Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Таа куќа лично твоја е? Ти можеш да смениш прозорци, да реновираш купатило, ама старите кога ја правеле куќата се кратело и од устата на ќерката. И старите мкже долниот спрат на ќерката ќе го остават. Зарем да ја исфрлат на улица? Дошла снаа и закони ќе кажува дека само она треба да наследи. ЦЦЦЦ...

WildMk, mKdevojce, bibiiii and 7 others like this.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

јас да сум сестра у таа кука ке си барам спрат од куката
    за таа кука да ја изградат моите родители ја незнаев шо е одмор,зимовање ,екскурзии за точок со години молев и плачев и пак не дбив
    и сеа се на брат ми да оставам а ја на патот да бидам да ми се смилува маж ми да имам кров на главата
    1/3 и крај кој ке гледа стари 2/3 слободно нека си земе

WildMk, mKdevojce, An-na and 6 others like this.
  3. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Треба, ама да не кукаат отпосле. Многу убаво знаат во каква ќука ќе живеат и дека нема да е како кај мама.

Не, ама да не плачат отпосле и да наоѓаат маани.

Last edited by a moderator: Mar 25, 2019
    violetblue and Spidy like this.
  4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

а ако плачат и кукат демек ти ке му го решиш проблемот а???
    абе скриј се таму после таа изјава

WildMk likes this.
  5. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Да и кажам дека требало да си гледаат. ;)

6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Ај да не ви враќам на сите посебно, ама прочитајте си прво убаво во првиот пост, а не само тоа што ви одговара да читате.
    "Договорено е така на почетокот, значи уште пред да се земеме така било договор меѓу нив да остане се на синот, затоа и инвестиравме и ние правевме, реновиравме ама баш се".
    Тешко на тие браќа што ги имате ако он вложува се и после да сакате да му земете нешто што било однапред договорено дека ќе биде негово. Што се чудам па и јас затоа фамилии еден тон има што не живеат, секакви не има :)

"Мозокот ќе им се исуши", сами старите си велат и за нив бидејќи и они гледале нивни родители и реалност е и знаат дека утре и они нема да проценуваат реално гледајќи што се случува со човек што старее.

На ќерката се и е исполнето од страна на родителите, за нив немало ни за ограда на куќата да се стави за она да може да се образува, излегува, свадба, покуќннина од старите да има. Секогаш она и синот биле на прво место потоа куќата, затоа и имавме само зидови така е зборот. Не гледам нешто да и било ускратено во животот за јас да имам куќа која според вас е нејзина |(

Last edited: Mar 25, 2019
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Гледај,тука има членки кои еден ден не живееле во куќа со спратови,туку однапред претпоставуваат и даваат мислења.
    Моето ти го кажав.
    Јас никакви проблеми сум немала,напротив и за добро и за лошо сме биле сите тука.
    Еве сега сум сама,мм е надвор од државава,децата во школо, се борам со стомачен грип,а свекрва ми на 75 год ,ми носи и супа,чај, двопек ,како лош збор да кажам?
    Но запамти, комуникацијата е двосмерна.Не секогаш се свекрвите лоши,и снаите имаат побрз јазик од паметот.

8. Dentina

Dentina Форумски идол

Сега го кажа ова поублажено, па не звучи до толку отровно како претходното.
    Овде на форум никој никому не може да се меша во штипки, разменување мислења, и дебата е повеќе од се темата.
    Сепак, од повеќе аспекти е поинтересно да се разгледуваат ситуациите, дури и личните кои ги споделуваме.
    Ништо не е е црно бело , ниту се до ронка може да се измери, па никој никогаш да не остане ускратен, пари, емоции, време, надежи, се е испреплетено. Но не знаеме никој што не чека во животот па една резерва и во мисла и во се, ќе ни се најде можеби некогаш да не заглавиме.
    Подобро е учење од туги грешки отколку од свои,ама побрзо се заборава па така наученото.
    Секој како ќе си ја нареди.

candy.cane, Lolipop23 and referentka like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

@ocicka2014 дај боже да имаш и син и ќерка, па да видиме дали ќерка ти ја оставиш без ништо.

