Не мoже тaкoв периoд oд живoтoт, пoсебнo детствo дa не oстaви трaги нa тебе. Фaјде oд прaвење нa Тoшo немa, oти скршени ребрa не се мaлa рaбoтa, еден пoгрешен удaр фaли зa рaбoтите дa зaвршaт трaгичнo. А нa суд не те прaшувaaт дaли aгресијaтa јa искaжувaш еднaш вo некoлку гoдини и тoa сaмo кoгa си пoд дејствo нa aлкoхoл. Верувaме декa брaт ти е дoбaр дечкo, не е клaсичен нaсилник, не е кaкo твoјoт тaткo, нo имa предиспoзиции дa стaне. Прoчепкaј пo интернет зa вaкви случaи и види штo велaт психoлoзи, луѓе сo слични искуствa aкo нaс не сaкaш дa не слушaш. Сегa мoже реткo пие, нo штo aкo зaчести? Пa и не мoрa дa зaчести, зa лoшo е пoтребен еден мoмент нa лудилo. Вие мoже сте нaвикнaти нa тaкви ситуaции нo штo кoгa вo иднинa ќе е сo семејствo, дaли нив ќе им е сееднo штo мaкaр еднaш вo 4 или 5 гoдини ги решети пo дoмa? Сoпругaтa мoже слoбoднo дa си сoбере пaртaли и децa и дa си зaмине, пa некa oбјaснувa пoсле декa е дoбaр тaткo, aмa ете... Мнoгу луѓе пијaт нo не кршaт ребрa. Не смееш дa прaвдaш еднoстaвнo сo -лoшo пијaнствo.
Девојки, јас мислам тука да престанеме во врска со ситуацијата на s1a1n1d1r1a1, пошто очигледно нема поента. Таа не прифаќа помош и не прифаќа да го разбере проблемот во неговата суштина. Не може со сила да се направи ништо. И мислам дека секој нареден пост со којшто и се одговара, таа ќе се иритира и така само ќе се вртиме во некој круг. Баталете. Единствено нешто коешто таа сега го прифаќа е некој да ја сожалува а тоа не е помош. Јас мислам дека е деградирачки некого да сожалуваш, затоа и не го правам тоа. Да се покаже емпатија - да, да се покаже разбирање - да, но сожалување од моја страна нема да добие.
За жал, сите откако после пијанство ке направат некои глупости, после се извинуваат и каат, и ветуваат дека нема да пијат......и се така до наредното пијанство. Верувам дека го погодило многу тоа што типот зборувал за вашето семејство, можеби му текнало како татко ти ја малтретирал мајка ти, ама секако за вакво однесување нема оправдување. Она што треба да го направиш е да седнеш и да му кажеш дека ке те изгуби и тебе како сестра ако продолжи да пие и да прави проблеми. Штом не поднесува алкохол и губи памет, подобро воопшто и нека не конзумира. Друго решение, не знам.
