Вие сите,мајка ти најмногу треба да му докажете дека не е во право кога нему не му е се по ќеиф да удира по вас. А мајка ти греши што го советува за пари/работа. Кога гледа дека за тоа се скрнува нека менува тема или нека излезе во двор,надвор со вас,да не го иритира покрај неги и да се прават сцени. Пак ќе ти повторам вложувајте во себе со брат ти, за да еден ден неговиот модел на однесување не ве направи инфериорни во ова наше никакво општество. Решете го проблемот меѓу вас дека мајка ти е во право,да пријавиш само ќе ве озборуваат,но мајка ти греш што она му допушта се. Има тактики на однесување а он вика она надвор со вас итн.П карај крева мајка ти нека оди на психолог ако он несака.
Zdravo dechki se vikam Nina i studiram na Medicinski fakultet. Imam 21 godina i celiot moj zhivot sum samo zhrtva na edna budala koj me maltretira na sekakov mozhen nachin. Brutalno i fizichki i psihichki.. Imam 2 sestri ednata e takva upikluva shto sekogash dobro pominuva bidejki koristta i e najvazhna vo zhivotot, drugata e malechka koja e tolku mnogu povrzana za mene shto se vo vrska so mene i mama ja unishtuva, a ima samo 13 godini. Chovekot za koj mi e gorchina da go narecham zborot tato e alhoholichar, postojano pie i pokraj toa shto toa go pravi ne maltretira i nas. Bidejki studiram medicina znam deka toa e hronichen alhoholizam.. 20 godini brutalno da trpam nasilstvo, povekje ne !! Mi vlijae premnogu iako toa e rechisi neprimetno bidejki jaka psiha imam.. Nemozham vekje majka mi ne saka da se razvede bidejki ne znaela shto kje pravi sama so nas, ne saka da istavi se shto steknala vo brakot za toj da uzhiva kako shto saka.. Ve molam pomognete mi vekje tolku se moite mokji kako da prezemam merki, postojano trpam zakani strav mi e ako prijavam da ne bide ushte polosho, site znaat deka e toa bolest ama toj gad e ubeden deka e najpameten na svetov! Kazhete shto da pravam nemozham vekje da prijavam ili da se otselam ostavajki gi mama, sestra mi i kucheto shto go sakam premnogu... Kje bide podobro demek taka se teshime 20 godini i ne e podobro.. Maka mi e od maltretiranje i brkanje od doma ko ulichar da sum.. Pomagajte kazhete razumen socet..
Мене па ми е жал за сите што размислуваат вака. Најчесто се тоа жени кои биле удрени и се тешат дека нема да се случи повторно пошто сопругот им рекол дека е тоа во афект, од љубов (секако кажувам општо, не мислам на тебе). Маж кој ги сака и почитува жените, пред се оние од потесното семејство, мајка, сестра, баба а највеќе сопругата со која споделува се, никогаш нема да се осмели да удри женско па колку и да е во најжестока кавга. Муабетите дека некои жени си го бараат и заслужуваат тепање се примитивни размислувања за мене. Ниту маж, ниту жена, ниту пак дете не заслужува да трпи насилство од никого. Не си ги погазувајте гордоста и достоинството, имајте почит спрема себе и не дозволувајте некој да крева рака на вас и да ве омаловажува! Знам дека е тешко така кога некој ви вели разведи се, замини, остави го... ама помислите дека со ништо не сте заслужиле таков однос.
