Ај да пишам и јас искуство со корона. Брат ми- скроз асимптоматски, никаков симптом, се тестираше зошто имаше контакт. Не зарази никој од моите. Зетот- температура 40 пет дена, стегање гради, течење нос, малаксаност. Беше во контакт со жена му, бебето и свекрвата, не зарази никој. Не знае од кај е заразен. Другарка- не цели 48часа по контакт крева темп и одма се тестира. Помина со кашлање и малаксаност. Не зарази никој. Братучед на мм- Температура, губење мирис и вкус, малаксаност. Не знае од кој се заразил. Не зарази никој иако стави 30 луѓе во изолација.
Јас читав дека асимптоматските случаеви скоро и да не можат да пренесат вирус, ова го рекле од СЗО. Така малце се утешив дека можеби немам ни фатено а и ако имам дека нема да им пренесам на најблиските бидејќи еве 8 дена поминаа а јас немам уште ништо.
Многу често слушам за вакви ситуации. И баш е чудно како некој може да зарази 30 луѓе на пример, а некој ниеден. Ама и подобро што е вака бидејќи пола Македонија ќе беше заразена ако беше спротивното.
zdravo na site, denes majka mi izleze pozitivna, ama jas ne veruvam mnogu vo testovite vo drzavna, dali mozebi znaete kade mozam privatno da se testiram i kolku pari e? Prasav sistina 2700 denari e i zan mitrev okolu 4000
Ете видиш заборавив да пишам имам уште примери Другар на брат ми асимптоматски ја зарази девојката, мајка му, татко му и баба му. Го доби од асимптоматски другар, кој се тестирал за да патува и така дознал. А на брат ми другарка исто асимптоматска спиела со мајка и ама не ја заразила. На сестра ми другар имал односи со девојката, следниот ден дига темп, позитивен, девојката негативна.
Каа мислам да се опуштиш пиј мн течности одмарај ако немаш други симптоми тоа и не е баш некоја покачена тт Стресот е страшна раб од искуство кажувам свесна сум за се и пак успеваат вестиве да влијаат А со каква терапија поминаа знаеш? Лечење по телефон или... ? Со антибиотик или само со витамини?
Зетот беше за ртг на бели дробови, крвна слика и д димери и секој ден по неколку инфузии му ставаа додека имаше темп. Две дози сумамед испи и стандард витамини. Другарката моја исто две дози сумамед зошто кашлаше. А братучедот на мм помина само со витамини и парацетамол.
На форумов прочитав 2 дена пред симптоми и 3 дена после симптоми си заразен ...послле 3 ден не, еве и 5 нека се. А носител (позитивен) може да си и еден месец ама не пренесуваш
Ние дома сите сме позитивни ,не ги тестиравме само децата ,незнаеме од каде имаме фатено сме немале контакт со позитивно лице.Прва јас минатата среда качив температура ,во четвртокот исто имав контактирав матичен ми напраи лабараторија и ми рече дека е настинка ,во четвртокот исто свекрва ми се пожали на малаксаност ,во петокот маж ми се пожали на малаксаност,свекрва ми викендот почна сува кашлица да има во понеделникот матичната ја испрати на тестирање искочи позитивна ,денес зе тестиравме јас и маж ми и ние сме позитивни,свекор ми качи темп денес така да верувам и он е позитивен ,он ќе се тестира во петок.Јас и маж ми немаме други симптоми освен носот затнат тече по некогаш.Свекрва ми е со кашлица уште .Децава фала богу се добро и двете немаат симптоми.Вкус и мирис сите имаме никој не изгуби .Кажете ми вие што имате мали деца дома како поминаа ?
Зависи, нема пишано правило. Во овој период си најмногу заразен за околината, а после тоа способноста да заразуваш полека се намалува, а на 0 ќе биде после неколку денови.
Леле луѓе страшна кај нас не само што сите сме позитивни и тоа јас сум трудница засега само носот ми е затнат и имам темчература нависоката 37 со 6 се консултирав со инфњктолог ми кажа дека неможи ништо да се случи со бебето кај нас заврши со смртен случај на свекорот тој пројави симптоми во средата мин и во неделата ни почина шок татко ми сопругот и свекрва ми се тешки со тешка кашлица само мајка ме асимптоматска мн ми тешко не можам да си поверувам емто заразата е најверојагно од свекорот и мажот ми што одеа на раб никаде на др место ,а моите род дојдоја да ме видат и се заразија
Мајка ми е позитивна, нема температура, кашла зрело многу, омалаксаност и болки во мускули има, осеќа мирис вкус. И почна со јаки главоболки. Јас и татко ми треба да се тестираме, јас веќе имам симптоми, ми почна со јаки главоболки нетипични, болка во грлото и ушите, отечени лимфни жлезди и голем умор. Денес веќе многу ми се повраќа и од кревет не можам да станам
После колку време добивте негативен тест, вие што сте биле позитивни и со симптоми? Кога да се направи друг тест, после колку време е најпаметно?
Не се препорачува тест контролен никаде во светот ,после 10 дена од болеста вирулентноста опаѓа не си повеќе заразен ,а позитивен тест можеш да имаш и 2 месеци.
Сакаш да кажеш дека после 10 дена не може да заразува други луѓе? Моите дома се заразени, па чекам да поминат симптоми за да можам да отидам да ги видам, па прашувам кое би било нај соодветното решение.