@Kitten не ми смета да ми речиш така, и самата кажувам дека сум таква. Нека сум нерационална и без разум, ама немаше да си простам ако заради мене се случи нешто на родител со коморбидитет и проблем со срце. Свекрва ми ко идеше свекор ми беше на тешка операција заминат во друг град, сите контакти им беа на минимум сведени, уште корона им фалеше. Плус изгубив член од фамилијата од корона. Со Алиса коментиравме и претходно дали е или не е корона, затоа коментирав денес, не ја судам воопшто, кажав само дека не е во ред што не се изолираа и сама мислам дека знае. Кај нив и матичниот од почеток потфрли. И не се работи за морал, за дали сум светица и слично, си има одреден закон и ред во време на епидемија со заразен вирус.
наместо до сеа димери што само се изпогрешуваа еве со повеке луѓе изконтактирав и многу имат висок шекер и високи триглицериди Вчера 16 денес 5.7 се надевам ке се спуштат во скоро време Ја вака така го поминав На овие другите....Господ на помош
Во друга тема прочитав една членка пишала дека сега нема други вируси и грипови. Претерувате. Само црнила се пишуваат.
Pandemija e, i zatoa e secija rabota, kako toa da si gledame svoja rabota, pa zatoa e vakva situacijava sega, jas ne zboram konkretno za clenkava tuku opsto. Lesno e da zboris koga si go pominala pa sega edno gajle od grb ti e trgnato, a nie ostanatite sto gledame kako znaeme i umeeme da se zastitime se da ni propadne vo voda oti kolegata na rabota mislel nastinka e ama dosol i zarazil uste 5 negovi kolegi. Dajte ve molam. A za konkretnava clenka si bese na gosti kaj svekrva majka den posle simptomi i toa e ok taka. Ajde dosta ne bidete pristrasni. Pozdrav.
Општо при вирус се намалуваат. Со грип знам дека се намалуваат многу. Кај маж ми беа на средина. Ако има и бактериска инфекција или пневмонија се покачуваат.
Во право си дека има несовесни луѓе. Еве кај мене на работа во понеделникот дојде колешка со симптоми, мислела дека е настинка, значи свесно дошла така. Два часа седеше така, по два часа призна дека не и е добро. Не пратија сите дома. И што е најтрагично не се тестирала, матичната и рекла нема потреба.Наводно и поминало дента. Јас цела недела мислам. Не се доближив до неа, носев маска, а таа лабаво си седеше во кујна без маска. Среќа што тој ден не бев во кујната. Ама што се пишуваат црнила по темите, тоа да. И се претерува некогаш.
Првите симптоми ги добив на 01.01.2021 (петок). Осетив малаксаност, болки во мускулите, главоболка и слаба сува кашлица. Веќе на 02.01.2021 (сабота) отидов на брза помош во градска болница и ги кажав симптомите. Ми мереа температура и сатурација, проверка на дишење се беше ок. Ми рекоа само да земам витамини с, д како и селен, цинк превентивно. Прашав за тест, ми рекоа нема потреба. Ако качам температура веднаш да се јавам на матична или кај нив. Веќе на 03.01.2021 (недела) осетив подобрување. Немав болки во мускулите, главоболката се намали, не кашлав повеќе, температура постојано проверував и воопшто немав и нормално си имав апетит.На 04.01.2021 (понеделник) слично беше се, освен што приметив дека мирисот ми е намален, а носот воопшто не ми е затнат ниту тече. На 05.01.2021 (вторник) воопшто немав морис и вкус. Наредните два дена (среда и четврток) беше исто, без мирис и вкус и повторно појава на сува кашлица. Другото се беше нормално. Во четврток на 07.01.2021 отидов во Жан Митрев и направив тест. Ми се јавија вечерта дека сум позитивна. Имам решение за изолација. Од симптоми имам сува кашлица ама неконстантна, туку во одредени периоди од денот, ноќе немам. И немам чувство за мирис и вкус, воопшто не осеќам што јадам, мислам од тоа и апетитот ми е намален. Сакам да прашам некој што веќе прележал, дали кашлицата е сериозен проблем, можни ли се последици? И после колку време се враќа чувството за мирис?
