1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.252
    Coercive control

На Noranora и ladydy13 им се допаѓа ова.
  2. Поддршка Права

Поддршка Права Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    34
    Семејното насилство , нетреба да се трпи , треба веднаш да се пријави на соодветен орган.

На tambelina, lici1, gzuz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. The Last Pharaoh

The Last Pharaoh Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2022
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    184
    Маж да ме натепа има да му направам кастрација на спиење, он не е маж он е пи*ка!

На lici1 и ZeNoN им се допаѓа ова.
  4. cataleya17

cataleya17 Нов член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    34
    zdravo sakam da prasam nekoja zenicka od tuka ako e advokat ili e informirana vo vrska so ovoj slucaj. jas sum samo 7 meseci vo brak od koi imam 5 meseci bebence. deteto bese planirano samo radi coronata ne mozevme da napravime svadba.maz mi me maltretirase i trudna, dva pati mi udri samar so ogromen stomak,sekako za gluposti. no od koga se rodi bebeto jas se smeniv. stanav po silna i sve poveke i poveke go gledav so realni oci. odnosno deka e manipulator nasilnik i bolesnik. ne se odnesuva ubavo niti so mene niti so bebeto. ne se pribira doma i koga ke se pribere me maltretira. niti negovata familija ne reagira, nekolku pati ja viknav majka mu i ona mi dade sovet da kjutam, da ne sum go nervirala. jas ne sum licnost sto bi kjutela. ne se plasam da me tepa, no pred nekoja vecer, dodeka i davav mleko na malata me fati za kosa i pocna da mi vik deka ke me ubiel i mene i deteto, jas bev bezpomosna zatoa sto ja drzev nejze vo race. utredenta si saminav kaj moite. od sram ne im kazav nisto zatoa sto oni se lugje koi se premnogu mirni i nikogas ne pokazale agresija. im rekov deka se razveduvam i ja imam nivnata poddrska. no mene me interesira dali ako go prijavam za nasilstvo ke moze da mu se odzeme pravoto na deteto? on ne go saka ova dete tuku saka mene da me maltretira zatoa sto mi e slabost i doagja mi ja zima, ne mi ja vrakja i slicno. jas ne smetam deka moeto dete treba da raste so takov roditel, kako da mu se zabrani pristap do deteto i dali moze nesto da se napravi?

5. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    16.934
    Се додека не го малтретира бебето не верувам да му го одземат правото да го гледа детето.Они одат по логика ако е насилен со тебе и не е добар сопруг не значи дека е лош татко.Пробај да пријавиш насилство и нагласи во центар за социјална работа дека е насилник,нормално со пријава од полиција.Ќе бараш гледањето на детето да се одвива во центар за социјална работа.Детето е секако мало и судот сега за сега нема да дозволи детето за викенд да е таму.

6. cataleya17

cataleya17 Нов член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    34
    imam video kako deteto place a on ne mi go dava i mi go frla telefonot i snimki kako potrvrduva deka zasluzuvam da sum tepana, dovolno li e toa na sud?

На 1209 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    16.934
    За на суд се чувај и снимки и пораки и се.Детето да му го доделат шанси нема ама исто не верувам да му забранат да го гледа.Најпрво пријави во полиција да си имаш доказ дека си пријавила.

8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.046
    Допаѓања:
    48.967
    Моеш да побараш забрана за проближување бидејќи ти е страв за твојот и животот на детето.
    Ќе кажеш дека се заканувал дека ќе ве убие бидејќи не ве сака и не сака да живее со вас, ќе кажеш дека воопшто не се грижи за детето, дека и тебе некогсш те попречувал да се грижиш.
    Ќе кажеш дека ти е страв за твојот живот. И ќе ги прикажеш во прилог видеата и сликите, сѐ што имаш уствари.
    Ти гарантирам дека никој нема да остане имун на тој муабет, и дека ќе биде пресудено у твоја корист и дека не а да ве види уште еднаш

Последна измена: 17 ноември 2022
    На 1209, Mikha4, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. cataleya17

cataleya17 Нов член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    34
    iskreno i zaradi toa trpev tolku za da nemoze da mi se doblizi i da so eram dokazi, premnogu si go sakam deteto i ne sakam da go gleda voopsto, ne za da go ucenuvam ili slicno, predhodno koga sum si odela sum mu go davala da go gleda a on mi go zemal i begal so nea, neznae nitu mleko da i dade, i zatoa resiv deka najdobro za nea e da ne ja vidi nikogas, samo mi nese strav bidejki i e roditel da ne mu dozvolat da ja zima nekolku saati i slicno,zatoa sto e mnogu dobar glumec i ne sakav da rizikuvam.

10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.046
    Допаѓања:
    48.967
    глуперда ретардирана, ќе му врати Господ за се` еден ден, ич да не се замараш.
    Пријави го у полиција, у ЦСР, кажи дома ич да не ти е срам. Он е тој шо треба да се срами, не ти. Ти ништо не си направила лошо, башка како шо родители може да те поддржат и помогнат, никој не може.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Штом е непресметлив не чекај да ја бара, пријави уште денес и во полиција и во социјално.
    Кажи им на твоите, ти нема зошто да се срамиш, но да не се излажеш да се враќаш пак.

