Баба ми ми беше втора мајка...ја изгубив пред беба да се роди.. Еве пишувам и плачам... Несакам да и ја скратам таа љубов и на беба моја,сакам да ја почувствува и таа. Ама пак затоа и другава страна треба да има осет. Ама тие место да дојдат и да и се радуваат неа,се фаќаат за кавги... Небитно,на старос не се учи.
Majka mi ne mi rekla, citiram :valjda ke ostanes bremena I red and drugi raboti sto ne sakam da se prisekjam. Da mi rekla majka mi istoto ke bese I kon nea. Inaku treba da se balansira, no ne moze be sveki da mi kazuva deka e vazna samo ona kako baba. Ovie raboti se banalni spored tebe?
Во ред е сето тоа што го кажа и со нашите родители сме имале расправии, но нашите родители не не гледаат како објекти кој што сакаат да им "земат нешто", имено синот! А во едно да бидеш сигурна,,, ни снаата ќе биде сакана и прифатена како ќерката, па ни свекрвата може да биде како мајка!
Ние снаата ја прифативме како наша,и таа нас. Како сестра мие,неможам без неа Има исклучоци,жал ми е што јас не успеав да де вклопам,или е до мене или до нив.
Не ве разбирам како можете да живеете "чопоративно",како што вели мојата комшивка.Разберете се дека е 21ви век и бегајте подалеку од свекрви и такви глупости.Ова е трагедија,оставај дете кј неа,пак после жали се.Абре си има градинка носи го таму !Шо се замараш! Пак ќе ми забранела да идат моите ?Хахахаха,куќата ќе ја запалам со си нив.Како ќе си се поставите,така ќе ве поштовет.Немаме друга работа,ќе се занимаваме со свекрви,наместо да си живееме среќно.Јас мојата ја баталив,ич не ме занима гла нек крши.А шо е една заостаната,проста и башка скришум пие.Хахаха.Не ја снатрам за жива
Тоа е @bibiiii... или родителите нивни вложиле пари во некаков спрат во куќата на сватовите, па не им се остава спратот а не сфаќаат дека мир и психичко здравје вредат повеќе од еврата дадени за малтер и фарба и плочки и прозори( мебелот е подвижен секако), или спратот е као препишан ама свекор и свекрва сметаат дека со тоа си купиле карта за нон стоп да кажуваат како треба и да гњават, некои се плашат дека сами не се способни да створат, а некои и баш и не се, а кирија им звучи како срамота и неуспех. Читајки ја оваа тема од стотици страни незнам како не најдат НЗСдека живеење заедно, или во близина со луге кои немаат обзири и лични граници неминовно води до конфликт. И после само масло се долева од двете страни. Жени, не вреди за ништо да си потрошите гооооодини во нервози. Нервите не се непобедиви. Ако психата си ја мачите односно им дозволувате негативно да влијаат врз вас( намерно велам сами се мачите, они не можат да ве мачат без ваша согласност), крајно и болести кои произлегуваат од стрес има опасност да си навлечете. Баталете се , и гледајте си тесна фамилија. Ни моите ни твоите, никој не е важен како вие, сопругот и детето . Другите идат после.
