Симптоми на коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Dream-Girl, 20 март 2020.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    прескокни ја Зегин во автокоманда. ништо немаат, утрово бев.
    декса едвај најдов.
    земи наклофен за болките по тело. на татко ми му помага.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    77.003
    И помага и блокмаксот дуо, но по 2ч пак е истото.. Пак темп, пак грозница, пак болки. Ке јавувам сега во аптеки, маж ми ке бара, сестра ми ке бара. Се мислам дали да земам оксиметар или да почекам до утре, утре ке и прават сигурно пак се и плус ке ја снимаат на компјутер..

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    @feministika железо е ниско (3ка), мцв мцх под граница, црп беше 24 (по испиен зинат и амоксиклав е правена крвната слика). И наод на бели дробови, на едната страна само нешто имаше за кое не се сигурни што, па затоа бараат компјутер. Иначе обавезно пие пробиотик, сега и Сумамед пие препишан од инфективна... Пие електролити, од вчера бар има и апетит колку толку. И премногу се поти, ова е симптом веќе 3 дена вака.. жива вода е. Температура сеуште качува и сеуште ја тресе пред да качи, камен ладни раце нозе.[/QUOTE]
    Mariz мислам да ви дале фраксипарин од 0,6 .
    Ај консултирајте ја др.

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    77.003
    Mariz мислам да ви дале фраксипарин од 0,6 .
    Ај консултирајте ја др.[/QUOTE]
    Да да, јавивме, најдовме, тоа ке прима..

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  5. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243
    @mariz , ако треба пак да се бара некој лек по аптеки, пишувај тука веднаш за да побараме во нашите кругови. Само гледајте да е во консултација со лекар. И да е потребно рецепт, ќе ти кажам таму и таму има за да дојдете, а на аптекарката би и кажал да ти го тргне настрана додека дојдеш.

На kukla21, fana и mariz им се допаѓа ова.
  6. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Еве ме и мене со симптоми од вторникот вечер, пишував во друга тема претходно бидејќи сум бремена, во петок се тестирав и сум позитивна. Први симптоми ми беа малаксаност и главоболка и најлошо ми беше во средата со тт до 38.5, болки во нозе и колкови и повраќав. Четвртокот бев многу подобро. Петок изгубив мирис и почна да ми тече носот, и вчера и денес сум со тоа само и малку поткашлувам. Други симптоми немам, пијам само витамини и многу течности. Малата, 1,5 година, во петокот качи тт до 39, тешко спушташе и имаше течна столица, овие два дена е добра. Сопругот се уште нема симптоми. Се надевам ќе оди само на подобро работава. Инаку не испаничив воопшто, смирено прифативме, за малата ми беше страв ама за среќа лесно помина. Се надевам нема да и се повторуваат симптоми, педијатарот ми рече кај децата за три дена поминувало во глобала.

Е малку ми е страв за мајка ми и баба ми, мајка ми е веројатно прва инфицирана ( во неделата бевме во контакт) пројави симптоми во понеделникот и уште не и мине тт, вчера пак качувала, правеше и снимка на бели дробови, имала некои сенки, и дале панцеф, на крвна слика слабо железо што никогаш не било слабо. Баба ми (70 годишна) пред два дена малаксаност и тт, вчера била супер, денес пак тт. Дали константна температура значи дека има воспаление на бели дробови или не мора да е од тоа? Дали ако се воспалени ќе има и болка при дишење или не?

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.414
    Допаѓања:
    90.652
    Колку качува температура и кој ден е од почеток на симптоми?
    Пробајте со 2 парацетамола место блокмакс,некои луѓе реагираат со екстремно потење од блокмаксот.
    Земете апаратче уште денес и мерете сатурација,ако почне да паѓа под 90 одете веднаш во болница.
    На резултатите утре внимание на
    Лдх
    ГГт
    ЦК
    ЦК -МБ
    ЦРП
    ддимери
    Сумамедот нека го пие.

На fana и mariz им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    77.003
    Денес нема температура, бар сега за сега. Зашто имаше без прекин, а некои 3,4 дена имаше немаше имаше немаше. Највеќе до 39 со 2,3 имаше. Иначе 11, 12 дена е веќе со симптомите. Фала ви многу. Успеала и сестра ми да ја боцне клексан. Направила и инхалации со диво оригано, малку и во уста ставила и малку подобро била со кашлањето.