не ме интересира бе дали бил пијан или не човек што малтретира дете и зена не мозе да се нарече маз во никој случај , вистински маз на зена треба да и преставува заштита и сигурност а за детето прав пример за возрасен нормален татко и сопруг ! ( секоја будала со к** мозе да направи дете, но вистински маз ке се гризи за него додека е зив)
Zdravo , jas sum 24 godini i sum 2 godini vo brak. Nakratko vrskata ni bese na zavidno nivo so mojot soprug , no sega sme bukvalno pred razvod. Jas nego povekje ne go prepoznavam i povekje kako i da ne go sakam, bidejki toj e mnogu promenet ta zal na loso. Razlikata vo negovoto ponasanje ja vidov od samiot pocetok na bracnite vodi , koga dojdovme da ziveeme vo stranstvo. Stanavme dalecni , sam izleguvase , ako zabelezese deka sum nervozna ili tazna me ignorirase. Moja greska e sto samata sebe se lazev deka nestata ke se promenat deka toa e samiot pocetok. Za zal koga ostanav bremena situacijata bese polosa a jas bespomosna. Kavgi i navredi sekoj vtor den. Koga zemavme nov stan , mojata majka dojde da mi pomogne okolu smestuvanjeto i normalno sekoj den go cekavme doagjanjeto na moeto slatko angelce. Za zal situacijata bese polosa. Dojde do toj stepen toj da digne raka na mojata majka pred moi oci i taka jas se porodiv od stres. Sekoj nareden den bese kazna za mene bidejki jas zastanav vo odbrana na mojata majka. Samo nedela po poragjaj me udri , dodeka ja doev malata me turkase po glavata i rakata, edna vecer pred da zaspijam mi iznakaza sekakvi navredi , pcovki i ponizuvanja, i me klocna vo polovinata. Toj zapocna povekje da me navreduva i da me brka od nasiot dom. Na rodilka i treba mnogu griza i ljubov od soprugot a jas dobiv udari i navredi. Ne znaev kade se naogjam i kade e mojata vina seto toa da mi se slucuva. Se koristese so sakanuvacki izrazi za zivot i smrt i bezbroj navredi i ponizuvanja. Za kratko vreme ja izbrka mojata majka i taa si otide vo mk. Za zdravjeto da ne zboruvam , na site e naruseno kako i mirot. Toj prodlzi so navredite pa jas pobarav vo edna institucuja pomos i mislenje. Jas mu rekov da go napusti stanot , da ne bide poloso. I toj se svesti kolku e casot i pocna da me moli da mu oprostam i da gi sredime rabotite megju nas. Policijata pred toa , go izbrka od stanot , mu zabranija da mi se doblizi ili bilo kakov kontakt da ima so mene. Ne znam kakva meka dusa ima pa se sozaliv i pak go vrativ vo stanot. Sega ne kreva raka ama za emocionalno nasilstvo i da ne zboruvam. A i stravot e neizbezen. Ne sakam da ziveam povekje so nego , momentalno nemam nekoj izlez bidejki sum vo stranstvo i nevrabotena. Sekoe vase mislenje ke mi bide od pomos. Sakam samo da si ja spodelam makata. Pozz mnogu
лоша работа во секој случај ..... штом еднаш дигнал пак ке дигне ти најдобро треба да знаеш за во иднина, да не ме сватиш погрешно ама тој за мене е лебарка не маз , поздрав се најдобро
Се надевам дека ја погодив темата. Моја комшика ептен блиска кука до куќа сме е во една ситуација. Но нејзе не ја малтретираат нејзините родители туку 3 години помалиот брат. Девојчето е многу паметно, пристојно, културно за свои 17 години. Одлична ученичка, друштвена, секогаш спремна да помогне но дома има голем проблем. Со денови се мислам дали да пишам овде или не. Нејзиниот 3 години помал брат е колку што јас можам да приметам е многу разгален и допуштен од нејзините родители. Ова што ми го кажа девојчето ме замоли да остане во тајност, но неможам да дозволам вчерашно детиште да ја млтретира не е го заслужила тоа. Во главно многу често брат и ја удира. Има тренирано карате и незнам уште што и има искрено тешка рака детето. Не личи како за 14 години. Знам дека сите ние како помали сме се карале па и тепале со помали браќа сестри но што е претерано, претерано е. Се обидуваме заедно да најдеме разбирање во тоа дека е во пубертет дека хормонте му вријат ама детето гледа премногу филмови. Се однесува со нејзе како да е на улица дури и пред нејзините родители за кои како што кажува таа ретко кога преземаат мерки. Утрово дојде кај мене оти на боледување овие денови не сум на работа целата се свива ја удрил со бокс по стомакот. Пред некој ден ја удрил силно од позади по грбот. Со маша ја удирал по нозите целата е модра. Иако е поголема од него тој е посилен неможе да се одбрани. Детето лечи комплекси на неа. Го прави истото што и во филмовите. Се обидов еднаш да разговарам со него и на сред улица ми се закани да не сум се мешала да не ме "средел". А нејзините родители родители се по цели денови на работа, а и кога се дома несакаат да се расправаат и замараат. Како можам јас да помогнам во овој случај? Каде да пријавам? Ако пријавам што може да се случи?
