Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Симптоми на коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Dream-Girl, 20 март 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.392
    Допаѓања:
    250.195
    Па и не се. На пример јас ни дете ни маж заразив. Никој. Ни со тие што имав контакт.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.962
    Допаѓања:
    179.660
    Јас мислам интервју прочитав, нешто во тој стил. Еве, ако е така, како се заразуваат луѓе, баш од кашлање и зборење во фаца? :?:

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Од сам почеток збореа тоа дека ширењето е не исто од секој носител, туку дека постојат супер преносители, што заразуваат многу лица. Ова го виделе уште на сам почеток, како едно лице може да зарази 10 други, а друго лице никој. Немам читано зошто.
    Сега, човек не може да знае нели кој е позаразен или помалку, па освен да се пазиш исто од сите не гледам некоја друга логика.

Едит: Да се надополнам, мислам дека гледав интервју негде со епидемиологот во Дебар и отприлика истиот заклучок го имаше од терен. Пример еден човек од 20 контакти заразил 15, а друг човек од 20 контакти заразил еден или ниеден.
    Мислам некој на форумов читав за количеството на вирус присутно во горно респираторните дишни патишта, па тоа има логика нели, нема како да исфрлаш вирус во толкава количина ако го нема во горните патишта.

Последна измена: 25 септември 2020
    На candy.cane, 1209, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.641
    Се пазиме, сѐ супер стои ова, ама сега го слушам абсурд било миење раце ама као добра навика сме добиле. Маски само ептен нужно ако било. Прскање улици кој измислил талент бил, ме изнасмеа малце.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.962
    Допаѓања:
    179.660
    Абе џабе јас се пазам од сите кога светов иде у 3 пм цело време. Се обидувам да го рационализам некако.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.420
    Допаѓања:
    38.383
    И бабата на мажот ми.
    Ни домашните, ни свекрва ми и другите ќерки, никој.
    Само се мислиме од кај фати, може и асимптоматски беа некој од нив.
    Исто и на другарка ми свекрва, постојано дома заедно беа, внуците пред да има тт со неа спиеле, ништо никој немаше.
    Се чудам како некогаш лесно се пренесува пример од колеги во поголем простор, што немаат толку близок контакт, а домашни на заразен не фаќаат.

На mal.ecka, candy.cane и JuLleE им се допаѓа ова.
  7. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Да, сфаќам тоа, испаѓа секако дека скроз не можеш да се допазиш. А светов и без короната е малце у 3пм :drunk::rofl:
    Не мислев на тоа туку дека едноставно не може да си лежиме на увото мене ќе ми се падне овој вториот носител, во контекст повеќе на тоа дека во помаливе градови има некое чудно правило дека ако го знам нема шанса да има корона. Ама мојата чудесна земја :rofl:

@Frosty!
    Пановски, а и сите други "експерти" си тераат нешто некоја агенда, ете на Вело видовме политичка му испадна. Дури некад мислам сакаат онака момент на слава :D
    Оти овој Пановски бараше да се врател полициски едно време. Нешто многу потресен беше тогаш.
    Така да не го сфаќам како релевантен извор баш :D
    Јас искрено мислам дека треба малце да си луд да не миеш раце па и нека нема корона воопшто.

Последна измена: 25 септември 2020
    На Butterfly1107 и eli25 им се допаѓа ова.
  8. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    626
    Nikoj ne znae tocno koga I kako se zarazuvaat lugjeto. Ednas velat brzo se shiri a sega 5-10 min da si vo blizok kontakt so zarazen togash samo se prenesuva.ludilo ne videno e ova so koronava.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Да, треба да си во близок контакт со заразен мин. 15 минути (15 се зема како средина, зависно колку е заразна личноста може и 10/ 30мин.) за да се заразиш и ти.

Ама, тој мора да биде во својот период кога има способност да ја шири болеста (2 дена пред појава на симптоми, на денот на појавување на симптомите (тогаш најмногу) и 3 дена после појавата на симптоми. Натака, вијабилноста опаѓа, иако сеуште има мали шанси да го шири вирусот до околу 10. ден.

Всушност, има 3 вида на контакт кои се ставаат под "суспектни/ ризични", а тоа се:
    1. Физички контакт;
    2. Близок контакт: во рамките на минималната дистанца од 1.5- 2м повеќе од 15 минути (10 или 30 минути, објаснив погоре зошто); и
    3. Приближен контакт: се оддржува препорачаната дистанца (дури и повеќе од тоа), но се во иста просторија долго време (еден час или повеќе).

10. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    2.781
    На самото решение првично што ти го испраќаат за изолација стои до кога си во изолација , барем на моето пишува од кога до кога

11. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    2.781
    Мислам дека веќе нема правило за жал , мојот сопруг јави симптоми се тестираше излезе позитивен , јас се тестирав негативна , после 5 дена пак го повторив тестот и пак сум негативна , значи во моментот кога он бил најинфективен ние сме биле во близок контакт но сепак...
    А има и доста што се асимтоматични и не не знаат дека се заразени и така нели излегува се од контрола

На 1209 и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Pred 4 dena imav tem 37.5 i toa samo ednas i vise ne kaciv, bev na pregled crveno grlo ama ne tolku ne bese za antibiotik zaradi rabotava sto ja rabotam po sigurno rekov sa se testoram i pon. Ima termin za testiranje, znaci drug simtom nemam ama dali sega psihata mi pravi celo vreme osekam bolga vo gradi i oteznato disenje a treba i da dobijam ovie denovi? Dali moze korona da e samo so vakvi simtomi bez kaslanje ve molam za odgovor

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Може да е корона, но и психата.

Супер што си закажала тестирање, ќе бидеш барем мирна.

До тогаш, опушти се.

Ти посакувам негативни тестови и позитивни мисли :)

14. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Toa e problemot sto ne mozam da se optustam i ako e korona sto treba da napravam za ova bolka dali ima lek me utepa psihata ‍♀️

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Ист сум, без гајле.

Сега земи нешто за смирување, или утре. Бедоксин, Витамин Б6, Магнезиум или нешто слично, а ако имаш неиздржлива болка консултирај се со матичен.

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.616
    Допаѓања:
    39.154
    Се согласувам дека некои работи се политички, ама знаењата се менуваат а со тоа и мислењата.Не може некој да е на истиот став како пред 4 месеци кога постојано се менуваат сознанијата и се добиваат нови искуства.

На Lolli, tina2018, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.252
    Која цена се тестовите по приватниве лаб? Сега со периодов и на настинки и плус вируси, човек да не е мирен...

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Над 3000ден. :|

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.473
    Допаѓања:
    42.571
    Добро Витаминке, фала на прашање, излегоа од карантин веќе, прават сеа испитувања што треба па ќе видат, мајка ми само уште е на боледување, не може да работи се заморува многу и нема сила, вајдс треба уште некоја недела да се врати у нормала.
    Баба ми вика дека е подобра, јаде веќе и се враќа апетит и не кашла толку. Јас си психата уште не сум добра, уште не можам да спијам убаво и се штрекам на секој повик, ама добро ќе помине.

На mal.ecka, Biljarkata, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.