1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    @lattie, звучи бездушно знам, но јас би ти препорача да не се мешаш- штом таа не сака да го пријави, тоа е тоа. И да го пријавиш ти, таа пред полицијата ќе порекнува дека тој било кога кренал рака врз неа.

На zalosna и lattie им се допаѓа ова.
  2. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Јас бев жтрва на семејно насилство, некој ќе рече по моја вина затоа што го изневерував. Но секоја нормална еманципирана жена нема ни да помисли да оправда маж кој удрил жена па макар било во прашање и неверство.
    Според мене еден маж треба да ја задржи жената покрај себе со тоа што секој ден ќе и покажува дека тој го заслужува тоа а не со сила.
    Единствена причина поради која го изневерував не беше тоа што тој беше во странство, туку тоа што и кога беше тука не се трудеше да ме фасцинира и да ми покаже зошто јас би му била верна и би го чекала.

Сега сум среќно разведена и воопшто не жалам поради тоа.
    Затоа апелирам до сите жени жртви на семејно насилство што побргу да ги напуштат насилниците и да продолжат да живеат слободно а не во страв.

Некогаш жртвите имаат толку мала самодоверба што се обвинуваат себеси и наоѓаат оправдување за партнерот. Толку стануваат зависни што миалат дека нема да можат да се снајдат во животот без него.
    Не постои причина ниру може да се оправда насилатво со било што. Без оглед што и да направила жртвата тоа неможе да биде оправдување за нечие насилно однесување.

На Sreknasum5, Sesil, evangelina.ina и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Штом таа не сака не се мешај, на крај пак ти ќе бидеш виновна.

На lattie и referentka им се допаѓа ова.
  4. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Ова го прочитав на една страна сега...
    Србинката Ивана Ѓ. сведочи за годините кои живеела во пекол. Таа раскажува како нејзиниот невенчан сопруг ја тепал и злоставувал секој ден дури и пред очите на нивните деца.

- Теророт започна во деветиот месец на бременоста со првата ќерка. Во врска бевме околу година дена. Сепак, вистинското лице го покажа подоцна, се сеќава Ивана.

Малтретирањето и ќотекот од ден за денес станувал се почест и поинтезивен. Ниту децата не биле изоставени. Нејзиниот маж ја злоставувал и се иживувал врз неа. Ја тепал, навредувал, малтретирал...

-Секојдневно ме тепаше. Најголемиот ќотек го јадев кога беше пијан. Но и без алкохол беше агресивен. Боледуваше од менингитис и мислам дека болеста му остави трајни последици, раскажува Ивана, при тоа додавајќи дека за теророт кој го преживувала сведочеле и децата.

Несреќната Ивана конечно решила да се спаси од тој човек па решила да побара помош каде е сместена во бебзбедна куќа.

5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.052
    Допаѓања:
    168.289
    Јас можам да ти кажам дека има закон за тоа дека ако некој знаел а не пријавил семејно насилство имаказна од 2500 евра пази да не те зафркнат од полиција да ти ја плеснат тебе казната

На lattie му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Знаеш, ама и не знаеш.Провери од кога се применува. Предходната госпоѓа се изјасни дека пријавува, ама госпоЖата не сака да го пријави идиотот, така да другарка и не сноси никакви законски последици, дури и виновна ќе испадне кога овие двајца идиоти ќе се из*бат.

7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.052
    Допаѓања:
    168.289
    Од кога се применува ова далеронке? Нели е стапено на сила? тоа е секогаш така двацата ек си вадат очи ти ке нае**ш затоа подалеку поарно

8. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Се изгласа ама кој знае дали се применува ама таа пријавува, а госпоЖата не сака и на крај е*аниот е*ан, тепаниот тепан ќе биде :D

На lattie и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  9. lattie

lattie Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    204
    Запознаена сум дека имаше некаков закон и за тоа, ама сепак кога несака таа да даде изјава во полициска станица јас што да правам, се надевам дека нема јас да го извлечам подебелиот крај, би требало да имаат во полиција евиденција дека неколку пати имам контактирано со лица од полициска станица во врска со нивниот проблем. Како и да е дефинитивно дур таа сама не реши јас ништо неможам да направа освен да си се држам на дистанца...

