Семејно насилство

Дискусија во 'Брак' започната од aneta.oh-36, 29 ноември 2009.

1. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    9.717
    Може лошо звучи, ама искористи доека е пресно со Росица, и пријави секаде.. Кај твоите полиција, негови, медиуми кој ќе слуша, кажувај.
    Не оставај така. И за тебе, и за следната.. Пријави..

На rainbowec, Just_a_kid, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.372
    Допаѓања:
    125.925
    Се случи “Росица “а ти бараш совет на фемина….

На eliesaab, Burevesnik и Curious cat им се допаѓа ова.
  3. shekerna

shekerna Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    136
    На eliesaab, Eunoia, rainbowec и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Sanisan

Sanisan Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Здраво

Со мажот сме во постапка за развод, тужба пуштена од моја страна.
    Неќеше да се разведеме.
    Моментално правосилно е пресудено забрана за контактирање, вознемирување, приближување, вознемирување. И контакт само за потребите на детето коештп има 1 година и 8 месеци.
    Во декември месец пробав да соработувам и деновите за гледање од 8 саати преку една недела, знаејќи дека живее со неговите и дека се потпирам на мајка му ( којашто знам дека се грижи) одлучив да биде со преспивање, соработка со цел да потпише да оди во државна градинка затоа што плаќам приватна, секако не потпишува со секакби изговори дека имало наркомани во дворот а бтв дома се дрогираше.
    Кога детето е кај него не ме остава раат, и секако не пропушта шанса да ме омаловажува и вреѓа за што е покрената кривична постапка.
    Рочиштето за развод е во јули… тек…
    Сакам да прашам : дали можам да се борам за целосно старателство?
    Дали може да се направи промена за деновите за гледање?
    И како да се спречи оваа тортура пошто во социјално кога слушам како треба да се гради позитивна родителска релација со некој што ме тепал, се дрогирал дома, пишувал на к., и што све не, ми се стемнува

На _Vera_, AlmaOculta, bookslover и 5 други им се допаѓа ова.
  5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    40.070
    Совет некој друг ќе ти даде што по се разбира од правото, јас само сакав дс ти кажам браво, секоја чест!!!
    Така се чува и штити дете а и ти самата. Ви ја посакувам целата среќа на овој свет.

На shekerna, Gosh, Panda00 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Sanisan

Sanisan Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Ти благодарам ми значи!

На lovestoneddd, gjoker4e, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    9.404
    Прво секоја чест за храброста.
    Друго лаички, бидејќи немам поим од право, дали имаш доказ или може да се докаже дека користи дрога?
    Мислам во тој случај не би му следувало старателство.

На gjoker4e, Mumoftwo30, JasBee11 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Sanisan

Sanisan Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16

Фала
    Донесе негативен тест на судењето којшто кујзнае како е направен, ( сигурно не под надзор) меѓутоа има досие и за насилство и колку што знам го имаат сликано како обожавател во станица

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    5.105
    @Sanisan
    Дали имаш можност за адвокат?
    Мислам дека многу би ти помогнал и би ти кажал како ова со насилството што има досие да го искористиш.
    Во право си што не сакаш да го гледа, на дете место со некој што има досие за насилство и што се дрогира не му е.
    Ти посакувам среќа да успееш да го земеш старателството. И консултирај се со адвокат.
    Ако не си во можност целосно да платиш адвокат за целиот случај да го води не знам дали можеш само барем консултација да направиш..
    Ќе ти дадат повеќе совети тие што поминале низ ова или што ги знаат законите по добро.

На Sanisan, JasBee11, bookslover и 3 други им се допаѓа ова.
  10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.214
    Допаѓања:
    192.180
    Ја,само да ти кажам браво
    Ова е мајка што се бори за себе и своето дете
    Многу треба да,се огледаат на тебе

На Gosh, Sanisan, JasBee11 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Sanisan

Sanisan Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Имам адвокат ама од сите страни сакам да се информирам и од искуства

Дали разводот треба да го чекам и тортура уште три месеци или можам и сега да барам од социјално и која е најдобра опција.

