МИЛА МОЈА СЕКОЕ ДЕВОЈЧЕ НА ТВОЈА ВОЗРАСТ ГО ИМА ТОЈ ПРИРОДЕН РЕВОЛТ КОН РОДИТЕЛИТЕ НО СЕТО ТОА Е МИНЛИВО И НЕКОГАШ КОГА КЕ СЕ ПРИСЕТУВАШ НА ТВОИТЕ ПОСТАПКИ КЕ ТИ СЕ НЕКОИ СМЕШНИ А ЗА НЕКОИ КЕ СЕ КАЕШ СТО СИ ГИ ПРАВЕЛА . ВО ЦЕЛАТА ТВОЈА ПРИКАЗНА ИМА ЕДНА ЛИЦНОСТ теткати КОЈА НАВИДУМ СЕГА ЗАСЕГА ТИ ИЗГЛЕДА ДЕКА Е НА ТВОЈА СТРАНА НО АКО ТЕ САКАЛА ТОЛКУ МНОГУ НЕМАЛО ДА МИ ТЕ ОПТЕРЕТУВА СО МИНАТОТО НА ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ , А И ОД КАДЕ ЗНАЕШ ДАЛИ ТОА Е ВИСТИНА ? ВЕРУВАЈ НАЈМНОГУ САМА ВО СЕБЕ БИДИ ХРАБРА ТРЕПЛИВА, СТАРАТА ФИНТА ИЗБРОЈ ДО 10 И НАЗАД Е ДОБРО ПРОВЕРЕНО СРЕДСТВО ЗА СПРАВУВАНЈЕ СО БЕСОТ . И КОЛКУ И ДА ПРАВАТ ПОГРЕШНИ ПОТЕЗИ ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ БИДИ СИГУРНА ДЕКА ТИЕ ГО САКААТ НАДОБРОТО ЗА ТЕБЕ НО ТОА ЗА ЖАЛ СЕГА НЕ ДОПИРА ДО ТЕБЕ КАКО ШТО НЕ ДОПИРАШЕ НИ ДО МЕНЕ КОГА БЕВ НА ТВОЈА ВОЗРАСТ , ЈАС СВОЈОТ ПРОБЛЕМ ГО РЕШАВАВ СО ТОА ШТО БЕВ ПРЕМНОГУ АКТИВНА ВО СЕКАКВИ ДОПОЛНИТЕЛНИ ОБВРСКИ КАКО НА ПРИМЕР ДРАМСКИ, ИГРАОРНИ , ХОРОВИ И БЕВ МАЛКУ ВРЕМЕ СО НИВ ЗА ДА СЕ КОНФРОНТИРАМ . МОЖЕШ И ДА СЕ ОБИДЕШ МАЛКУ И ТИ САМАТА ДА ПРОМЕНИШ НЕШТО КАЈ ТЕБЕ КАКО НА ПРИМЕР СРЕДИСИЈА СОБАТА НАПРАВИ НЕКОГАС РУЧЕК ,ИЗБРИШИ ПРАШИНА, РАСКАЖИ МУ НА ТАТКОТИ ЗА НЕКОИ СЛУЧКИ ВО ШКОЛО И КАЖИМУ КАКВИ СЕ ПРАВАТА НА ТВОИТЕ ВРСНИЦИ , КАКО ТИЕ ГИ РЕШАВААТ ПРОБЛЕМИТЕ СО НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ , ТИ СИ ЕДИНСТВЕНА ШТО ТОЧНО ЗНАЕШ СО ШТО МОЖЕШ ДА ГИ ИЗВАДИШ ОД КОНТАКТ, НО ИСТО ТАКА ЗНАЕШ СО ШТО МОЖЕС ДА ГИ НАПРАВИС ДА БИДАТ НАЈСРЕКНИ РОДИТЕЛИ НА СВЕТОТ ОБИДИСЕ ЗА ТВОЕ ДОБРО ДА ИМ СВАРИС КАФЕ И ДА СЕДНИШ ДА РАЗГОВАРАС СО НИВ . БИДИ СИЛНА ИЗДРЖИ МИНЛИВО Е
Tocno a mislam i deka takva vrska treba vednas da se raskine bidejki ponatamu dokolku tie se vencaat toa moze da im bide sekojdnevije ne zasluzuva ni edna devojka takvo nesto sekogas SIGURNO ke najde PODOBAR decko sto ke ja saka i pocituva a toj ako ja sakal nemalo da ja udri