Mojata mi go iscuva golemoto, sega I maloto. Ako golemiot ne odi vo gradinka togas dvajcata. Nie po tel.ne funkcionirame. Sabajle kazuvam, ako treba nesto I koga ke se vratam sto kako pravele si kazuvame. Ako dojde mm pred mene oni si odat odma pa ne se ni gledame. Jas vospostaviv vakov nacin. Na rabota sum vo guzvi I ne sakam I ne mozam na tel.sedam. koga mi zvoni znam deka e nesto mnogu vazno primer krenalo temperatura. Dali jadelo, dali kakalo, kade ke setaat, dali da setaat na nea e stom sum go ostavila imam doverba, ako ne ne I go ostavam. Oni se pola den nadvor, ima parkovi vo blizina, prodavnici, trgovski, imaat I prijateli vo bliskite kuki. Zar sekoj den po nekolku pati da mi zvoni I da me prasuva moze vo park, moze do vero, moze do kaj stojan. Ne mi treba tekovno da me izvestuva. Pak ke kazam I veruvam, uste mali place po nea koga si odi, sto znaci ubavo mu e. Od druga strana majka mi koga go cuva moram da I recam iznesi go. Pa znam zabusava. Ke se javam doma se, zosto, pa nekako mu se spie, pa cekaj da ruca, pa se molime da go oblecam I eksik prosol pola den toj zatvoren doma. Ic ne treba da mi se najavuvaat. Sto ako znam deka eve sega iskacaat. Srekno dete I nasmeani ocinja se mi kazuvaat koga ke si dojdam.
Ама мене не ми пречи. Ако ми пречело ќе сум рекла. И да, за мене, довербата има најголема важност. Ако имам доверба и оставам дете, ако немам не и оставам ниту на час. Толку е едноставно. А ако сум решила да го оставам и давам слобода да одлучува за сите тековни и најобични работи. Верувам дека е со здрав разум и го прави најдоброто за детето. Денеска ја зеде во 10.00. Не знам каде се, не знам што прават, не знам што ќе јадат... и стварно сум си мирна и не чуствувам потреба да и звонам или она да ми звони за да си даваме извештаи. Може ќе ја донесе 15.00, може 16.00 може 19.00 Ама знам нема да биде покасно бидејќи ни го знае распоредот со бањање, читање книга и во кревет пред 20.00 Така да ако го зела детето 12.00-13.00 од градинка можеби и би останала 3 часа во парк и не би ми пречело. Оти сигурна сум дека детето ќе добие нешто за јадење и газот сув ќе му биде. Но ако го зеде во 16.00 сигурна сум дека не би останала 3 часа нидејќи дњтето ни било преморено и она тоа ќе го види, плус ќе ни се наруши вечерниот ритуал. Не знам како поинаку да објаснам освен тоа дека жената е разумна и ја добива слободата која ја заслужува а јас сум благодарна за секоја ситница.
Ама Даничап свекрвата го зела твоето дете и ок, оставаш на неа да го шета(така сте се договориле), ама на пример доколку и речам на свекрва ми моја да го земе детето од градинка( иако тоа нема да се случи јас неа да ја молам), јас ќе се задржам на работа малку и да го однесе дома, сакам дома да го најдам, а ако сака она да го прошета после градинка малку, треба да ме извести, а не одам дома и ги нема. За тоа се збори погоре.
Ќе и кажеш еднаш. Ако не те послуша вториот пат мажот нека каже. Ако и него не го послуша третиот пат нека биде фала, сами децата ќе си ги земаме.
Таква си е свекрвата. На некој од нас не би ни пречеле некои работи на друг му пречат. Значи има разни свекрви но и разни снаи. На 60 години не се менува табиет на човек а богами ни на 30. Кога се гледа дека нема разбирање понастрана. Без бејбиситинг но по мои правила.
Pak e kolku imas doverba vo prasanje. I najmnogu sto covek e po karakter. Eve svekor mi go zema postaroto od gradinka I sekoj den imaat druga agenda. Nekogas setaat zaedno so svekrva mi I maloto,nekogas posebno . Odat do nekoi ljuljaski podaleku primer, odat niz prodavnici, do trgovskiot da se vozel po skalite ili na kolicki ili da igra ice hokei, odat so avtobus da se vozi, sladoled da jadat, toplo cokolado da si kupat, kaj edni prijateli nivni ( I tie cuvaat vnuce, pa so moevo mnogu si igraat) ziveat vo kuka so dvor. Ova se samo del od rabotive sto mi teknuva. I odlucuvaat vo momentot, po zelba na sin mi. Cesto nie ke se pribereme, pa oni po nas. I sekogas e vo red, deteto mi e nasetano I ispolneto.ic ne mora prethodno da mi najavuvaat,znam covekot ubavo go cuva.