На ALISA0000, JasBee11 и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  12. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    6.741
    Го слушнавте ли последниот поткаст на Ландов? Јас сум запрепастена.
    Верувам дека жената што гостуваше е жртва на семејно насилство, но после сѐ што слушнав не знам дали е сѐ така црно бело. Цел поткаст беше турска серија и на Ландов му падна непријатно што се најде во средина и што почнаа во негова емисија бивши партнери да си вадат прљав веш.

Женава вели после првото дете знаев дека ќе се разведам од него, но сакав да се остварам како мајка уште еднаш, па родив второ. После вели сакам што побрзо да се решам од него и да ми се изгуби од животот, после вели не прифаќам на следно рочиште алиментација 15к, сакам 20к. Вели го омодрел детето ама сакам децата да имаат татко и да го гледаат?!

Овој пак од другата страна се познава дека е искусен и многу слаткоречив манипулатор, очигледно на тој начин успеал да ја изврти приказната пред обвинителството повеќе во своја полза.

Ама од сѐ што слушнав заклучив дека двајцата не ги заслужуваат децата што ги имаат. Изгледа како да си водат инат еден со друг ставајќи ги децата во средина. Службите треба да се позанимаваат со двајцата.

На tambelina, eliesaab, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.214
    Допаѓања:
    192.180
    Арно рекле старите
    За секое лонче има капаче
    Така дааа
    Двајцата се криви

На JasBee11, eliesaab и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.031
    Допаѓања:
    139.894
    Сега го слушам.. не негирам дека женава трпела насилство ама свесно да му раѓам второ дете?? Па ајде бе.

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.874
    Допаѓања:
    9.673
    Не го дослушав. Фактот дека животот се свел на тоа што "сакам", а тоа се две деца, а не едно, и ќе направам сѐ за да си ја остварам својата желба (а трпам вербално, психичко, финансиско и физичко насилство) кажува многу. Не знам што е со луѓево. Имаше една членка со три деца што мажот ѝ шврљал наоколу, ама она сепак си имаше односи со него, на прашањето како, зошто, нели ти е гадно, којзнае со кого се влечка и може има незаштитен секс? таа ладна мртва имала потреби не можела да се запоставува. Иди сфати што им се мота во глава.

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.203
    Допаѓања:
    27.359
    Има члекни кои трпат насилство како гостинкава на Ландов и свесно си раѓаат деца на амебите. И си седат уште со нив.

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.874
    Допаѓања:
    9.673
    Верувам, ама не знам дали е механизам од типот "ќе се смени". Некако језа ме пролази кога рече женава дека мажот не рекол не на идејата за второ дете. Зашто побогу? Зашто двајца возрасни не изиграле макар како еден возрасен? Ќе ме тепа, ќе ме понижува, навредува, и јас после ќе се е**м со него. Нема шанси, шанси нема.
    пс. Плус, детето го тепал, јас ќе раѓам второ, на човек кој не заслужил со однесувањето воопшто да има деца. Оф бре.

18. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    31.460
    Точно е дека многу жени остануваат свесно со насилниците. Искрено, не знам колку на таквите може да им се помогне. За да помогнеш некому треба и тој да соработува. Во одредени ситуации некои жени свесно одлучуваат да останат жртви на насилство поради срам од разводот затоа што очигледно е дека за некои најбитно е да се мажени. Не ми е јасно како не разбираат дека дете со погрешен човек не е благослов туку казна. Сите проблеми подоцна се вртат околу децата. На секој еден насилник децата му се џокер во рака, ако го оставиш прво со нив ќе те уценува дека ќе ти ги земе. Во време кога постои можност за оплодување со донор не знам какви треба да има размислувања некоја за да роди дете на некој кој ја малтретира. Не е работава ќе го родам и ќе се разведам. Тек после ќе се вртат проблемите околу него.

На eliesaab, Трагедијаупмм и JasBee11 им се допаѓа ова.