Симптоми на коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Dream-Girl, 20 март 2020.

1. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    1.496
    Здраво. Немам мирис неколку дена и ми е затнат носот. Вкус имам. Тт немам, не сум омалаксана, никакви др симптоми. Матичниот ми рече дека ми е од синусите и да не се тетсирам ама ми е шубе. Некој друг вака да бил и испаднал позитивен?;(:|

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.372
    Допаѓања:
    18.598
    Тестирај се, кај мене почна со затнат нос,па изгубив мирис, после имав и болка во кичма и карлица,мала главоболка кај синусите на чело..секој ден по некој симптом..

На your-girl.-.friend му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.406
    Истиот случај како мојот. Само што јас повремено имам болки во грлото,денес се тестирав позитивна..

На your-girl.-.friend му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    147
    Здраво девојки, дали пред земање на брис од нос за ковид тест пред тоа треба да бидеш гладен или нема врска?

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.372
    Допаѓања:
    18.598
    Нема врска тестот со храната

6. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    147
    dobro fala, da si prasam jas :D

7. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    1.496
    Сум имала бактерија во носот. Бев на преглед за санитарна, така се дозна. Овој матичниот за ништо не го бива.(facepalm)
    Ви благодарам девојки:l:

На Hijabigurll и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  8. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Здраво, можда не е за во темава ама незнам каде да го поставам прашањето. Ме интересира како се создаваат антителата? Не сум медицинско лице но колку што знам за да се создадат антитела треба да се избори нашиот организам со вирусот дали полесно или потешко па така и се создаваат. Дали може да има антитела некој кој немал апсолутно никаков симптом ?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.764
    Допаѓања:
    41.730
    Може.

При секое навлегување на непознато тело во организмот, имунолошкиот систем го класифицира како туѓо затоа што молекулите на антигенот на непознатото тело се разликуваат од оние во организмот. Тогаш, имунолошкиот систем бара начини да го елиминира "непријателот", а меѓу тие механизми е и создавањето на антитела. Антителата (имуноглобин G, A, M...) ги создаваат белите крвни клетки, Б-лимфоцити. Кога антигенот ќе се поврзе со површината на Б-клетките, тој ја стимулира Б-клетката да се подели и да созрее во група идентични клетки наречени клон. Зрелите Б-клетки, наречени плазма клетки, лачат милиони антитела во крвотокот и лимфниот систем, кој понатака го штитат организмот. Ваквите антитела се дел од хуморалниот имунитет.

Но постои и клеточен имунитет. Тоа се Т- клетките. Т- клетките се активираат при секој најмал контакт со непознато тело повторно (и ги регулираат Б- клетките), меѓутоа тие не произведуваат антитела (хуморален имунитет), туку нивната меморија ја памети инфекцијата и со тоа превенира евентуална наредна потешка клиничка слика.

Хуморалниот превенира и инфекција, и болест. Клеточниот превенира само болест.

Некогаш се случува антитела да не се создадат или да исчезнат по неколку месеци, но меморијата на Т- клетките е неизбежно активна и тоа можеби малку подолг период од антителата штити.

Значи, симптоматски или не, заштита секако има. Одреден период.

На MissDior, Stella*, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Stella*

Stella* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    12
    Сакам да прашам,денес испитувам ддмери и ми се околу 2300 покачени,а матичната ми даде само аспирин од 100,дали сте имале некое слично искуство и како сте ги средиле...

11. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Многу ти се покачени, а аспиринот е слаб, скоро и да не делува. Не знам зошто не ти дала пример Xarelto, тие се добри, татко ми имаше скоро 1000 и му рекоа веднаш да ги почне, дури и доста време треба да ги пие. Барај второ мислење.

На Stella* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Stella*

Stella* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    12
    Па матичната док. Ми пиша или аспирин или тие Xarelto, но без никаков совет и без никакви консултации и затоа сега сум баш во паника...

13. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Не сакам да се расфрлам со совети, сепак не сум докторка, ова од искуство само кажувам, ама мислам да земеш Xarelto (10 апчиња се и еднаш дневно се пијат). Или можеш да почнеш аспирин, па после некое време провери си димери пак и ќе видиш дали ти се намалени, односно дали делуваат. Сепак консултирај се со друг доктор (матичен од некој твој близок пример, колку да направиш споредба на мислењата) или пак фармацевт.

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Па и не се многу високи. Протромбинско време колку ти е?
    Слушај си матична. Ако биле многу високи ќе те пратела на трансфузиолог.

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.764
    Допаѓања:
    41.730
    @KuklickaSk нека каже мислење :hai:

Со помин :(

16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    90.303
    Прашај ја клексани да се боцкаш 5 дена .

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    27.867
    Нема споредба меѓу ксарелто и аспирин. Аспиринот нема да ти ги симне ддимерите, тој е повеќе за превенција да не ти се качат. Ако ти дала ксарелто треба да ти каже која доза и колку често да пиеш. Не е тоа така, само пиј ксарелто, зошто се гледа и цела хемостаза, дали е другото ок. Може да има продолжено време на крварење, па да се направи беља со ксарелто/клексан.
    Кажи и дека сакаш мислење од трансфузилог, или да те прати во ковид амбуланта со резултатите.

На Kitten, duffi, Stella* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.795
    Допаѓања:
    53.467
    Од сабајле сум без вкус и мирис:doh: И кашлам. Друго ништо немам досега.
    Треба да закажувам тест? :doh:

На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Закажи, да си сигурна.
    Штом си изгубила вкус и мирис на крај си симптоми.

На mal.ecka, fana и mssuniquee им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.743
    А мора ли да се изгуби мирис и вкус?
    Јас сум 8 ден од позитивен тест, освен блага омалаксаност на почетокот, грчеви во стомак и еден ден диареа (ептен блага) друго ништо немам. Дури се чудам како сум позитивна. Маж ми не се тестираше, он пред мене имаше болка во грло и чуден вкус, плус омалаксаност. Детево е негативно, а е со растечен нос :drunk: Крвна слика топ.
    Затнат нос не спомнувам, пошто сум нонстоп затната заради синусите.
    До сега нели требаше да изгубам мирис и вкус или допрва ќе губам? Може го имам британскот сој, викаат дека од тој не се губело мирис и вкус.
    Врска неам кога и каде сме се заразиле, толку пазевме, чудо едно. А бидејќи ми правеа брз тест, нели минимум 5 дена претходно треба да сум била заразена за да биде позитивен тестот?

На Kitten и mal.ecka им се допаѓа ова.