1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    Гледам, гледам...многу ми е жал. Искрено :(

2. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    И уште една работа. Да работиш со случаи на семејно или насилство врз жената е многу неблагодарна работа. Достапна си за сечии проблеми, истите ги слушаш без предрасуди, а на крај добиваш осуда за кажаното (фала Богу не секогаш). Но таква е оваа работа. Премногу е сензитивна, тешка е и исцрпувачка. Затоа лекот е во превенцијата. Да сме живи и здрави, промената ќе дојде со смена на неколку генерации.

На toogood, joy1, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Znsn0000

Znsn0000 Нов член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    9
    Celo vreme citam inaku za prv pat na temava semejno nasilstvo i mnogu e tazno premnoguuuu...I bi sakala da prokomentiram vo vrska so nadleznite centri kako sto se CENTAROT ZA ZGRIZUVANJE NA ZRTVI OD SEMEJNO NASILSTVO. Imam drugarka koja bese zrtva na semejno nasilstvo 5 godini ima i detence i trpese trpese taka sto od strav sto od sram nasilstvo od soprugot so godini( ke bidam kratka) i koga ednas konecno sobra hrabrost i sili resi da prijavi do nadleznite centri edvaj nekako ja primija edvaj ja zgrizija trebase da moli da place da kukaaa... Za na kraj i od kako ja zgrizija skoro sekoj vtor den i zboruvaa deka nemozat da ja zastituvaat,zivotot i bese vo opasnost (zakani za ubistvo i se i sesto,odejne od strana na soprugot i familijata negova so pistol vo nejziniot dom znaci kaj nejzinite roditeli) a tie ja terale i i zboruvale kako taa treba da izleguva da bara rabota bla bla za na kraj da ja nateraat da izleze (da izbega)od drzava za da spasi ziva glaava.A nasilnikot sekako na sloboda,bez nikakvi merki protiv nego i.t.n. Iiiii??? Kakvi institucii se ova ? Kakva pomos i zastota pruzaat??? Nasilnikot slobodno si seta koga i da ke ke te fati ke te osakati a ti snaogaj se kako znaes i umees.I zgora na toa treba da se krie od nego znaci vo sprotivno ne se znae sto moze da i se sluci.SE NADEVAM KE SE SMENAT RABOTITE VO VRSKA SO OVA PRASANJE ( mada za golema zal tesko ...) pozdravce :)

4. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
  5. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Ќе си ќутев, ама не можам. Ако си се дала на работа во врска со психологија и со социјални работи на овоа поле за каква благодарност зборуваш во работата? Градежен инжинер не очекува пофалници и фала дека зградата што ја изградил не паднала за една година, а камо ли луѓето како тебе да бараат такво нешто од работниот ден. Поентата да се биде работник на вакво поле е сосем друга.
    А ако навистина веруваш во промената во која зборуваш дека ќе дојде со смена на неколку генерации, јас ваква проста и неука или самоука, пак ќе ти кажам дека врска немаш од основна психологија и нека им е на помош тие што ги советуваш.

На fairy88, artemidis, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Znsn0000

Znsn0000 Нов член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    9
    Hi blissful,ne mi jasno za sto se zboruva sto ke se slucuva na 14 ako sakas da mi objasnis .:)

7. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ova ke bide malku nadvor od kontest ama ke si go kazam.
    Blagodarnost treba da ima na sekoj vo sekoja profesija.
    Ednas nedelno koga si odime doma gazdata stoi pred vrata i na site posebno ni vika Thank you for coming.
    Toa e zbor sto navistina mi pravi da dojdam utre pak, so keif.
    Jasno e na site strani deka nie doagame za pari i ne treba mene gazdata da mi se zablagodaruva. Recenicata e bozenstvena i te pravi sreken i zadovolen.
    Ednas gonisno isto taka imame appreciation day. Ni davaat na site po 100$ i rucek. Ne e nekoja golema para, no znacenjeto e golemo. Blagodarna sum od se srce. Nekoj misli na nas i naseto sekojdnevno zalaganje.
    Ova vazi za sekoja profesija, nema takvo razgranicuvanje tie zasluzile, tie ne.