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.718
    Допаѓања:
    77.003
    Фала ти. Најверојатно ке треба уште клексани, ке чекаме и утре да видиме што ке кажат зашто ноќеска хаос било и таа ништо не и кажала... Земале сега само 3, за денес и сабајле да прими и да одат утре во 8ми Септ. Ке бараме пак да проверат се, па да дадат соодветна терапија..

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  10. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    90
    Дали има некој што бил позитивен и не се изолирал од останатите, каква била ситуацијата дали сите фатиле?

11. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Јас имав таква ситуација. Немавме услови да се изолира секој подрбно. Дома сме четворица. На два дена разлика пројавивме соте симптоми.

12. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Може, но немора да значи дека е воспаление. Би имала болка во градите или позади на грбот. Проблеми при дишење. Најдобро е матичната да ви даде упат за на инфективно да и напраат една рендген снимка. Најдобро ќе покаже тоа дали се работи за воспаление.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Правеше во петокот, и рекол докторот ок било, имало мала сенка, демек мало воспаление.

14. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    4.858
    fraxiparine овие се замена за клексан

15. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    861
    Dali so napraven test preku krv, sleduva izolacija zavedena vo MVR???

16. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Мора и pcr тест.

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Reja

Reja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    63
    Да, но ете и антителата биле околу 4-6 месеци присутни па пак си изложен на зараза. Муабетот е дека тестовите не се секогаш вистински показател на реалната состојба. Дај боже сите да развиваат антитела.
    Јас со сите симптоми и еве уште имам последици од вирусот, а имам негативен тест. Одговор е дека е касно направен. Затоа ќе испитам антитела да видам до каде е ситуацијата...

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    178
    Zdravo! Koga se preporacuva da se ispitaa ddimeri kaj pozitiven na covid?

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  19. feministika

feministika Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    26
    Препишана и е повисока доза на Фраксипарин, но верувам направена е точна проценка врз база на телесна тежина, актуелна состојба, ризик фактори, минати заболувања итн. како и да е, битно да се следи ситуацијата. Добар избор е направен со Фраксипаринот, бидејќи подобро се поднесува.
    ЦРП-то ќе се врати во нормала по испиените антибиотици моментално и не е толку високо, сигурно било и повисоко, да не речам грешка на матичниот - што не била направена и првична проширена крвна слика за споредба.
    За други параметри мислев лимфоцити, неутрофили/гранулоцити, ЛДХ, Хематокрит, еритроцити, тромбоцити.. основната крвна слика. Кај ковид позитивни битен е и се следи NLR (односот на неутрофили/лимфоцити), за проценка на текот на болеста.
    Во однос на мерењето на сатурацијата во домашни услови, можеби ќе биде во корист и на останатите. Битно е да знаете дека се многу осетливи на топло/ладно (бидејќи напоменавте дека рацете и се постојано ладни), што може да доведе до неточни резултати. Но, со чести мерења на одреден временски период би ви дале барем приближен увид и можност за навремена реакција, доколку има потреба. Се мери по неколку вдишувања-издишувања, да биде одморена и опуштена без претходна активност барем некое време пред мерење за да даде порелевантни резултати.
    За смирување на кашлицата, дополнително на традиционалната терапија, би помогнал и чај од ловоров лист два пати дневно по една чаша кој се спрема на следен начин: Се става вода да зоврие и 2-3 ловорови листови, се остава да врие 30с, се трга настрана, стои пет минути па се пие (За рецепти да објаснувам не ме бива баш, се надевам дека се разбираме), исто добро би и дошле и инхалации, не приметив дали применува.

Нема точна препорака за време, но најдобро при појавата на симптоми и правење прва крвна слика да се испита и хемостаза со Д-димери, а понатаму секако повторно да се следи и споредува, да не се испушти постоење на било какви пореметувања.

На lady.N, Снегулк@23, MAJA BITOLA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    90
    Некој со прејаки болки во колковите? Пиевте нешто?