@angela19, во случај родителите навистина да не сакаат да се вмешаат време е да интервенираат институциите. Нека му каже на класниот раководител што и се случува дома, нека се обрати кај училишниот психолог/педагог па кога родителите ќе бидат викнати на разговор да видам дали ќе продолжат да си преќутуваат.
@Ina Lina Не е ни малку лесно да се даде, па и послуша, вака сериозен совет, ама верувај е најдобронамерен, исто би советувала и сестра и другарка да се во ваква ситуација. Си размислила да се разделите? Да бидеме реални, тој нема да се подобри. Без разлика која е причината за неговото однесување нема никакво право да те малтретира така, па плус бремена и со бебе, па уште на мајка ти рака да крене ееј! Најмногу ме загрижува животот на детето. Не знам дали знаеш колку се важни првите недели, месеци, години.. Тогаш бебето најмногу учи за животот, можеби нема да се сеќава конкретно што се случувало ако не продолжи ова со години, но тоа веќе се врежува во неговата потсвест и многу веројатно ќе го копира однесувањето кога ќе биде возрасна личност дури без да знае и зошто тоа го прави. Значи сериозно, тоа остава многу длабоки траги, буквално цел живот може да му го смените со вашите постапки сега, дали ќе гледа насилство дома или ќе решиш да се вратиш кај твоите и ќе има мирен живот, од тебе зависи. Секогаш е подобро за децата родителите да се разведат и да се има мир дома, отколку да се живее во дифункционално семејство каде ќе владе страв, расправии, тепачки секој ден. Сигурно дека ти е многу тежок период сега, и знам дека изгледа далеку потешко да се направи ова што го добиваш како совет, ама за детето и за тебе собери сила да гледаш и постапуваш правилно. Мисли на вашата иднина, сакај си го детето, сакај се себеси, таков човек не заслужува да ве има покрај себе и да ви ги уништи животите. Нормало, секој почеток е тежок, ете барем ако се одлучиш да се разделиш имаш каде, некои жени немаат никого. И малце да е, скромно, ќе имате покрив над глава, нема гладни да останете, најважно ќе имате мир и спокој. Не се плаши да споделиш со блиски пријатели и роднини, разговарај со психолог, ќе видеш дека имаш поддршка и не си сама. После овој тежок период ќе ве чекаат многу убавини, не знаеш што носи животот. Кога ќе тргнеш по патот тој сам ќе се нареди.
Lina sekako deka imas izbor samo treba da se resis za toa..Bas vo stranstvo ovie raboti ne se tolerirat,mozis da go prijavis imas sekakvi instituci. A vo Mak. da si ta prilika ke ja nemas ... Stom toj krenal raka na tebe ednas sigurno ke mu se povtori ti.Kako se osmelil da kreni raka na majkati kako ne mu e stram,taa postara od nego i plus sverkva. Ne treba da dozvolis da te maltretira ni fizicki a ni psihicki posto ne go zasluzvas to.Kako ne mu e zal za deteto,kako mozi da dozvoli da gleda takvi sceni uste od malo Sum pominala vakva situacija jas sum bila dete vo vakvo semejsto i vervaj tie tragi ostanaja vo mene i ke ostanat cel zivot nisto ne mozi da gi izbrisi. Treba da mu pokazes kade mu e mestoto i sto mu e dozvoleno a sto ne ako saka neka prifati a ako ne jas mislam deka e najdobro da se razvedete. Deteto ne smee da rasti pod takvi uslovi greota e toa e malo angelce ne zasluzva da rasti so takvi traumi .... Se nadevam deka ke ja donesis naj pravilnata odluka za tebe i za tvoeto bebe
Zdravo prv pat pisuvam na nekoj forum ama stvarno neznam sto da pravam.. vo brak sum 7 meseci a isto kako da sum 70 tolku fizicki psihicki maltretiranja ne sum videla ni na film mn pati si gi pakuvav kuferite da si odam ama posle toa si znaev so me ceka.. tuka sum vo zatvor nigde ne izlagam nesmeam da se druzam so nikoj moite se na 250 km daleku od mene tatko mi e bolen 30 posto mu raboti srceto nemozam da go maltretiram da dojde da me zeme od strav za nego ne sum kazala nisto na niv tuka neznam nikoj posledno mi stavi noz pod grlo i gotovo ke me nosese tatko mu doma ama razbravme deka sum trudna demek ke se smenese ama si e istiot i sea ne me pusta nikade neznam so da pravam i kako da si zaminam od ovaa prokleta kuka a obrazovana sum deset godini rabotev i plus studirav dojdov tuka vo edno selo ostaviv i rab i zivot i se za so i sea so detevo se ponasaat ko da e nekoj sultan aga da sum go rodela prvo pa moze da si odam niv da sum im go ostavela mislis turska serija u21vi vek ziveam kako u tursko ropstvo
Зар не постои начин да пријавиш во полиција,некоја служба?Да побараш помош од роднини,пријатели некој да те извлече од таму?
