Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Полицоја во напад со пиштол кај мене дома и повредени,не сакаше да ме донесе до дома.Не веривам дека можеш да се крстиш у оваа полиција!За жал, а треба да е вака ко што кажуваш.
    И и да се јават на 192 за закани ќе им речат додека не ви дојде и не ве нападне не доаѓаме, е баш тоа го имам доживеано.
    И тоа за човек што лежел 21 година затвор, а не овој ако нема дела!

На eliesaab, mode-kristina, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @maraa
    Полиција барај, тоа ти е најсигурно и би морале да виизлезат во пресрет.
    Ептенако не сака полиција, после на агенција за обезбедување иди.

На tina2018, Nausicaa, GrimTheReaper и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Полиција треба да дојде. Во неколку сличаи знам со полиција одеа кога мажите беа насилни. Со роднини може повеќе да ескалира работата.

На tina2018, Nausicaa, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    @maaraa96 Обавезно со придружба со полиција или агенција за обезбедување, ама ти препорачувам сами ти и брат ти да појдете, да си соберете ствари, мајка ти нека не доаѓа со вас.

На RisMarke, ЕденЧлен, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.207
    Најпаметно..

На tina2018 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.838
    Допаѓања:
    5.584
    @maaraa96 ќе појдете со брат ти во полиција и ќе кажете дека веќе имате поднесено пријава за закани, и дека ви е страв да одите сами да си ги земите алиштата, дека ви е потребно барем едно службено лице да дојде со вас. Најдобро мајка ви да не оди, земете вие за неа што е потребно, ако е полнолетен брат ти нека не оди и тој, појди ти сама во полиција.
    Тоа со агенција за обезбедување е ок предлог ама како прво ќе ги чини пари, а сега не им требаат дополнителни трошоци, второ насилникот може да биде испровоциран дека некој си таму трето лице му доаѓа дома, друго е со полиција и авторитет.

На maaraa96, cresa-jagoda и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  7. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Полиција сигурно нема да појди, они излегуваат на терен тек од како нешто ќе се случи, затоа и викам или роднини или другари кои се спремни да превземаат мерки ако затреба и во најдобар случај АГЕНЦИЈА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ но само во случај ако имотот е на лицето кое побарува заштита во спротивно сопственикот има право да не пушти обезбедување на својот имот.

На maaraa96, tina2018 и Компир Манџа им се допаѓа ова.
  8. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    5.103
    Кога ќе се подразмисли подобро, би било лошо да викне некоја роднина, пријател и некој близок, бидејќи тука се загрозува и тој што ќе дојде со неа, а не е официјално лице. Официјално лице во случајов е полиција и најдобро е со нејзин претставник да се оди, но со оглед на тоа каква е ситуацијата со државава и тоа како функционираат нашите органи и полицијата, која треба да му служи на народот и да го заштитува, тешко дека би помогнала, доколку нема физички контакт и насилство.

По мое мислење, штом агенциите за обезбедување вршат такви услуги, најдобро е да се плати и да се ангажира човек од таму.

На Luciferka, maaraa96 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Бидејќи веќе сте го пријавиле случајот и во полиција и во центар за социјални работи може да побарате асистенција од полиција. Појдете до центарот и објаснете дека сакате да ги земете работите но само со службено лице. Тие по службена должност ќе повикаат полиција и ќе му се јават да му наложат да ви ги предаде личните работи. Можеби ќе пуштат и лице од центарот.

На сите што дадовте коментар и претпоставки дали ќе дојде полиција, дали ќе помогне и сл, доколку не сте доволно информирани не давајте совети и претпоставки. Жртвите на семејно насилство ги штитат многу закони. Обесхрабрувањето дека никој ништо не им може дава контра ефект па поради тоа често пати случаите остануваат непријавени. Со самото тоа насилниците уште посилни.
    Има многу здруженија кои навистина помагаат и се во координација со ЦСР и МВР, а даваат и бесплатна правна помош.
    Јасно ми е дека ова е форум, но сепак е медиум и не е во ред на осетливи теми да се "претпоставува".

