1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    18.964
    Ако го прочита мојот пост не функционира на терен.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Типично.
    Само уште да се научам полесно да ја прифаќам реалноста и да не скокам ко мајмун за се'. |(

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Кај мене во зграда има една (слободно ќе ја наречам) ЛУДАЧА што си го малтретира детето. Значи се работи за бебе дали има и годинка...последен пат маж ми и сестра ми ја виделе како му мава шамари додека било во количка. Срце ми се скрши, не спиев таа вечер. Лудачата е разведена, позната е на сите у и во полиција е пријавувана...конкретно за случкава маж ми и сестра ми изреагирале, оваа почнала да им се дере и ги сликала (пази) . Жената си има дијагноза, кутрото дете со таква "мајка" . Му реков на маж ми пак да ја пријавиме му вика џабе и да и го земат детето мислиш подобро ќе го третираат во дом. Е тоа е нашата прекрасна земја:@

4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Нема ли татко, баба, дедо?

Јас секако би пријавила. Се работи за мало дете, не знаете дали ќе му биде подобро, ама сега знаете дека секако е малтретирано.

5. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    kaj nas ima eden skroz e zabegan i tezok alkoholicar..3 deca ima mazeni veke no koga bea pomali kolku pati na ulica bea gi maltretirase i niv i zena mu ..durii kukata si zapali zaedno so nego pa so plasticna hirurgija duri i go podmladija
    go lecele vo negorci li neznam bas od alkoholizam..zena mu edno vreme i go ostavi i pak se vrati kaj nego ..
    sakam da kazam ponekogas i zenite sami si se krivi ..stom mozes da si ides zosto se vrakas kaj takva budale ???

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.895
    Допаѓања:
    35.952
    Кутрото бебе
    Пријавувајте
    Нема ли некоја соодветна организација за тоа?
    Во кој град ова? Може ло

7. Компир Манџа

Компир Манџа Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    2.835
    Допаѓања:
    4.298
    Земете сликајте и снимајте ја вие и поставете ја на фб. Поголем срам и од тоа во полиција да оди.

На Snowflake97 и Need for Speed им се допаѓа ова.
  8. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Знаете колку пати сум пријавила и во полиција и во социјално и во министерство зс труд и социјала за малтретирање на детенцевод страна на татко и алкохоличар?
    И по невладини организации за жртви на насилство, и никој не превзеде ништо. На крај детето заврши силувано.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.910
    Допаѓања:
    26.077
    Не е ни изгласан законот. Само е поднесен...

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Хм.. мислев изгласан е.
    Полжав не ни е рамен...

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Да се јавите во Меѓаши да ве посоветуваат како да постапите? Фини се, брзо ќе ви одговорат.
    Најверојатно ќе ве препратат до социјално, меѓутоа не знам дали би изреагирале соодветно, со оглед на тоа колку се ажурни и "засегнати".

На Snowflake97 и BeLLaDona23 им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Не знам зошто ама кога ќе излезе случајот на вести и социјални мрежи дека никој не реагира од институцииве тогаш се фрлаат во акција демек работат нешто.

Како што ти кажаа снимај ја и со снимката во полиција или јавно од вестиве нека ја објават(они секако тоа чекаат) и ако не можат да превземат ништо нека ти издадат во писмена форма дека не се надлежни за тоа, сепак гревота за детето барем се надевам во дом дека не ги тепаат и малтретираат децата.

На BeLLaDona23 и MissBreezy им се допаѓа ова.
  13. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    90
    Законот е веќе изгласан и прогласен со Указ на ден 27.01.2021 година - (Сл.Весник бр.24/2021). Овој закон влегол во сила осмиот ден од денот на објавувањето во Службен весник, а започна да се применува по три месеци од денот на влегувањето во сила.

14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Мајка ми беше жртва на семејно насилство , не пријавуваше и не си одеше од причина што татко ми беше финансиски стабилен и никогаш немаше да и припадниме неа, како и што се случи на крај . Не ги судете жените , се што гледате не значи дека е баш така, можеби има позадина што не ја знаете.

На manako1 и WildMk им се допаѓа ова.
  15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Да ама тоа не е зелено светло сите зависни жени да трпат. ако мајкати не се снашла некои други ке се снајдат. Во тој случај насилството е оправдано оти немало каде не, треба да се боре за насилство и жена со плата 50 илјади и жена домаќинка, насилство е насилтво.

На Snowflake97, Oneo и Mikha4 им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Ништо не го оправдува насилството.
    Прашањето е: Кои се можностите на жртвата?

И за тоа, сите како општество сносиме одговорност.

На Snowflake97, Luminary и Mikha4 им се допаѓа ова.
  17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Од каде знаеш дека жената што зема 50 000 нема кредит, нема дупли трошоци, не плаќа рати и слично.. мислам дека поголем проблем е насилникот. Што ако го викнат на разговор па макар и што ако оди некој месец во затвор кога ќе заврши тоа полошо ќе биде за жртвата . Насилство не е само физичко верувај ми психичкото е полошо и трае цел живот.

Сега брзо прочитав статија во струга и извале на мајката лажни документи дека не е психички стабилна само да и ги земат децата. Мислев дека само во шпански серии го има ова а не во соседството.

На eliesaab, Snowflake97, mode-kristina и 2 други им се допаѓа ова.
  18. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    И немој да земаш за право да коментираш кој како се "снашол". Те молам ќути. И ти и сите како тебе ќутите. Не си имала таков проблем и дај боже никој да го нема. Свиркај си. Само тој што има мака сфаќа колку е безпомошен посебно ако сака да се наслони на институциите .

Само да ти кажам нешто иако неќам да зборувам за ова : мајка ми се "снајде" кога со брат ми дечиња ја молевме да си оди. Ние ја молевме. И секако разводот заврши така што припаднавме на нашиот татко. И само мајка ми знае колку и беше изгорена душата. Еве јас имам деца не сакам ни да замислам.

И мајка ми меѓу другото е кралица. Толку.

Последна измена: 15 септември 2021
    На malerozna, eliesaab, buba4e89 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Проблемот го има, но ќутење не е одговор. Треба да се работи на резолуции, а не да се советува трпење на насилство во никој случај.
    Жртвите мора да бараат излез, а општеството мора да работи на нивен излез и подршка. Буквално ги подржуваш насилниците, иако и ти си непосредно жртва на насилство.

На Guns N` Roses и Oneo им се допаѓа ова.
  20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Да така е. Јас не кажувам да се молчи напротив. Муабетот ми беше една од причините која би била зошто жената е сеуште дома. Ме боли кога се осудивани дека не пријавуваат дека така сакаат или неќат да се снајдат. Мислам... аман. Навистина тој што не бил не знае како е.

На eliesaab, Snowflake97 и WildMk им се допаѓа ова.