I jas imam slicen problem nikogas ne sum gi razocarala vo nisto osven toa sto se zalubiv vo toj bratucedot(za toa imam tema tuka so naslov dali da se boram ili da go zaboravam ) No poslednava nedela se sto ke napravam e pogresno imam i brat i sestra(koi se pomali od mene) i ako tie napravat nekoja greska a jas gi iskaram i mu kazam deka toa sto go pravat e pogresno vednas sum napadnata se ke mi se razderat i sto i da pravam vo momentat mi go prekinuvaat nekni eve sedev na kompjuter sestra mi sedna do mene i jas i rekov da se trgne bidejki mi smetase taa pocna da mi vika i mi rece "da umris" mene toa me naluti i ja udriv so edno penkalo toa mi se najde pri raka taa pocna da place kako da sum ja (nedaj boze)zakolila i tatko mi odma go iskluci kompjuterot :evil: stvarno neznam kako da ja popravam situacijava??
znaci eve i edna zivotna istorija i ajde ve molam kazhete kolku moze ova da se smeta za semejno nasilstvo.Vo brak sme 12 god i imame dve kerki,mozam da kazam i deka komunicirame sluzbeno a bracniot zhivot e katastrofa ziva.Se obiduvav dolgo vreme da najdam reshenie za nashiot problem, no sam covek nemozhe nishto,pa taka i jas,zoshto sekoj moj obid za razgovor,i baranje resenie ebeshe svateno kako ligavenje. Cel den e na rabota i koga ke dojde postojano vika nervozen e ili spie,nemozhesh da razgovarash so nego osven ako ne e za nekoja smetka ili nevazna rabota, Maslo na samiot ogan doleva i postojaniot pritisok od negovite roditeli,koi se znaat i se se vo pravo,a sto mislam jas deka ja ubija negovata ljubov kon mene,no i kon svote deca.Znaci poimot razgovor,razbiranje i ljubov ne postoi vo nashiot brak.Vo posledno me plashi i toa shto se poslabo se kontrolira i rasfrla so se sto ke najde po site doma.Znaci nema hrabrost da se sprotistavi na pritisocite od negovite i siot bes go istura vrz nas.Situacijata se zazheshtuva poslednite denovi na masecot koga parite se pri kraj,jas ne rabotam a toj e tolku sebicen shto i so denovi ostanuvam bez denar doma a moram da napravam rucek za site.Ednostavno\ se plasham od nego ne e o\noj covek za kogo se omazhiv pred 12 godini a sega se plasham i za nashata bezbednost,moja i na kerkite.Imam da pishuvam mnogu no vo kratki crti kazhano nie ne sme ni bracni drugari, ni prijatelli a ni neprijateli,ne razgovarame ne sme ljubovnici vo krevet tuku seto toa e pekol za mene grub e i bezcustvitlen i voopshto ne mu e griza za mene i mojata sreka.Jas sum najdobra koga molcam i sum dobra cistacka,kuvarka i kurva za nego-koja e negova sopstvenost. Ve molam za sovet!!!!