Te ostavaat li nekogas sama? Imas li telefon? Javi se na nekoj od doverba, ne mora da e tatko ti, neka dojdat da te zemat so deteto da spasis glava. Imav prijatelka vo ista situacija, no ne bese maltertirana samo od mazot tuku od cela negova familija. Eden den dodeka site bile na rabota so pomos na prijatel na tatko I od mk, izbega so deteto, ja zema toj so kola I ja odnese nazad vo makedonija. Sega devojceto si zivee mirno so nejzinite. Samo eden sovet ke ti dadam, zemi si gi dokumentite (pasosi) I cuvaj si gi na nekoe skrisno mesto, no vo tebe da bidat. Ako mozes skrij si malku pari, ako voopsto imas pristap do pari, I cekaj prilika zemi si deteto I begaj od tamu. Ne znam kade si no imaj na um deka mozebi ke ti pravat problem na granica dokolku nemas potpisan dokument od tatkoto za izlez na deteto od drzavata. Zatoa ne pakuvaj mnogu raboti, zemi 2-3 partali I so gospod napred. Za sreka mojata prijatelka pomina bez problemi, se nadevam I ti ke kurtulus od vakvi luge-neluge. So sreka
Se trudam so ubavo da mu objasnam da me odnese kaj moite tuka nema da mozam ni deteto da go donosam mu vikam demek nekoj den da posedam sekako ne rabotam tuka nisto osven so sum sluginka na site i vikam posle na niv ubavo ke im objasnam i nema da se vratam ama bolna Ljubomora ej.. sama kaj ke otidam jas u wc da otidam bez da kazam odma stanuva me bara vo site sobi a policija tuka e malo mesto niv gi znaat on ima kolku prekrsoci ama se mu se progleduva niz prsti a ni licna karta ni pasos imam se e u nego imam eden tel so negov br pari u mene nikogas nemam ako imaat pari bogati se i da recam da si idam neam ni za avtobus neznam ke vidam brat mi ako moze da me izvlece
Оди ли на работа? Ако оди, тогаш искористи прилика и бегај, ама бегај колку што те држат нозе и сила. Бегај у друго село, поблиско, најди такси и кажи му дека ќе платиш на крај. Нека те носи далеку, било каде, ќе се снајдеш за ден два. Прво ќе те бара дома кај твоите, ако си таму, ќе те врати, од жал да не го паничи татко ти, ќе се вратиш, а дома ќе добиеш уште поголем ќотек. Затоа бегај некаде кај никој нема да те најде. Дома само јави им дека си жива и здрава и дека ќе си дојдеш кога ќе се среди се. Позајми пари, оди во шелтер некаде, било каде. Ако останеш, ќе те читаме во црна хроника, ако воопшто некој дознае и дека си убиена. Ако останеш таму, ќе те убие. И ако ти го прочита ова, истото ќе биде. http://zk.mk/makedonski-centar-za-zhenski-prava-shelter-za-zheni-i-deca-zhrtvi?choice=kH 02 2772400 Македонски центар за женски права-Шелтер за жени и деца жртви на насилство