што сум немала јас. Да не се мачи вака. Јас живеам за моето дете. Ако веќе сум им дала, да живеат сами, нема што да се мешам како наместиле и што прават дома. Тоа е... не секој може да прифати дека има подобар начин од неговиот. Еве и мајка ми, вака така не треба, вака праи онака праи, јас само викам добро. Ама таа никад нема да каже добро, и да го прифати мојот начин.
Можеби темата не е за тука но друга тема не можев да најдам за да го подтавам моето прашање. Сакам да прашам како би подтапиле вие како снаа доколку во куката каде што сте отидени како снаа некој од членовите нема никакво разбирање и ппчитување спрема вас т.е пример братот на сопругот. Секое утро ствара неподнослива галама уште во 6 часот ,а суѓ со мало бебе и нонстоп го буди, купатилото го прави лом значи кога флезеш да поврнеш, шолја измачкана до горе и ми се има случувано нокта да влезам и да си измачкам измет по нозете бидејки беа измачкани и плочките, кадата полна балгами. Имма разговарано со свекрва ми и таа воопшто ништо не превзема т. Е ни збор не му преговара нели тпј е мамино синче а јас снаа и морам да си трпам. Навечер во никое време може два три часот де тресксат врати намерно или ненамерно, значи немам мир
Не можете да се тргнете од таму? Тоа е опасност за бебето, ќе го заразите со некоја болештина од валканици ненамерно вие, Господе Боже сешто по народот... Жал ми е многу.
Жени борете се од петни жили за нешто свое... Најлесно е да кажеме денес дека не бива ама најлесно а малку потешко е да пробаме да побараме начин, решение... И дури кога мислите дека воопшто нема начин не се помирувајте има опции верувајте... Само борба и се ќе биде... Најтешко е човек кога живее во заедница, затоа ќе речам ако сакате со било кого да се скарате ќе се скарате во заедница поинаку малку потешко Ко што вика членката погоре мора да се прават компромиси и жртви а на денешницава ретко кој ќе ги направи пошо сите себичњаци сме постанале не сакаме да трпиме било кој да ни ремети мирот и спокојот ...скоро никој не посегнува по разумен компромис и жртва па и со право е себичноста у мирот пошо како што свекрвата остарела си го бара мирот и лаганоста а кај помладите пак за разлика од повозрасните генерации лаганоста со дете па и без дете и мирот е малку тешко изводливо Ние помладите пак сакаме други работи старите други Секоја возраст си има свое Благодарение на овие промени и факти се случуваат вакви лоши работи... нервози... Многу е тешко навистина е тешко човек во денешницава да успее да се спровне низ животот за да има свое и мир ама не е невозможно Решение се наоѓа за сите што се упорни и газот им мрда да успеат да направат нешто Нека на нас младите мајки на дечиња ни бидат голема поука овие проблеми и да успееме да правиме поинаку. Компромис Жртва Почит И слично Тешко со околните фамилии и најразлични луѓе и карактери Многу тешко...
Многу ми е жал. Ама проблемов треба да го заинтегрира маж ти бап ради детето ваше Тој е брат со деверот што орави неморални некултурни работи а не ти. Ти нема што да викаш ама па кога слушнам вака дека нажот уво не го боли пами за сопствено бебе кое треба да се меша во нечив измет мислам дека е дно дна Како прво не си требала ти да укажуваш и да се нервираш туку тој самиот требало да разговара а не да се молите мислам да се убедувате што да каже Него мува не го лази Шта речи!!! Мажи бе. Ни м од маж немаат. Нека се дави ваму беберо во бактерии и измети на нечив ненормален карактер а овој уво не го боли. Цццц. Мажи со колемо м нема што. Родители.... да ти биле Па и таа свекрвата ќе става штотоку родено дете на тепет битно синот да е намирен макар и гомна да мачка 21 век.
Мало дете да го оставиш само во вц нема да го прави тоа што го направил деверот. Или нешто му фали на човекот, или го прави за инает на тебе ако не сте во добри односи. Остави маж ти нека се разбере со него. Свекрва ти нормално дека ќе го брани, ако била поарна и таа ќе го научела на добри манири. Јас не би чистела туѓ измет. Попрво ќе си направам полско вц, ќе се бањам во соба со корито и не им влегувам во смрдливото купатило (ако немам услови за на страна). Ако имате услови, бегајте уште детето кога не ви се разболело! Во 21 век што се ти има И пази! Овој некој за маж ќе го зима.
Многу ми е жал. Можете под кирија некако или кај твоите ако има слободен простор? Буквално истото ми се случуваше со галамата со девер ми и свекор ми и затоа те разбирам. Мм нон стоп ги опоменуваше ама не престанаа. И секогаш велеа дека заборавиле дека спие бебето. Значи никогаш не престанаа. @Cosmi бидејќи велиш 15+ години постара си барем од мене. Сакав да кажам дека ние помладите претежно бегаме од најблиските. Јас од постарите од фамилијата моја никој не познавам да се одделил од свекор и свекрва. А младиве кој како се земе се тргаат на страна, претежно нели. Може дека ние со поливалентни вакцини сме боцкани. Еве не сакам и не можам да се замислам да живеам со свекор и свекрва, ниту да ми бидат во близина за било каква помош.