Драга vivadani јас до сега не сум била во брак и не знам како е, но можам да ти кажам јас што мислам. Ни една жена не заслужува да биде третирана на тој начин и само да гледа да ѝ помине животот и да молчи за се и сешто. Не е правилно тоа што го правиш. Јас кога би била на твое место би го оставила веднаш. Знам дека ќе речеш деца имаме не можам, но според мене тој не заслужува таква жртва. Ако е исфрустриран од родителите нека го реши со нив проблемот. Би ти советувала да разговараш со него, но гледам дека не може со таков човек да се разговара, па најдобро за тебе е да го оставиш, среќата очигледно нема да ја најдеш со него. Извини за мојот совет, но јас мислам дека тоа е најдобро за тебе. Поздравче и се надевам дека не те навредив
Jas se soglasuvam, a mislam deka i za devojcinjata ne e dobro da ziveat vo takva sredina.Poveke ke im steti i na niv ako prodolzat taka da ziveat. Moze da se zdobijat so dozivotni traumi...Najubavo e da si razmislis i da napravis kako sto mislis deka e najdobro. Pozdravce i mnogu sreka
Не најголемиот проблем тоа што можам или не можам да го оставам,јас можам да го сторам тоа веднаш но каде ќе одам?Не сум вработена,како прва работа,друго имам болна мајка ако го направам тој чекор тоа ќе биде кобен за неа,имам брат кој има слични проблеми но не како моите,замоина од дома,живеев и растев во патријахално семејство каде се говори дека по секоја цена треба да се сочува бракот и голем страм е за семејството ако нечив брак се растури.До некаде моите родители се запознати со целата работа имам некоја подршка ако моёже да се каже така,но за развод не доаѓа во предвид.Во овој момент буквално не знам ни што да правам и дали имам воља да се борам.Се плашам за моите ќерки,големата е во пубертет и народски кажано во најголемите бубачки и свесна сум дека ќе има последици од сето овајасно ми е дека на моите деца ќе им биде подобро секаде одколку овде но.....,ме теши и тоа што ја имам комплетната подршка од децата,верувајте ми стравот е пресуден,што ако ми се освети,и чисто се сомневам дека туку така ќе се помири со тоа.Е уште една работа не ја кажав е тоа што е опасен глумец и некој да го гледа од страна ќе рече блазе си и каков маж има,но не е баш така,не сака шала на негова сметка,нити пак било каков муабет поврзан со домашните работи,проблеми и слично ако нешто се прозбори и се дознае за неговата подлост е тогаш е страшно последиците траат и траат месеци да не речам и години.Ме плаши и тоа што е осветлива личност,во една прилика ми кажа само пробај нешто прво тебе ќе те убијам па после и себе така да нема да постоиш некаде на друго место.Навистина ова е тежок и комплициран случај и бог нека ни е напомош......
vivadani znam mnogu dobro kako ti e i kako se cuvstvuvas samo sto kaj mene e vo mnogu poblaga forma ne e do tolku strasno kako ti sto si go svatila,i jas rasnev vo takvo semejstvo deka brakot e sveto nesto vsusnost jas imav tkva vizija za brakot bidejci rasnev vo srecno semejstvo i si velev da imam barem 50%brak kako na moite jas bi bila srecna ,no sekako naidov na mnogu negativno razocaruvanje i iznenaduvanje deka i brakot imal losa strana,no za razlika od tebe jas imam potpolna podrska od moite za da se razvedam ednas bidna i toa ama jas nekoja ogromna curka se vrativ ,mislam deka treba da se smenis malku da ne pokazuvas tolku strav da probas da bides pojaka da ne gleda vo tebe slaba zena ili marioneta potocno so koja moze da se igra kako saka ,dodeka molcis i places sekogas ke bides meta na negovoto maltretiranje ,i se e dobro dodeka nepocne da te napanja i fizicki a se nadevam deka ne e,jas naprimer eve ti sovetuvam da go ostavis ama i jas nemozam samo radi decata ama mislam deka toa e najgolema greska ,sekoe dete neka e zivo i zdravo ke si najde svoj pat vo zivotot a ti ke ostanes taa koja i ponatamu ke se zrtvuvas ,no za sto posle , probaj da si najdes rabota ,razgovaraj so tvoite i probaj da im ja priblizis sto e mozno povece situacijata