1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.392
    па зошто ќутиш? Ќотек "може" еднаш да се изеде ама да седиш и да ќутиш и ќотек да јадеш.... И уште мене да ми кажуваш дека не сум во право а со тебе се изживуваат не држи вода

2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.409
    Допаѓања:
    96.233
    А ти мислиш во право си кога викаш дека секое семејно насилство се случува со причина???

На Milobebence, Lunar, Hoping и 5 други им се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.994
    Допаѓања:
    14.392
    не сум во право кога викам дека секое семејно насилство е со причина. Знам дека има секакви. Сакав да кажам дека има и семејни насилства со причина - испровоцирани.

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.409
    Допаѓања:
    96.233
    Оти во цитатот си пишала СЕКОЕ , ама добро, си се свестила малку да размислиш оти не е така.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.429
    Допаѓања:
    200.997
    Какви се тие испровоцирани семејни насилства? :^)
    И како било какво насилство е оправдано?

На Milobebence, raww, Guns N` Roses и 15 други им се допаѓа ова.
  6. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Не оправдувам никакво насилство!!!! Луѓе сме и разбираме со збор а не со ќотек!!
    И животно што е животно не се тепа!!

На Роберт 7 и Milobebence им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Нема оправдување за насилство
    Никогаш жртвата не е виновна.

На cresa-jagoda, A.n.g.e.l.a.V и mode-kristina им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Еве што научив деновиве...
    Да ти имало посебен термин за ондесувањето на жртвата која останува со насилник

Trauma Bonding: What It Is and How to Cope

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Ако му кажеш на дечко ти/мажот ти да си стане да си земе чаша вода ако му се пие и за тоа шамар да ти врзе. :fubar: За тие луѓе се е провокација т. е. си наоѓаат било каква причина да удри.

На BoNaNa123, cresa-jagoda и mode-kristina им се допаѓа ова.
  10. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Zatoa sto imav 20 godini i prv pat se sretnuvam so takva slucka. Plus mi pretese i bev zagrizena za sestra mi i majka mi, tatko mi ne ziveese so nas i ne bevme bliski, kade da se pozalam? Prijaviv vo policija nisto ne prevzemaa, i na kraj sobrav sili posle edna slucka koja ja dostigna krajnata granica, imase voznemiruvanje i posle toa, no ne popustiv, duri posle 1 mesec se ozeni so druga mislese taka ke me povredi, samo mi olesna. Inaku istoto i go pravel i na zena mu i taa go ostavila.

На WildMk и marchi-cool им се допаѓа ова.
  11. yellow_car

yellow_car Нов член

Се зачлени на:
    12 август 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, пишувам за да се консултирам за случајот на една моја пријателка. Живее во семејство со три деца, ниту едно не е полнолетно. Татко им е насилник, и во минатото ја малтретирал дури и сопругата т.е. мајката на децата. Пред една недела имало конфликт и пријателка ми сакала да го пријави но се плашела што ќе се случи ако го пријави, што ќе направи полицијата. Бидејќи сѐ уште не е полнолетна ниту таа, ниту другите деца, дали има опасност тие да завршат во дом? И што ќе му се случи на таткото? Дали ќе добие воопшто некаква казна?
    Ве замолувам ако сте адвокат или ако знаете што ќе преземе полицијата ако ова се пријави да ми пишете, зашто стварно сакам да ѝ помогнам на мојата пријателка а не знаеме што да направиме. Благодарам.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.794
    Ај ако можеш објасни подетално каде е мајката на децата и во каков однос е другарка ти со насилникот?

13. yellow_car

yellow_car Нов член

Се зачлени на:
    12 август 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Па не се во добри односи, татко ѝ ја фатил за врат и неколку секунди не можела воздух да земе, не сакав да одам во детали ама еве. А мајката живее со нив

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.794
    Оф добро, не сфатив од прва дека му е ќерка, прво помислив дека му е девојка и кога видов малолетна се збунив.
    Не сум адвокат, нит сум имала ваква ситуација, но мислам дека другите можат да ти помогнат.
    Мислам дека ако девојчето пријави веднаш ќе изреагираат социјалните служби, а нема зошто да одат во дом кога ја имаат мајката.