Сопругот разговараше со него и на добар и на по остар начин, верувајте џабе е, и еднаш кога сопругот му зборуваше дека така не бива и овој вика ти бе се понашаш како домазет да си у твојата куќа само женати ја слушаш, инаку јас со девер ми сум во добри односи не сум кмала расправии па за инат да ми прави нешто. И доста е повозрасен од мене и од мм, т. Е стар ерген е. Мислам ке полудам веке така цела бременост немав мир од него сега после 6 месеци од кога се породив пак по старо нема промени. Некогаш ми иде јас да му кажам дека ми е стварно преку глава дека не сум слугинка дојдена тука да чистам по него и гаките наѓесто во корпа да ги остава на зземја па јас да му ги ставам во корпа..
Ova vekje mantra stana tuka koga nekoj ke prasha sto da pravi: Selenje, kirija , podaleku ziveenje sami.
Може до вакцините е. Незнам дали е до генерациите.Ама јас стварно си ја сакам свекрва ми,добра жена е,секогаш ни била подршка,никогаш мрчатор или да прави нешто со подли намери .Стварно не ми пречи што живееме во иста куќа. И моите ќерки се сведоци на тој однос и мислам и за нив е исклучително важно.
Нам ни се населија свекрва ми, дури го реновираа другиот стан, а малава само што наполна 6 недели. Прво требаше да останат две недели, па три, па и тоа се продолжи. Не се гнасни..Ама за галама, ич осет немаја. И мене ме разбудваја и бебето го разбудваја. И' реков еднаш на свекрва ми, ако можи да бидат потивки, скроз со арно.. ми се врекна, дека не сум ги сакала кај нас, ми сметале... не знам шо. После му реков на маж ми да им речи. И него исто му одговорија.. дека не правеле галама, ами јас не сум ги сакала. Другиот ден, парталите, детето и кај мајка. Му реков на маж ми: Не си идам, дури не си заминат. Не планирам јас да не спијам, а и бебето да не ми спие, оти тие си напрајле филм дека не ги сакам. И не се вратив дури не заминаа. За среќа.. само 3 недели +останаа Ќе остануваа уште, ама маж ми им рече: Извинете, ама јас сакам да ми се вратат жената и детето, ако сакате, тие работи може да ги реновирате, и дури живеете во станот.
Размислував за истото одамна ама не сакав да правам скандали па да ни се смее народот мислев дека со разговор ке се смено нешто
За народот ти не живееш, за себе, сопругот и тоа бебенце живееш. Ако имаш слога со сопругот, собирајте по со време парталите и џом да ве нема. Со таков човек нема дерман да видите.
Кој народ да се смее? Тие да не ќе ти поможат.. Можи стан ќе ти купат, можи ќе ти го решат проблемот. Ако мислиш за се': 'Да не се смее народот' - многу тежок живот ќе имаш.
Ич да не се мислиш да заминеш уште одма,ако има каде..Грабни детето и бегај..пред се од здравствени причини,греота 21 век во такви (не)услови да живееш со мало дете..Очигледно деверот има некој психички проблем штом велиш станува збор за возрасен маж а така се понаша!
Има проблем што мисли само да се напафка го мрзи и за на работа да стане мајкаму му звони телефонски од работа за да го буди,
Vajld poinakva e situacijata, ti si napushtila i si se vratila koga tie zaminale. Taa ako napushti i odi kaj majka , deverot ke zamine za taa da se vrati ? I don't think so. Mama nema da go istera....pak na kraj ke se svede- trojca treba da zaminat. Izmet na pod e VON sekoja pamet. Nema diskusija tuka i razgovor. Zaludno e da menuvame drugi. Sami treba da smenime ona sto mozime, ako ne sakame tugji ispadi da prifatime.
Nikogas dosega nemam komentirano tuka vo posledno vreme ve citam samo i boze moj so se ne procitav se osetiv ko da ziveeme vo 19vek.Pred se ova e moe mislenje i moj stav nemora nikoj da se soglasuva so toa Ne naglasuvam ni edna clenka vo postot...za sekoj problem ima resenie samo dali sakas da go resis e prasanje? Ne, ne trpam nepravdi i ne trpam svekrvi i mesanje od moja i negova strana stoime cvrsto deka ovoj brak e megu mene i nego i tolku se znae na koj kade mu e mesto i da ne znae ke mu go kazeme jas go zemav nego za maz on mene za zena a ne cela familija...vo vrska so zaednica ne ziveam nema ni da ziveam nikogas i nemam stanevi i kuki na gotovo se borime sami za se uste pred da se zemime ziveevme zaedno ako saka nekoj da ni pomogme ok ako ne sposobni sme i dvajcata...ziveeme vo zemja kade prosecnite plati se za greovi i moznostite ti se skrateni no pak ke se navraratam na toa ako se saka se e mozno...vie sami si go kreirate zivotot...