vo koja se naogjas neka svatat deka ti e navistina tesko i deka vo prasanje e stavena vasata bezbednost,mislam deka sekoj roditel povece bi sakal deteto da mu e srecno odkolku bolno ,tazno i polno so strav i razocaruvabja.Tvojata (edna )kerka velis deka e vo pubertet sto mislis kako vlijae seto toa na nejzinata licnost kako taa ke go svati brakot kako taa ke se ponasa ponatamu so covekot koj ke dojde vo nejziniot zivot ,toa e mnogu tragicno za niv ,i bolno ,tvojot soprug toa ne go razmisluva a i ne veruvam deka nekogas se zaprasal dali toa e taka a nema ni da go vidi.Navistina ti preporacuvam da se trgnes od nego ne samo radi tebe tuku sekako samo radi decata ,potpolno mislam deka e pogresno da rasnat vo takva sredina,razgovaraj pak so tvoite i kazi im potpolno se i postavi go prasanjeto dali e vreden toj covek da ve upropastuva i da propagjate ,ponatamu se ke se sredi ke dojde se na svoe mesto i rabota i dom i se ama ke znaete deka ke spiete mirno i mirno ke ziveete ,a toa sto veli deka ke te ubie slobodno prijavi go pa sega ima zakon za se ,pokazi malku i ti zabi ,NE DOZVOLUVAJ DA TE GAZI.bIDNI JAKA ,RAZMISLI UBAVO ,NEZNAM STO DRUGO DA TI KAZAM ,NAVISTINA MI E ZAL ,ZNAM NIZ STO POMINUVAS ,TI POSAKUVAM MNOGU MNOGU SRECA I POMIREN ZIVOT I ZA TEBE I ZA TVOITE DECA.POZDRAV
Zdravo na site .Prvo da ja objasnam mojata situacija:Jas sum vo brak skoro7god.i imam dete so cp.koe ne odi i ne zboruva na 4god vozrast. No toa e sto e mora sekojdnevno da se borime vo zivotot i da mislime pozitivno Sekoj den zaradi situacijata trpam sekakvi primedbi t.e te tretiraat kako malo dete ti se mesaat vo brakot ti pravat kavgi so mazot.Toa e sekojdnevno kaj skoro site majki so deca so cp. I ke se resis da zamines.Ok kade ke odis?Nasata makedonija e so nazadni svakanja ako zamines ti si kurva si go izneveruvala ili neznam veke so nema da izmislat onie koi ne si ja gledaat svojata rabota. Pokraj mojata situacija imav prilika da vidam deka nemam podrska od nikoj pa ni od moite roditeli koi mi velat ne go leci deteto toa e bozja kazna zivej so toa t.e. pomiri se so sudbinata. samo da naglasam deka so mazot mi sum ok iako i toa ne e idealno bidejki e mnogu tesko na denesno vreme da zivees so edna plata +da imas bolno dete mazite retko iskazuvaat emocii i tesko im e da kazat za nekoj problem so gi maci.Mojot maz se oddaleci od site prijateli i drugari a i jas isto a toa e nesto najloso sto moze da mu se sluci na covek. Najzalosno e sto nemas na kogo da se pozalis za situacijata i nema koj da ti pomogne makar da te soslusa. NA MAKATA SE GLEDAAT PRIJATELITE
Tolku me potrese tvojot problem,pa vednas se reguistrirav samo za da ti kazam nesto,za detenceto ,lugeto ne smeat da ti velat deka toa e bozja kazna , naprotiv toa e zivo cedo so svoj svet i emocii i gospod moze ti go dal zatoasto si ti posebna i znaes kako velat na sekoj mu se dava onolku kolku moze da izdrzi ,problemot e prifakanjeto , nemoj da se sramis od lugeto da baras opravduvanje kako demek nesto si zgresila sto taka se rodilo deteto ne se otkazuvaj na ni eden plan od nego ,rabotete so defektolozi,probuvajte bioenergii se sto ke cueete a najvazno od se sakaj si go(sigurna sum deka si super majka),otvori se kon lugeto ,druzi se ,obrni mu vnimanie na soprugot ne se zatvoraj vo sebe zboruvj so nego sto go macia najvazno od se ;mozebi tvoeto dete ne zbori i ne odi ama custvuva ,neka bide vo drustvo na deca neka gleda ,neka ucestvuva samo so prisustvo,i zboruvaj mu i veruvaj deka ke bide podobro;nekogas najvazno od se e da prifatime dlaboko vo sebe deka moze ne e kako drugite deca ama i toa ke ima svoi sitni uspesi na koi zaedno ke se raduvate.i moze najbitno e da se obides da ne go tretraat site kako bolno moze taka najveke ke mu se pomogne.izvini ako nesto zgresiv samo se prevozbudiv ...ti posakuvam mnogu ljubov i radost so tvoeto malecko,bacni go od mene i bidi silna i probaj da aktiviras nekoe staro prijatelstvo.pozdav od mene!!
