Дали има некој инфо каква слика дава ковид периодов? Дали е како на почеток или има промена? @Ahoy @KuklickaSk
Ако мислиш на почеток март- април, мислам дека сега дава полесна слика. Исто и во однос на летото, според мене. Е сега, сметам дека порасна и свеста кај луѓето и најголем дел од позитивните навремено ги прават сите испитувања, прегледи кај специјалисти со актуелни крвни слики, снимки и сл., вака е барем во внатрешноста. Тоа сметам дека секако носи до полесна слика, т.е. навремена превенција на потежок облик на болеста. Исто се намали и користењето на антибиотици, а се користи Фавира, Ивермектин и уште еден антивирусен лек на кој не ми текнува името, покрај витаминската терапија, нормално ако има потреба.
Антибиотик и ивермектин не одат заедно така? Кога и дали се препорачува да се направи ртг на бели дробови иако нема симптоми? За крвна слика и димери знам после 5,6 дена.
ртг некаде 8 ден ако се слуша наод на слушалка. @nena2010 дава затнат нос и кивавица кај повеќе случаи сега.
Први 2 3 дена со тт над 38, општа малаксаност треска кашлица.. мене ми е 12ти ден пијам вибрамицин и само кашлам. Пиев ивермектин па за 2 дена и една доза сумамед. Имав некој наод на слушалки ама крвна слика уредна,си фати антибиотикот.
За антибиотик и ивермектин не знам употреба за заедно, тоа зависи матичен или специјалист како ќе одреди. Кај нас прво одат на преглед кај специјалост пулмолог, по што тој одредува дали треба или не ртг, а крвна слика обавезно прават. Зависно како има слободен термин, може исто тогаш да се направи и ртг, 5- 6 дена после прв симптом, а нормално и порано ако симптомите се поизразени. Обично прават 2 крвни слики, една 5- 6 дена после прв симптом, друга околу 13- 14 ден. Ако е се во ред, тоа е тоа, ако не контролите редовно продолжуваат.
Не. Се зима венска крв. А и во принцип децата го поминуваат многу лесно, нема потреба од никакви испитувања освен евентуално крвна слика, што според мене ни тоа не треба.
Само венска крв за антитела? Јас во септември правев тест во Систина заедно со игг, игм, само плиток брис од нос и уста и крв од прст за антитела
Незнаев. По нашиве лаб. зимаат венска. Еве сега пребарав што вика гугл, исто можело и од капиларна крв да се провери.
Како го пиеше ивермектинот? Матичната ми рече откако ќе се напијам да не јадам 2 часа и тој ден кога ќе пијам ивермектин да не пијам сокови и да не јадам овошје? Мајка ми беше во 8ми септември на преглед и дадоа и неа да пие, но не и кажаа вакви препораки. Во аптека исто ништо не му кажале на мм кога купуваше...
Јас дојам,вчера го почнав. Според килажа 5 апчиња ќе пијам ,на 48 часа по едно. Педијатарот одобри а матичната не знаеше да ми каже дали смеам да пијам..
И јас се двоумев и одолговлекував дали да го пијам,ама откако ме фатија страшни болки вчера во карлица и кичма,си реков ќе го пијам. Сепак и во упатството пишува дека мала количина се излачува во млекото. Нели секогаш има ризик кога се конзумира некој лек ,ама се прифаќа опцијата која ќе донесе поголем бенефит. Колкаво е бебето и дали го тестиравте?