Незнам веќе како да почнам... моите секој ден се караат, таткоми наоѓа најразлична причина да започне расправија со мајками и таа е виновна за се. Него се му смета таа што ќе направи или нема да направи. Секојдневно трпиме расправии дури понекогаш и ја удира мајками. Тоа се пред нас, пред мене и сестрами која има 14 години, а јас 21. Таткоми мисли дека мајками има љубовник и дека секој ден оди да се гледа со него, а нема врска. Таа по цел ден е со нас дома. Како прво нема ни телефон, затоа што тој го скрши. и мајками и таткоми се во подоцнежни години, 55 год. мајками е жртва за нас двете, Се ни удоволува и се е убаво додека не си дојде тој од работа и не почне со неговите измислени работи. Секакви зборови се имаме изнаслушано од неговата погана уста. Го мразам. А истовремено ја жалам мајками што ако се разведат нема кај да оди, нејзините родители се одамна починати, а и не се годините за да се разведат, што се вели ќерката стигнала за мажење они ќе се разведуваат. Јас со страв излегувам од дома да се видам со дечко ми или со другарки, а никој незнае за овој пекол што ни се случува дома. Несмеам да му кажам на дечкоми, глумам пред него дека сум весела а всушност чуствувам бес. Поготово он кога ќе дојде, мислиш дека таткоми е предобар, муабети со него смеење а јас го гледам и незнам како може да глуми пред другите а да се иживљава со нас. Психички и физички. Само тој работи, бидејки нормално и забранува да оди на мајками на работа. И се издржуваме од неговата плата, но скромно, за нормален живот никакво опуштање. Незнам кај да се обратам, дали да разговарам со психијатар/психолог за состојбата на таткоми, си измислува работи кои се невозмоќни и неможе да постојат. За се мајками е крива. Не се трпи ова веќе. Извинете за подолгиот пост ве молам некој нека ми помоогне кај да се обратам
Мислам дека најголемата грешка е што мајка ти трпи тортури само поради вас. Нека побара работа, нека си се разведе ако ништо друго староста да си ја помине убаво. Може да одите под кирија. И за вас не е убаво да растете во таква средина,посебно за сестра се уште е мала. Не ти го разбирам коментарот не и се годините за развод? Не постојат години за развод. Кога веќе не иде нешто најубаво е да се прекине отколку да пробуваш да го исправиш. Ако си доволно блиска со дечко ти разговарај со него. Кажи му ја маката што ја имаш. Биди и поддршка на мајка ти и кажи дека ја подржуваш секоја нејзина одлука, па и ако решила да се разведе.
Здраво феминки не знаев каде да го постирам ова па решив тука да споделам со вас можеби ке ми дадеде совет кој ке помогне се надевам бидејки ова не се издржува.Зборувам за сестра ми јас неа многу ја сакам и затоа секогаш молчам кога е во прашање нејзиниот маж бидејки не сакам да и правам проблеми..Зет ми е многу љубоморна личност значи уште кога беа во врска тој се и забрануваше љубомореше за се и сешто .Но ние се трпевме за сетра ми да е срекна кога одев јас со маж ми тој се зборуваше за него ми се мешаше во животот и ден ден не го сака мм и е љубоморен на нас згора на тоа се сме ние криви и си молчиме да не се расправа сестра ми со него.Ноова веке не се издржува пред некое време дознав дека тој многу ја понижува сестра ми и ја малтретира ,таа е огорчена и не знае како да постапи со него веќе се проба но нему никако не му се докажува тој дури е љубоморен и на сопсвениот му брат .Секогаш ја понижува и запрепастува сетсра ми ,дури се има сличено и пред други да ја тегли и да макни како да е предмет ,нема граници па и пие и пред сите ја омаловажува и провоцира.Многу ми е тешко не знам што да правам јас само знам ми лажа таа незнам дали да превземам мерки да кажам на мајка ми ,многу ми е криво за сетра ми на 24 години да трпи се во најубавите години од нејзиниот живот.Она ми рече дека ке разговара со него ако може да се смени малку но тој не ја слуша за ништо се сам си прави многу е себичен ..
За жал тука нема што да се направи. Сестра ти ако сака да си го зае*е животот, како својот така и на децата, нека остане со него. Љубомората не се "лечи". Таа влијае на состојбата на човекот, се губи контрола. Он ќе ветува ќе се сменам и сл, ама џабе е. Во пракса сум видела 10000 вакви случаеви и нема ниту еден успешен брак (каде жената не е малтретирана психички и физички) па дури и децата страдаат поради тоа. Не е бракот плукни- залепи, но тука нема иднина.