10. ilyan

ilyan Популарен член

@ocicka2014 како родител на женско дете ми се згади од коментарите:puke:.
    Karma's only a bitch if you are!

WildMk likes this.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Не знам што се возбудивте толку за золвата на @ocicka2014
    Нигде не прочитав дека таа барала дел, а не и дале.
    Еве тетка ми(уште пред 20+ години) сама му ја отстапи куќата на татко ми.
    Никогаш не побара ништо.
    И супер живееме.

Anyshka, elena.mak, 1209 and 5 others like this.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Има и доброволно се откажуваат.
    Пријателка се откажа од својот дел и му ја даде цела куќа со 3 спрата на брат и.
    За мене глупост ,бидејќи на нејзините деца им ускратува наследство,ама тоа е.

oblace1, An-na and candy.cane like this.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ако децата не и се на улица едноставно нема потреба од лакомост.
    Ствар на договор и добра воља.
    Реално ако е за децата - колку ќе остане кога куќава би се поделила на 4?
    Ни за по една гарсоњера ќе нема. Зборам за мојот пример.
    А вака бар ни оставила кров над глава, а си имаат нејзините деца денес. Не верувам дека се покаала во ниеден момент.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Зошто ја нападнавте @ocicka2014 ? Ама го извртевте муабетот ццц. Се убаво си имаше напишано во првиот пост. Сестрата сама кажала дека не сака и не е ни прва ни последна. Еве и јас не сакам ни еден метар квадратен.

@Sunlightwoman Дали имаат надворешни или внатрешни скали? Ако се надворешни и си имаш клуч на свој спрат имај го како опција живеењето во тој кат. Ама ако се внатрешни скали без можност за клуч барајте друго решение. Зависи какви се луѓето што живеат во куќата. Јас на пример и да се добри, нормални пак би сакала на страна.

15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Па конкретно мојава пријателка со куќа и квадратура од 350 кв.станбен простор,плус двор,во Козле,да ја продадат би добиле добра сума за делење.
    И факт е дека децата се ускратени.За малку или многу ,тој дел правно им следувал.

16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Што е битно колкав дел ке ти припадне??
    Реално имотот треба да се деле на три еднакви дела(кај шо има 2деца)
    дел за едно дете
    друг за друго дете и
    дел за старите
    па така кој ке гледа стари нека си земе слободно два дела
    како бе можите да сте толку бездушни и лакоми се за у вашиот газ да приберите
    Па некела дел золвата ,па неке за да не се кара со братот знае шо мусти се затоа се откажува од делот
    Само утре и на вашите деца истото да им го направите се на едното дете да му препишите на другото топки магарешки

WildMk, oblace1, An-na and 5 others like this.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Не е баш така. И јас не сакам. Сакам да создавам сама. Не сум ни помислила да земам дел. Ме следуваат пари и не ги земам ги оставам на браќата. И снаите ќе ми се криви што јас не земам дел? Јас не сакам. До толку е едноставно. Зошто ја напаѓате членката?

Anyshka, 1209, Annora and 2 others like this.
  18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Многу сте спремни за напад.
    И вртење муабети.
    Бетер од свекрви сте.
    @ALISA0000 па ти па знаеш кој што сака неќе и зошто.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Неколку пати се навратив на постот од жената и се чудам од кај и го ископаа муабетот. :D

TeddyGrey, AngIv and ocicka2014 like this.
  20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се изврти работава дека снашка дошла во куќа па ќе кажува закони како да се дели. А убаво си кажав тоа им било договор уште предходно јас не учествував на тој разговор исто како што не учествував кај нотар кога сите својот дел го откажаа и го предадоа на маж ми.
    Ами ако кажам дека и јас се откажав од мојот дел исто за брат ми, куќа на 2 спрата плус приземје со подруми и гаражи, и две викендици ќе ме стават на ражен тука и ќе ме печат :rofl:

Ете може чудни сме за некои ама така функционираме како фамилија и воопшто не се осеќам дека ме фрлиле на улица, бидејќи направиле се што требало моите и се осигурани дека утре ќе се снајдам во било каква ситуација :)

Anyshka, 1209, TeddyGrey and 2 others like this.