Лице позитивно на ковид, со леки симптоми, после 8 дена од први пријавени симптоми, има ли големи шанси да ја пренесе заразата на домашните после толку денови, (ние го изолиравме сам да седи дома еве веќе 8 дена, но веќе сопругата негова мора да се врати во истиот стан кај него) Таа е негативна ,но е хронично болна, има дијабет, и затоа веднаш се тргна таа од станот штом нејзиниот тест се покажа негативен, па дали веќе е безбедно да се врати во ист стан со заразеното лице, се разбира ќе седат во различни соби,....загриженоста ни е зошто таа има дијабет и прекумерна тежина, и кардиоваскуларни болести.....Колку време шири зараза позитивно лице после појавени симптоми, знам дека е најзаразен во инкубација..
После 8 дена мислам дека неможе веќе да заразува,но сепак треба да се внимателни, да бидат во посебни соби доколу се во можност и честа дезинфекција и проветрување на просториите
Пред да се врати нека дезинфицираат дома, има во Зегин средство за дезинфекција на простории и површини, јас прскав и во воздух. Посебен прибор и чинии, маски пред да влегува заразениот во тоалет или кујна. Не би требало да е висока вирулентноста по 8 дена, ама нас од инфективна ни кажаа да се изолира мм од нас 21 ден во друга соба.
Големи шанси нема, ама има шанси лицето сè уште да шири, посебно ако сè уште има некои од симптомите. Другото се сложувам со @kristina.k , да бидат постојано одделени и позитивното лице да не излегува од соба без маска. И често проветрување, најмногу во неговата соба, но и во целиот стан.
Сестра ми имаше симптоми од 12.11, помина со блага слика, два дена темп и малаксаност и изгуби осет за мирис, децата беа ок, зет ми исто со блага слика. Не сум ги видела од пред тоа, а мн ми недостасуваат посебно сестра ми бидејки имаме мн приврзан однос, јас сум бремена и таа се плаши да се видиме. Колку време треба реално да помине за да помине опасноста од зараза, нив им заврши изолацијата одат и на раб ама кај мене не доаѓаат. Дали смеам да ги видам, што мислите?
Оф душа мила Мислам дека е безбедно веќе да се видите. Ако ѝ е толку страв видете се вие две на клупа во парк
Со маски оние Н95 двете, и надвор.. сепак е нов вирусот, не се знае се 100 посто. Бремена си.. заштити си се.
И сама знаеш дека ги укинаа контролните тестови, после 20 дена сите најнормално функционираат и се врааќаат на работа. Така да мислам во ред е.
Ама она уште не осеќа мирис, синчето нејзино има инфекција на окото, зет ми има прилештен нерв на кичмата и е страв да не е поврзано
Мирисот може уште долго да не и се врати Ако е заразна нема ни на работа да ја примат. Инфекција на око и корона ,не ми имаат поврзаност исто и приклештениот нерв. Сепак одлучи си ти како сметаш дека е безбедно
Во некои случаи мирисот/вкусот знае да не се врати месец,два, три, но тоа не значи дека сеуште е заразна. Како што ви пишаа, најубаво е да се видите на отворен простор, со маски, чисто ете за секој случај.
Jas imav simptomi od 17 ti noemvri temp.37.5 bolki vo grbot, pa ok pa pak 38.5 pa treska,i na 5 den diarea preterano.Posle jski glavobolki neposnoslivi...test na 6den I toa od grlo i nos i mi se javuvaat ne bil doto zemen i na 7 den go povtoruvame pak.Ispaga negativen...pravam krvna slika sedimentacija 36.1 a CRP 43 i zelezo 5,dr.parametri site mirni. ZAVRSUVAM VO SISTINA NA URGENTEN SO INFUZII,ZELEZO I VIT.Tamu mi pravat pak brz test pak negativen.Mi e slusaat i na slusanje nemam nisto me nosat na rengen naod suspektna pobleda fleka na bel.krilo.i mi dadoa Trcef i Hefetol...povnav so nego,pa vit.i tecnosti.i nekni sinceto mi projavi simptomi na glavobolka i stomaceto,krvta super,snimavme na eho abdomen vo Sistina i CRP mirno.Mat.ni zakaza na dvajcata brz test vi Mlin balkan.Na 3 ti Dekemvri pak test on prv jas treti po red i negativni.Sea sum po ok,ke snimam pluka na 14 ti dek.vo Bukurest.Golgota nevidena...Zborot mi bese dali se ok.Izoprinosine gi imam doma ne wum gi pocnala?
Многу луѓе имаат три негативни теста, а имаат антитела од која причина е тоа не знам. Понатаму испитајте си и антитела.
Dali nekoj ima kupeno aparatce za merenje na saturacija?? Kolku pari e, i dali ste zadovolni od nego???