Уф поужасна не може да биде твојата ситуација. Ако мораш веќе да бидеш со него и ако не можеш на никаков начин да се разведеш - ти зборувам како ова да ти е последна варијанта - тогаш излегувај почесто од дома, најди си пријателки на кои ќе можеш да им веруваш. Со него биди позитивна, колку и да те нервира не го провоцирај, а однесувај се како да ти е сеедно. Излегувај со твоите пријателки, ако тоа не му пречи на мажот ти, ако и тоа му пречи ОСТАВИ ГИ ПО СЕКОЈА ЦЕНА. Не може вака да го минуваш твојот живот со стресови - знаеш стресот што може да направи - болести и слично не дај Боже (не ти го посакувам тоа да не ме сфатиш погрешно) но се може да се случи. Потоа што - ти сигурно не сакаш твоите деца да останат без тебе. Затоа гледај си го твоето здравје и животот на твоите деца, вака тие не растат во здрава средина. Мој совет е да го оставиш, судот ќе му одреди колку да ти плаќа за децата - не знам како одат тие работи ќе се распрашаш оди кај некој адвокат и бори се за да има забрана за да ти се доближува и то прашај си како е. Разгледај ги сите варијанти, а после одлучи што е најдобро за твоите деца и за тебе. Се надевам дека еден ден ќе си најсреќна.
Како може тоа да е Божја казна... леле како може така да ти зборуваат оние кои треба да те поддржуваат за се во животот. Можеби еден ден ќе сфатат дека грешат, но ако не сфатат остави ги нека мислат што сакаат. Сите останати не се важни - важни сте ти, мажот ти и детето, кога веќе ја имаш поддршката од мажот ти земи го за рака и пробајте се што е во ваша моќ за да му помогнете на вашето дете - тоа е најважно. Дружете се повеќе со луѓето - не знаете кој ќе ви се најде од нив во животот - можеби оние кои најмалку сте очекувале ќе ви помогнат најмногу. Зборувајте со нив, кажете им го вашиот проблем, нема тука срам не е важно егото (особено машкото). НАЈВАЖНО Е ВАШЕТО ДЕТЕ. Поздрав и ви посакувам се најдобро.
Душичке моја немој да се страмиш или да го чувствуваш чедото како божја казна.тоа е дар од бога и какво и да е мајчината љубов е најсилна и мајката е таа која те прифаќа онаков каков што си.Мој совет е бори се за чедото до последен здив и последна капка крв.Можам да ти кажам мајка сум и јас и знам како боли,но не си еднинствената и уште еднаш бори сеееееееее поздрав!