На M.B., Milkiway, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  10. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Еве баш јас не претпоставувам, да не ти даде господ да имаш работа до човек со пиштол,кој е спремен да убие,па после збори!
    Они нека си побараат помош, и дај боже да е нешто сменето од пред 5-10години, во скапанава држава

11. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    @maaraa96 како си?
    Што направивте?
    Дали полицијата ви помогна?
    Се надевам се е во ред.
    Кога ќе можеш пиши ни.

12. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    375
    Фала ти многу за грижата:)
    Добро сме, сеуште потресени по малце ама полека ќе ја снемува нервозата, мада уште пробува да не провоцира и психички да не излуди :envy:
    Отидовме во полиција, му се јавија да го известат дека ќе идеме ама не пратија никого со нас.. демек немало потреба, и стварно немаше, смирен беше ама сепак имаше тензии. Мајка ми е потресена, колку и да пробува да сокрие, на моменти се приметува:( вчера цел ден и пишувал ја замарал, она денес пак беше у полиција да каже дека пак и пишува,збони и ја замара и и рекле дека Првиот пат што го пријавивме треба решение да и стигне на адреса, ама би стигнало таму и он ќе го земе, значи нема да дојде до нас.
    А и рекле доколку дојде тука да не замара, да вртиме 192 одма ќе дојдат

На thelittle17, GrimTheReaper, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Нека смени телефонски број.
    Ќе се ослободите, полека, полека.

На Milobebence, ЕденЧлен, maaraa96 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Srnaa

Srnaa Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    32
    Здраво
    Очајно ми треба помош.
    Да почнам со ред
    Татко ми иако никогаш не го викам така, е болен човек, психички е болен но и глумец со диплома. Работи во Германија и доаѓа два пати годишно овде во МК. Кога човекот не е овде ние си живееме најнормално со брат ми и мајка ми, без караници и во мир. Но кога човекот ќе дојде ние имаме проблем со тоа што ја малтретира мајка ми.. Поради тоа ние буквално ја чуваме мајка ми, цело време сме со нејзе, но нели ќе ти искочи нешто мораш да излезеш и тогаш тој настапува. Мајка ми е кршлива, не знае да врати, жена која што израснала деца сама, ги воспитала.. И толку и треба. Сум правела муабет значи со најубаво да му објаснам но човекот не е во ред со мозокот. Постојано вика, се дере за ситница, не дај Боже пари да му побараш.. Роман имам да напишам но да скратам. Куќата моментално каде што живееме е на негово име, тие се разведени многу одамна, затоа што тој требал да да средува документи. Таа се води како самохран родител. Не можам да издржам веќе, цело време на стрец сум, негова фамилија цела е таква така да нема кај да се обратам, мајка ми не работи поради здраствени причини.Поради тоа немаме каде да одиме. Ве молам доколку некој знае, дали може тој од тука да си оди, да се обратсм во полиција или каде? Само сакаме мир..

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Нека седи на друго место кога е во Македонија
    Не го прибирајте дома.

16. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.838
    Допаѓања:
    5.584
    Дали имате опција да замине мајка ти на гости кај родителите нејзини, брат /сестра додека е тој тука?
    Друга опција да викате полиција секогаш кога ќе се случи напад, да го малку заплашат. Штом е куќата негова нема опција тој да си оди, и да ве сместат во центар за жртви од семејно насилство тоа ќе биде привремено, потоа ќе мора да одите некаде.

17. Srnaa

Srnaa Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    32
    Денеска дојде полиција.
    Ме нападна мене морав да се јавам во полиција.. Го исплашија малце, ќе видиме колку ќе трае..
    Иначе немаме каде да одиме.
    Починати се родителите на мајка ми.

На buba4e89 и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ти и брат ти работите? Под кирија не можете?

На jarec6, Emotional123 и bicycle им се допаѓа ова.
  19. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    5.103
    Куќата официјално со документи е на негово име.
    Читај убаво.

На jarec6 и tina2018 им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не сум го дочитала, видиш...

Какви документи да средува? За што се развеле?