Dolg ke bide procesot nesto da se promeni. Se smrdi od obrazovanieto. Ne e potrebno da se uci kolku ima ovci vo Avstralija, no e mnogu potrebno da se uci na znacenjeto na megucoveckite odnosi, pravata i obvrskite na sekoja individua. Opsta kultura na zborenje i odnesuvanje.
    Toa se nema i zalno ne se ni trudat da go popravat. Zborot I don't care treba so zakon da bide zabranet. Kako moze toa you don't care. I te kako treba da se grizis za emociite na drugite. Nemoze namenski da pravis nesto za da gi vregas drugite. I se razbira racete treba sekoj da si gi drzi pri sebe. Tie imaat namena da rabotis i stvaras nesto ne da resavas komflikti.
    Ne ma da gi zaboravam nekoj mladi koj voodusevuvaat so zborovi i dela. Steta sto tie od strana na grubite se etiketiraat kako ulizici, grebatori....ne mi teknuvaat na site tie zborovi, ama znam deka se grdi.
    PODAJTEA RAKATA DA VI PODADAT RAKA.

На Hipica, joy1 и Znsn0000 им се допаѓа ова.
  8. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    ^
    Девојката не зборуваше за фала од газдата. Туку за чувството на благодарност од работата. За некоја работа ако не си створен, ако не ја работиш од срце, без разлика на сумата на чекот, или кој ти каже фала, не треба да си таму.

Не секој во животот професијата ја бира за 1) пари, 2) фала.

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  9. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Jas ubavo napisav:
    "Ova ke bide malku nadvor od kontest ama ke si go kazam."

10. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    Се плашам дека немаш капацитет да разбереш за што зборувам. Ниту ме знаеш, ниту ме познаваш, а си дозволуваш да навредуваш. Мама и тато кај тебе не завршиле успешна работа. Не се обидувај да ми одговориш, доволно си агресивна.

На okcenzi и toogood им се допаѓа ова.
  11. Znsn0000

Znsn0000 Нов член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    9
    Hi blissful mozes da mi objasnis sto ke se slucuva na 14 ?

12. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    Видов на социјалните мрежи дека се организира кампања против насилство врз жените и затоа овој флаер го ставив тука како покана за сите кои сакаат да се приклучат на истата. Ќе се случи на 14-ти Февруари во 11:30 на платото на City Mall. Be there, јас ќе одам :)

На toogood, Nausicaa и Znsn0000 им се допаѓа ова.
  13. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Ок де, не се вреѓај. Ако јас немам капацитет да разберам, ега има некој друг. За нив барем објасни се.

Твоето, ти си ваква и јас затварам врата на конверзација бла бла каков што имаш пристап, пак ќе си кажам, со таков советник како тебе на помош нека им е на оние кои ги советуваш.

На Annath, Daleron, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    На 14-ти Февруари дојдете во 11:30 пред платото на трговскиот City Mall да го видите танцот на средношколците кои повикуваат на меѓусебно разбирање, толеранција и почитување.
    Што поголем број на присутни се собере, толку посилна порака против насилството ќе се испрати :)
    А песната на којашто ќе играат децата е оваа:

Like it? :)

На WORRIED.BT, toogood и Znsn0000 им се допаѓа ова.
  15. Auditor

Auditor Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    212
    Одвоете време ако имате, погледнете го ова...интересно е...
    Да напоменам дека не се однесува за Балканските простори.
    Но работите се менуваат...

16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    ова го кажуваш на 25,01, а ден предходно

ова е на 24,01

Браво штом за 1 ден се снајде и тоа баш викенд и тоа баш не работен ден.
    Не знам зошто се навредуваш кога сакаат да ти помогнат. Секој ке си го каже своето мислење и ке ти даде совет, штом ти веке побара.