На 1209 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. cataleya17

cataleya17 Нов член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    34
    nasava drzava e malce nazad,nekolku pati dzvonev vo policija do sega mi rekoa deka cim ne sme razvedeni seuste imal pravo da ja gleda i nemozele da napravat nisto,a vo socijalno mi velat deka treba da se utvrdi nasilstvoto so sud pa togas mozebi ke zabranele, zatoa baram nekoj advokat za sovet za da ne se sluci slucajno da my go dadat deteto.

13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.046
    Допаѓања:
    48.967
    Не ѕвони, отиди у ПС со АДВОКАТ.
    Нема да те вратат
    вака преку телефон ќе т еоткачуваат пошо не им се работи.
    Имам луѓе што работат во полициски станици, никој не вратил така кога ќе им отиде некој
    на крај краева пријави во Национална мрежа. Побарај на ФБ.
    https://glasprotivnasilstvo.org.mk/

На tambelina, Mikha4 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    16.934
    Ќе одиш чекор по чекор.Неможе полиција да забрани да го гледа детето кога нема одлука од суд.Оди си сега во полиција и најпрво пријави насилство,да си имаш записник.После поднеси во цср со пријавата од полиција.Ќе те упатат се.А во меѓувреме најди си и адвокат.

На tambelina, Mikha4, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.046
    Допаѓања:
    48.967
    точно
    плус после трета пријава, веќе станува кривично дело и го гони државата.
    И да сакаат и да неќат, ќе мора они да затрљаат раце.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    16.934
    Друго е кога си има доказ дека е пријавуван.Џабе усно ќе кажува ако не постои записник,пријава.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.563
    Дури и да му дозволат средби со бебето задолжително барај тоа да се уреди со решение(на писмено да си имаш кога и каде ќе го гледа детето) и да биде во просториите на ЦСР под нивен надзор.Средбите обично траат околу 1-2часа во присуство на некој од вработените.
    Верувај дека тој сам ќе се откаже од таквите видувања.
    И јас сум разведена поради семејно насилство но да му забранат средби со детето е противзаконски(детето има право на средба со другиот родител),или да му го одземат родителското право(невозможна мисија) или тој сам да се откаже од детето. Единствено што може по закон ЦСР да направи е да му забрани привремено видување најмногу до 6месеци и за истото мора да наведе причина.
    ЦСР имаат должност да пријават семејно насилство кај инспектор за семејно насилство! Доколку си била во ЦСР и си ги известила за семејното насилство треба веќе да имаат пријавено тие. Доколку немаш средства за адвокат ЦСР по закон мора да ти обезбедат бесплатна правна помош !
    Од лани (ако не сум грешка ) има закон каде насилникот привремено се отстранува од семејниот дом а не жртвата!
    Обрати се до Националната мрежа за заштита од семејно насилство, ќе ги најдеш на фб, би требало да ти помогнат. Контактирај ја на фб и адвокатката Катерина Котеска верувам дека ќе те посоветува,бидејќи оваа област и е специјалност.
    се најдобро ти посакувам :f::hug:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.563
    @Veselina23 еве тука наназад прочитај каде да се обратиш за помош и совет како да пријавиш. Па ако треба земи ја и мајка ти со тебе кај адвокат или во ЦСР нека слушне од стручни лица како влијае таквата средина врз внучињата! Без разлика на околностите дотичниот нема НИКАКВО право да те тепа и злоупотребува било психички било емотивно,финансиски,социјално …
    Да не рече некој реклама правам , не ја познавам адвокатката Катерина Котеска, ама е актуелна моментално на друштвените мрежи токму за оваа проблематика, барем контактирај ја.
    Не е лесно да заминеш ама ако останеш ќе се испоразболиш.Имаш ЕДЕН живот :hug:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.563
    @Veselina23
    Што е семејно насилство?
    D90D52B9-E9EF-4BE0-BFB8-65FC7BD203A7.jpeg
    Кој може да биде сторител и жртва на семејно насилство ?
    244FE634-24B9-40F7-9176-673E6343AF74.jpeg
    Каде да се обратам ако сум жртва на семејно насилство?
    0F5C9575-DF3B-4E6C-AB2B-6A9649369D3C.jpeg
    E108C786-7662-4A07-8810-52454AD8694E.jpeg
    Каде можам да се обратам за бесплатна правна помош!
    AD29B291-03C4-4595-9E74-1179C10E05ED.jpeg
    Какви видови на заштита ми следуваат како жртва на семејно насилство?
    170DEE91-34E7-409C-BC9A-322412999A1E.jpeg
    3A14B535-B1FE-4CD4-95EA-15CF7751A3FC.jpeg
    13771C05-CEE7-4B46-BAF4-8D3D72E2E655.jpeg

На marlonbrando69, Oneo, Angie1432 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.563
    @Veselina23 барем реагирај дека си прочитала.