Јас да се пофалам.. на 1ви позитивна во високо ризична Ковид категорија со шеќер со притисок.. Првите дена океј обична настинка,потоа почна сува кашлица болка во градите , сатурација 81 и докторката со преглед установи дека се работи за почетна пнеумонија како последица од ковид почнавме терапија со панцеф денес ккс и рентген одлични сатурација 97 Ви посакувам на сите брзо оздравување и со лесно
Здраво на сите, од вчера татко ми и дедо ми појавија симптоми на ковид. Денес направија пцр тест во систина и излегоа негативни. Татко ми се осеќа омалаксано, а вчера имаше покачен притисок и шеќер. Исто да напоменам дека и децата денес покачија темп до 38.5 . Дали е можно да се згрешени тестовите или рано направени? Или има и некој друг сезонски грип/ вирус? Ви благодарам.
Мм правеше брз тест 1 ден пред симптоми испадна негативен. За брз тест се препорачува до 5-6 дена од прв симптом, после вториот брз мм го направи на 6ти ден од симптоми и испадна позитивен. Јас правев брз 3 дена пред прв симптом и беше негативен. На 4тиот ден направив пцр испадна позитивен и до вечерта ми се појави чешање/лутење на нос. @Ahoy е поупатен околу тестовите,може да ти каже.
Не би требало да е дека се рано направени, бидејќи веќе имате симптоми, тестот најдобро е да се направи до 5-ти ден од појавата на симптоми. Уште од почетокот се пишуваше за веродостојноста во тестовите на Систина, јас таму никогаш не би правел тест. Ако имате можност барајте државно или во друга лаб. направете тест. Секако, побитно од тест е крвна слика и изолација/ максимална претпазливост. Нека ви е со помин.
Се е симптом веќе, ако си имала контакт, мајка ми имаше болка во крајници само и главоболка. Ама и не е секогаш корона секоја болка.
Ако ти си имала контакт на Ден 1 пример, да речеме тоа е Понеделник, а твојот контакт појаи симптоми по 4 дена, односно на Ден 5, пример Петок, тогаш ти не би требало да си заразена, освен ако не се работи за Британскиот сој кој не знам колку дена пред појава на симптоми станува вијабилен. Како и да е, нека ти е со помин.
Искуства од тие што прележале и имале изгубено чуство за мирис и вкус, дали вкусот е потполно изгубен или осеќате нешто? Јас имам хронични синуси и во понеделникот ептен ми се воспалија, во вторникот изгубив чувство, мирис осеќам ептен ако доближам до нос а вкус осеќам само кисело, солено, љуто, пример јадам чипс и само солта ја осеќам, јадам супа со малку киселина и само киселината ја осеќам. Не знам што е во дилема сум а и не можам ко човек да се најадам
Здраво на сите повторно јас. Како што кажав дома моите појавија симптоми на ковид се тестираа во систина и се негативни. Јас имав симптоми од петокот и денес правев брз тест државно и тој испадна негативен. Дали е можно 3 теста да се згрешени? Децава имаа темп денес правевме крвна слика црп , само благо покачено црп друго се во ред. Дали сепак може да станува збор за ковид? До кога најкасно да очекуваме недај боже влошување ? Стварно веќе човек да незнае во што да верува..
Дали имаат некои типични за Ковид симптоми, како губење на вкус, мирис, тешко дишење, затоа што малаксаност може да даде и обична настинка?
Не, само болка во грло и малаксаност. Имаат вкус мирис ни тем. Ни ништо Децата само тем 38.5 со сируп се симнува и немаат апетит .. Незнам што да мислам повеќе
Пример дека сеуште постојат и други вируси, но и загаден воздух и цигари. Или дека се рано направени тестовите. Не знам дали сте имале контакт со позитивен па сте сигурни дека овие симптоми алудираат на Ковид, но следете состојба и консултирајте се со матичен лекар во секој случај.
Ako nekoj e zarazen so korona virus dali posle treba vo izolacija da bide i dali dobiva resenie i kolku dena trae toa?