Тоа веќе психопатски ум, како што кажав и во претходните коментари, тука нема простор за дискусија и балансирање. Јас зборував конкретно за форумџиките.
Пред да се породам, свекор ми бил на гости кај моите и на мајка ми и зборувал дека маж ми ако не ги слуша нив ќе не избркал од спратот, додека бев бремена ме прашуваше како е ВНУКОТ, а знаеше дека носам женско, кога се породив зборуваше дека имал внук и на мене некои ми честита син. На сите зборуваше дека немал пари од што ни го правел спратот, а ние кредити плаќаме за него, колку пола стан имаме вложено. кога се веривме со маж ми и дојдов овде свекрва ми одма ми кажа дека мајката е најбитна, а не жената, она не била толку битна. Ја упропастија крштевката на малата, се налути свекорот па отидов доле да го молам да се каче. И покрај се, јас им простив на глупостите искажани и направени. И детето им го давам да го чуват. Не знам дали вие би го направиле тоа? И свекрва ми не мора да ми го чува детето. Ја носам доле затоа што знам дека сака да ја чува.
Не. Ниту јас не би ниту маж ми не би го дозволил и толелирал тоа. Сеедно му е на мажот ти за сето тоа? Пробал да го реши проблемот? Ако пробал и видел дека не бива ок му е цел живот да бе бркаат/вреѓаат/навредуваат? Има намера да презеде нешто ново?
Овие работи беа пред да се роди малата. Кажавме ако уште еднаш слушнеме такво нешто нема да не видат ни нас ни детето. Не му беше сеедно, на кој би му било сеедно. Сега се ок колку толку. Сега детето им е само во уста .Јас знам дека они сакат да бидат со неа и и се радуваат. Они не се нарадувани на нивните деца затоа што свекор ми не знаел како му израснале децата, не им посветувал внимание, нивните баба и дедо ги имат израснато и повеќе внимание посветено отколку свекор ми и свекрва ми
@forumce се е ова логично што си го пишала , и навистина доста си простила и имаш работа со навистина неразбрани луге. Но зошто се нервираш толку, очекуваш дека ќе се сменат? Нема да се сменат. Дали ќе се нервираш се додека не умрат? Ако неќеш да се преселиш, неќеш да се караш, неќеш да прекинеш контакт, ти останува или да се нервираш или да не се нервираш се додека не заминат во вечни ловишта. Второто е боље за тебе. Ако не е нешто живот или смрт проблем( карикирам пример- дете е алергично на нешто а тие му бутаат баш тоа) , џабе кинеш нерви, тие не се менуваат и за нив она што го прават е нормално и така треба. Секоја реакција им удира на его и се лигават како мало дете- љутењата на свекрва ти или се закануваат со наводна семоќ- бркање молим ти се ако не слушате. Не ти се досадни?
