А дали ти помислуваш на твоето дете да го гледа сето тоа? Знаеш каква траума е? Еве ќе ти кажам пример. Моја другарка јадеше ќотек од нејзиниот бивш маж додека беа во странство тогаш детето и беше бебе, едвај 7 8 месеци. Детето, инаку сега четири години има трауми поради сето тоа насилство, писка на секој звук, повишен тон, посилно затварање врата а се поради тоа што се случуваше поради семејното насилство. Сите ти мислат добро, сите те подржуваат, дури и јас иако не мислиш така, сите ти кажаа дека законот е на твоја страна. Немам деца, ама знам како јас би постапила. Првиот шамар, првото насилство, го оставам, толку. Добро се познавам самата себе и знам како ќе играм. Ниту виза ниту ништо нема да биде причина да трпам. Нит си глупа ниту тупа за да не се снајдеш. Обрати се кај адвокат, ќе те упати добро. Сигурно повеќе знаат од нас овде. Нема да бидеш оставена на цедило. Налет пари и виза ако мажот ме крши од ќотек.
Абе доста судите жртви на насилство. Шо ви е? Статистички, оние кои ги напуштаат насилниците, седум пати заминуваат, пред конечно да ги остават. Лесно е од страна да се кажва.
@Ance-to чим си у странција уше поубаво за тебе. Пријави го и ич да не ти чуе. Ќе го исушат од казни пишување.
Зашто даваш прилика жено за уште една шанса?? Зашто? не дај Боже, наредниот пат може да е бетер дури и кобно Не се заебувај сама те молам, вредиш поише од копиле кое знае да чупа жени за коса
Една жена е силувана и тепана од нејзиниот маж, средни години е пријавив во полиција немаат абер 2 недели, пропала државо.
Точно. Пет пати пријавував за жена од маалово кај што се омажив и ништо. Барав луѓе, некако да и се помогне на женава. Многу језиво пишти, неколку пати ја имам видено џигер модра, криви со ногата, парталава целата.. За на крај да ми кажат дека им рекла на полицајциве дека комшиите лажеле, од љубомора збореле лошо за него, супер си бил маж и.
Дали социјални служби, или некоја невладина, би и' (им) помогнале да се отвори и да побара помош? Има таква услуга некаде?
Оф.. мислам дека секаде важи тоа "оди збори сам". Неможе ништо да се направи освен ако не почне сама да пее. Присилно џабе е. Толку и е мозокот заматен што нема да каже ништо.
Има жени што се помируваат со судбината ете. Еднаш се враќам дома касно накај 12 1, женава пред порта на глас го молеше мажот да ја прими дома со мало дете овај и караше се живо и диво (викаше дека брат и не ја примил назад!!!!). Многу грев ме фати и језиво беше за слушање. Ама ене ја уште е со него...