Секој ден се срекавам со многу слични проблеми на моето работно место и тоа кажани од различен аспект , и кога жртва на насилство се родителите , децата но посебно и родителиоте кои имаат деца со пречки во развојот , понекогаш се прашувам дали сум воопшто компетентна да дадам било каков совет некому но животното искуство не учи да им помогнеме на сите што бараат помош барем со тоа што ке им посветиме време и ке ги исслушаме нивните проблеми и на крајот да го каземе своето мислење , но сепак одлуката за преземање на било каков потек секако дека зависи единствено од актерите односно дирекните учесници во проблемот ТОЈ СТО ЌЕ КАЖЕ ДЕКА НЕМА ПРОБЛЕМИ ЛАЖЕ но моќта и вештината на животот е да научиме да се справуваме со проблемите да ги прифаќаме различностите и проблемите да ги решаваме тековно , а не да ги оставаме да се напаркаат па после да нема спас . Би сакала неколку збора да ми ти казам Тебе почитувана моја ВИВАЛДИ , многу од насите пријателки тука што сакаат да ти помогнат те охрабруваат да го оставис својот сопруг , но јас мислам дека вашиот брак има уште надеш , а единствена која може да ја поправи ситуацијата си ТИ , тоа нема да го правиш само заради твоите две керки туку лично за себе , сети се кога сте поминувале убави моменти разгледајги фотографиите кога си ги носела на свет твоите керки колку бил срекен нивнито Татко сети се на било кој момент што ке ти ја разбуди најтенката нита на љубов кон мажотти .Пречекај го со намсевка , оди на фризер смени ја фризурата и бојата на косата пробај да те забележи купи нова долна облека и испровоцирајго да те посака така најлесно ке стигнеш до него и самата го знаес тоа , биди секогаш истусирана намирисана и средена кога тој ке се врати од работа , кажи му дека сепак ти значи . И ДА ГО ОСТАВИС НЕГО ТОЈ КЕ БИДЕ СЕКОГАШ ТАТКО НА ТВОИТЕ ДЕЦА , А НЕМОЈ ДА МИСЛИС ДЕКА НЕКОЈ ДРУГ КЕ БИДЕ ПИИНАКОВ , СИТЕ СЕ СУЕТНИ ЕГОИСТИ И МОРАМЕ САМИ ДА СИ СЕ БОРИМЕ ЗА СВОЈОТ СТАТУС ВО СЕМЕЈСТВОТО а исто така знаеш и дека проблемот со неговите родители можеч да го решисиш единствено ти кога лично ти комуницираш со нив, немој да му ги спомнувас неговите во секоја кавга и нема да го лутиш бидејки се многу осетливи на таа теме , затоа земи се во свои раце и направи си го животот да ми ти е поубав , а уште веднаш почни да размислуваш да најдеш било каква работа за да излегуваш од дома . Неколку збора и за мојата почитувана која има детенце со ЦП . ти си ми посебна мамичке не дозволувај никому да ти застане на патот биди храбра и прави го она што мислиш дека е најдобро за твоето дете , распрашајсе повеке за Здруженијата на родители кои имаат деца со ЦП или побарај дали во твоја близина има престој за деца со пречки во развојот од ,,ПОРАКА,, ако сакаш можам и да прашам каде точно има такви центри ,кај нас во Охрид тоа прекрасно функционира и би ти препорачала да го носиш секаде без да се срамис од него , нека се срамат тие што неможат да ги погледнат различностите мегу лугето тоа е нивни хендикеп а не твој . Незнам дали е во состојба да се движи и на која возраст е но сигурна сум дека има решение за да си го олесниш одгледувањето на твоте чедо можес слободно да ме контактирас и на приватна порака , ако ми ти треба некое помагало на пример количка . Ве љубам најмногу на свет милички мои .