Немам искуство т.е не сум била во вакви ситуации и да ти кажам вака или онака направи би било апсурд и не фер. Сите сме различни карактери и секоја ид нас си знае до каде и е трпението и што ќе дозволи. Еве јас лично сум скоро 15г во брак. Од првиот ден ( имав 24г ) и ги седнав браќата и неговите за да направиме еден муабет. Кажав дека сум таа и таа. Дека нит сум дозволила на моите да ме понижат и навредат и нема ни да дозволам никој друг да го има тоа задоволство. Кажав јасно дека сум растена фо фамилија каде биле и мајка ми и татко ми рамноправни. Немало јас сум маж, а ти жена па ја шо кажам тоа ќе е. Не никогаш. Моте се заедно 45г ( 38г брак и 7г врска ). Не дека не се карале таман работа. Но, татко ми и ден денес готви и он готви кога се збираме на ручек. Многу повеќе сакавме и сакаме он кога готви. И садови миел, спална да раскрене итн. Прашина да брише, џогира и сл искрено никогаш не сме го виделе нит па му иде од рака. Но, заеднички поставувале/поставуваат маса и раскреваат. Еден миел садови, а деуг кафе правел. Така сакав и ја да функционирам со мојот сопруг иден и ете среќа и така функционираме. Тоа им беше објаснето. Објаснето и дека не сум тип кој глумам. Ако ми смета си кажувам, сакам да ми се каже и сакам фер плеј. Дека ако во еден момент се осетам осакатено како снаа или жена ..... си зимам парталите па и 10деца да имам и чао пријатно! Кога седнаа и нашите родители да го прават муабетот онака спонтано татко ми си кажа што има да каже. Дека никогаш нема да се меша во ништо. Но, ониј момент кога ќе дознае дека недај Боже кренал било кој рака на мене, ме вреѓал или што и да е ... дека он доаѓа и ме собира и не чека јас дали сакам или несакам. Истото и јас би го направила доколку имам ќерка! Еве имам син и значи ќе сум свекрва. Ако таа снаа е фер плеј и јас ќе сум! Ако е говно, јас ќе сум бетер говно свекрва! Во овие 15г никогаш ама буквално никогаш не сум се скарала со неговите нит сум повишила тон! Ако нешто ми сметало сум им кажувала и обратно! Еве да имаш ти или било која прилика да го праша мојот сопруг што сум му кажала : Мајка е една и единствена, а жена ако не сум јас ќе е друга. Жени имаш да бираш ама мајка НЕ! Но, зависи и каква е мајката и зависи каква е жената нели? Жената ќе ја смениш, ама ако мајката е говно .... хммм ќе ја смениш и таа жена и? Ќе ги мењаш до недоглед т.е ќе си идат сами нели! Значи некогаш мајка мајка ама се си има граница! Ова важи исто и за родителите на жената! Сум против еве и ден денес сум со тој став дека е многу ружно кога сопругот е во средина. Ружно е кога жената го клука за мајка му и мајка му за жената. Камен да е ќе пукне! Решавајте си што имате со свекрвата со неа. Ако не ја бива седнете си го мажот. Ако ни така не бива ... па зар имате намера да терате најмалце 40г таков живот и децата да ви растат во таква средина, во средина каде фрчи напнатост, препукавања и нервоза и кавги! Во однос Форумче на она со куќата. Еве да имаш прилика ќе ве седнам со наши пријатели кој беа во таква ситуација. Каде неколку пати им беше треснато во лице дека они све напраиле, нивно е, ќе ги избркале и дрн дрн. Дојде ден кога се прели чашата, камен пука знаеш и сама. Све што имаа заложија во тој спрат, кредити до гуша. Бувна кавгата и ечеше малото од стариот! Во еден момент другарчето отиде до гаража, надвор го влечеа другариве да се соземе зашто беше со токмак во рака и помислија нормално ќе напраи глупост! Другаркава беше со бебето во раце! Знаеш што направи .... влезе со токмакот ( не те лажам ) и пред татко му почна тид по ѕид да мава, скалите сол ги стори, прозори, врати и тука рипнаа останатите го прибраа! Му кажа дека голи цигли само му дал, а остало све што напраиле сам ќе сруши и ќе му остаи да ја помине староста сам и дека веќе нема син! Наредниот ден отидоа кај нејзините. Стариот со месеци се извинуваше и ги молеше! После