Таа куќа лично твоја е? Ти можеш да смениш прозорци, да реновираш купатило, ама старите кога ја правеле куќата се кратело и од устата на ќерката. И старите мкже долниот спрат на ќерката ќе го остават. Зарем да ја исфрлат на улица? Дошла снаа и закони ќе кажува дека само она треба да наследи. ЦЦЦЦ...
јас да сум сестра у таа кука ке си барам спрат од куката за таа кука да ја изградат моите родители ја незнаев шо е одмор,зимовање ,екскурзии за точок со години молев и плачев и пак не дбив и сеа се на брат ми да оставам а ја на патот да бидам да ми се смилува маж ми да имам кров на главата 1/3 и крај кој ке гледа стари 2/3 слободно нека си земе
Треба, ама да не кукаат отпосле. Многу убаво знаат во каква ќука ќе живеат и дека нема да е како кај мама. Не, ама да не плачат отпосле и да наоѓаат маани.
Ај да не ви враќам на сите посебно, ама прочитајте си прво убаво во првиот пост, а не само тоа што ви одговара да читате. "Договорено е така на почетокот, значи уште пред да се земеме така било договор меѓу нив да остане се на синот, затоа и инвестиравме и ние правевме, реновиравме ама баш се". Тешко на тие браќа што ги имате ако он вложува се и после да сакате да му земете нешто што било однапред договорено дека ќе биде негово. Што се чудам па и јас затоа фамилии еден тон има што не живеат, секакви не има "Мозокот ќе им се исуши", сами старите си велат и за нив бидејќи и они гледале нивни родители и реалност е и знаат дека утре и они нема да проценуваат реално гледајќи што се случува со човек што старее. На ќерката се и е исполнето од страна на родителите, за нив немало ни за ограда на куќата да се стави за она да може да се образува, излегува, свадба, покуќннина од старите да има. Секогаш она и синот биле на прво место потоа куќата, затоа и имавме само зидови така е зборот. Не гледам нешто да и било ускратено во животот за јас да имам куќа која според вас е нејзина
Гледај,тука има членки кои еден ден не живееле во куќа со спратови,туку однапред претпоставуваат и даваат мислења. Моето ти го кажав. Јас никакви проблеми сум немала,напротив и за добро и за лошо сме биле сите тука. Еве сега сум сама,мм е надвор од државава,децата во школо, се борам со стомачен грип,а свекрва ми на 75 год ,ми носи и супа,чај, двопек ,како лош збор да кажам? Но запамти, комуникацијата е двосмерна.Не секогаш се свекрвите лоши,и снаите имаат побрз јазик од паметот.
Сега го кажа ова поублажено, па не звучи до толку отровно како претходното. Овде на форум никој никому не може да се меша во штипки, разменување мислења, и дебата е повеќе од се темата. Сепак, од повеќе аспекти е поинтересно да се разгледуваат ситуациите, дури и личните кои ги споделуваме. Ништо не е е црно бело , ниту се до ронка може да се измери, па никој никогаш да не остане ускратен, пари, емоции, време, надежи, се е испреплетено. Но не знаеме никој што не чека во животот па една резерва и во мисла и во се, ќе ни се најде можеби некогаш да не заглавиме. Подобро е учење од туги грешки отколку од свои,ама побрзо се заборава па така наученото. Секој како ќе си ја нареди.
Не знам што се возбудивте толку за золвата на @ocicka2014 Нигде не прочитав дека таа барала дел, а не и дале. Еве тетка ми(уште пред 20+ години) сама му ја отстапи куќата на татко ми. Никогаш не побара ништо. И супер живееме.
Има и доброволно се откажуваат. Пријателка се откажа од својот дел и му ја даде цела куќа со 3 спрата на брат и. За мене глупост ,бидејќи на нејзините деца им ускратува наследство,ама тоа е.
Ако децата не и се на улица едноставно нема потреба од лакомост. Ствар на договор и добра воља. Реално ако е за децата - колку ќе остане кога куќава би се поделила на 4? Ни за по една гарсоњера ќе нема. Зборам за мојот пример. А вака бар ни оставила кров над глава, а си имаат нејзините деца денес. Не верувам дека се покаала во ниеден момент.
Зошто ја нападнавте @ocicka2014 ? Ама го извртевте муабетот ццц. Се убаво си имаше напишано во првиот пост. Сестрата сама кажала дека не сака и не е ни прва ни последна. Еве и јас не сакам ни еден метар квадратен. @Sunlightwoman Дали имаат надворешни или внатрешни скали? Ако се надворешни и си имаш клуч на свој спрат имај го како опција живеењето во тој кат. Ама ако се внатрешни скали без можност за клуч барајте друго решение. Зависи какви се луѓето што живеат во куќата. Јас на пример и да се добри, нормални пак би сакала на страна.
Па конкретно мојава пријателка со куќа и квадратура од 350 кв.станбен простор,плус двор,во Козле,да ја продадат би добиле добра сума за делење. И факт е дека децата се ускратени.За малку или многу ,тој дел правно им следувал.
Што е битно колкав дел ке ти припадне?? Реално имотот треба да се деле на три еднакви дела(кај шо има 2деца) дел за едно дете друг за друго дете и дел за старите па така кој ке гледа стари нека си земе слободно два дела како бе можите да сте толку бездушни и лакоми се за у вашиот газ да приберите Па некела дел золвата ,па неке за да не се кара со братот знае шо мусти се затоа се откажува од делот Само утре и на вашите деца истото да им го направите се на едното дете да му препишите на другото топки магарешки
Не е баш така. И јас не сакам. Сакам да создавам сама. Не сум ни помислила да земам дел. Ме следуваат пари и не ги земам ги оставам на браќата. И снаите ќе ми се криви што јас не земам дел? Јас не сакам. До толку е едноставно. Зошто ја напаѓате членката?
Многу сте спремни за напад. И вртење муабети. Бетер од свекрви сте. @ALISA0000 па ти па знаеш кој што сака неќе и зошто.
Се изврти работава дека снашка дошла во куќа па ќе кажува закони како да се дели. А убаво си кажав тоа им било договор уште предходно јас не учествував на тој разговор исто како што не учествував кај нотар кога сите својот дел го откажаа и го предадоа на маж ми. Ами ако кажам дека и јас се откажав од мојот дел исто за брат ми, куќа на 2 спрата плус приземје со подруми и гаражи, и две викендици ќе ме стават на ражен тука и ќе ме печат Ете може чудни сме за некои ама така функционираме како фамилија и воопшто не се осеќам дека ме фрлиле на улица, бидејќи направиле се што требало моите и се осигурани дека утре ќе се снајдам во било каква ситуација