Драга моја почитувана Анета фала ти многу за убавите зборови и совети,свесна сум и самата дека некаде во мене сеуште постои љубов за мојот бесчуствителен сопруг само што сега е сокриена позади стравот,несигурноста,недовербата,очајот,и болката со психичкото малтретирање и одбивноста кон сите нас дома, и не дека не сум се обидела да вратам се како што беше некогаш,поточно јас да ја вратам онаа наивка која веруваше во љубов.Значи 12 години ги потрошив во брарање решение за нашиот проблем,значи не е до мене јас веќе се изморив од борба и затоа се обратив тука на сите вас кои сте овде за било каква насока,значи кога ќе признаеш дека има проблем 50%проблемот е решен,јас признавам но не и мојот сопруг,сум се обидела многу пати да го насочам на било каков разговор,насока за да го решиме проблемот но тој смета дека не постои.Значи ни на крај памет не ми паѓа да го оставам зошто пак проблемите и сиот товар остануваат на мене,тоа го оставам за крај ако веќе нема каде.Не ми се битни толку неговите родители но ме нервира тоа што постојано вршат притисок и ме обвинуваат мене ,а не можат да сватат дека и јас патам се нервирам и тоа многу повеќе од нив. Како и да е фала ти на овие зборови бар на миг ми врати насмевка на лицето,поздрав моја охриѓанке и јас сум од таму.поздрав!вивадани
VIVADANI MILA MOJA SE RADUVAM STO BAREM NA MIG SUM TE NAPRAVILA SREKNA SI POTROSILA TOLKU MNOGU GODINI DA NAPRAVIS COVEK OD NEGO I SEGA KREVAS RACE ... NIKAKOOOOOOOOO.. BORISE ZA DA SI GO VRATIS NAZAD VO SVOJOT KREVET ZNAM DEKA MOZES I DEKA ZNAES KAKO , A POSLE SE KE SI DOJDE NA SVOE MESTO NE ZA DZABE REKLE STARITE DEKA SME VRATOT , POCNI I TI DA SE PRAVIS DEKA NEMA PROBLEM ,,GLUMI LUDILO,, NEMA DRUGO CARE NEMOJ DA MISLIS DEKA DRUGITE NE GO PRAVAT TOA, NO TESKO E DA SE PRIZNAE , NAJPRVIN PRED SEBE A POSLE I PRED DRUGITE . TI JA POSAKUVAM CELATA SREKA NA OVOJ SVET TOKMU NA OVOJ GOLEM HRISTIJANSKI DEN SV NIKOLA
ZOSTO TRPAT????zatoa sto mnogu od majkite koi se maltretirani nemaat stanbno prasnje i drazavata ne ja zastituva zenata na nacin na koj taa samata ke se grizi za sebe i za svoite deca,pa ostanuva da trpi zaradi decata da ne ostanat na ulica so nadez deka eden den sve ke se sredi, ali uzalud e sve koga ednas ke udri toa nema kraj.....i prodolzuva zasekogas.Mislam samo poglednete edna Holandija ili Svetska kolku se zastiteni zenite od strana na drzavata,a kaj nas nisto zasto se maltretirani na sekoj mozen nacin.katastrofa
Не се согласувам многу со тоа дека жените го трпат насилството затоа што државата не им го дозволила тоа. Пред се, тие треба да имаат поддршка од семејството (од своето). Често има ситуации кога мажењето на ќерката се сфаќа во стилот ...таа таму припаѓа, не смее да се врати дома ако веќе се омажила, срамота ќе биде и сл.... Јас немам проблеми со семејно насилство (фала му на бога се разбираме со зборови). Но, кај мене кога се мажев татко ми ми рече „Ќерко, да знаеш дека секогаш ќе имаш кај да се вратиш„. Фала му на овие зборови, затоа што тие се многу охрабрувачки за мене. Знам постојат милион различни ситуации. Но, понекогаш мислам дека проблемите се делумно и кај нас самите. Така многу жени сеуште не сакаат да работат, па се фокусираат само на семејството, деца и сл. И затоа кога ќе искрсне еден ваков проблем немаат излез, односно немаат средства со кои би излегле од семествјото во кое има насилство. Затоа, препорачувам на сите жени дека треба да работат и да не оставаат да зависат од мажот и од негоото семејство.
Da uparvo si,podrskata od familojata i semejstvoti e najbitna.Fala mu na boga i jas nemam takov problem aliii.....znam mnogu zeni sto imaat,ke se vrata kaj svoite roditeli ali ne e toa ona sto go paosakuva sekoja zena.Sto ako i tamu nema kaj da ostane ima finansiski problemi,treba da go napusti gradot vo koj zivee,povtorno da bara rabota,da go otpise deteto od skolo pa da go prefrli vo drug grat.Se otvaraat mnogu problemi so pa sto , .Sega jas ke se vratam a kako ke se oseka deteto povtorno da bara drugascinja,dali ke bide srekno, dali ke go prifatat i kako. Ne e sve taka kako sto izgleda,Lesno e da dades sovet ali tesko e da go prifatis koga ke se najdes vo takva situacija,zatoa ovde isplivuvaat samo jaki ribi koi imaat golema finansiska podrska.a slabite ostanuvaat da tonat zasekogas.Ipak dokolku drzavata i dade malu pogolema podrska za vakvite semejstva polesno ke bide da se ostavi minatoto i da se trgne napred.