За мене твојот брат е насилник но притаен, знаеш оние што пукаат еднаш годишно и може се да стори. И јас сум знаела да се начукам до даска некогаш, па никогаш не сум била агресивна. И брат ми знае да се начука, па пее песни и се гази од смеење и никогаш не станува насилен.
    Да твојот брат е исфрустриран и му треба стручна помош. И да си му кажеш во лице дека му треба стручна помош, а ако одбие тогаш покрај насилник е и себичен и не си му толку битна колку тој тебе. Зошто во момент на пијанство може и тебе да те повреди. И љути се и скокај до задутре ама ти си побара мислење и си доби. А имаш поддршка од мене да го решиш проблемот, ако сакаш ќе ти го препорачам мојот психолог. Најозбилно. Фала многу пријатно!

На eloves, Doozy, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Кај психологот одев долго време за мои лични проблеми и да, го контакирав уште истиот ден телефонски бидејќи имам мобилен телефон и закажав средба. На многу феминки му го имам дадено телефонскиот број за помош.
    Иначе јас побарав добронамерен совет и признав дека постои проблем, затоа нели и барав совет.
    Ти немаш никаква идеја каков живот имал брат ми и не мора да го споредуваш мојот и на брат ми животот со вашиот, ама се океј...
    АМА НЕ МИ Е ЈАСНО КАКО СИ СЕ ДРЗНАЛА ДА МИ КАЖУВАШ ДЕКА НЕ СУМ МУ БИТНА НА БРАТ МИ?????????????? Вие свесни сте бе дека овие мислењата што ги штракате од дома ЗА ВИСТИНСКИ ЛУЃЕ СЕ??????????????

Ве замолив сите 1904903906 пати, дека ако немате ДОБРОНАМЕРНО МИСЛЕЊЕ а не препукување и извојвање на победнички аргумент одете у три лепе пи*ке материне!!!! До тука ми стигна!
    Ми пишаја и многу во персонални пораки и имаше многу феминки што ми помогнаа и им сум благодарна на сите, а ако можев да го избришам мислењето од тука ОДМА ќе го избришев за таквите како вас што ова му е само коментирање без веза да не ми го загрозуваат дополнително секојдневието.

За сите идни вакви коментари, фала ви многу повеќе не ми треба совет и мислење, тој што имаше како да помогни помогна.!
    Фала ти многу тебе.

18. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Дај бе девојче не се трескај од земја. видот на сите ни е добар овде и не се потребни ГОЛЕМИ БУКВИ-ДЕРЕЊЕ.
    Што уствари сакаш ти освен добронамерни совети и тешење? Тоа бараше тоа и доби,Кој овде ти го навредува братот? Никој не го нарече слепец или вошкар или глупак или педер и никој не го отера у пм како што ти не отера нас. Ние ти кажуваме кое е нашето гледиште на проблемов и гледаме да те посоветуваме, а тебе ако не ти се чита понатака и ако веќе си го нашла решението за проблемот, тогаш не ја отварај оваа тема и нема да има вакви негативности. И тебе ти е потребна стручна помош не само на брат ти. Треба заедно да одите и да си ги решавате траумите и маките.
    Разбирам дека си под стрес ама и ти разбери дека ова е јавен форум во демократска земја, каде што секој има право да искоментира. Ако сакаш веќе само твојот проблем да го коментираат одредени членки, тогаш отвори си нова тема и кажи на почеток само кому му е дозволено да пишува и ти ветувам јас нема да пишам.

Уште ова да допишам, ако брат ти признал дека има проблем, а не сака помош, тогаш има поголем проблем. Тој проблем ќе станува се поголем и поголем и утре кога и тој ќе има свое семејство ќе ја читаме снаа ти на форумов, во истава тема, а ако постои форумов подолго може и твоите внуци да ни пишат.
    Убаво кажа некоја феминка педходно дека брат ти го копира татко ти иако несвесно. Неретко е случај да детето е копија на родителот.

На IronLady, eloves, butterfly4 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360

Извини за претходниот пост.

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.748
    Допаѓања:
    324.125
    И ти покажуваш доста агресивен пристап,приметуваш?

На IronLady, Nausicaa, Daleron и 1 друга личност им се допаѓа ова.