Да,така и си мислев знам дека за грип или вирус се намалуваат. Кај татко ми два теста негативни еден пред 15 дена и пред некој ден другиот,има кашлица ,на рентген покажува пневмонија,другото се е во ред дадена му е терапија панцеф и од него има подобрување. Само не ми е јасно дали закачил бактериска пневмонија или корона,бидејќи има два теста негативни ,он е дома веќе 20 дена? Другите параметри се ок,само малку еритроцити паднати. Кај мајка ми тестот беше позитивен,помина само со малку омалаксаност и затнат нос со губење мирис,и се врати ,оздравена е веќе ,како да не била болна, лесно го мина.
Ако има подобрување од таа терапија, ќе помине, само редовно да го слушаат. Штом се негативни тестовите не е од корона пневмонијата, може друг вирус или бактерија. Татко ми има хронична, овој период секоја година спушта на плуќа со страшни кашлици.
Па сега,заради ваков со растечен нос,"асимптоматски" татко ми едвај се спаси на клиника. Секој со симптоми во време на Ковид треба да седи дома. Не мора да се тестира,но никако не треба да го сее вирусот. Зошто ти можеби ќе го поминеш со растечен нос,а поради тоа што таков си одел на работа,мене може ќе ме убиеш.
Нема никој да те тестира со 1 симптом. Брат ми имаше само затнат нос. Буквалнп само затнат нос што го има секоја година заради проблеми со синуси. Никаде не се мешал со луѓе, работи од дома, почитува се заради баба ми со која живее а е со Алцхајмер. Го видов дека е затнат, ми личеше многу блед и некако отечен (ништо поинаку од нормален синусит). Ме јадеше јанза и го убедив да се тестира на приватно. Излезе позитивен. Снаа ми после неколку дена изгуби мирис и само тоа го има од симптоми. Баба ми качи температура и еве е борба е да ја спасиме со нејзини 80 години. Да не се тестираше (а и епидемиологот баш му кажа дека ќе го пише асимптоматски и се чудеше зошто се тестирал), ќе заразеше куп други луѓе несвесно (зошто нели има само воспалени синуси) и немаше ни да приметиме дека баба ми има температура 37.4 зошто не зборува и не знае да каже што и е. Брат ми појма нема каде се заразил, претпоставка е дека додека се шишал. Во превод, да има други вируси, ама прво исклучете дека е ковид. И со среќа наоѓање тест на државно.
Биди раат, поминале 6 дена до сега штом не си појавила не си заразена. А и може не е ковид кај колешката. Како и да е имаш право, се оди во крајноати ама сепак за време на пандемија мора да сме внимателни.
Кукличка, тогаш со затнат нос и растечен треба сите да ги тестираат. А ова никаде не е пракса, во никоја држава. Дали тоа значи дека и по 2-3 пати треба да се тестираме на секој затнат нос или растечен? Кој работодавач ќе ти дозволи да седеш дома само за тоа? За жал, се знаеше дека периодот ќе е тежок баш поради мешањето на настинки, грип и корона. А тестови на Државно има.
Се согласувам. Сакам само да посочам дека и при само затнат нос треба да се внимава, посебно ако имате ризични групи дома. Изолирајте се и со маска дур не помине и носот. Исто и на работа. Не симнувајте маска, не пијте кафе со колеги бњз маски, едноставно преземете одговорност дека можеби имате ковид што кај вас се манифестира само со затнат нос. Зошто на цело пазење и буквално не излегување, ќе пукнам од мака што се зарази баба ми заради ' само затнат нос'.
Значи јас требаше ноември месец таму да се утепам од тестирање зашто цело време се будев со затнат нос и болно грло што поминуваше 2-3 саати после станувањето
ako se razbira nekoja da mi kaze pri rezultati od KS sto znaci SE na ER 10/20 i vo red li e ova . .pisuva normalnoza zeni od 3-12 i me buni ova 10/20 sto znaci ova ivo red li e ?
ama tie PCR testovi i ne se bas najtocni ..neka si napravi test preku krv letovo bese edni od germanija se vratija i prvo zenata se razbole a potoa i maz i i nazad trgnaa ..zenata epten bolna so site simptomi edvaj stignale nazad vo germanija.. testirale odma tie bolni so simptomi -negativni, decata bez simptomi -pozitivni i dr tuka imase zena so simptomi negativna, mazot nisto ne mu e pozitiven daleku od tocni se tie testovi