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Ти нема да имаш проблем со законот, а тие очи нека вадат. Си се обидела неколку пати да помогнеш ама на крај пак ќе си виновна. Нареден пат кога ќе ти се јави да дојде кажи дека не си дома. Звучи бездушно ама таа тебе те е*е во здрав мозок

На Maceto123, referentka, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Sreknasum5

Sreknasum5 Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    14
    nikogas ne pomisliv deka Jas ke bidam zrtva na se.ejno nasistvo. Otkako ostanav bremena se promeni se toj si go pokaza vistinskoto lice. Pocna so zakani udiranje so predmeti. Krsenje mebel I bremena 8 mesec tepanje zavrsiv vi bolnica 5dena lezev pataloska. A polcojata go pusti si opimena. Ne sum informirana sum trebala da prijavam Vo mvr inspektori za semejno nasilstvo a ne vi polocija tie nisto ne orevzemaat, zosto nema merka pritvor 30dena? Treba dq se zvoruva za ovaa tema I da vnimavaat mladite na vreme da sprecat gledanje so psigopat. Treba edukativni emisii nadleznite reklami da davaat za semejbo nasilstvo zrtvite da zboruvaat.stop za nasilstvoto!

Последна измена: 11 август 2015
    На karak, irenna, MilaP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Дали штипењето се смета за семејно насилство?

13. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Ako se smeta togas mm moze definitivno da se zali od mene :lol:
    Sala na strana,zavisi za kakvo stipenje stanuva zbor ako e agresivno duri i zabi da stiskas i da nosis posle modrici,ili kako krv da ti se napravi veruvam deka e nasilstvo.Toa poveke ke zdoboli od kolku samar.

На toogood, imelda и Nausicaa им се допаѓа ова.
  14. toxincitylies

toxincitylies Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    45
    Vo momentov se osekam kako da stojam izmegu 2 pata i ne znam na kade da trgnam. Vereni sme 2 god.Poslednive meseci pocna da pie i site pari gi trosi na toa. Pred nekoe vreme me fati za vrat.Bese pijan i rece deka sum go provocirala.Go narekuvav pijanica i nesposoben zatoa sto za sekoj nastan,odmor,...treba da tupam glava kako da soberam pari. Sakam da go ostavam i mu go kazav toa. Ottogas e sjaen i pocna da mi pomaga doma da mi obrnuva vnimanie.Se plasham deka seto toa e maska i deka ne daj boze ako ostaneme zaedno slednata karanica nema da ostane taka.

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Dobro razmisluvas.
    Podobro spreci otkolku da lecis.
    Ne deka nemozes da se razvedes, nego ke ima trzavici, a sigurno gi nejkes istite.
    Pienjeto e problem. Vo piana sostojba lugeto pravat se i sesto.
    Jas toa ne sum go veruvala, se dodeka ne vidov so svoj oci.
    Slavevme nesto so kolegi od fakultet, se piese i se dzuskase. Eden od grupata koj bese fantasticno dete se opi i pocna da se tepa so isto taka dobro dete, koe nemase ni al ni aber od pianstvo nitu zelba za provokacia, a kamo li za tepanje.
    Utredenta padnaa i izvinuvanja. Kolegata izvini, ama zabavata se rasipa, a toj se obruka.

16. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Некој во инбокс да ми пише да прашам нешто во врска со оваа тема?

17. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954

На eloves му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    ЗАКОН ЗА ПРЕВЕНЦИЈА, СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО - ИЗГЛАСАН ОД ПАРЛАМЕНТОТ ВО АВГУСТ 2014, УКАЗ ЗА ПРОГЛАСУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ - СЕПТЕМВРИ 2014, СТАПУВАЊЕ НА СИЛА 01.01.2015!
    ОВОЈ ЗАКОН СЕ ПРИМЕНУВА ВО МОМЕНТОВ. ПРИЈАВУВАЊЕТО НА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО ОД СТРАНА НА ГРАЃАНИ Е РЕГУЛИРАНО ВО ЧЛЕН 12: Секој граѓанин е должен да пријави сознание за семејно насилство до полициска станица, центар за социјална работа, здружение или на националната СОС линија. Надлежните институции од став 1 на овој член се должни да постапат и по анонимна пријава.
    ДОКОЛКУ НЕКОЈА ИМА ПОТРЕБА ОД ПРИЈАВУВАЊЕ НА СОС ЛИНИЈА, ТРЕБА ДА СЕ ЈАВИ НА 15 315
    АКО НЕ СТЕ ПРАВНИК ИЛИ НЕ СТЕ ДОВОЛНО СТРУЧНА - НЕ ТОЛКУВАЈТЕ ЗАКОНИ!

На referentka и eloves им се допаѓа ова.
  19. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Што ме цитираш мене. Ај убаво прочитај што е пишувано и по редослед и не ми пишувај извадоци од законот.Од каде знаеш што сум, дали сум правник или не.
    Кај виде толкување на закон?
    Може требаше да побарам автентично толкување од тебе?

20. Blissful

Blissful Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    954
    Напишано на 29 Мај 2015 од страна на Daleron:
    Се изгласа ама кој знае дали се применува ама таа пријавува, а госпоЖата не сака и на крај е*аниот е*ан, тепаниот тепан ќе биде :D