Почнав и ја да го пијам, по една чаша на ден. Гледам не и ствара тегоби на малата, а од тоа се плашев. Кај тебе е поголемка, не би требало да има лош ефект.
Neli denovite se brojat od koga si razvivala simtomi ? A izolacojata od toj den sto si testirana ? Mi ja izmesaa glavata nekoi ne taka ne vaka
Да така е, изолацијата се рачуна од денот на тестирање. За броење на денови од прв симптом лично за тебе е заради следење состојба.
Никој не може да ти каже кога ќе оздравиш... Изолацијата се дава заради заштита на други луѓе, ако имаш симптоми ќе бидеш 20 ако немаш 10 дена.
Pred da napravam test maticniot rece deka imam crveno grlo i mi prepisa amociklav, pocnav da pijam 7 dena i go prekinav,ispadnav pozitivna denes mi e 9 den vise od prviot simtom sega gledam so tel pak ko crveno da mi e grloto i nekako ko gnoj belo gledam? Moze pak da se pojavi nesto vo grloto pocnuva strav da me fati
Немам такво.Освен парацетамол и ибуптофен немам ништо и плус па дојам. Пијам од на бебето капки за грчеви на база на семитикон и ми помага за чудо.
Јас и мм имавме растечен нос. Он и затнат. Не изгубивме мирис. На пцр беше нег. Нема правила. Има и настинки. Не е само короната.
Секој симптом што е и симптом на настинка/грип може да е корона.Така што изолација на време доколку има можност и тест.
Ц. Класична настинка. Мене ми течеше, па се затна , па кивање, тест негативен. Види го времево. Врие и настинки. Секако, кој е во можност тест. И алергиите се на најјако
Има и настинки и алергии, ама короната е поверојатно.За тестовите, брзите често можат да бидат лажно негативни зашто се прават прерано или прекасно, тоа не ни е никакво мерило.И еден ден разлика може да смени за дали ќе покаже тестот + и -.
@duffi @eli25 Јасно ми е. Само бидејќи е период каде што ни се знае дали е настинка, дали е корона, алергија итн - подобро нека внимава нека се изолира отколку да шета наоколу. Треба претпазливост. Во фирма стигна наредба на ниво на цела држава (не само кај нас), секој што има било каков симптом сличен на настинка/корона/алергија да не иде на работа. И дома ако имаш некој таков да не идеш на работа. И слободно да се пријави доколку знаеме таков вработен. Еве сум дома позитивна, минатава недела знам за 3-4 што одеа мрсулави и со затнати носеви као алергија е. Двајца од вчера се позитивни, другите двајца утре-задутре ќе се тестираат.
Со класичен pcr мали се шансите да не се детектира ако имаш било каков симптом. Брз тест јас лично не би правела. И јас при растечен тест правев ковид тест бидејќи е ковид пандемија и прво се исклучува тоа , иако бев сигурна дека е настинка.
Веќе 5ти ден од симптоми(не сум тестирана), ама вечерва скроз се затнав. Ме боли челото, најмногу меѓу очите, изгледа синусите. Главата пука. А и мирис послабо осеќам сега. Густ секрет имам. Прскам АЦЦ спреј за нос, ама не знам дали без антибиотик ќе ми помине. Утре ќе си купам Серапептазе. Инхалации може? Имам чај од диво оригано.