Здраво на сите. Околу 5 години непрестано прскам спреј во носот. Ноќе во спиење станувам 2-3 пати да прснам пошто не можам да дишам ако не го носам со мене и ме фаќа паника како да се гушам дека не е со мене. 2 пати неделно купувам септаназал и последно време веќе ми се смачи само да прскам. Посетив и доктор и ми е речено дека најверојатно мора да се правам операција на синусите. Понеделник имам закажано на уво нос и грло. Дали некоја од вас се правела операција да ми објасни како оди процедурата дали е болно бидеќи ептен ми е страв.
Jas imav problem so los miris isto Kako I ti I ispasna deka e od zabite, vo mojot slucaj bese zabniot Kamen, od koga srediv so toa poveke nema neprijaten miris
Луѓе вие што сте на клима, дали осетите промена? Јас одма имам главоболка дури и забоболка. Ужасно ми смета, ако заспијам со клима после е страшно. Глава обавезно ме боли и ми мине само со Калменте. Кој спреј можам да го користам друг секојдневно а помага?
На работа клима дома ја пуштам по потреба не сум осетила никаков проблем инаку да има осетливи на мислам го суши воздухот или нешто така.
Дали овој спреј е на природна база? Калменте не е, стварно помага ама периодот морам да ставам доста почесто, веќе на второто ставање има голема разлика ама не би сакала цела зима да ставам, а дека на клима се топлиме, за синусите само тој засега ми е спас.
Не е за жал, комбинација на кортико + антихистамин е. Како и да е, мора да се утврди ти каков точно проблем имаш со синусите, ама сите овие спрееви не е само два-три пати да ставиш и си завршил работа и да го забаталиш после, значи се користат подолгорочно доколку се утврди дека е потребно. Пример, јас сум користела неколку месеци во поладните месеци/месеци на алергии, па прекин, малку одмор, па пак. Сега секако, може и ситуацијата да ти се разреши во меѓувреме и веќе да не ти се потребни, ама затоа најубаво и консултација со лекар, за кои, колку, како. Од мое искуство, што ги имам поминато сите спрееви, и општо на база на состојки и како ми делувале, Dymista e најдобар. Ако веќе не сакаш таква варијанта, можеш постојано испирање на носот со Аква Марис Clean 50мл спреј и ќе си купиш еден rhinohorn од Зегин, и топла вода (не од чешма), сол и ќе си го испираш носот до два пати на ден, и како нова, мене и тоа ме има спасувано, ептен олеснува од рогот.
За спрејот докторот ми го препорача, кај него окапав, и ми рече кога се осетам да го користам ама сакав нешто поприродно. Ништо ќе чекам лето да дојде
Пробај тогаш со Аква Марис, можеш неограничено да го користиш, и rhinohorn 2 пати на ден, јас бев еднаш баш настината, со многу лош секрет што ми се слеваше во грло и rhinohorn-от ептен ми помогна.
Здраво, здраво. Го пробав овоа за носот. Со едно пакетче од растворот. Скоро секој ден го употребувам на сабалје и на вечер, некогаш дур и заборавам. Ми се случува наместо низ ноздра, иако сум навалена на десно пример, се случува низ уста да ми истече тоа течноста. По одреден период, откако ќе го исчистам носот, почнуваат да ме болат синусите. Никогаш сум ги немала во животов,сум немала проблем со нив. Носам редовно капа, и баш челото ми е покриено. Дали нешто грешно правам или не смеам да го употребувам ова?
Не гледам зошто не би смеела да го употребуваш, обичен солен раствор е, со додаток на сода бикарбона и хијалуронска киселина. Ти истекува низ уста некогаш зошто не го држиш под правилен агол лицето/шишето, и тоа не е убаво чисто зошто секретот и сите нечистотии ти поминуваат низ грло, ама пробај поинаку некако и ќе се наместиш како што треба за само низ нос да истекува. И мене со rhinehorn-от ако ставам отповеќе сол, ми се има десено да си го "изгорам" носот и да ме болат краткотрајно синусите после, ама ај си викам добро чистење сум удрила. Додуше ако воопшто немаш проблем со синуси, немаш ни потреба да го користиш ова два пати дневно секој ден.
Не знам дали се синусите, претпоставувам оти секое сабалје имам ужасна главоболка, плус ме боли околу носот и нагоре накај челото. Имам секрет некако ми се слева до уста и ми иди неубав вкус , ми се затнува носот и го перам со тоа. Ти благодарам за советот со шишето, ќе вежбам да го погодам аголот. Пример сега ми е ок, немам затнат нос, не се перам. Сабалје станувам болки огромни, пијам Ефрдол и поминува. Е сега, ми умртвуваат заб, и го прашувам заболекарот, тој ми вели може само забот да те боли, иначе може да ти се синусите во прашање. Ми умртвуваат 7ка мислам
Togas možno e da se sinusi vo prasanje, jas vadev 7ka gore i se otvori i sinusot problemi 300, edvaj opravivme rabota so hirurgot stomatolog.
Тебе главоболките може да ти се комбинација од забот толку што те боли, па да ти мигрира и глава дури да те фаќа, а може плус и синуси да имаш. Ништо страшно во секој случај, можеш на ОРЛ да отидеш да те ѕирне со кабелчето, ако неќеш кабелче ќе си одиш ко мене на КТ или магнетна синуси да си снимиш и ќе те оправат после ако треба нешто.
Според ова што кажуваш синуси се. Мене на пример ми ја влошува состојбата климата. Од тоа ми се јавува главоболка. Капак на се па и забите ме фифнуваат. Прво не сфатив што е проблемот, мислев 5 заба наеднаш да ме болат а се средени? Штом почнам со спрејчиња и болка се намалува.
Бев до кај матичната. Терапија : -Блок Макс Форте 400 мг ibuprofen -Спреј за нос Септаназал ( мене мн ми помогна претходно Мералис HA, па можно е да го заменам). -Синомарин апули дирек в нос - Серапептазе 250 000 на гладно - Перење синуси со солен раствор. Јас го користам ова. И ми рече да појдам за брис да ми земат. Болката во синусите ми се јавува на сабалје, ептен лоша главоболка и одма земам Блокмакс.
Zdravo Jas imam uzasni bolki i trnenje vo glavata od obrazite tezina kaj nosot i stegnanje na slepoocnicite ova se siri nakaj usite se do tilot. Napraviv rengen snimka na izvestajot pisuva dijagnoza APLAZIJA NA FRONTALEN SINUS. Ama koga ja odnesov snimkata kaj doktorot veli deka dobri mi se sinusite nema vrska izvestajot daden od radiolog so dijagnoza??? I sega sto ? Dali vi se ima sluceno ova?
Дали некој воопшто има решено синуси? Секој втор што го знам има проблем со синуси и скоро сите се помирени. Јас користам спреј Мералис секој ден пред спиење во продолжение од 3 години. Сите доктори што ги посетив ми викаат дека не треба така, и секогаш ми препишуваат те Димиста, те Фликсоназе, со муабетот дека од нив не е проблем да се прскаш подолг период ама поспоро делуваат. Имам пробувано повеќе пати и немаат ефект апсолутно никаков. Имам впечаток дека сите доктори ги вртат истите дијагнози колку да те откачат и да ти ги земаат парите. Всушност јас немам проблем преку ден, само навечер кога ќе легнам ми се затнува носот. Читав дека положбата била битна, да спијам на повисоки перници итн., но тука има друг проблем, заради вратот кажано ми е да спијам на што можно пониска и порамна перница. И сега чаре?