Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.393
    Допаѓања:
    171.660
    како си???

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.383
    Допаѓања:
    103.161
    Доби подршка од куп жени кои не те ни знаат, една од нив сум и јас, и исто како и Вајлдче и јас сум горда на тебе. Браво! Се надевам дека еден ден ќе успееш да заборавиш и да најдеш нова среќа. За твоето дете ти си херој, нека ти е таа мисла само во главата. Еден ден твојата ќерка ќе ти благодари, а ќе постигнеш и нејзната судбина да биде посреќна зошто и покажа дека со насилници не се живее.

На thelittle17, Снегулк@23 и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  3. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Знам многу случаеви кај што жените се тепани и си молчат.
    Уз муабет нешто ми имаат кажано "направи така и мажот ти ќе те утепа".
    А јас им викам "пази што смее да ме утепа и што има право да ме допре си има институции фала богу 21 век ќе пријавам".
    Ми викаат "немој ќе ја обрукаш фамилијата ќе не збори народ.

Една од причините што не се пријавува семејно насилство е стравот од "што ќе каже народ".

На Brpbrp, stetoskop и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. Fidorija

Fidorija Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    64
    Што се случи сега....дали си добро или повторно имаш некој притисок од другата страна?

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.593
    Допаѓања:
    43.134
    Луѓе каде да пријавам семејно насилство мајка врз деца, има една ненормална комшивка кај моите го тепа детето како најголем душман, мало дете е. Мајка ми некои денови ги поминува на тераса гледајќи како го малтретира, стресно и е и нејзе, денес дојдов до неа вика сине не можам веќе да гледам, вчера се испокарала со неа кога била сведок на удирање на детето, ама не може да влезе у двор или куќа.

6. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Реално, единствено внимание можеш да привлечеш само ако снимаш и го пратиш видеото по медиуми. Ако пријавиш во полиција ништо нема да се случи. Барем не во Македонија.

На AthenaAsamiya, thelittle17, Brpbrp и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Dusice, javise vo sos prasaj.

8. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Во полиција јави се види каде ќе те упатат. Или центар за семејно насилство

На thelittle17, SummerGirl и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Јави се и во социјална служба, нека излезат малце на терен.

10. betiboo

betiboo Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    62
    Здраво
    Сакам да прашам каде може да се обратат тие што се психички малтретирани и дали имаат некоја заштита и згрижување.
    Имам другарка што секојдневно минува низ закани, вреѓања омаложувања и нема каде да оди не е финансиски независна неможе кај родителите затоа што живеат во заедница снаа деца сите во еден стан, нема работа.
    Сака да се разведе ама се плаши од заканите и нема кров каде да се прибере. Ама животот и е пекол, секојдневно малтретирање се уништи жената нема воља за живот. Совет?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    На tina2018 и tambelina им се допаѓа ова.
  12. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    375
    Здраво. Решив тука да побарам совет. Поради малтретирање од страна на татко ни јас, брат ми и мајка ми го напуштивме домот и отидовме кај родителите на мајка ми во друг град. Во Неделата со цел 'смирување на ситуацијата' дојдовме со стариве да прават муабет, човеков ладнокрвен, демек се е у најдобар ред и у стил Тоа беше обична караница и мене таков ми е гласот(дерење, урлање) Ние си собравме најнеопходно и пак отидовме кај старите, вчера и јас и мајка ми на работа(решивме да патуваме во Скопје) ситуацијава ескалира, и се јавува он ја вика да оди САМА дома, мајка ми одбива, потоа и вика дека ќе ја чека пред работа и ја прашува Каде ми е пиштолот, она му кажува дека нема да се видат на само а он пробува да ја заплаши со зборовите Јас имам право да те пријавам во полиција дека не си дома 48часа и дека си исчезната. Во страв и паника прво што ми текна е да се јавам на броевиве во Здружениево од коментарот над мене и да побарам совет, ми кажаа да одиме во Социјална служба (во тунелчето кај Мин. За правда) отидовме не примија и жената ни објасни дека најдобро е да пријавиме во полиција за тие да можат да интервенираат, така и сторивме, отидовме и мајка ми пријави и рекоа ќе го опоменат и ако случајно пак се обиде да превземе нешто на насилен начин само да повикаме 192. Е сега имам едно прашање, ние сакаме да одиме и да си ги собереме нашите работи(алишта) кои што ни се неопходни, но стравуваме дека може да дојде до Закани со оружје па недај боже и нешто уште полошо, не можеме да бидеме сигурни дека ние ќе сме не повредени дур полиција дојде да интервенира, па од таму прашањето Како да се заштитиме? Како да одиме на сигурно да си земеме тоа што е наше без да смее да употреби сила и се што погоре наведов? Дали некоја од службиве/организацииве може да пружи помош и на лице место да биде со нас? Затоа што не верувам дека полиција така из чиста мира би дошле во придружба. Извинете на долгиот пост, се надевам ќе добијам соодветен совет

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Одете со некои роднини или пак да ангажирате агенција за обезбедување да врши ваша заштита во моментите дури сте таму.

На tina2018, maaraa96, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Џабе со некои роднини. Најдобро со полиција или со агенција за обезбедување.
    @maaraa96

На ЕденЧлен, tina2018, Brpbrp и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    5.103
    Дали ли можеш да повикаш некое машко повозрасно и физички спремно за во секој случај нешто да се случи?
    Полиција мислам дека нема да ти дојде, од причина што сме скапана држава и освен за седење во фотелја, за друго не ги бива.
    Или јави се пак во служба и замоли ги ако можат да дојдат со вас, бидејќи стравувате да не ви направи нешто.
    Ако е таква ситуацијата како што викаш, не препорачувам да одите сами без некоја машка придружба.

На *Amethyst*, RisMarke, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Јас колку што знам, полиција асистира во вакви ситуации. Значи, не од што се фини, туку буквално- во опис на работни задачи им е.

На Mantub, tina2018, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    5.103
    Дали може да си најми за таква работа агенција за обезбедување и колку би ја коштало?
    Т.е. дали агенциите за обезбедување нудат таква услуга?

На maaraa96 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    5.103
    Да, тоа е работа на полиција, но познавајќи ја дежавава и нејзината функционалност, полицијата е последно нешто на кое може да се смета на неа во ваква ситуација.

На RisMarke, Luciferka, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.313
    Сите Агенции нудат ваква услуга.

На tina2018, cresa-jagoda, maaraa96 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    375
    Фала ви премногу на сите што сте ми одговориле. За машка придружба секако би имале но сакаме да си одиме на 100% сигурно ни најмал ризик да немаме затоа што не знаеме негов следен непромислен чекор, со доста другари што се советував баш ми го кажаа ова за полицијава па и сама сум свесна колку се способни за жал.
    Значи да се јавам да ја објаснам цела ситуација секако би 'помогнале' ?

На ЕденЧлен, tina2018 и Компир Манџа им се допаѓа ова.