Тие сеуште немаат деца но се плашам за понатаму што ке биди инаку тие бра во врска повеке години јас мислев дека само спрема другите е таков но кога дознав за тоа сум во шок и се плашам нон стоп да не и се случи нешто на сестра ми .А и нашите домашни не знам како тоа ќе го прифатат ако дојде до развод бидејќи каде што живеевме порано се се прави во смисла што ке кажат лугето малку заостанат е народот.Секогаш правевме за да не не озборуваат и родителите ни се такви и не знам како ќе го прифатат тоа...А зетот е многу искомплексиран никогаш не можиш да му погодиш секогаш по нешто ми фали .Дури и со моите дома се расправа и сите му се тресиме да не згрешиме нешто,бидејки тој секогаш сака да е на прво место. Мене ми е многу тешко но ако дојде до тоа јас ке ја подржам сестра ми
Оставете срам- не срам, родители, Петко и Станко. Гледајте си го животот бе луѓе. Ако нема деца сега, за некое време ќе има. Сестра ти треба од вас да има подршка да смени нешто. Многу е млада и сеуште има шанса да си го врати животот во свои раце. Ако остане со него, контролата врз неа и нејзиниот живот ќе ја има он, а и тоа ќе му биде малку.
@Florista со разговор не верувам да се реши нешто. Ако е со години таков, тоа е веќе болест, болната љубомора е опасна, не размислува рационално и веќе штом кажуваш ја малтретира нема што да се разговара. Ако се согласува сестра ти, ако е свесна што се случува, помогнете и да излезе од тој брак. Млада е, разговарај со родителите и нека се спаси. Луѓето нека зборуваат, сигурно не ви се побитни од нејзиниот живот и среќа.
Нека поведе сестра ти постапка пред Суд. Друго е вака на збор, а друго е пред Државна институција пред Закон.
Здраво, прочитав доста постови и нигде не сретнав некаков совет од видот препорака на институција, адвокати што се занимаваат со оваа тема, искуство на некоја жена која успеала да се извлечи од ваква ситуација. Никој не заслужува да биде потчинет ни малтретиран а самите тие кои го осеќаат на своја кожа знаат и свесни се но тука кај нас нема кој да им помогни. Па ако некој има некакви информации за да се покрени постапка а да биде загарантирана заштита ве молам пишете ми, ми треба вистинска помош а не само сожалување.
Само постапка пред надлежен Суд, во случајов Основен 2 (Граѓанскиот). Актот што се иницира се вика Предлог за изрекување на мерки, за заштита од семејно насилство. Работев на одделот за Семејни спорови и добро сум запознаена. Од Центарот за Социјални грижи, ќе се нафати некоја од Социјалните работнички да ви го води предметот, но залудно. Само ќе ви се јавува од време на време, за да ве праша како е ситуацијата моментална дома, дали е по смирена или ескалира? Судот ќе ги повика Предлагачката и Противникот, првото рочиште е обид за мирење, ако не се успее во тоа, тогаш Судот ќе постапи по предлогот за изрекување на мерки, во зависно од тоа што е наведено во предлогот (кои мерки) дали задолжително лекување во здравствена установа доколку се работи за алкохоличар, дали оддалечување од домот и сл.
Членката што си ја означила и од која бараш да ти пише лп, изгледа повеќе не го користи форумот ја нема ништо да пише од јануари месец. Ако сакаш пиши го јавно проблемот ќе добиеш совети и поддршка.
