Мене една работа не ми е јасна. Од гадниве коментари, 90% проценти се дека се дрогирала, дека се сликала гола, дека не се однесувала примерно. И што? Треба да јаде ќотек? Или треба жена да е права рисјанка, со ролка, невина по можност или евентуално само од стопанот да е па да осетиме емпатија? Макар што и тогаш ќе најдат причини да оправдаат насилство, толку им сече на овие безмозочни суштества. Никој не треба да биде тепан, без разлика како го живее животот. И да се дрогира и не знам што да прави нема право некој да пресудува и да тепа. А и мајка и јаде ќотек и цело време стоела на негова страна, дека маж е и го личи. Па да земе мое дете да удри некој толку ќе биде, значи мислам дека цел свет ќе го превртам старателство да изгуби, а камоли да седам и да го правдам. Ужасни родители. У-Ж-А-С.
Сите неа ја критикуват у затвор била, наркоманка била имала голи слики и затоа била тепана а кој да го натепа таткои те тој е алкохоличар и насилник или тоа е нормално
Читав сега во коментари, имаат постирано слика од коментар на мајката каде се правда дека таа ги разделила, а нејзи не ја тепал. Моника била одговорна за последиците. Жално.
Откако прочитав во изјавата на мајкати, главата на куќата(се мисли на таткои) се ми стана јасно.... Тоа е тај мајдсет
Половина од мајките во мое маало ги пораснаа и „воспитаа“ децата со фразата „Јас те родив, јас ќе те убијам.“ I wish I was joking.
Луѓе кои незнаат колку имаме согласки а колку самогласки, мислам дека не треба да и отстапуваме внимание, стадото секогаш ке биде стадо.
Здраво се мислев многу дали да пишам ама знам дека оваа ноќ тешко дека ќе заспијам, вечерва доживеав насилство од својот сопруг бев влечена за коса и удурана во лице имам гребетини и модрици. Причината беше затоа што му зедов телефон од рака затоа што пред мене и детето пишуваше со швалерката, и не е прв пат он да пишува пред нас ама овај пат животот на моето дете беше загрозено, додека отидов до бања и се вратив увидов детето како беше качено на сам отворен прозор а тој во занес мирца, само повлеков дете без да го исплашам и откако го гушнав отидов и зедов телефонот да видам, видов дека е она ама ме турна силно па паднав, почна да лаже дека не пишувал со никој не сакаше да покаже па тргнав да земам пак телефонот и потоа бев удирана во лице, влечена за коса се тоа пред очите на моето дете. Незнам што да правам, ако пријавам имам закани дека ќе ми земе дете затоа што има дебели врски, и дека ќе го убие моето семејство, дома неможам да отидам кај моите, мојот татко е позитивен на Ковид 19 и е во самоизолација со мајка ми. Што да правам луѓе? Он си замина од дома незнам каде но вечерва не е тука дома. Помош
Додека не си сигурна дека ќе заминуваш, не му кажувај. Дотогаш, забрзај го процесот на заминување од дома. Што побрзо гледај паметно да заминеш во тишина, за да не ти наштети повторно и да му предизвика и трауми на детето. Немој да се плашиш, нема да ти го земе детето ако си храбра и упорна.
Оди кај роднина/пријател.... ако имаш пари, оди во хотел! уште одма. И оди во полиција и на доктор. Најдобро е уште вечерва. И не му кажувај ништо. Ни кај си ни со кој си. Не комуницирај со него воопшто.. Сликни се ако имаш модрици и гребатинки. Одма.
Ти него го мислиш каде е? Ич да не ти е гајле за него. Смири се вечерва, а утре сабајле во полиција да направи записник ако сакаш да се разведуваш во твоја полза е, а и по записникот тешко дека ќе ти го земе детето и општо детето оди кај мајката најчесто. И обавезно, ама обавезно побарај психолошка помош и заштита во центри за заштита на жртви за семејно насилство. Многу ми е жал за оваа траума и на тебе и на детето, ама мора да си силна, цврста и упорна во тоа што планираш да го направиш
Не бе утре... Чим не е тој дома, одма нека му ја летни. Нека спакова документи и основни работи, тро облека, и нека бега од таму, дури не е дојден мајмунот. Како ќе спие со страв вечерва? Око нема да склопи дома ако е.
Slikaj sto ti napravil i zacuvaj gi slikite na mailot da ne moze da ti gi izbrise.(t.e. ako brise od tamu ne se brisat). Prijavi go,dete na nasilnik nikogas nema da bide dodeleno, vrski za toa ne trebaat. Znam deka ti e tesko, lesno e da komentirame, no spasi go svoeto dete i ti samata. I da e tatko ti pozitiven, socijalnite sluzbi ke ve zgrizat. Se nadevam deka ke pomines bez pogolemi povredi i ne go trpi veke, ne si sama. Pisi olesnija dusata,ako sakas i vo poraka. Detenceto vo red li e?
Она и вака и така нема да спие, парно во познат терен вечерва да помине отколку по улици со детето во рака и по дождов во полноќ да се шлае. Друго од кај знаеме дали и требаат пари, дали има, дали работи?
Не е поарно во никој случај. Замисли некој да те истепа и ти уште да легниш под ист кров со него. Ќе се мрдниш од умот. Друго е ако можи да отиде кај некој да преспие. И да не спие, барем нема да мисли дека во секој момент може да и' влезе и да ја испретепа или убие, не дај Боже. @hopes пиши ми порака или пиши тука ако ти треба помош за нешто
Јас не се согласувам со тебе, да е сама ајде де, ама со дете во рака не Нема со него да спие, сигурно имаат детска соба, соба башка со клуч, нека се заклучи и до сабајле, после чао до полиција. Не ја опиша женава детално ситуацијава, ама не е решение преземање избрзани чекори, мора да обмисли убаво, дете има во рака, не е сама.
Чупе, си била ти со насилник во близина? Мислиш присуството на детето ќе го спречи, ако сака нешто да и' направи? Ене, пред него ја тепал. Мислел на детето ли!? Го боли к**от, насилник е.
Te molam pisi ja sostojbata vo koja se naogas, dokolku sakas, dali imas kade da odis vecerva,dali imas sretstva, na kogo da se javis, brat sestra, nekoj drugi rodnini?... Znam deka ne bi sakala site da znaat,no ti si covecko sustestvo, ne si primorana nikoj da trpis da se izzivuva na tebe,uste pomalku pred tvoeto malecko dete. Javise na sos ke ti pomognat, veruvaj mi.
Не сум битна јас сега, не барам јас совет. Не се согласуваме и доста е, проблеми има @hopes , jас и пишав да не избрзува, ама не сум и таму и не знам каква е е ситуацијата, дали и треба финансиска помош, дали маж и работи па утре таа раат да си отиде сабајле до полиција. Всушност никој не и знаеме како е се, само тоа што во кратки црти пишала.