Форумџика на годината

Семејно насилство

Discussion in 'Брак' started by aneta.oh-36, Nov 29, 2009.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

како си???

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Доби подршка од куп жени кои не те ни знаат, една од нив сум и јас, и исто како и Вајлдче и јас сум горда на тебе. Браво! Се надевам дека еден ден ќе успееш да заборавиш и да најдеш нова среќа. За твоето дете ти си херој, нека ти е таа мисла само во главата. Еден ден твојата ќерка ќе ти благодари, а ќе постигнеш и нејзната судбина да биде посреќна зошто и покажа дека со насилници не се живее.

3. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Знам многу случаеви кај што жените се тепани и си молчат.
    Уз муабет нешто ми имаат кажано "направи така и мажот ти ќе те утепа".
    А јас им викам "пази што смее да ме утепа и што има право да ме допре си има институции фала богу 21 век ќе пријавам".
    Ми викаат "немој ќе ја обрукаш фамилијата ќе не збори народ.

Една од причините што не се пријавува семејно насилство е стравот од "што ќе каже народ".

Brpbrp, stetoskop and eliesaab like this.
  4. Fidorija

Fidorija Истакнат член

Што се случи сега....дали си добро или повторно имаш некој притисок од другата страна?

5. 1209

1209 Форумски идол

Луѓе каде да пријавам семејно насилство мајка врз деца, има една ненормална комшивка кај моите го тепа детето како најголем душман, мало дете е. Мајка ми некои денови ги поминува на тераса гледајќи како го малтретира, стресно и е и нејзе, денес дојдов до неа вика сине не можам веќе да гледам, вчера се испокарала со неа кога била сведок на удирање на детето, ама не може да влезе у двор или куќа.

6. martiiinna

martiiinna Популарен член

Реално, единствено внимание можеш да привлечеш само ако снимаш и го пратиш видеото по медиуми. Ако пријавиш во полиција ништо нема да се случи. Барем не во Македонија.

7. Mami3

Mami3 Истакнат член

Dusice, javise vo sos prasaj.

8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Во полиција јави се види каде ќе те упатат. Или центар за семејно насилство

thelittle17, SummerGirl and 1209 like this.
  9. Neda997

Neda997 Популарен член

Јави се и во социјална служба, нека излезат малце на терен.

10. betiboo

betiboo Истакнат член

Здраво
    Сакам да прашам каде може да се обратат тие што се психички малтретирани и дали имаат некоја заштита и згрижување.
    Имам другарка што секојдневно минува низ закани, вреѓања омаложувања и нема каде да оди не е финансиски независна неможе кај родителите затоа што живеат во заедница снаа деца сите во еден стан, нема работа.
    Сака да се разведе ама се плаши од заканите и нема кров каде да се прибере. Ама животот и е пекол, секојдневно малтретирање се уништи жената нема воља за живот. Совет?

tina2018 likes this.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

tina2018 and tambelina like this.
  12. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Здраво. Решив тука да побарам совет. Поради малтретирање од страна на татко ни јас, брат ми и мајка ми го напуштивме домот и отидовме кај родителите на мајка ми во друг град. Во Неделата со цел 'смирување на ситуацијата' дојдовме со стариве да прават муабет, човеков ладнокрвен, демек се е у најдобар ред и у стил Тоа беше обична караница и мене таков ми е гласот(дерење, урлање) Ние си собравме најнеопходно и пак отидовме кај старите, вчера и јас и мајка ми на работа(решивме да патуваме во Скопје) ситуацијава ескалира, и се јавува он ја вика да оди САМА дома, мајка ми одбива, потоа и вика дека ќе ја чека пред работа и ја прашува Каде ми е пиштолот, она му кажува дека нема да се видат на само а он пробува да ја заплаши со зборовите Јас имам право да те пријавам во полиција дека не си дома 48часа и дека си исчезната. Во страв и паника прво што ми текна е да се јавам на броевиве во Здружениево од коментарот над мене и да побарам совет, ми кажаа да одиме во Социјална служба (во тунелчето кај Мин. За правда) отидовме не примија и жената ни објасни дека најдобро е да пријавиме во полиција за тие да можат да интервенираат, така и сторивме, отидовме и мајка ми пријави и рекоа ќе го опоменат и ако случајно пак се обиде да превземе нешто на насилен начин само да повикаме 192. Е сега имам едно прашање, ние сакаме да одиме и да си ги собереме нашите работи(алишта) кои што ни се неопходни, но стравуваме дека може да дојде до Закани со оружје па недај боже и нешто уште полошо, не можеме да бидеме сигурни дека ние ќе сме не повредени дур полиција дојде да интервенира, па од таму прашањето Како да се заштитиме? Како да одиме на сигурно да си земеме тоа што е наше без да смее да употреби сила и се што погоре наведов? Дали некоја од службиве/организацииве може да пружи помош и на лице место да биде со нас? Затоа што не верувам дека полиција така из чиста мира би дошле во придружба. Извинете на долгиот пост, се надевам ќе добијам соодветен совет

tina2018 likes this.
  13. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Одете со некои роднини или пак да ангажирате агенција за обезбедување да врши ваша заштита во моментите дури сте таму.

14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Џабе со некои роднини. Најдобро со полиција или со агенција за обезбедување.
    @maaraa96

15. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Дали ли можеш да повикаш некое машко повозрасно и физички спремно за во секој случај нешто да се случи?
    Полиција мислам дека нема да ти дојде, од причина што сме скапана држава и освен за седење во фотелја, за друго не ги бива.
    Или јави се пак во служба и замоли ги ако можат да дојдат со вас, бидејќи стравувате да не ви направи нешто.
    Ако е таква ситуацијата како што викаш, не препорачувам да одите сами без некоја машка придружба.

16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Јас колку што знам, полиција асистира во вакви ситуации. Значи, не од што се фини, туку буквално- во опис на работни задачи им е.

Mantub, tina2018, Annath and 11 others like this.
  17. Компир Манџа

Дали може да си најми за таква работа агенција за обезбедување и колку би ја коштало?
    Т.е. дали агенциите за обезбедување нудат таква услуга?

maaraa96 likes this.
  18. Компир Манџа

Да, тоа е работа на полиција, но познавајќи ја дежавава и нејзината функционалност, полицијата е последно нешто на кое може да се смета на неа во ваква ситуација.

19. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Сите Агенции нудат ваква услуга.

20. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Фала ви премногу на сите што сте ми одговориле. За машка придружба секако би имале но сакаме да си одиме на 100% сигурно ни најмал ризик да немаме затоа што не знаеме негов следен непромислен чекор, со доста другари што се советував баш ми го кажаа ова за полицијава па и сама сум свесна колку се способни за жал.
    Значи да се јавам да ја објаснам цела ситуација секако би 'помогнале' ?