А дали смееме да настиниме оваа година или ако сме настинати ќе бидиме гледани намќор? Секако секоја настинка или грип на почеток е со температура после со кашлање. Дечко ми беше настинат и се тестираше за корона, беше негативен, ама поради кашлањето сите бегаа од него како да е лепрозен. Да ти е страв да кивниш или да се искашлаш...Страшно.
Абе види сеа,и јас некој кога кашла,бегам. Детето го тргам исто. На чело не ни пишува дека сме се тестирале и дме негативни. Сосем нормална реакција.Поготово сега
Глупости, Македонштина,и да не ти пиши на чело, пак сигурно нема си дозволи да да шета ако е позитивен.Настинка боже сачувај на секој можи да му се деси колку сака да се пазиш можиш да настиниш.Ете и позитивен некој да бил, збораме за рандом личност значи шо има прележано и веќе е оздравен ние бегаме од човекот, иако тој е 100 пати побезбеден отколку тие што се немаат заразаено.
Не си во право. Од оздравените што ги познавам не се тргам. Ама за рандом лик на улица и јас се тргам. Добро знаеме колку верува народов во вирусот и колку се тестираат. А тоа колку почитуваат уште помалку ќе правам муабет. Блиски мои во беа во контакт со заболен, со решение за самоизолација, ама матичната им рекла може до маркет со маска. Е они не само што одеа до маркет, одеа по неколку пати на ден. Така да не верувам на никого.
Веруј и шетаат и кријат не пријавуваат контакти. Плус , сега е секој еден потенцијален заразен, макар и асимптоматски , така да дистанца не би била на одмет. Едноставно, пандемијата го налага тоа. Колку сакате лутете се
Се ве разбирам и не се лутам, и разбирам за несовесните граѓани, и јас искрено сум скептик во врска короната, ама го почитувам стравот на другите и ги почитувам сите можни мерки, дистанци, носење маска и се друго за да не го загрозам животот на другите поради моето мислење, јас зборам за луѓе што секој ден работиме заедно јас и дечко ми истовремено сме и колеги. Детето си достави тест негативен на работа за да не оди во самоизолација и покрај тоа колегите го напнуваат и го гледаат намќор.
Има ли шанси да сум заразена после контакт со позитивно лице кое вчера разви симптоми а имавме контакт пред 6 дена. Контактот ни беше на затворено на половина час од кои 20 мин сигурно носевме маски и седевме некои 2 метра раздалечени? Јас немам никакви симптоми
пијам сетоа тоа, а да не знаете во анектите контакт од колку дена пред симтомите бараат и ги ставаат во изолација ? некои ми викаат 7 дена пред симтоми некои 4 никој точно не знае
Најчесто трансмисија е 3 дена пред појава на симптоми. @Ahoy да не знаеш како иде трансмисија преку 3то лице? После 8 месеци бев на козметичар (близок контакт, ја без маска, козметичарката со маска) и сеа ми се јави дека маж и од денес е у изолација ради близок контакт на ковид позитивен.. Ама па, он нема симптоми, нема ни она. Значи треба колегата него, он нејзе, она мене.. Весела математика колку шубе да ми е.
Нема шанси, не се плаши. Не оди преку трети,само со директен контакт. Уште маж и не се знае дали е заразен, па тек она, па ти.
Знаеш и сама, мнооогу тешко, да не кажам невозможно. Преку трет нема шанси, а и во тој случај вирусот слабее, од колегата, на маж и, на жената, на тебе... Плус без симптоми. Немај гајле. Ама знам, шубе е.
Знам, ама паметов само таму ми е. Едвај решив да отидам ај пред зимава, инаку секој месец одев, и еве ти.
Нема шанси, без гајле. Тоа можеби, ама кога козметичарката ќе биде заразена, а заразна би била за неколку дена. Плус, она носела маска што е најбитното. Без гајле
Бев во контакт со заразено лице дента пред да пројави симптоми, меѓутоа од тогаш после 4 дена правев тест во Систина негативна сум а притоа до сега се поминати 6 дена и немам симптоми, дали е можно да сум позитивна или да појавам симптоми после 14 дена се мислам да не е прерано направен тестот (кој го направив и со друга причина страшен стомачен вирус дијареа со температура 39 со 5)
Зависи каков ви бил контактот. Инаку се препорачува тестот да се направи мин. 5- 7 дена после контактот, ако пред тоа не се појавиле симптоми секако.
Кој е прв симптом на корона вирусот? Сува кашлица или температура? Можно е за еден ден да се јават симптомите?
За еден ден веројатно не би се појавиле, симптомите се појавуваат 2- 10 дена во пракса. Инаку нема правила, не секој заразен ќе има кашлица и/ или температура, може и без тоа да мине, а нема ни редослед.