Тоа што ја фатил за врат и ја давел не е обид за убиство по дефиниција?

Ќе ја викнам @WildMk ако ништо друго има контакти од организации и @Forca како адвокат да даде мислење ако има време.

Жалосно за децата.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Право во полиција @yellow_car
    Нека поднесе пријава за насилство.
    Не чекајте.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.897
    Допаѓања:
    35.953
    После тоа може да ги дотепа или убие. Да го имаме и тоа во предвид. Не дека не сум за пријавување ама полиција не помогнала до сега.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Нека замине од таму, или ако е нејзин домот, или на пола, може да го 'избрка'.
    Да побара забрана за пријдување и контакт и полиција ќе го иссели.

На Ole.grbeva и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    18.964
    Ова со полицијава ме потсети на една случка колку се они бедни.
    Пред извесно време спроти мојата зграда се чу жена/девојка од некој од становите како вика "Помош, ме боли, помош, немој" очигледно беше тепана. одма се јавив во полиција и викам:
    Ј: Ало таму и таму во тој влез не знам кој стан некој вика Помош ве молам пратете некој.
    П: Девојче ние не можеме да одиме во 23ч ноќе по врати и да реметиме луѓе...
    Ј: А женава?
    П: Вика уште?
    Ј: Сега не.
    П: Епа добро. Ако пријави уште некој ќе отидеме.
    Ј: Ок ако е уште жива.
    П: Е да.
    ....
    После тоа уште 2 месеци го слушав истото повремено и пријавував. Секој пат чекав дали ќе дојде полиција. Не дојде. Се надевам дека е жива и здрава и дека ќе избега од таму од кај што е џабе вика Помош.

На kukla21, Mnik, MeowMeow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    90
    Би сакал да ве известам дека започна со примена новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство, со кој се уредува постапувањето на институциите со должно внимание при преземањето на мерки за превенција од родово базирано насилство врз жените и семејното насилство, постапувањето на институциите за заштита на жените од родово базирано насилство и семејното насилство, меѓусебната координација на институциите и организациите, услугите за заштита на жртвите и собирањето на податоци за родово базирано насилство врз жените и семејното насилство.
    Неговата цел е превенција и спречување на родово базирано насилство врз жените и семејното насилство, ефективна заштита на жртвите од каков било облик на родово базирано насилство врз жените, како и на жртвите на семејно насилство.
    Секој кој има сознание за постоење на родово-базирано насилство врз жени и семејно насилство е должен да пријави до Центарот за социјални работи, полициска станица, јавно обвинителство, здружение или С.О.С. линија.
    Центарот за социјална работа ги презема следниве мерки за заштита на жртвите:
    1) обезбедува привремено згрижување;
    2) обезбедува жртвата да добие потребна медицинска помош и по потреба ја
    придружува во најблиската здравствена установа;
    3) обезбедува жртвата да оствари право од социјална и здравствена заштита согласно со
    закон;
    4) дава соодветна психо-социјална интервенција и третман;
    5) обезбедува жртвата да добие психо - социјален третман во советувалиште од стручни
    лица во центарот за социјална работа, здружение, советувалиште за жени жртви на
    насилство и други жртви на семејно насилство;
    6) обезбедува помош на семејството за редовно школување на дете;
    7) дава правна помош и застапување;
    ја упатува жртвата до соодветните државни и други органи надлежни за економско
    јакнење на жртвата и нејзино активно вклучување на пазарот на трудот, преку надлежен
    центар за вработување и
    9) во случај на висок ризик и преземање на итни мерки за заштита, како и кога жртвата
    користи услуги на привремен престој, а најдоцна во рок од 12 часа од приемот на
    пријавата, донесува решение за привремено доверување на грижа и воспитување на деца
    на родителот жртва...

На tina2018, WildMk и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Знам дека има нов закон, ама на терен како оди?
    Се спроведува?