се сетив пак на ова видео, за сите што се лечат во домашни услови многу многу го препорачувам, има превод на македонски. Да успеам да седнам некогаш ќе ги напишам главните совети во текст..
Најверојатно не сте заразени зошто најчесто дава симптоми 5/6 дена по зараза. Но, бидејќи може да се појават симптоми и покасно (после 10 дена) кога излегуваш носи маска секаде. 36.9 не е температура. Инаку малаксаност е често прв симптом. 2 до 3 дена пред развој на симптоми и до 14 дена по развој на симптоми болниот е заразн.
Кренав температура до 37 и после тоа почна да паѓа. Сега имам само болно грло. Незнам дали е почетен симптом или пак е настинка..
Нели до 37.2 се смета за нормална температура или ?https://denar.mk/194883/zdravje/temperaturata-otkriva-mnogu-za-vaseto-zdravje
Луѓе, јас се избезумив целосно. Два дена имав болно грло и ми студеше,без малаксаност,немам тегоби во гради.Но со оглед на тоа дека не сум воопшто болежлива личност, па и не обрнав внимание. Утрово се беше ок, кога наеднаш јас која имам страшно јако сетило за мирис, почнав да не чувствувам толку многу. Вкусот е ок и мирис осеќам али не како до вчера. Не знам дали психички сум преоптеретена со се што слушам, но премногу се грижам најпрво зашто детево оди во школо, мм на работа, за сите околу мене... Ѕвонам кај матичната( која е зафатена цело време) и ќе ја молам веднаш да направам тест. П.С дури има време за редактирање, контакт со заразен сум немала, а неделава и не ни сум остварила таков контакт. Секаде каде одам носам маска, без разлика дали на отворен или затворен простор.
На мајка ми кога и закажаа тестирање, ноќта имав ужасна главоболка како никогаш до сега главата мислев ќе ми прсне, тогаш си мислев може од стрес, а имав благо гребење во грло, следните денови и мерев температура до 37.2 идеше, за тоа прашувам дали таа е нормална температура или и јас сум била може корона позитивна. Мајка ми излезе позитивна, бев во изолација, но не се тестирав, за една недела ми престана гребењето во грло. Друг никој не покажа никаков симптом, ќерката само два дена на рачето имаше како алергија а никогаш не била алергична на нешто. Тогаш не мислев дека сме може позитивни , сега не знам , дали да се тестирам за антитела дали имам?
Денес синчето има дијареа и еднаш поврати и малку покачена температура. Дали има стомачен вирус некој или короната може да е? Ама рано некако , мажот ми во понеделник имаше контакт, не се ни 5 дена поминати. И има баш специфична дијареа како за стомачен вирус, а ние немаме никакви симптоми. Во неделата последно бевме излезени, по цел месец кај свекрва ми, па во понеделникот свекор ми имал исто дијареа и повраќање, па не знам дали од тогаш може дури сега да појави симптоми ако е стомачен. @NarCis@ какви симптоми имавте вие?
Различни симптоми имавме јас и маж ми, децата ништо, не знаеме ни дали се заразени, затоа што не им правеа тест. Двајцата имавме благо покачена температура, маж ми со јака болка во грлото, а јас повеќе бев малаксана и болки во мускулите, коските. Осет за вкус и мирис имавме, на моменти гадење и вртоглавица, ама без дијареа и повраќање. Може да му е стомачен вирус. Ама најдобро консултирајте се со доктор, веќе и ковидот не е со типичните симптоми.
И јас сум позитивна, денес добив резултати. Сега за сега сум океј, нормално функционирам, немам изгубено никаков осет. Страв ми е за моите, али гледам да ограничам шетање по дома и интеракција. Се надевам ќе помине побрзо и без последици и влошувања.
Drugi simptomi imas? Kako se imas zarazeno znaes? Prasuvam oti vikaat nekoi lesno se prenesuva, drugi vikaat tesko... So lesno brzo da mine
Ај да прашам искуства, дали има некој што ги поминал следниве симптоми, вкус ок, али мирисов не ми е објасниво. Сите природни мириси( сварено кафе, геврек, дим од цигара и сл) ги осеќам, али овие обоените како детергенти, сјаеви, парфеми, ептен малку скоро и ич. Други потешкотии немам, освен што психа ме мачи премногу, милион прашања без одговори, али јбг ете моја среќа била( ако веќе сум позитивна)
Од познати позитивни знам дека целосно се губи мирисот одеднаш а постепено се враќа. Не паничи но тестирај се ако имаш можност зошто тоа е најчест симптом.
Во консултација со матичната вика дека не треба веднаш да се прави тест, само терапија ми даде. Напоменав и дека не сум била во контакт со заразен периодов, ама и не излегувам, зошто не работам, земам дете од школо, во маркет и дома. Како се трефнав да сум толкав баксуз се чудам. Јас секако нема да одржувам близок контакт со никој, освен со домашниве. Вика знаеш, сите дома имаме по некој хроничен за кој се грижиме, не треба веднаш да се оди на тест, зошто моменталнава состојба укажува само на корона, не постојат повеќе други настинки, грипови и вирози.
татко на другарка испадна позитивен во вторникот, а таа имаше температура во средата ама не ја тестирале и веќе од вчера е без симптоми. последно со неа бев во контакт мината сабота, ете денес 6 ден. Има ли место за паника?
Do 37.5 se tolerira. 38 e veke temperatura, mene normalna mi e 37-37.2 osobeno pred dobivanje taka da ne panicete. 37.2 e totalno okej. Nemam Mk podrshka momentalno.