1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Синус на опашката - sinus pilonidalis

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Vodolijata, 3 декември 2010.

1. Kontiki

Kontiki Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Правеше ли ласерско пукање на поткожно влакно? Има ли ефект?

2. Legally_Blonde

Legally_Blonde Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    109
    Здраво на сите. Сестра ми има 14 години и го има овој проблем. Пред 4 месеци беше со страшни болки и беше исчистено, одтогаш еве во ред е но докторот и рекол на есен обавезно хируршки мора да се извади. Бидејќи не живеам во Македонија дали некој знае каде во Македонија може да се направи тоа ласерски бидејќи читав имало можност и ласерски да се тргне да не чувствува болка? Дете е не сакам да се мачи.. Дали некој може да ми каже како оди опоравувањето после операцијата? Многу е исплашена и незнам како да ја смирам...

3. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Тоа треба да е за детски хирург дали на клиника за детска хирургија или на приватно и генерално треба да се направи преглед и да каже хирургот што може после тоа може да се бара и второ мислење ама операција за оваа проблематика мора да се направи.

4. Legally_Blonde

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    109
    Знам. Прво е исчистено пред 4 месеци и одтогаш е во ред но докторот и рекол дека може да се активира пак. Најдобро било да се отстрани хируршки и рекол на есен и дека не било многу страшно. Првите два дена немало да можи да лежи на грб истото го рекол и на моите. Е сега јас се плашам оти по форуми читаме различни искуства од вакви операции. Некои пишуваат им требало месеци да се опорават и досега се немав сретнато со нешто слично. Моментално се тушира на тоа место со бебешки сапун по препорака на лекар ама на есен пожелно е да го среди хируршки.

5. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.051
    Другарка ми беше на лекар и го исчистија и рекле да не носи тесни фармерки , секој ден хигиена да се мие на тоа местото но наводно пак ќе се врати , можи има една год повторно и се појави ама самото пукна и сама се исчисти иако боли...подобро одете на приватно ако сте во можност сепал мало дете е гревота...

На Legally_Blonde му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Legally_Blonde

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    109
    Да да секако на приватно. Се надевам лесно ќе помини само треба да се распрашаме дали во Систина прават такви операции т. е во која приватна болница поточно.

7. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.051
    Досега сум одела во Систина преку телефон се закажува термин и кај доктор сакаш ..ако имаш некој да се распрашаш каде е најдобро
    Објави на фб женски домаќински муабети таму сите ќе ти одг.. со лесно

На Legally_Blonde му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rorsah

Rorsah Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    34
    Здраво, ласерски не се прави оваа интервенција, во зависност од поставената дијагноза, ако има веќе создадено канал од кој што истекува слуз, се прави снимање на ренген со контраст течност, и интервенцијата се изведува со локална анестезија, се чисти целото место, и го прави абдоменален хирург, не пластичар. Доколку се работи за некаков чир, тогаш може и на пластика. Што побрзо тоа подобро се реши проблемот.

9. Boni18

Boni18 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Дечки здраво, гледам дека одамна не е активна темава ни може некој ќе одговори. Лани значи ми се појави ова синусно влакно, ставав црна маст и мелем една жена што ми го направи, го стискав испука ми помина. Арно ама еве вчера осетив болка во опашката денес веќе мало топче израсток, пак се врати . Многу сум напната, имам болка ми смета а имам фобија од хируршки зафати. Не знам што да правам, на психа ме удира, многу сум вознемирена. Губам апетит, ми се повраќа, знам низ што поминував пред година дена, буквално го стискав и за малку ќе се онесвестев од болка. Кажете ми некое друго чаре ако имате, стварно не се поднесува ова

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    112.672
    Ако си пд скопје, др Горица со ласер ги решава синусните влакна..

11. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Операција.

12. Boni18

Boni18 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Каде се наоѓа, имаш контакт телефон нешто? Пак денес ми е подобро од вчерс иако не е испукано него што спомнав за мелемот од жената помалку ме боли.

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    112.672
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100051288374076&mibextid=ZbWKwL

14. nelievasi

nelievasi Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Здраво, веќе една недела и повеќе од завршетокот на ‘рбетот кај опашката ми течи како по малку крв помешано како со гној, не обрнав многу внимание мислев дека не е ништо тотално но забележав флека на моите пижами, го прашав татко ми ми објасни дека и него така му се прави но поминува, интензивно го мијам местото со сапун и топла вода на сабалје и навечер. Внимавам на седењето и лежењето немам болки а немав ни пред ова. Дали ова ќе помине или треба операција? Нема многу крв по некоја капка на ден..Ве молам за помош.

15. Rorsah

Rorsah Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    34
    Нема да помине, може ќе се смири периодично, но пак ќе прави проблеми, отиди на лекар не чекај

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    8.803
    Супер шо внимаваш и одржуваш хигиена, ама тоа нема да го реши проблемот.

Ова се решава само хируршки.

17. Acika12

Acika12 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    39
    Здраво
    Многу време читам за синусно влакно и приметувам различни искуства кај секој.
    Кај мене вака почна (иако немам дијагноза, самата претпоставувам дека е тоа.)
    Пред 2-3години на моменти имав силно чешање на опашката како напад.Кога ке се исчешав, веднаш се појавуваше печење и малку крв. По кратко престануваше. Интересно е што тоа место ми е многу осетливо, ШТО КОГА ЌЕ СЕ ПОЧЕШАМ ВЕДНАШ МИ СЕ ПРИМОЧУВА, дури некогаш и ке капне а јас тоа неможам да го контролирам.
    Пред 6 месеци почна да тече слуз и премина во гној со тежок мирис. Траеше околу 1 недела, немав големи болки, повеќе непријатност, чешање, пецкање, тешко седење. На процепот од задник до опашка бев црвена, расалена со точки крв и неможев да се пипнам. Кога се намали гнојот полека, околу 2 недели зараснуваше и се повлекуваше црвенилото. Во тој период почна да ме чеша напред на клиторисот, во горниот дел, значи далеку од вагина и таму ми се зацрвени и како малку слуз и ме чешаше. По 3 недели одприлика се смири.
    За 6 месеци иста приказна, само малку по болно.
    Неможам да се пипнам на опашка, пече, пржи.
    Никако неможам да го спојам симптомот напред што ме чеша со тоа позади.

Првиот пат бев на гастро, ми кажаа фисула со хемороид, но кај мене гнојот не е од задникот, туку од процепот до опашката и воопшто не ме боли кога одам во вц.
    Др. воопшто не спомна за можност од синусно влакно.за магнетна немаше термин, на колоноскопија не отидов бидејки добив дента. И така оставив се. До пред 2 недели кога се појави пак.
    Каде треба да се обратам за овој проблем. Има ли некој некое слично искуство.

18. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    8.803
    Барај да идеш на абдоменално.
    Под итно.

На Acika12 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Acika12

Acika12 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    39
    Ме плашиш :sweat:
    Што може да биде?
    Тоа напред ме загрижува има ли некоја поврзаност, два пати исто се случува.

20. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    8.803
    Не те плашам јас.
    Све што пиша звучи сериозно и не е нормално функционирање на телото.

Што е точно никој тука нема да може да ти каже.
    Делот што се однесува на опашката звучи ко влакно, да.

Ама дали и како тоа е поврзано со другите симптоми кој би знаел освен доктор.

На Acika12 му/ѝ се допаѓа ова.