повеќе од 1г се вратија. Еве ги ден денес е мир и хармонија. Така да мое мислење доколку сум во ваша ситуација би изиграла на два начина. Или ќе си соберете парталите и ако моете кај твоите или под кирија. Не се плашете со тек на време ќе се средите. Здравјето и нервите неможат да се средат, а останатото се средува. Друга солуција ви е акко е спратот веќе на име на сопругот, а ако не нека направи све за да му го препише и ... продајте го и ете ви пари за свое да си земете! Јас за инат би го продала доколку би ми се дешавало ова што тебе ти се дешавало! И не, никад не би го молела свекорми да се качи да сум на твое место никогаш!!! Да ми уништи таков ден, ќе ме памти до смртна постела! И не, не би ни дете дала да ми видат а не па да го чуваат! Тоа дете во тебе растело 9мес и ти си го родила. Ти си му мајка. Ако тебе не те поштуваат како мајка и жена.. тогаш значи и дете не ти поштуваат и сакаат! Убаво ти вика Дани. Седни со сопругот разговарајте. До кога вака ќе се тера здравје да си изгубите и со нервози и стресови. Зар на секое нешто ќе ќути и ќе се плаши да не ве избркаат? Да ми кажела свекрва ми така, јас знаеш како ќе постапев? Ќе ги седнев тета тет сопругот и мајка му и ќе и кажев пред него тоа да го каже! Па од како ќе го каже ќе го прашав пред сите : дали јас сум небитна и никој и ништо во твојот живот? Дали јас сум ти жена, партнер и другар со кој делиш све? Оформуваш фамилија и ќе растеш деца? Ќе легнуваш навечер во постела? Небитна сум? Ако исто мислиш како мајка ти тогаш еве ти ја мамичка и све ова набројанито со нејзе ќе си го тераш, а јас ќе барам сопруг друг на кој ќе сум му битна и ќе имам збор и глас во неговиот живот! Мајка е мајка, а жена е жена. И двете имаат улога во животот на мажот и се битни на свој начин! Во однос на една членка со постот дека нејзините несмееле да доаѓаат кај нив! За инает ќе доаѓаат и ќе праиме седенки! Ако им смета нека затворат ролетните и нека дремат у темно дур се моите кај мене! И не е исто ти што им идеш, а они кај тебе не доаѓаат! Кај свое дете кое од 3кг месо го израснале да не му влезат во куќа? Да не седне татко ти да се порадува во твоја куќа да те види домаќинка? Да им зготвам и да се посмееме на мојата гарнитура, да моча во моето вц ( тоа е реалноста ) , да ми помогне да заковам шајка за слика да си стаам, да се порадува на нешто што сум купила од бела техника или што и да е да види и да се почастиме по една салата и ракија од моите чаши за ракија? Никад, ама никад во овие мои 38г не би го дозволила тоа па макар и да е последен маж на планетава мојов сопруг! Искрена да бидам да би било таква ситуација кај нас, мојот сопруг ќе ги викнел за инает на неговите и ако имаат нешто да кажат ќе се разбирале со него! Го знам толку години и верувам дека така ќе напраел! Он ќе ги викнел и ќе им објаснел со два збора на неговите зашто и како така постапил и дека ќе доаѓаат кога и да посакаат! Ако неговите родители не ги поштуваат моите, тогаш значи и мене не ме поштуваат нит својот син. Не си го поштуваат ни својот син и му прават индиректно проблеми и тензии во животот! Но, ете може е лесно од страна да се каже, но искрено тоа е вистината. Немој да си ги погазувате родителите зашто краток е животот, некој плачат за заминат родител кој неможат да го гушнат! Ако не ви чинат свекрвите решете си го тоа со нив, ако не бива тогаш сопругот нека реши. Ако и тогаш небива, парталите и излезете си. Колку и да се уложило не вреди здравјето да се изгуби и децата да растат во тензии и кавги! Се извинувам на рефератов!
И мојата ми ја расипа крштевката и роденденот. Болна жена. Па уште сега за вториот роденден нешто брбља кај да сме правеле, па дури и да помогнела околу подготовките, ама шипак (се извинувам за израз) што ќе ја послушам. Она за мене секако не вреди, ама да ми уништи таков ден, баш ко што рече ти, ме памти и има да ме памти.