Епа драги феминки, ве молам за совет, секој совет ми е добредојден. Постов е малку подолг но ве молам прочитајте го. Цел живот живеам во семејство со физичко но повеќе психичко насилство. 25 години сум сведок на многу закани, пцовки, навреди, удари, викања и што ли уште не. "Татко ми" цел живот ја малтретира мајка ми, а покрај неа, многу психички и мене. Ситуацијата во последниов период излегува од контрола. Не живеам со моите, живеам во скопје 7 години (а сум од друг град) и мајка ми многу често не ми кажувала што се случува, за да не се нервирам, се додека не се вратив од странство. Бев неколку месеци и од кога се вратив пред еден месец, одлучив да поседам дома месец дена пред да си одам за скопје. Имаше шо да ме пречека. Неверување во мајка ми дека има љубовник, прислушкување, следење насекаде, листи од цела година на телефонски повици, проверување на броеви, правени календари кога шо како, секојдневно викање по дома за ништо, за ситници, забрани за одење било каде, од работа дома и од дома на работа, секое мрднување дома проследено со малтретирања, и многу други болни и психопатски работи. Мислам цел живот е вака ама сега е претерано изразено заради "љубовникот". Јас сум очајна. Пред некој ден седнав со мајка ми и буквално липајќи како мало дете ми кажа многу работи што се случиле додека сум била во странство а не ми кажала за да не се нервирам. Низ плач ми велеше "не сакам повеќе да ме малтретира сакам да ме остави на мира, не можам да трпам веќе да ме тепа". Душа човек што цел живот му угодувала, му одела по газот, ја веднела главата само за мене и брат ми, и никогаш не смеела да мрдне од дома без тој да знае каде е, а не па да има љубовник. Сме го трпеле сите, ама сега откако се вратив постабилна, позрела, се дерам по дома и се расправам со него и мислам дека психички ќесе пореметам од шо не можам да го истрпам. Тој пак со мене се однесува како со предмет и ми вели дека ништо јас не разбирам да си го гледам животот и да ги оставам сами да си ги решаваат проблемите. И зборува свашта на мајка ми пред мене и ми вика ако ми смета да си ги затнам ушите или да си одам. Брат ми не е тука, во странство е, ќе се врати за некој ден на недела дена и пак ќе си оди. Јас треба сама да се справувам со ситуацијава. Многу пати и вели дека ќе ја избрка од дома, а пред некој ден му кажав дека јас ќе и ги спакувам куферите. Мајка ми е толку наивна и добра, што не ни спомнала да си оди од тука туку само трпи и молчи. Но јас размислувам да седнеме со мајка ми и брат ми , да праиме муабет и да ја земам со мене во скопје, затоа шо не можам да си одам од тука кога знам колку страда. Ве молам за било каков совет. Дали да превземам таков ризик и одговорност да ја однесам во нов живот, знам дека ќе биде тешко ама знам дека она нема да превземе ништо. ОЧАЈНА СУМ
@strelec231992 многу ми е жал за ситуацијата. Секако сум за да ја земеш мајка ти, да живее мирно и да се спаси од секојдневното и долгогодишно малтретирање. Да сум на твое место не би размислувала. Зборувај и со брат ти, и овозможете и пристоен и мирен живот на жената, што како што кажуваш цел живот трпела. Иако искрено се сомневам дека ќе се сложи таа на тоа.
Многу пати ја прашав какво решение да најдеме, што да правиме, а таа ми вели епа ништо тоа е, тој не се менува. Мислам дека тоа е заради тоа што не сака да ни биде терет затоа што и јас и брат ми што се вика треба иднина и семејство да градиме. Но мислам дека со тек на време ќе и најдам нова работа па макар и некоја соба негде ако не сака да живее со нас. Не знам што ќе правам. Не можам да правам со нејзе посериозен муабет пошо тој е залепен дома цело време, ништо не работи. Како да ја убедам...
Паметно е тоа да ја земеш мајка ти во Скопје далеку од него, но како тој би реагирал на тоа?! Од ова што го опиша, се плашам дека нема така мирно да го прифати фактот дека ќе ја изгуби жена му на некој начин, уште помалце па со тие мисли дека има љубовник. Ќе испадне као вие да ја криете од него. Да не дојде и во Скопје па да ви прави скандали. Поразговарајте и со него, мора некако да се најде решение. А тешко е знам, ако вака изгледа едноставно, замини си од дома и готово. Ама па и со насилство не ја бива.